måndag, juni 13, 2011

Kalaset

Här kommer ett inlägg från lördagens Födelsedagskalas. Det var ju Lill-Skruttan och R som hade sitt gemensamma 3-årskalas då. Jag och R´s mamma K hade förberett och fixat det mesta. Ändå blev det väldigt stressigt i slutet. Som alltid. Men det hela gick väldigt bra och det var en rolig, rörig, god, kaotisk och lite smågalen tillställning. Så som de flesta barnkalas ju blir. Ca 20 barn samt en del småsyskon plus ca 30 vuxna var det allt som allt. Kanske inte så konstigt att det blev lite smått virrigt ibland. Men som sagt, det gick bra ändå och hopphuset, tårtorna och fiskdammen gjorde helt klart succé! 


En av R´s presenter

Vi hade fått låna en "hoppborg" eller ett "hopphus" av kompisen E. 

Det var mäkta poppis även då det inte var igång...Ballonger kan man ha skoj med.

Lill-Skruttan och kompisen O.

M och R´s mamma K med lilla Baby E på magen.

Tog nästan inga matbilder men detta är två sallader vi gjort. Resten var varmkorv med bröd och tillbehör, samt olika snacks och frukt o bär.C´s och O´s papporLill-Skruttan och dagiskompisen L.

Här är hopphuset igång.

Dags för TÅRTA!

En tunnelbanetårta och en Barbapapatårta till de firande 3-åringarna!

Nedan en liten film från kalaset.


Mmm här äts det tårta....

Lite extra roligt var det att vår gamla svenska barnkalasklassiker "fiskdammen" blev så omåttligt populär hos barnen. En riktig hit! Jag hade klippt ut fiskar i färglatt papper och tejpat på ett blått lakan. R´s pappa A assisterade barnen med "fiskespöt" (ett moppskaft med snöre och klädnypa, eller tvättklämma som jag fick lära mig att det heter i Skåne...!) och M var den hemliga fisken på baksidan som hjälpte till att fästa påsarna på kroken. Vad som fanns i påsarna? Ja, det var inte bagels som en av de små gästerna trodde (bagels köper man ofta i sådana här bruna papperspåsar här i USA) utan diverse s.k "party favors" som K och jag köpt. Lite spökklistermärken, dinosaurietatueringar, fordon som traktorer, truckar mm, fingerdockor och små mjukdjur. Inget godis. Kan nämna att vi städade bort en hel del spökklistermärken efteråt....


Sedan var det dags för den svenska 70-80-tals klassikern från de Barnkalas jag och M var på när vi växte upp - nämligen FISKDAMM!!!

Lill-Skruttan fiskar

Vad blev det för napp???

Glad tjej!

Här inspekterar de sina påsar.


Medan vi vuxna städade undan roade sig de här tre med lite film.

På väg hem med alla saker. Tur det var nära. Bara att gå över gångbron.

Ett riktigt lyckat kalas blev det. Med mängder av presenter. Det var en mycket slutkörd Lill-Skrutta som om hem efter kalaset. Ingen eftermiddagsvila hade det ju blivit och det märktes. All spänning och uppståndelse innan och under kalaset tog ut sin rätt. Men naturligtvis ville hon öppna alla sina presenter då vi kom hem. Så mycket fint fick hon. 
TACK ALLA!!!!!!!!!

Sedan stupades det i säng. Men under vilda och högljudda och tårfyllda protester eftersom hon ju absolut "...inte var trött utan ville leka med sina presents." Vi mycket hänsynslösa föräldrar sa dock ifrån så det blev sängen ändå. Presenterna skulle ju finnas kvar till dagen efter.

Jag tror nästan att Lill-Skruttan blev lite överstimulerad under lördagen. Det märktes även en del under söndagen. Otålighet, humörsvängningar, väldigt kort "attention span" och allmänna utbrott, särskilt under förmiddagen. Men det klingade av under dagen. Sådana här kalas är verkligen något som helt vänder upp-och-ned på de här små barnens vardagsrutiner. Och ja, det märktes som sagt. Nu har vi vardag att återgå till igen. Och det kommer dröja ända tills Halloween innan nästa stora "högtid" för Lill-Skruttan kommer. Skönt!

17 kommentarer:

Lotta sa...

Vad fint ni ordnad, och så lyckat allt blev! Full fart, supertårtor och paket :)

Härligt att fylla tre! Vilken fin klänning också Ella hade på sig, supersöt.

Kram

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack!!!
Ja det var nog riktigt kul att fylla tre här i lördags tror jag! :-)
Klänningen är faktiskt från förra året. Hon fick den i 2-årspresent (!) men då var den alldeles för stor, men passade bra nu. Jag älskar färgerna! :-)
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Wow, vilket kalas! Jag är grymt impad av Barbapappatårtan! Snygg som attan :) Den där fiskdammen kan jag tänka mig är omåttligt populär också. Det ska jag fortsätta med. Kommer själv ihåg den från alla barnkalas man var på och från sina egna :) Underbart kul att få se!

Petra H sa...

