måndag, juni 06, 2011

Dinosaurier och läkarbesök

Igår söndag hade vi en riktig "New-York-City-familjedag". Ni vet en sådan där man kan se på film ibland. Det hela började med att Lill-Skruttan deklarerade att hon ville gå och se Dinosaurierna på Muséet igen. Muséet är alltså the American Museum of Natural History (mostvarigheten till Naturhistoriska muséet i Stockholm). M och hon var ju där den lördagen jag hade bloggträff och hon hade fullkomligt älskat det. I födelsedagspresent från sin farmor hade Lill-Skruttan även fått ett bidrag till ett årsmedlemskap på just detta museum. Vi tyckte det kändes som en jättebra present eftersom hon nu är stor nog att tycka om just den här typen av upplevelser.

På vägen dit passerade vi naturligtvis ett Starbucks för att köpa med oss lite kaffe i olika form. Sedan sprang vi rakt in i den judiska paraden. Så mycket folk! Vi lyckades till slut att ta oss över 5th Avenue och genom Central Park och var sedan framme vid muséet. Där spenderade vi sedan i stort sett hela eftermiddagen. Det blev dinosaurier men även en hel del andra djur. Som djur på svannen, valar, hajar och även en specialgrodutsällning. Lill-Skruttan var helt "vild" där inne och ville se allt allt allt. Hon tröttnade aldrig. Det bådar gott med tanke på att vi ju nyligen köpte ett årsmedlemskap. Till slut var vi ändå tvungna att börja gå hemåt igen. Då hade Nallen i vagnen bytts ut mot en Dinosaurie. Fast vid läggdags var det ändå Favvo-Nallen som fick följa med i sängen.

De nödvändigaste sakerna - Nalle och solglasögon. Det gäller ju att tänka på sin image....Hey yo!

Ankomsthallen på "Naturhistoriska"


Jag tycker det är riktigt häftigt att se de här kolossala skeletten.


Skallben av T. Rex

Vi såg även en del andra djur.

Specialutställningen.

Här kollas det på en dinosaurie i en "kikare"


Ägg och en liten Baby Dinosaur.

Utgrävning

På vägen hem gick vi genom Central Park.


Denna veckan kommer nog mest att handla om två saker. Dels jobb. Jo, för trots att jag ju officiellt är arbetslös så har jag en del jobb att göra. Håller ju fortfarande på att skriva om artikeln och denna vecka ska jag kolla igenom den igen. Fick tillbaks den från vår samarbetspartner nu innan helgen och jag hoppas bli färdig med den till slutet av veckan och då skicka den till f.d Chefen igen för genomläsning. Den andra saken som kommer ta en del tid är planering och fixande av Lill-Skruttans och R´s kalas som ska ske nu på lördag. Men det känns mest roligt!

Idag på för-middagen var jag och Lill-Skruttan även på hennes 3-årskoll. Allt gick hur bra som helst. Inga sprutor eller blodprov denna gången vilket gjorde att hon var hur glad som helst. Vi kollade in planscherna med Tintin och Milou, studerade en av stolarna med mängder av klistermärken på samt kollade in en karta över USA som satt över britsen. Sedan blev det mätning och vägning. Hon är stor vår tjej. Följer sina kurvor men de ligger som alltid högt. Ligger runt 90th percentile på både vikt och längd. Kort sagt hon är större än 90% av alla amerikanska barn i samma ålder. Både vikt- och längdmässigt. Sedan hon spurtade iväg från sin lilla prematura storlek någongång runt 3 månader har hon legat konstant runt just 90th percentile.

Jag tog upp detta med allergier som vi funderat över. Vi har sett en allergisk reaktion ett par gånger under senaste året. Nästan alltid i form av något som liknar röda eksem på främst kinderna. Ibland med liten svullnad också. Senaste gången svullnade dock även händer och fingrar upp. Dock lugnade läkaren mig och sa att det troligen inte alls handlade om någon matallergi eftersom sådana reaktioner kommer nästan direkt i samband med matintag. Hon tyckte heller inte det var nödvändigt med ett allergitest. Inte än i varje fall. Om det hela blir värre får vi kanske tänka om, men i nuläget tyckte hon vi skulle hålla koll samt "föra lite bok" över de gånger vi ser några reaktioner. Och naturligtvis ge henne antihistamin när de uppkommer. Kändes skönt att få lite mer information om detta.

