onsdag, augusti 25, 2010

Tandläkarbesök

Igåreftermiddag hade jag en tid hos tandläkaren. En tid som jag skjutit upp minst tre gånger. Inte för att jag är rädd för tandläkaren utan för att det på något vis alltid kom upp något som gjorde att det inte skulle gå att ta sig dit. Nu kom jag iallafall äntligen iväg.

Jag går till samma tandläkare som M. Kliniken ligger i ett bostadshus på West Side. Det är en del skillnader här jämfört med Sverige tycker jag. Nu vet jag ju inte ifall dessa skillnader är just landsspecifika eller om det även skiljer sig mycket mellan olika tandläkare här i staden, men en av de största skillnaderna är att det här är tandsköterskan som sköter det mesta av jobbet på de här "rutinkontrollerna". I Sverige hos de tandläkare jag besökt har sådant alltid skötts av tandläkaren själv. Koll av tänderna, röntgen, rengöring och en liten puts. Även blodtrycket kollas. Här blir man inkallad till undersökningsrummet av sköterskan och sedan utförs allt av henne. Inte förrän hon är färdig med allt så kallas tandläkaren in. Han eller hon pratar då med sköterskan om vad hon sett och sedan kollar han vissa saker igen i munnen.

Jag hade till min förskräckelse en s.k "cavity" , d v s ett hål! I min bakersta tand i underkäken. Detta är mitt allra första hål i en tand och när de meddelade detta kändes det genast mindre bekvämt där i stolen. Jag har gjort en hel del ingrepp i munnen tidigare, bland annat transplantation av två visdomständer, men aldrig lagat ett hål. Det var inget akut, men tandläkaren rådde mig att laga hålet inom överskådlig tid. Jag gillar inte smärta så självfallet kändes detta lite jobbigt. Nu har jag en ny tid i september och jag hoppas att det hela kommer gå bra. De erbjöd även att man kunde laga med laser och fördelen med detta skulle vara att man då skulle slipa bli bedövad. Men eftersom jag är lite harig när det gäller smärta så valde jag ändå den traditionella metoden.

En sak jag alltid funderat över när jag suttit där med fötterna i luften, sugar hängandes i mungipan och någon som petar och kretar i munnen på mig är; varför i allsin dar envisas så många tandläkare/sköterskor med att småprata??? Det är visserligen trevligt att de försöker skapa en lugn och trivsam miljö för sina patienter, men när allt man själv kan bidra med i konversationen är kvävda "uuugggh" eller "aaah" så blir den helt klart lite enkelspårig. Dessutom känner man sig nästan lite oartig när man inte kan svara på frågor även om man såklart inser att det inte riktigt förväntas av en.

En sak som tandläkaren här har är en liten TV i taket. Den är alltid på så man kan titta på den när man ligger där. Bra tycker jag, men igår var det någon kanal på med ett program som jag verkligen inte tyckte var särskilt intressant. Alls. Snarare tvärtom. Men svensk som jag är så sa jag inget utan det fick stå på och surra. Tidigare har de ofta haft nyheter eller så på vilket jag kan tycka är rätt bra även om t ex CNN som det ofta brukar vara, visar rätt få och enkelspåriga nyheter.

Idag är det onsdag och regnet öser ner. Riktigt gråväder är det här. Jag hoppas iallafall få lite mer gjort på jobbet idag än igår. Och ikväll ska vi träffa våra vänner Familjen K. De vars son R är Lill-Skruttans bästa vän. Det ska bli jätteroligt att ses. Sedan åker de till Kanada på semester en vecka och efter det ska vi faktiskt ha en långhelg (Labor Day weeekend) tillsammans med dem i en hyrd stuga lite norr om staden.

Men nu... kaffe!!!


21 kommentarer:

Taina sa...

Första hålet????????? Oj det skulle vara jag det som har tänder som mashmallows och alla karius och bactus har hittat just till min käft...

Men stay cool, be dem sätta på en skräckfilm så du är koncentrerad och mer rädd åt det hållet och glömmer bort vad de sysslar med i munnen. Hahahaha!

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Taina,
hahaha kanske vore något.... Men bara inget med en borrande tandläkare då.... ;-)

Victoria sa...

Brrrr... tandläkare! Jag är rädd för såna! :o(

Lena och tilde sa...

jag fattar inte heller varför dom skall småprata hela tiden, man kan ju inte svara :-)

Shysst med TV i taket dock.

Bra jobbat med tandhygienen må jag säga. Vet inte hur många hål jag har haft...

