fredag, juni 24, 2011

Glad Midsommar!


Så är det Midsommar. Den svenskaste av alla högtider. Tror att Midsommar är den högtid jag saknar mest. Julen är helt okej att fira här. Påsken tänker jag knappt på. Valborg "finns" liksom inte här och passerar nästintill obemärkt. Men under Midsommar, då saknar jag Sverige. Det finns inget som svensk Midsommar i Sverige. Att plocka blommor i en ljus skir svensk sommarnatt. Eller att försöka rädda sill och nubbe från det plötsliga regnet under sillunchen. Eller Att sitta och titta ut över en lugn vik i skärgården när det blå skymningsmörkret sakta sänker sig. Höra ljudet av sjöfågel och röster på avstånd.

Dagens Fredagstema är just Midsommar. Passande. Jag tänker alltså skriva lite här om just Midsommar. Det är Erica som står för temat.

Minnen från min barndoms midsomrar är otroligt traditionella. Vi firade varje år tillsammans med båtfolk och sommargäster som sommartid bodde kring den vik som vi hade som sommarhamn till båten. Lite söder om Trosa. Samma personer varje år i stort sett. Det var midsommarstång, dragspel och fiol. Säckhoppning, potatisspring och godispåse till barnen. Små grodor, och Viljen i Veta. Tre små gummor och Raketen. Det var picknick i gröngräset och solkakan som mamma alltid bakade endast till just Midsommar. Det var blomsterkransar och kaffe med dopp. Ja, fast jag fick saft. Det var vitklädda sommargäster och blommiga, tunna sommarklänningar på flickorna.

Efteråt rodde vi ut till båten som låg vid sin ljusröda boj. Vissa somrar började mamma och pappa semestern och då var jollen till bredden fylld med semsterpackning. Andra år var det bara den vanliga helpackningen. Ofta hade vi sällskap med grannarna vars båt låg i samma vik. Då blev det grillning tillsammans på kvällen ute på någon ö. Jag somnade ofta till ljudet av småprat från land eller från sittbrunnarna och vaggades till sömns av båtens rörelser. En speciell doft. En speciell känsla. Svensk sommar. Midsommar.


När jag blev äldre och började fira Midsommar med kompisar blev det annorlunda men ändå så mysigt. Mina gymnaiseår firade vi Midsommar hos en av mina bästa vänner som har ett sommarhus i Sörmländska landsbygden. Återigen traditionellt med blomplockning och Midsommarstångspåklädning. Sång och dans kring stången. Sillunch och senare grillning och eventuellt kvällsbad från bryggan i den ljusa kvällen. Åren efter det firades Midsommar lite olika. Ofta på någons landställe. Alltid med lekar och spel. Ett par år firades Midsommar inne i "stan" (alltså Stockholm). Roliga Midsomrar de också även om de var något mindre traditionella eftersom vi sällan kunde fixa en midsommarstång.


Det blev picknickar, kubbspel, god mat och prat hela natten. Härligt! Vissa gånger var det mer fest, andra gånger lite lugnare. Men alltid så himla mysigt. Min första Midsommar med M firade tillsammans med några av hans barndomsvänner nere i Småland.


En Midsommar firade jag och M genom att paddla i Trosa skärgård. Vi mötte då mamma och O som var ute med båten och det blev en riktigt fin midsommarhelg. Även vår sista Midsommar i Sverige paddlade jag och M. Då i Stockholms skärgård. Och ensamma. Förutom att det den helgen blåste upp så otroligt att vi var med om en av våra läskigaste paddlingsupplevelser så var det en otroligt härlig helg. Och ja, jag saknar det. Otroligt!Röda små stugor.

Lugnt vatten.

Inget är som en lugn kväll i tältet på en klippa intill vattnet.

Ja, jag saknar Midsommar. I Sverige. Imorgon hoppas vi vädret ska bli tillräckligt bra för att kunna fira nere vid Battery Park. Förra året var det så himla mysigt där!

Även i år kommer Anki och hennes J samt deras lille E. Ska bli så mysigt! Midsommar här är inte alls som hemma i Sverige. Inte. Men eftersom jag är en person som lever mycket efter "Det blir inte bättre eller roligare än man gör sig" så jag tror på att alltid i alla situationer försöka göra det bästa av det man har.

Svensk Midsommar i New York. Går det? Är det möjligt? Tidigare år har jag svarat nej på den frågan. Efter förra året är jag ändå benägen att svara ja. Eller åtminstone jo kanske.

Till Er alla Midsommarfirare där ute:
Hoppas ni får en riktigt Fin Midsommar var ni än är och hur ni än valt att fira den Svenskaste av de Svenska Högtiderna!


*) Hahaha! När jag gick igenom gamla bilder så inser jag att jag ser såå ung ut!!!
Bildkollagen här är från midsommarfirande 2003, 2004 och 2005.