Under tiden jag pratade med läkaren hoppade Lill-Skruttan mest runt i undersökningsrummet. Dansade lite på golvet. Klättrade upp och ner på snurrpallen ett antal gånger. Sjöng och pratade för sig själv och med mig. Allt iförd enbart blöja. Glad och tillfreds. När vi var klara att gå och hon fått på sig kläderna sa hon "Can I please have a lollipop now?" Och självklart fick hon det. Även om det inte varit några sprutor eller annat otyg denna gången. Men en klubba och ett klistermärke vid receptionsdisken blev det. Nästa koll är inte förrän om ett år. När hon fyllt 4. Det är annat nu än första året då man inte gjorde annat än sprang på kontroller varje månad. 

17 kommentarer:

Lotta sa...

Jag tycker det är helläckert att E är så intresserade och ville se dinosaurierna igen! Perfekt med årsmedlemskap :) Vilka sköna bilder! Och en treåring i toppform :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Lotta,
javisst är det skoj! Jag gillar själv Naturhistoriska och tycker det är toppen att hon gillade det så mycket!
Kramar!

Trillingnöten sa...

Vad roligt att hon tycker sånt där är spännande nu! :) Det blir ju lite roligare för oss vuxna dessutom :) Mer att hitta på tillsammans och lite spännande att se de små upptäcka allt för första gången nästan! Och att de har preferenser! det är spännande! Jag frågade nyss N vilken hennes favoritfärg var. Hon svarade utan att tveka rosa. Jag som trott nåt helt annat! Hahahaha
Skönt med läkarbesöket också! Jag är glad att det där första året är över när man skulle dit titt som tätt :) Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är superkul när de nått en ålder då de tycker sådant här är skoj! :-)
Haha kul att N har en favoritfärg. E´s favoritfärg är blå!
Och visst är det skönt när läkarbesöken går bra.
Kramar!

Millan sa...

Forst och framst ett jattestort GRATTIS till Ella, lite i efterskott. Det ser verkligen ut som om hon blev ordentligt firad och som om hon haft det toppen!! Jag har lite svart att forsta att vara tjejer ar 3 i ar... Nar jag sag fotona pa Ella fran fodseln nedan sa kanns det inte alls som om det var lange sedan jag laste det dar inlagget och sag fotona for forsta gangen!
Er helg ser verkligen mysig ut. En perfekt mix av att umgas med vanner och lite familjetid! Museet sag himla kul ut tycker jag! Nils skulle bli helt salig om han fick kika pa dinuasaurier dar.

Kram!

Desiree sa...

Jag förstår att hon älskar det museet. Det hade jag också gjort. Verkar hur spännande som helst att besöka med massor att kolla in. Det var ju en riktigt bra present hon fick att bli medlem där. Visst inte att man kunde bli medlemm på museerna men det är ju toppen. Skönt att det gick bra med läkarbesöket och att hon slapp någon spruta eller annat obehagligt denna gången. Jag tror det är bra att det ibland blir "snälla, lätta" läkarbesök för då blir det inte så laddat nästa gång ni ska dit.
Kram och hoppas artikeln går in snart. Kan tänka mig att du kommer att tycka det är skönt då den blir accepterad. Då får du ta och fira så som du har jobbat på den.
Kram!

Fröken Anki sa...

Åh vad roligt att hon gillar naturhistoriska och dinosarna! Det är verkligen spännande med dem och toppen att ha medlemsskap på museet som har ALLT.

Skönt att allt gick så bra hos doktorn också. Haha, ja vi springer ju ofta som sagt. Fast det känns som länge nu när det gått en hel månad! :) så hon är också stor och övr normalkurvan. Undrar om det är så med preemies? E ligger ju också i övre delen av kurvorna.

Ha nu en fin vecka med jobb och kalasförberedelser!
Kram

Taina sa...

Vad skönt att det gick bra hos läkaren och att hon fick uppleva ett besök utan sprutor.

SMART present att få ett årskort! Nu blir det att lära sig ALLT om dinsoraurier. Hehehehe.

KRAMAR!!

Petra H sa...

Ha ha, vad är det med barn och dinosaurier (jag kan inte ens stava till dem!)? Det verkar som nästan alla barn (förutom jag!!) går igenom en dinosaurieperiod!! KOmmer ihåg från min dagmamma hur alla barnen älskade att titta på planschen med alla olika raserna och kunde dem utantill, jag själv tyckte att det var URTRÅKIGT! ;-) INte konstigt att jag blev samhällsvetare, ha ha. Men jättekul att Lill-Skruttan är så fascinerad över dem och att hon har fått ett eget årsmedlemskap på muséet, vilket perfekt present.
Och vad härligt att höra att hon är så stor trots att hon föddes för tidigt! Skönt att läkarkontrollen gick bra, det bådar gott inför nästa besök trots att det kanske kommer att innehålla blodprov eller vaccination?
KRAM!