Hoppas det slutar regna på er snart, här i svedala regnar det massor just nu..

Saltistjejen sa...

Vic,
jag har som tur var inte tandläkarskräck men gillar inte att gå dit ändå. utinkontroller är en sak men när de ska blrja fixa mer djupgående saker känns det sisådär måste jag säga....


Lena och Tilde,
heej! Har inte sett dig kommentera här förr så jag vill hälsa dig välkommen till bloggen! Kul att du läser hhos mig! :-)
Och ja, TVn är faktiskt bra för när de inte småpratar så har man ändå något annat att liksom fokusera på. Och regnet ja. Det ska enligt prognosen bli bättre väder till helgen men vi får se.

Marianne sa...

Men kära nån, jag säger som Taina, det första hålet någonsin i din ålder är rena lyxen. Tänk den som hade haft så bra tänder. Här är det också hotell för herr Karius och fru Bactus. Trots att jag borstar och borstar och borstar.

Min tandläkare och hans syrra brukar prata med varandra om sånt som kan vara intressant för mig att lyssna på. Det tycker jag är bra. Haha, fast jag kan ju bli sån att jag ändå vill skjuta in någonting fast jag inte kan : D

Lycka till nu med ditt första hål. Så länge det bara är ett vanligt litet hål är det inte så farligt.

Kramar!

Nenne Nennelainen sa...

hej hej!
Här har jag bara undersökts av tandsköterskor eller -hygienister under rutinbesöken, inte roligare för det. Men första hålet, vadå är du 12 eller?!?!? :-o :-D Grattis att ha klarat dig så länge!

Efter att ha gjort en massa grejer till folktandvården har jag lärt mig vad Karius och Baktus egentligen gör. De bygger inte hus. De äter maten på dina tänder och kissar och/eller bajsar ut syra. Det är sant! Mysigt att veta det när man känner sig alldeles luden om tänderna efter sura Bilar. Käften full med bajs som fräter. MMmmmm.

Mailar dig snart, luckan är här och extratillbehören också, älskade gulle, finafina du!!!!!!

Förresten, jag har värkar!!! IIIIIH

Saltistjejen sa...

Marianne,
haha! Bra att du får höra lite matnyttiga saker när du ligger med benen i luften! :-)
Kram!


nenne,
men har du VÄRKAR människa! Jag blir ju helt tll mig här. Kom av mig helt!!!!!
Ojojojoj!
Nu håller jag alla tummar och fingrar och tår för att ni snart är tre!! Eller jag menar fyra eftersom Nancy Fancypants också kommer att hoppa runt med er efter att ni kommer tillbaks från BB!!!! :-)
KRAAAAAAM!

Anne sa...

Det nmåste vara snudd på Guinessrekord på den, 30+ och första hålet först då :)
Helt otroligt vilka supertänder du har!!!
Annars så låter alla rutiner och det du berättar från tandläkarbesöket EXAKT som det jag varit med om här. Som du säger, rätt annorlunda rutiner gentemot Sverige. Det jag nog reagerade mest på var just det här att tandläkaren såg man knappt, det var de andra som gjorde i princip allting.
Jag är ju så rädd för tandis så jag har ångest månader innan jag ska gå iväg. Usch, vill inte ens tänka på det. Smärta har jag inga problem med, har väldigt hög smärttröskel överlag och har fått höra det flera gånger (inte bara hos tandis utan i andra sammanhang) däremot är jag en rädd liten skit och gränsar till panikångestattacker flera gånger vilket gör mina tandläkarbesök så jobbiga och utdragna historier. Det är det här med att inte ha kontroll igen, känna sit utsatt, utan makt och bara sitta där i stolen och ha munnen full med grejer och inget kan man göra, påverka eller bara fly....
Förra gången sa han att jag kunde ta med mp3-spelare om jag vill, många som gör det. Funderar på att göra det, för då skulle man ju också slippa höra deras irriterande småprat och bara stängda ute världen med sina hörlurar på.
Det kommer gå så bra nästa gång du går, om det är nåt amrisar är experter på så är det smärtlindring. Kulturen här verkar helt annorlunda. I Sverige tycker jag det är tvärtom (var i alla fall) och mer en attityd att "vill du ha bedövning" här är det självklart. Hemma kan det också vara mer "men det här klarar du utan bedövning"-inställning. Olika inställningar tycker jag.
KRAMAR

Pratglad sa...

