lördag, oktober 16, 2010

Höstig hostlördag i ostkakans tecken

Natten var som sagt inte den bästa. Konstigt nog är det ju så med småbarn att de verkar köra sitt vanliga race även när de inte är helt friska. Det handlar om 210 knyck om än med väldigt mycket lägre "tålamodströskel". Vi försökte därför ha en lite lugnare förmiddag. Morgonen och förmiddagen tillbringades därför hemma. M gick en sväng till jobbet och jag och Lill-Skruttan lekte och gosade i soffan. Hon är inne i en fas nu när hon ofta vill vara bebis. Så jag "swaddlade" henne med en större filt och bar runt på henne ett tag och pratade sedan om hur hon varit som bebis. Det gillade hon mycket. När M var tillbaks från jobbet blev det lunch och sedan gick jag en snabb sväng till jobbet jag med. Efteråt blev det promenad i ett höstigt New York. För nu är den verkligen här hösten. Det blåste rätt mycket idag och kändes bitvis nästan lite kyligt. Så lite kaffe från Starbucks kändes helt rätt under promenaden. Lill-Skruttan roade sig ett bra tag med att titta på Laban & Labolina på min iPhone när hon satt i vagnen. Ojojoj, barn av sin tid..... Det kan kännas både fascinerande och skrämmande att se hur väl hon redan nu hanterar teknik som denna. Efter ett tag somnade hon och sov en stund men inte så länge som vi hoppats med tanke på att natten ju inte varit så bra.

Här sitter hon i vagnen och tittar på film på min iPhone.


Det blev en ganska rejäl promenad mellan 86:e och 57:e gatan. Vi var nog ute i ca 2 timmar eller något sådant. Väl hemma satte jag igång att göra en ostkaka. Alltså en svensk sådan och inte en "cheesecake". Just ostkaka är något jag saknat hemifrån och när jag för rätt länge sedan fick ett recept från Suddrik tänkte jag att jag skulle prova. Men det har inte blivit av förrän nu. Jag gjorde dubbel sats och bjöd in vårt gäng" till en svensk fika. Lägenheten fylldes alltså snart av 4 barn och 5 vuxna. Liv och kiv är väl en underdrift men det blev ändå en lyckad eftermiddag.

Ostkakan


Recept:
ca 500 gram keso (cottage cheese)
4 ägg
200 gram sötmandel som rivs på rivjärn (om man har mandelkvarn är detta att föredra)
3 dl grädde
bittermandelolja
2-3 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Riv (eller mal) mandeln fint. Blanda keso, mandel, ägg och grädde i en skål.
Droppa i ett par droppar bittermandelolja (ca 5 droppar)
Häll upp i en ugnssäker form. Gärna ett par cm tjockt lager.
Grädda i mitten av ugnen på ca 175 grader Celsius (ca 347 grader Fahrenheit)
Jag gräddade mina i ca 60 minuter och då var de ca 1,5 cm tjocka. Nästa gång ska jag dock göra dem lite tjockare och då får man nog räkna med kanske 70-80 minuter gräddningstid?


Ostkakan åts med vispad grädde och sylt. Det blev faktiskt riktigt bra även om det är en del småsaker jag kommer att ändra på nästa gång jag gör den som lite mer bittermandelolja samt tjockare lager av smeten i formen. Eftersom jag använde cottage cheese blev den dessutom något salt, men jag tycker personligen att det var rätt gott med brytningen av salt, sött och bittert. Eftermiddagen gick så småningom över i kväll. Grannarna gick hem men de andra vännerna var kvar. Något senare tillkom även E´s mamma samt R´s pappa vilka båda hade jobbat en del under eftermiddagen. Barnen var vid det här laget rätt hungriga så först fixades pasta till dem och sedan beställde vi hem pizza till oss andra. 

E, R och Lill-Skruttan äter middag.


Sedan lektes det för fullt.


Lill-Skruttan & R.


Nu känner jag mig rätt slut. Att ha 4 barn i den här åldern hemma innebär en massa bråk och liv. Ljudnivån är defintivt HÖG. I dag hade dessutom framförallt Lill-Skruttan lite väl nära till gråt och även till slag, vilket gjorde att vi fick ingripa rätt ofta. Inte så konstigt kanske med tanke på att hon inte var helt frisk och att natten inte var den bästa. Hennes tålamod var därmed lika med noll. En stund gick jag in med henne i sovrummet enbart för att hon skulle få lite mer lugn och ro. Vi låg i sängen och läste bok en stund medan det var full fart i vardagsrummet. Men trots att det kan kännas lite mycket ibland med de här små Gullungarna i vår lilla lägenhet så förundras och gläds jag ändå varje gång jag ser dem tillsammans. För visst bråks det en del. Det gör det. Men man ser ändå att de verkligen tycker om varandra. Att de alla har utvecklat en sådan fin vänskap och gemenskap trots sin späda ålder och det är otroligt roligt att se!