Anonym sa...

Vad kul att E är interesserad av dinosaurier & museer! Verkligen en jätte bra present hon fick!
Skönt att allt gick bra hos läkaren. Kul ocksa att hon ligger över normalkurvan! Hon är verkligen söt lilla E!
Hur gar det med era planer angaende ett eventuellt Sverigebesök?
Lycka till med artikeln. Den verkar jobbig (vad manga ganger den maste omarbetas!)
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Milan,
tack! och jo hon blev allt rejält firad. :-) Visst är det nätan svårt att förstå hur stora de blivit!
Kram!!


Desiree,
ja det är ett superkul museum för alla åldrar. Det ska bli sååå skönt när den här artikelskrivandet är avklarat. Jag måste verkligen ta tag i det ordentligt idag. Började små smått igår men nu måste det bli klart.
Kram!!


Anki,
ja det är så skoj! Särskilt för att vi själva tycker det är roligt att gå runt på just Naturhistoriska. :-)
Och läkarbesöket var inget jobbigt alls denna gången vilket känns bra. Bra att er E ligger över kurvorna. Det är alltid en liten trygghet när de blir sjuka och inte äter. Särskilt under bebistiden. Då blir man inte fullt lika orolig för viktras underett par dagar som om de legat på de undre kurvorna.
Kramar!


Taina,
ja det gör ju förhoppningsvis att hon inte tycker att läkarbesök ALLTID är förknippat med sprutor och smärta.
Kramar!!


Petra,
jadu barn verkar ÄLSKA dinosaurier!! Haha! Jag var ingen jättestor dinosauriefan heller som barn även om jag tyckte det var häftigt at de funnits och varit så stora! Tror dock att barn här i USA kanske är lite mer intresserade och dels kan det bero på att man på så många museum faktiskt kan se riktiga skelett! Och de är ENORMA!
:-)
Nästa besök kommer bli vaccination(er). Men det är ett år kvar dit vilket känns skönt.
Kraaaam!Lisa,
japp det är skoj och roiligt att vara med själv som förälder! Vi kommer åka till Sverige i slutet av juli. Men M blir kvar här.
Tack för lycka till-et! jag måste fixa det hela snarast.
Kramar!!

Annika sa...

Vilken superpresent från farmor!! Kune ju inte ha blivit bättre!!
Roligt att hon är så intresserad!
Hon kommer nog att gå i era fotspår tror jag.
skönt att det gick bra hos dr!
Alltid en lättnad.
OCH vad roligt att den lilla är så stor. K har alltid legat på 15% och mindre i vikt och längd :-(.
KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Annika,
javisst var det en jättebra present. Och den räcker ju ett helt år dessutom! Super!
:-)
Haha om hon går i våra fotspår vet man ju inte.... Men det är roligt att hon verkar intresserad av så många olika saker nu tycker jag. Allt från dinosaurier, sång och dans, böcker och att måla till bollsporter och fordon.
:-)
Stor är hon som sagt. TUNG! Tycker jag men man har ju blivit stark och fått rejäla armmuskler ;-)
Det sköna att hon ligger över medelsnittet är just när hon blir sju och kanske inte äter på ett par dagar. Jag oroar mig sällan då eftersom jag vet att hon ligger över. Förstår om du varit lite mer orolig i sådana lägen med K. Ligger barnen redan under medelkurvan är det ofta så att man som förälder oroar sig mer för den viktminskning som kommer med ett par dagars "inte-ätande". Det ÄR ju sällan något att oroa sig för egentligen, men man gör ju det ändå...
Stor Kram i värmen!

Bejla sa...

Underbart att hon gillar museumet så! Och skönt att ni slapp sprutor och att allt var frid och fröjd hos doktorn.

Västmanländskan sa...

Skönt att allt gick fint på 3-årskontrollen.
Vilken härlig dag på museet.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan.
ja det är alltid skönt när det går bra hos läkaren. Skönt att slippa några sprutor eller annat otyg denna gången. :-)
Och museibesöket var toppen!
Kram!

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja det är härligt att hon gillade museet. Och att slippa sprutor är alltid skönt.
Kram!