Trist med första hålet.. själv har jag inte haft många heller. Och jag brukar gå till tandhygeniststudenter och utsätta mig för att vara försökskanin = man blir otroligt ren i munnen av deras pillande! Gratis och rätt skoj!

Saltistjejen sa...

Pratglad,
ja så är det. Någon gång ska väl vara den första antar jag....
Nu hoppas jag mest att fortsättningen blir ok.

Saltistjejen sa...

Anne,
ja jag minns att du har väldig tandläkarskräck. Jag tycker som du att det är en helt annan inställning till detta med smärta här i landet. Det tänkte jag även på innan vår Lill-Skruta föddes eftersom jag då var faktsikt var RÄDD för att bli "ÖVERDROGAD". Här ger man ju väldigt gärna så mycket smärtstillande att den födande kvinnan inte ska känna ngt alls. medan man i Sverige jobbar mer med att kvinnan ska kunna följa med värkarbetet och själv påverka förlossningsen med egen kraft. Jag var helt enkelt rädd att jag skulle få så mycket smärtstillande att det senare skulle vara omöjligt. Men sedan blec det ju kejsarsnitt i vilket fall eftersom hon kom för tidigt och inte hunnit vända sig med huvudet nedåt.
Jag hoppas att det ska gå bra med lagningen men det verkar som om alla säger att små hål är rutin och inget att oroa sig över. Vi får se....
Kram!!

Nenne Nennelainen sa...

Jag tycker bedövningen i munnen r värre än ilandet när de råkar borra i pulpan (om det blir så djupt) så jag skippar hellre den. Den verkar ändå inte funka på mig heller..

Och jag håller med om annan smärtlindring också, jag vill hänga med och känna vad som händer! Men det är klart, man är inte sämre än man kan ändra sig, det som väntar ska ju bränna till lite i ändalykten, milt sagt.

Annika sa...

Kollar de blodtrycket?? MY LORD!! Det har de aldrig gjort här hos mig...
Lika bra det. Det hade skjutit i höjden.
Men Saltis, vilka tänder du har!!! WOW!!
Jag hade 13 hål i ettan :-)
Tror det är en tandhygienist som sköter det mesta här hos mig, så var det även hos min tandis hemma. De putsar, tar bort tandsten o grejjar, sen kommer tandis in en ngn minut och kollar att man inte har hål etc.
Funkar bra.
jag är inte rädd för tandis alls. Tycker det är skönt med känslan man har efteråt. Gillar även när de gräver i tandköttet, helt SANT!!!
Stackars Anne, visste inte att hon var så rädd för tandis. Men det finns ju verkligen tandisar här som är specialiserade på ritkigt rädda patienter.

OCH du är Saltis med praktgaddarna!!!

KRAM!!

Mrs Clapper sa...

Laser säger jag bara! Det känns ingenting, de sprutar en massa vatten bara. Och så "klickar" det från maskinen. Det är fler och fler tandläkare som börjar med det här, men det är väldigt dyr utrustning så alla kan inte köpa in den tydligen. Har för mig att de sa att den ligger på ungefär en halv miljon kr.
Men absolut laser! Den funkar även till annat, typ som tandsten och så.

Saltistjejen sa...

Nenne,
aha så då BORDE jag kanske tagit lasern ändå???? Om bedövningen är värre än själva hålfixandet.. och du tandvärk är väl inte så mycket alls jämfört med vad du ahr framför dig. Plus att du efter dina värkar är öve kommer ha det allra bästa som går att få här i livet! :-)
Själv kommer man sitta med en hel tand. Inte fy skam det heller men det går ju itne riktigt att jämföra med en son/dotter....! :-D
Kram och Lycka till med DINA värkar!


Annika,
japp här kollar de blodtrycket också. Förra gången var det ngt högt men jag tror det berodde på att jag var sen och hade stressat dit. Denna gång var det normalt och bra. :-)
Anns tandläkarskräck har hon bloggat om tidigare så det mindes jag. Tror dock hon fick en väldigt bra tandläkare hos sig den där senaste gången.
Kram!


Mrs Clapper,
å säger du DET!!!? Hm, isåfall kanske jag ska ta och ändra den där tiden ändå. Jag kände mig bara så osäker eftersom jag itne ville sitta i tandläkarstolen utan bedövning om det skulle göra skitont. å andra sidan så är hålet inte stort alls för då skulle jag ju ha ont nu, så kanske är laser the way to go...?
Ska fundera lite till och eventuellt byta till det då.
Tack för tipset!!!!
kram!