Nu ska det iallafall bli skönt med kväll. Vi köpte Vicks till luftfuktaren så jag hoppas att den kommande natten ska bli något bättre än den förra. Kanske en mugg te och lite TV? Nedvarvning i soffan? Imorgon är det söndag och avskedsfest för en familj som flyttar tillbaks till Spanien om någon vecka. 

21 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Ni är verkligen fina föräldrar!

Här är det blå himmel och sol så lite höst-rugg känns nästan lite lockande och oooostkakan låter ju hur god som helst.

Kram! Hoppas ni får en bra söndag!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
oj TACK! Vad goullig du är! Vi försöker nog mest bara så gott vi kan.... :-)
Låter som ni har strålande väder! Våra vänner vi ska på avskedsfest för idag (söndag) flyttar till just Madrid om någon vecka.
Kramar!

Marianne sa...

Hoppas Vicks hjälpte så att hon - och ni - fick en lugn natt.

Otroligt att de klarar tekniken med film i mobilen redan vid den unga åldern. Jag vet inte hur man gör! Men jag är kanske för gammal?

Kram!

Desiree sa...

Viken mysig dag ni fick ändå fast lilla fortfarande var lite krasslig och med låg tålamodströskel. Härligt med en rejäl höstpromenad. Din ostkaka ser jättegod ut och visst kan man göra egen ostkaka med keso precis som du gjorde. Jag har ännu inte provat men det ska jag ta och göra nu då jag har ditt recept. Jag kan tänka mig att en egen hemmagjord blir betydligt godare än de man kan köpa här. Ostkaka hade vi faktiskt som efterrätt på vårat bröllop eftersom vi gifte oss nere i Blekinge på gränsen till Småland. Himla gott! HOppas att ni får en bättre natt i natt och ha en trevlig kväll hos den spanska familjen som ska ha avskedsfest.
KRam!

Trillingnöten sa...

Tack för det fina receptet! Jag letar alltid efter nytt recept på ostkaka då jag inte funnit nåt som är perfekt ännu...detta verkar närmre det jag vill åstadkomma. Men så lite tjockare kanske...jag brukar ibland blanda i typ nejlika, kanel och muskot...för en juligare ostkaka :)

olgakatt sa...

Först tänkte jag att du handlat 10 l helmjölk och hittat löpe nånstans men sen såg jag ju receptet, haha. Jag har också några recept på "falsk" ostkaka men efter att min småländska svägerskas mamma, stor ostkakebakerska, salig i åminnelse, godkänt Frödinges så köper vi helt sonika den. Den borde FIKA, IKEA eller AQ Café sälja!
Din var säkert oxå hur god som helst!
Tack för pratstunden, det är så gött att se Ella och dig och M! Och så får jag koll på hostan!

Emmama sa...

Så mysigt ni alltid har det! :) Ert kompisgäng och vad ni hittar på påminner mycket om vårat, skönt och avslappnat och massa barn och god mat och vin. Blev jätteglad för detta receptet, det ska jag testa så snart jag bara kan för ostkaka är verkligen nåt av det jag saknar allra mest. Men bittermandelolja, hur säger man det på engelska...? Kram kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det hjälpte nog en del för natten var mycket bättre. Hoppas nu att även denna natt går bra.
Och tekniken ja hahah! M sa idag att han önskade sig en iPad i födelsedagspresent...! ;-)
Kram!


Desiree,
ja det blev en riktigt bra dag trots en del hosta och att Lill-Skruttan inte var på sitt bästa humör p g a detta. Men som sagt det blev både socialt, roligt och mysigt. Och ostkakan var god! Kul att ni hade ostkaka på ert bröllop! Det låter betydligt godare än de skånska bröllop som jag varit på där de haft spättekaka vilket jag inte tycker är så jättegott. Ostkaka däremot gillar jag mycket!
Kram!


Trillingnöten,
aha så du är lite av en ostkakebagare alltså! Om du förfinar receptet än mer så hojta gärna till så man kan testa det också!
Kram!!!


Olgakatt,
haha nej ingen ostlöpe eller så här itne även om jag kollad även sådana recept på nätet. Men när jag läste att Suddrik gjort egen ostkaka mailade jag henne och fick hennes recept vilket var riktigt bra. Lite småändringar kommer jag nog göra nästa gång som sagt, men på det hela stora var jag väldigt nöjd! Och visst är det konstigt att man itne kan köpa Frödinge här på Ikea? Jag tycker verkligen det är skumt men jag har letat utan att sett någon.
Tack själv för pratstunden! Alltid lika kul!
Kramar!!


