torsdag, juni 30, 2011

Utflykt tillsammans med Orange Room

För ett tag sedan berättade jag att Lill-Skruttan skulle göra en utflykt till Central Park med dagis. Det var Orange Room som skulle åka till Parken för att leka och sedan ha picknick. Tycker det är så roligt att lärarna i Orange Room gör sådana här lite längre utflykter med barnen! Eftersom jag inte jobbar nu så frågade jag om jag kunde följa med, och det gick bra. Det var hur roligt som helst att få följa med. Inte enbart för själva utflykten i sig, utan minst lika roligt var det att få se hur lärarna förbereder barnen innan utflykten. Hur de pratar med dem och berättar vad som ska ske och även betonar att alla måste "put on their listening ears". När lärarna sa detta så satte alla barnen händerna till sina öron som för att lyssna bättre. Hur gulligt som helst!

Här är s.k "Circle Rime" även om barnen Orange Room sitter på rad istället för i en ring. En av lärarna läste ur en bok och barnen pratade om berättelsen.

Sedan var det lite mellanmål. Alla barn hade nu även fått på sig "Rockefeller University t-shirts" som de har när de går på utflykt utanför campusområdet.


Efter mellanmålet samlades barnen igen (alla har sin egen plats på golvet utmärkta med en bild av en "bug" samt ett foto på respektive barn). Nu gick lärarna igenom vad och hur utflykten skulle ske. Det var även nu de pratade om "put ont their listening ears."

Vi promenerade sedan till bussen. Eftersom två av barnen var på semester den veckan var det endast 8 barn. Tre lärare och jag gjorde att alla barn kunde hålla en vuxen i handen. Väl framme vid hållplatsen ställde sig alla barn på rad längs med husväggen och väntade tills bussen kom.

R och Lill-Skruttan

På bussen fick alla sittplatser. Ungarna tycker det är fantastiskt spännande att åka buss och tittade ut genom fönstren och kommenterade det mesta de såg.

Mini-tjej med sin mini-Kånken.


Väl framme i Central Park promenerade vi till en av lekplatserna där. Denna ligger vid 70:e gatan ungefär. På östsidan. 


Här samlas vi för att ta ryggsäckarna och gemensamt gå till gräsmattan och äta vår medhavda picknicklunch i skuggan.

Picknickfiltar bredes ut!

Ta plats! 
Här delar lärarna ut våta pappersservetter till alla att torka av händerna med innan lunchen.
En liten ekorre som klättrade på trädstammen fångade allas uppmärksamhet en stund.


Lite gruppbilder togs. Haha det är verkligen en bedrift med barn i den här åldern som minst av allt vill sitta still på ett och samma ställe mer än en halv sekund...!

Sedan plockade vi ihop och begav oss mot bussen igen. Självklart sprang barnen runt och gjorde nya upptäckter på vägen.

Väntan på bussen. Ganska trötta barn var det som satte sig ner på trottoaren.

Tillbaka igen!

Det var verkligen hur roligt som helst att få följa med på den här turen! Jag är djupt imponerad av hur lärarna arbetar med barnen. Hur väl alla barnen lyssnar och hur smidigt det ändå går att göra sådana här utflykter. Ett fantastiskt team är de lärarna i Orange Room, och jag är beredd att säga att jag tycker detta år varit det allra bästa hittills på Lill-Skruttans dagis. Och då har ändå de andra åren varit bra. Mycket bra till och med. Det första året såklart mycket speciellt på ett annat vis eftersom hon var så liten då. I Violet Room (infant room där hon var första året) fanns (och finns) en del fantastiska lärare som vi fick otroligt bra och stark relation till under det året, men jag tycker ändå att det nu i Orange Room är än mer helgjutet. Jag är så glad och nöjd med precis varenda en av lärarna där. Förra året i Pink Room kände jag inte att jag fick lika bra kontakt med lärarna som detta året även om de självklart gjorde ett otroligt bra jobb där med. Det är till och med såpass bra att jag nästan, men bara nästan, kan känna att det är synd för Lill-Skruttan att missa en hel månad då vi kommer åka till Sverige. Jag inser självklart att det är jättedumt att tänka eller känna så, och någonstans förstår jag ju att en sådan här resa till Sverige kommer betyda så mycket mer för henne, mig och alla inblandade i slutänden. Men att tanken ens dyker upp visar verkligen hur bra jag tycker att året här i Orange Room varit. När vi kommer tillbaks från vår Sverigeresa kommer hon endast ha ett par dagar kvar i orange Room. Sedan är det en vecka utan dagis och så kommer inskolningen i pre-school att börja i september. Det blir ett nytt äventyr det också.