Trillingnöten sa...

Du är verkligen duktig på att sköta dina tänder! Wow! Första hålet. Iof har jag själv inte haft hål på en så där 20 år eller så...men början till hål en eller två gånger. Och vad betyder det liksom? Tydligen lagar de sig själva om man sköter det...eh? Lita på tandläkaren! Jag hoppas att din lagning inte blir alltför smärtsam! :) Kram!

Desiree sa...

Jo jag var hos tandläkaren i USA några gånger som tur var så slapp jag laga något hål utan bara gå på undersökningar. Jag har heller aldrig haft något hål hittills och hopps på att det fortsätter så. Men det kommer nog gå bra med lagningen ska du se även om det självklart känns pirrigt och nervöst. Tandläkaren jag gick till hade också en sköterska som skötte nästan allt jobbet. Tandläkaren själv kom bara in för en sista koll på slutet och tv:n i taket tycke jag bara var trevligt. Vet du vilken slags bedövning du kommer att få? Blir det sådan som andvänds i Sverige eller blir det lustgas som jag hört att man använder sig av på en del ställen i USA?
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Oj, första hålet? Har du istället haft mer tandsten och sådant? Det sägs ju att det beror på PH-värdet i munnen och att en del följdaktligen får hål och andra tandsten. Jag har t ex haft några hål genom åren (men mer när jag var yngre och inte lika duktig på att hålla rent). Jag har däremot aldrig haft tandsten och aldrig behövt gå till en tandhygienist för rengöring eller liknande.

Om jag nu måste laga ett hål så tar jag hellre den snabba smärtan som är en spruta för att slippa den längre smärtan när de borrar. Usch för borren!

Det märks att USA är mer hierarkiskt i sin karriärstruktur för det är ju det som måste göra att tandläkaren gör så lite. Å andra sidan får ju den amerikanskan tandsköterskan göra mer vilket är kul för henne/honom såklart. Vad gäller läkare i USA har man ju något som heter Physician's Assistant som inte är en riktig läkare men som är mer läkare och än en sjuksköterska så att säga. Kanske har man sådana i tandläkarvärlden också så denna sköterska var med en "dentist's assistant"?

Annika sa...

Det är tandhygiensterna som sköter tänderna. Tandsköterskor finns också, men de assisterar tandisen i hans jobb.
Bedövningen är nästan uteslutande novacain, barn brukar få lustgas om man ger sin tillåtelse. Kanske vuxna också kan få det, men jag har aldrig hört talas om det.
För mig var det exakt likadant hos min svenska tandläkare i sthlm, hygienisten rengjorde och kollade tänderna, och sen kom tandis in en kort stund på slutet.
Men allt sånt där är självklart olika var man än befinner sig...
PA's ja, de man mött på rätt ofta. Gillar att få en PA, de tar sig mer tid än en läkare och de fårskriva ut nästan all medicin en läkare får skriva ut.
Men hos tandis är det hygienisterna som står näst i rank efter tandläkaren själv.

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jag tror int det handlar så mycket om duktighet faktsikt. Som om att ma har tur som inte har så "känsliga" tänder. Men visst nu hoppas jag lagningen går bra. Efter Mrs Clappers kommentar fudnerar jag på att ändra till laser....
Kram!!


Desiree,
va använder man lustgas hos tandläkare här??? Hahaha Här skrattade en kollega till M när vi berättade att man i Sverige använder lustgas vid förlossningar. Hon var gravid då och sa att det lät jättekonstigt. :-)
Och nu funderar jag på att göra lasern ändå. Efter vad Mrs Clapper skrev...
Kram!!


Anna Fair and True,
jag har ofta en hel del tandsten faktsikt. Trodde detta berodde på att jag hinkar i mig te och kaffe. De säger att man får mer tandsten av just detta. Men som du säger kan det säkert stämma att det även gäller den egna munnen.
Enligt Annikas kommentar nedan så vekrar det ju itne vara en sköterska utan en tandhygienist som gjorde allt jobbet här då. Nåong PA hos tandläkaren vet jag inte om det finns.
Kram!


Annika,
tack! Ja där ser du. Jag har inte så bra koll trots allt! ;-)
Jag tror att bedövningen var novacain eftersom tandläkaren talade om en spruta så jag gissar att det är som i Sverige ungefär. Men som sagt efter Mrs Clappers kommentar fuundear jag på att ändå byta till lasern. Det kasnke är bättre att slippa själva bedövningen om nu hålet är litet.
Kram!!