Jättefin barbapappatårta!! Är det inte du som brukar säga att du inte gillar att baka? (eller så är det Annika) Du verkar jätteduktig - kanelbullar, tema-tårta etc!
Ha ha, inte visste jag att tvättklämma var skånska men visst är det så jag säger och inte klädnypa :D
Fiskdamm kommer jag ihåg att vi hade på min systers 5 (6?)-års kalas i England och det var nog exotiskt där också! Och att barnen INTE fick tårta med sig HEM utan åt den på kalaset, det var helt nytt för engelsmännen, ha ha.
KRAM!

bettankax sa...

Vilket härligt kalas ni fixat och kul det blev lyckat! Jättefint med lakanet och alla fiskarna.
Barn kalas är verkligen intensiva tillställningar både för stora och små:)
Lill-Skruttan som vanligt underbart söt i fin kalasklänning.
KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack! Ja det var skoj att göra tårtan faktiskt! Jag tycker det kan vara roligt att dekorera. Fiskdammen blev väldigt poppis! Kul tycker jag med eftersom man minns just fickdammar från det man själv var liten. Testa det nästa gång på N´s kalas! :-)
Kram!


Petra,
tack!! Jo det är nog jag som säger att jag inte kan baka. Men med det menar jag framförallt bakning med JÄST! Att baka med bakppulver är inte alls samma sak tycker jag. Och den här tårtan var faktiskt gjord med en tårtmix jag köpte här för att få den tillräckligt hög haha!
Tvättklämma är ett så sött ord tycker jag, men när jag sa det tyckte M att jag lät nedlåtande. ;-)
Så tradition i England är alltså att ta tårta med sig hem istället för att äta på kalaset?!? Här äter man på kalaset. Ofta är det tårta och som mat verkar pizza vara klassikern....
Kramar!!!


bettankax,
tack! Ja det blev riktigt bra även om man själv kan känna att det nästan är som en explosion - kort, kaotiskt och väldigt intensivt. :-)
Kramar!

Annika sa...

WOW!!
Vilket KALAS!!
OCH det syns hur KUL barnen har det!!
Ellans klänning är så söt, tycker jag!! Sen ser hon så jättelycklig ut!!
Finafina tårtor, Saltis.
Jag gilalr ju inte helelr att baka, men du har fått till det superbra!!
ROLIGT med fiskdamm. På den tiden vi hade kalas hemma för K hade vi alltid fiskdamm och det var SÅÅÅ uppskattat!!
Förstår att ni var TRÖTTA efter kalaset!!
VERKLIGEN!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det blev himla lyckat! :-)
Och nog var de glada alltid. Alla ungarna! Härligt!
Tårtorna blev också bra. Helt olika varandra vilket var lite skoj!! tack!
Och jag förstår att det var poppis även på K´s tidigare kals med fiskdamm. Det ÄR ju faktiskt en riktigt rolig lek för barn i den här åldern!!
Kramar!!

Desiree sa...

Wow vilket kalas! Nog har både R och E blivit rejält firade. De ser väldigt lyckliga ut båda två. Kul att fiskdammen blev en sådan succée. Men nog kan jag tänka mig att hon blev upp i varv av att parta så här ;-)
Jag hoppas ni har fått chansen att återhämta er alla tre efter helgens kalas nu.
Kramis!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja de var alla väldigt uppspelta kan man säga. Höga på socker och aktiviteter. ;-)
Nu känns det skönt att kalaset är över och blev bra. Nu kan man fokusera på vardagslivet igen hahaha!
Varma Kramar!!

Marianne sa...

Men åh, lilla gumman! TRE år redan! Otroligt vad fort det går, jag hinner inte med! Jag tycker att hon var alldeles ny alldeles nyss!

GRATTIS PÅ TREÅRSDAGEN SÖTASTE LILLA E!

Och KRAMAR till mamma!

Saltistjejen sa...

Marianne,
tack! Ja tiden går så snabbt, eller kanske är det snarare så att BARNEN växer upp så snabbt!!??
Kramar tillbaks från både 3-åringen och mig!
:-)

Bejla sa...

Vilket härligt firande de två födelsedagsbarnen fick! Förstår att både vuxna och barn var trötta efter så mycket hålligång från så många. Och kul att fiskdammen gick så bra hem. :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja det blev intensivt men det känns bra efteråt att det hela blev lyckat. :-)
Fiskdammen var verkligen skoj! Ungarna verkade älska att få fiska! Jätteskoj!
Kram!

Millan sa...

Vilket lyckat kalas! Men jag forstar att ni var trotta efterat. Josses vad folk! Jag maste snart borja fundera pa vad vi ska gora pa Nils fodelsedag i ar...

Fiskdammen korde jag har pa Nils kalas och den blev verkligen en hit har ocksa! Sa roligt!!

Kram

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det blev lyckat men det var väldigt kaotiskt ett tag hahaha! Och visst blev det kanske lite "stort" med många gäster men vi bjöd ändå mest barn som E och R gått eller går med på dagis. Samt typ 3-4 andra vänner med barn. Nästa år tror jag kanske vi gör det lite mindre ändå. Vi får se.
Kul att även er fiskdamm var uppskattad! Tror att barn tycker sådant är jättekul!
Kraaam!!

Västmanländskan sa...

Vilket toppenkalas!