Imorgon har jag dock bestämt att Lill-Skruttan och jag ska göra något tillsammans. Alltså inget Orange Room imorgon. Nu när jag är hemma om dagarna känns det roligt att kunna ta sådana här extra dagar tillsammans med henne. Eller som jag gjort någongång ibland hittills att hämta henne lite tidigare. När jag frågade vad hon ville göra imorgon med mig så var svaret givetvis (varför frågade jag ens??) att "gå till museum och se dinosaurs". Alltså får det bli så. Ännu en tripp till Naturhistoriska. Troligen mycket mindre med folk där en vardag iallafall.


*) Om ni undrar över varför de flesta bilderna här är på Lill-Skruttan ensam eller tillsammans med enbart R eller O så beror det på att jag har försökt att enbart lägga ut bilder från utflykten där man inte ser de andra dagisbarnen så tydligt.

16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

De verkar vara ett helt underbart team där hos E! Fantastiskt :) Jag hoppas vi får en lika bra förskola när vi flyttar (vilket blir nästa år faktiskt!)Man kan se hur roligt barnen tycker det är att åka på utflykt :)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är verkligen super! Detta år har på alla vis varit ett helt fantastiskt år måste jag säga!
Och utflykt tror jag alla barnen tycker är jätteroligt och spännande. Wow, så det glir flytt nästa år alltså!!! Vad kul!
Kram!!!

Anonym sa...

Vad jag älskade detta inlägg. Så många fina bilder! Och vad gulligt att de satte på sig öronen!

Häftigt att de åker iväg såhär, ni bor ju så centralt. Alvas preschool har aldrig varit utanför portarna!

Saltistjejen sa...

suddrik,
tack! Vad roligt! Jag blir så glad. Haha visst är det sött att de tar på sig sina "lyssningsöron". :-)
Och utflykter gör de rätt ofta ändå. Men då ofta som promenader till affären för att köpa frukt, eller som idag för att köpa lite kastruller och saker till köket. Eller till djuraffären för att titta på fiskar, sköldpaddor och kaniner. :-) Jag tycker det är jätteroligt!
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Så himla mysigt och vad bra att du erbjöd dig att följa med! Det var säkert uppskattat!

Det verkar ju vara ett exceptionellt bra dagis!

Tänk det behöver inte vara så komplicerat. En utflyckt till en park med lekplats och spännande busstur! Toppen!!!

Millan sa...

Vad mysigt det later. Roligt att fa lara kanna alla de andra barnen och aven lararna lite mer val ocksa! Hur reagerar Ella nar du ar med pa dagis? Nar jag nagongang varit med i skolan sa blir Nils sa himla ledsen nar jag ska ga att det nastan inte ar vart det...

Jatte gott att fa nagra extradagar med lillan pa egen hand! Riktiga bonusdagar. Hur har det gatt med era semesterplaner? Blir det nagot sverige for din del?

Kram!

Petra H sa...

Vilket mysigt inlägg om er utflykt! Ha ha, jag skrattar åt mini-kånken som ser så STOR ut på Lill-Skruttan! Jag hade en röd (inte mini, fanns ju inte på den tiden väl) som jag fick när jag började skolan och den har jag kvar, och nu känns DEN liten ;-)
Jag undrade just hur länge ni ska vara hemma, en hel månad så underbart! Även om det är tråkigt att M inte kan följa med... Men ni kommer att få ett härligt svenskt sommarlov trots allt.
Och tänk ja, pre-school redan! Så är det i Belgien också, man börjar när man är 3 år gammal men frågan är hur mycket SKOLA det egentligen är? Det är väl mer som förskola (även om ALLT heter förskola i Sverige nuförtiden).
jag hoppas att vi kan hitta ett bra dagis (förskola) till Sweet Pea men jag tvivlar på att de belgiska är lika bra som ert...
KRAM och hoppas att ni får en jättefin dag tillsammans idag!

Desiree sa...

Jag håller med Peta om att MiniKånken ser stor ut på lilla E. Hon är fin i den. Jag hade också en kånken som liten. Så söta de är allihopa i sina gula Rockefeller t-shirts. Det är ett underbart dagis/förskola som E går på. Det märks på många sätt. Det är ju toppen att det inte är så stora barngrupper. Är de alltså 10 totalt i hennes grupp med två lärare? Så duktiga de är de små fast de är så små när det gäller ordning och diciplin. Mysig utflykt och roligt att du fick chansen att hänga på.
Kram!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
ja det var jätteroligt! Jag hoppas det blir någon mer utflykt innan vi åker till Sverige. Och dagiset ÄR toppen!!
Kram!