13 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Glad Midsommar Saltis! Mitt starkaste minne är nog när jag var liten och vi åkte till midsommarstången. När jag blev litet äldre gick själva firandet rätt spårlöst förbi. Hoppas att ert väder skall "shape up". :) Här hade vi en jättefin sommardag idag med sol och lagom varmt. Kramar!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
å sådant väder önskar jag också att vi skulle haft nu. Men det ser ut som regn och åskskurar ska dominera Midsommarafton här tyvärr.
Kram!!

Trillingnöten sa...

Vi hade också mycket firande när jag var liten med familj och släkt och senare vänner (vi var väl mest ute och festade runt lite, haha...). De senaster 7 åren har det inte blivit mycket firande. Det närmaste var faktiskt förra året i Battery Park :) Annars har vi varit på resande fot antingen på aftonen eller tidigt nästa dag. I år ska vi försöka ta oss iväg till nåt firande, om det inte regnar! Hoppas ni får en jättefin midsommar! Kram

Millan sa...

Glad midsommar till dig ocksa vannen! Jag kan skriva under pa allt du skriver. Mina barndoms midsomrar firades alltid i somamrhuset och var valdigt traditionella och jag har nog aldrig riktigt lyckats uppbringa samma kansla har i england. De forsta aren jag bodde har firade vi inte alls nagot sarskilt, men de sneaste aren har vi firat med svenskganget vilket ar himla trevligt. I ar ar vi en tapper skara pa 6 personer som ska fira eftersom resten av ganget ar i vag eller sjuka. Men det blir nog bra det med!

Hoppas ert firande blir jattebra!

Kram och trevlig helg

olgakatt sa...

Du ser precis likadan ut på utsidan nu!
Ska skicka en virtuell sillbit till Battery Park i kväll. Inte kan där finnas den lagrade sillen som min fiskhandlare tillhandhåller endast till midsommar, eller?
Ska spara en verklig bit tills du kommer!

Petra H sa...

Åh, vilka härliga midsommarminnen!! Jag har inte så starka midsommarminnen faktiskt från min barndom och trots att jag egentligen helst vill fira midsommar i Sverige så har mina midsommarfiranden i Bryssel (x2) och San Juan, PR, varit helt fantastiskt roliga upplevelser tillsammans med utlänningar som försökt sjunga Helan går och dansa Små grodorna. Kanske inte samma sak som att fira i Sverige men nog så roligt ändå. I år blir det nada - jo, förresten, vi har några jordgubbar i kylen och O ska nog äta lite av den varmrökta laxen han köpte i Sverige (och som han skulle ha tagit med till Spanien - det var ju meningen att vi skulle fira Fiesta de San Juan i hans hemby den här veckan :-( - det är ju den latinska versionen av midsommar).
KRAM och Glad NYC-midsommar!!!
PS Håller med Olgakatt, du ser precis likadan ut fortfarande, du har inte åldrats alls!

Lotta sa...

Vad fint du beskriver dina midsommarminnen! Härliga bilder! Jag har haft bra midsomrar och mindre bra - det blir som du säger ofta vad man gör det till. Det kan vara fint även i det lilla formatet. Och man kan äta vad man vill också :)
De flesta högtider, helger eller vad det nu är, blir bättre om man känner efter innefrån och gör som det passar. Alla har inte stora familjer eller tillgång till mysiga ställen, då får man hitta alternativ och det finns!

Jag ska hitta fina somriga blommor tänkte jag och tyvärr blir det inte Battery Park i år. Ha så roligt!

Kramar

Annika sa...

Ja, nog är vi olika i detta fall, bästa Saltis.
OM jag hade haft dina superfina traditioner i bakfickan hae jag känt som du!!
Nu kvittar mig dagen totalt. Bryr mig noll om midsommar och firar den inte alls. Saknar den NOLL.
Men kag förstår att den väcker starka känslor hos många, det är ju den största av helger, jämte julen, hemma.
Jag hoppas att du får ett fint firande i Battery park imorrn.
Varmt lär det ju bli iaf!!
saltis, förstår att du saknar, även om jag inte saknar. Förstår så väl att dagen betyder mkt för många!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jag firade inte så mycket efter att vi flyttade hit, förutom första året. Men sedan vi fick barn känns det lite annorlunda och jag önskar verkligen att E ska få lite Midsommartraditioner hon också. Men det är inte helt lätt när man bor utanför Sverige. Hopas ni har en riktigt fin Midsommar! Här är det regn, dimma och gråväder nu. :-(
Kram!!