Emmama,
tack! ja vårt kompisgäng här är guld! Verkligen! Så lyxigt att inte enbart ens barn tycker om att vara med varandra utan även föräldrarna. Det är ju inte alltid så....
Testa receptet! Du kan ju försöka ändra lite om du kommer på saker du inte tycker är helt bra men i stort blev det väldigt bra tycker jag. Bittermandelolja försökte jag hitta här utan resultat så jag bad helt fräckt en kompis att ta med det från Sverige när de hälsade på tidigare i år. Kanske finns det i skottland? Annars får du be om en leverans från Sverige eller fixa nästa gång ni åker dit?
Kramar!!

Livet enligt Jenny sa...

Usch era stackare... Sömn är så otroligt viktigt för att man skall orka. Hoppas det givk bättre inatt. Mums för ostkaka! Hoppas du unnade dig en stund i soffan med en god kopp the!
Kramen

Annika sa...

Svårt att slå Frödinge Ostkaka, kan jag tro. Det är nog den godaste jag ätit hittills, trots allt.
HIHI!!
GOTT är det. Godare än cheesecake som jag inte är ngn fan av.
Jag hoppas att natten blev god!!
Vicks har vi också använt för K ngn ggn i luftfuktaren.
OCH ja, dessa små barn och deras tekniksäkerhet. MAN BAXNAR!!!
KRAM!

Saltistjejen sa...

Jenny,
det gick bättre. Både igårnatt och inatt. SKönt! Jag hoppas det är på väg att gå över nu.
Kram!

Annika,
Frödinge jag håller med. Lika god som Frödinge blev den INTE tycker jag. Men tillräckligt bra för att jag gärna gör om den!!
Natten som gick var helt ok. Bra med bara lite host.
Kram!!

Marianne sa...

Men jag glömde ju säga tack för ostkakereceptet! TACK! Som blivande smålänning är det någonting jag ju självklart måste lära mig : ) Jag älskar också ostkaka, så det passar ju bra!

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
vad kul att du också älskar ostkaka! Snart kan du säkert få hur mycket sådan som helst! :-)
Men prova gärna receptet också ifall du är nyfiken på hemlagad.
Kramar!

Fröken Anki sa...

Åh gott, med ostkaka! Det har jag aldrig gjort själv faktiskt. Men gott att äta är det.

Skrattade gott igår när jag såg bilden av lillan med i-phonen för då hade jag precis läst i NYT om hur vanligt det är att just barnen använder föräldrarnas telefon som leksak och tidsfördriv.

Hoppas ni haft en fin måndag idag.
kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja det är så himla gott med ostkaka tycker jag!
Jag läste också om just iPhones hos toddlers. Och ja, vad ska man säga. Det finns säkert en massa både för och emot. Som med det mesta.
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Hur gillade gänget den svenska ostkakan?! Vad har man annars för ost förresten? Har inte bakat ostkaka någon gång.

Min kompis dotter som är lika gammal som E (född i slutet av maj) är en hejare på iPhonen. Hon låser upp, går in och ut ur program, kollar på bilder osv. allt på egen hand. Min kompis sa att dotter hon tror det är hennes egen egendom :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
de tyckte ostkakan var jättegod!! Om man gör ostkaka från början "på riktigt" så utgår man från en massa mjölk! Den upphettas och så tillsätter man ostlöpe!!! Så får mans edan separera de denaturerade mjölkproteinerna och iksom "göra" osten. Men som sagt, jag gjorde på keso eftersom jag itne vet hur man får tag på ostlöpe.... :-)
Haha ang iPhonen så tror jag att Lill-Skruttan också tänker på den som sin. Även om hon VET att det är mammas (eller pappas beroende på vems hon lånar). ;-) man får vara lite försiktig dock för hon är jädrans bra på att hantera den men hamnar ibland på sidor på nätet där man kan köpa saker!!! Hittills har honn inte köpt ngt dock! Tur! :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Aha, då skulle jag nog också göra den på keso :) Fast färdig ostlöpe kanske finna att köpa i Sverige?

Tur att hon inte köpt något! Hon har förhoppningsvis inte koll på era kreditkort ;)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
jag vet inte om man kan köpa ostlöpe i Sverige. Kanske?
Haha och nej än har hon dlig koll på våra kreditkort....! ;-)
Kram!

Bejla sa...

Det blev ju massor gjort, krasslighet och lite sömn till trots. ;-) Ni verkar verkligen ha det härligt med era vänner!

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja det blev en riktigt innehållsrik dag trots förkylning. Och som jag redan tidigare sagt är det en stor lycka för oss med vårt kompisgäng här.
Kramar!!