Millan,
ja eftersom gruppen är så liten (bara 10 barn inkl Lill-Skruttan) så går det ganska fort att ha "lärt känna" de andra barnen lite mer. Lärarna tycker jag vi har väldigt bra kontakt med. Dem träffar vi dagligen plus att vi rätt så regelbundet har frukostar och/eller möten tillsammans.
det där med att lämna ÄR svårt. Lill-Skruttan grät väldigt mycket när jag gick efter utflykten. Men det går över tätt fort. Fast visst är det jobbigt. Som förälder får vi också veta att OM ens barn blir helt "otröstligt" efter en sådan här extrasak så måste man vara beredd på att ta med sig barnet hem. Oftast går det ju bra, men det händer att en sådan här ruckning av rutinerna gör att barnet bli så ledset och upprört att det inte "kan" stanna kvar. Men förutom att Lill-Skruttan grät när skulle gå så gick det bra sedan när jag väl lämnat rummet.
Men jag håller med om att när de blir sådär fruktansvärt ledsna så känns det som det inte är värt det. Vi har ju oftast samma problem när vi ska ha barnvakt.
Kram!!!


Petra,
tack! Ja mini-kånken ser rätt stor ut på henne! :-) Jag hade också en Kånken (blå) när jag gick på lågstadiet. Men det var en vanlig. Som du säger fanns ju inte minis då. Det ska bli väldigt mysigt att komma till Sverige i en månad! Vi kommer sakna M mycket men jag tror vi kommer få det bra ändå!
Och fundera inte över dagis redan! Ni vet ju inte ens om ni bor kvar i Belgien då. :-)
KRAM!


Desiree,
ja den ser tor ut. De flesta ryggsäckar (även små) ser stora ut på såhär små barn hahaha! Dagiset är väldigt bra och en av de stora fördelarna är att barngrupperna inte är så stora och att det är hög lärartäthet. I toddlergrupperna är det 10 barn med 3,5 lärare under dagarna. (den "halva" läraren är att de på morgontimmarna 8.30 - 10 samt på eftermiddagen 16-17.30) endast är två lärare. Så på denna utflykten var det tre lärare med samt jag.
Kramar!

Lotta sa...

Jag skulle också vilja vara med ;)

Härligt att du kunde följa med och E är supersöt med ryggan o tofsar. Vilket team och vad bra dem ordnar!

Du har verkligen tagit fina bilder och du har presenterat det så trevligt. Det syns hur kul ni hade. Inspirerande!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack! Ja det var mysigt och roligt! Så kul att få ta del av barnens vardag!! :-) Och lärarnas. De gör verkligen ett helt fantastiskt jobb!
KRAM!!!

Emma sa...

Jag noterade att mini-kånken hängde på en krok i er hall. Allt känns så nära nu när vi varit där :-) Jag blir fortfarande fascinerad av hur snabbt man kan ta sig så långt bort. Här sitter jag på landet i Sverige.

Vilken mysig dag! Så vill man att barnen ska ha det. Förstår att du känner att det är synd att E missar en hel månad men släktingarna i Sverige blir nog nöjda :-)

Den där parken alltså...vilken park!

Ha det kul hos dinosaurierna ;-)

Fröken fräken sa...

Vilken utflykt! Barnen ser ut att ha roligt, kul när dom hittar på saker med dom. Det är ju lite lättare när det är mindre grupper. Jag tror att det är nyttigt för dom att göra såna där saker. Kul också att du knde följa med.

bettankax sa...

Å vad jag gillar dina inlägg om parken, dagis och utflykter:) Det är så rolig och intressant läsning. Jättefina bilder. Finns nog inget bättre än när man vet sitt barn har det bra på dagis/skola. Lilla E ser så nöjd och glad ut. Kul att du hade möjlighet att hänga med.
KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Emma,
japp där hängde den minsann! :-) Och visst är det roligt när man har träffats IRL och har lite mer koll på både person och omgivning! :-)
Ja, och det där med Sverigeresan tror jag ju blir super så det är inte så att jag "sörjer" att hon missar en månad men visst hade jag önskat att det sedan fortsatt med Orange Room ett tag till.... Inte blivit så hastigt avslutat. Men det är som det är och blir nog bra det med.
Kram!!


Fröken Fräken,
ja det var en jättehärlig utflykt!
Och visst är det bra för barnen att få göra sådana här utflykter. De lär sig massor. bara det att åka buss är ju superlärorikt och många 2-3-åringar vet nog inte alls nur det går till... Iallafall inte i ett land där de flesta kör bil....
:-)


bettankax,
tack! Jag blir verkligen glad att du gillar de här inläggen. Det är lätt att tänka att just de måste vara sådana som många tycker känns tråkiga och tjatiga.
Och visst är det en otroligt skön känsla när man vet att ens barn har det bra om dagarna. :-)
Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Det är så gulligt när barn är på utflykt! I Sverige har de oftast självlysande västar nu gör tiden. Minns att vi hade kepsar som det stod Scania på men då var vi större (lågstadiet), annars hade vi väl tagit av oss dem :) Tänkte just på detta med bilder. Du kan ju ändå lägga ut bilder. I Sverige har de börjat t o m förbjuda fotografering. Så tråkigt och lite överdrivet tycker jag.