Millan,
Tack detsamma!!!! Det är så roligt att ni har ert svenskgäng tycker jag och kan fira Midsommar och Lucia och sådant som inga andra nationaliteter riktigt "förstår". Kul för barnen också! :-) Tycker själv att jag månar mer om de här traditionerna sedan vi fick barn. man vill så gärna föra dem vidare.
Kram och hoppas ni har en riktigt härlig Midsommar!olgakatt,
hahahaaa tack! Hm, själv tycker jag att jag ser jätteung och naiv ut. Menar du alltså att jag fortfarande ser naiv ut kanske...?!? ;-)
Vädret ser inte särskilt lovande ut tyvärr så än så länge vet jag inte om det blir något Battery Park... Lagrad sill låter mumsigt. Smakar mer än gärna när vi kommer om en månad! :-)
KRAM och hoppas ni har en fin Midsommar!


Petra,
ja det är faktiskt riktigt fina midsommarminnen jag har. Både från barndomsåren och senare. Att fira med andra nationaliteter är skoj. Ett par av mina Stockholmsmidsomrar var med kompisar jag lärde känna som doktorand och som kom frå andra delar av världen. SKOJ! Och även här i USA har jag fått med mig ett par amerikaner till Battery park men jag tror de mest såg det hela som ett konstigt och exotiskt äventyr. Haha mest var de fascinerade av att så många blonda personer kunde finnas på ett och samma ställe...! ;-)
Låter som ni komemr få en fin och mysig Mdsommar tillsammans även om den blir annorlunda än vad ni först tänkt.
KRAAAAAAM!!!!!!!


Lotta,
tack! Ja, midsomrar kn ju vara både och. Jag inser också att många tycker midsomrar kan vara jobbigt för att det är så mycket "ståhej" kring dem. Själv saknar jag verkligen känslan av sommar, vilket jag tycker man fick under just Midsommarhelgen. Sedan tror jag som du att man måste göra det man själv känner för. Annars blir det inte bra. Kanske är det därför jag gillar Midsommar nästan mer än jul, just för att jag känner att julhelgen ännu mer är förknippad med en massa "måsten" jämfört med Midsommar som jag mer har valt själv hur jag vill fira från år till år. Allt från vänner till ensam med M, eller med familjen. Eller som här några år utan att fira alls... :-)
Hoppas ni har en fin Midsommar och jag förstår att ni inte kommer till Battery Park i år. Vädret ser ut som om att vi också kommer skippa det faktiskt. Tyvärr.
KRAM!


Annika,
ja, jag vet exakt hur du känner för just Midsommar. Och visst håller jag med om att det är så olika för oss alla hur vi upplever de här storhelgerna. Själv tycker jag ju att julen kan kännas mer jobbig än Midsommar eftersom fler är än mer "oflexibla" då och jag tycker jag känner fler "måsten" under jul än just Midsommar. Men för mig är Midsommar såååå förknippat med svensk sommar och mysigt umgänge med vänner och/eller familj. Och jag saknar det. Nu sedan vi fick barn saknar jag det nog mer eftersom jag så gärna önskar att E kan få en känsla för just de svenska högtiderna som Midsommar och Lucia, vilka inte alls finns här. Och jag skulle vilja "skapa" den atmosfären så att öven hon kan få bära med sig sådana minnen i livet.
Idag är vädret om möjligt än värre än igår så jag tror knappast det blir ngt firande i Battery Park.... Vi får se. Måste höra var Anki och J vill också. De kommer ju körandes ända från Scranton så OM de jättegärna vill ner till BP så kanske kasnke vi tar en tur ändå. Men ev skippar picknick eftersom "sill i regn" inte riktigt är vad jag vill ha.
Stor KRAAAAM!

olgakatt sa...

Synd med vädret. Nä, sill i regn är nog inget vidare, sill i kapprock hade kanske tålt litet regn, haha. Vi satt i uterummet och åt vår sill när det började regna vid 19- tiden. Vi hade det hur mysigt som helst och kl 21 slutade regnet och vi kunde höra hur en del grannar nog flyttade ut. Men vi blev inne och filosoferade. Men ni har i alla fall svensk bloggträff och midsommarafton, det är inte så illa!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
vad mysigt det lät med er med er midsommar i utreummet! :-)
vi har haft det kanon här hemma! Gott sällskap och god mat är det som gör en midsommar till något bra!
Kram!

Bejla sa...

Med så härliga minnen från midsommar förstår jag verkligen att du saknar det svenska firandet! I vår familj var inte just midsommar så stor, men som boende på landet var det ju en hel sommar fylld av sådana där härliga naturminnen, blommor, grönska, jordgubbar, hav osv. Här har jag väl mycket av det, men nej, kan inte återskapa den blomstrande gröna känslan trots allt. Hoppas att ert firande igår blev toppen, med eller utan regn. :-) Kram!

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja det är sådana midsommarminnen jag har. En del mer traditionella än andra, men alla ändå väldigt mysiga, fina och roliga på sina vis.
Kram!