torsdag, november 08, 2012

Himlen brinner

Just nu, utanför mitt fönster, sänker sig mörkret. Men ikväll är himlen otroligt vacker eftersom solen speglar dagens sista strålar i molnen. Ibland är det extra vackert att ha fönster i Västläge. Efter att vi ställde om klockan till vintertid i söndags kommer kvällsmörkret fortare och fortare. Dagarna är märkbart kortare nu än för bara ett tag sedan. Snön som föll igår har till största delen smält bort nu under dagen. På enstaka platser ligger den kvar. Jag hade en lång diskussion med Lill-Skruttan i morse om varför jag tyckte hon skulle ha på sig sina "snow pants" (täckbyxor). Till slut gick hon med på det. Men inte utan en lång rad protester. Framförallt var det denna "Men MAMMA, jag vet att INGEN ANNAN kommer ha snow pants på sig på dagis!!!!" och jag inser att det är NU det börjar. År av "jamen-jag-vill-ändå-att-DU-har-på-dig-XXX-för-annars-kommer-du-...." frysa, svettas eller vad det nu kan vara.

Självklart hade hon rätt. När vi kom fram till dagis såg jag inte en enda unge på gården som hade täckbyxor. Flera av tjejerna hade kjol. Visserligen med strumpbyxor men ändå. Många hade gympaskor. Inte precis det jag tycker är idealt för ungar som leker på en lekplats där marken är täckt av snöslask. Och det var just detta jag sagt till Lill-Skruttan under våra diskussioner. Att om hon ville leka i snön, eller om hon kanske skulle halka och sätta sig i snöslasket, skulle hon bli genomblöt utan täckbyxorna på. Och genomblöt såhär års betyder KALL. Men men, jag inser att jag ikväll troligen kommer att få höra ett "Jag hade RÄTT mamma, det var INGEN av mina kompisar som hade snow pants på sig så jag vill aldrig mer ha det...!"

Svenskt präktigt väderpraktisk det är JAG det. Ungar ska inte behöva frysa om de inte måste. Tycker JAG. De ska kunna få leka med snö eller regn och hoppa i vattenpölar. För UTE tycker jag det är oerhört bra att de är. Det klappar jag i händerna för. Alldeles för ofta är barnen på dagis och skolor här inomhus bara för att det råkar vara lite "dåligt väder", d v s regn, snö eller bara att temperaturen kryper ner mot nollan. Tror fasiken det när folk inte klär sig efter årstid och väder!

Så jag får väl ta den här fighten med hennes snow pants. Fast det dröjer nog ett tag till nu, eftersom de närmaste dagarna ska bjuda på något varmare temperaturer igen. Redan imorgon ska det bli runt 12 grader och sedan ska det stiga ännu mer. På måndag säger prognosen att det ska bli 17(!) grader här. Ofattbart vad det svänger.

18 kommentarer:

Marianne sa...

Ja jisses! Klädfajter. Det har jag med Mathilda när hon är här. Svinkallt, till och med Moa säger till henne att ta på sig mer. Men Mathilda påstår att hon kommer att svettas ihjäl om hon har halsduk på sig ... Och så vidare.

Cykelhjälmar ska vi inte tala om, inte när det är killar inblandade. Fast sist var killarna med när jag tvingade på dem hjälmarna : D

Ja jisses amanda!

KRAMAR!

Channal sa...

Här i Sverige har vi ordentliga kläder! Vi fryser inte! finns inget dåligt bäder bara dåliga kläder! Jag har sett både i England och i Frankrike barn som är illa klädda när det är Svinkallt! Flickor i kalasstrumpor, duffel och lackskor och pojkar i skoluniformer! Brrrr! Inte konstigt att så många äldre har gikt!

Rejäla kängor och overaller i bävernylon o teddyfoder är tummen upp!

KRAM Anna

Taina sa...

Hahahaha vad kul att du skriver om samma ämne idag. Ja jag blir skogstokig på detta. Och det värsta är att alla barn drabbas av inomhus-raster bara för att vissa inte tycks veta hur man klär sig. Ja du, det börjas i tid, men vi har ändå fått Liisa att inse hur mycket skönare det är att inte frysa OCH att kunna hoppa i de där snöhögarna innan skolan börjar. Gäller att vara envis bara.

KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Marianne,
haha j det lär som sagt inte bli bättre med åren det här. Ialllafall inte på länge. Snarare tvärtom om gissar jag.
;-)
Kram!


Channal,
ja jag tycker också man ska klä sig efter väder. DOCK kan jag säga som försvar att jag kan förstå att folk här inte köper på sig lika mycket vinterkläder som man gör i Sverige. Helt enkelt därför att det är dyrt och ofta inte behövs på samma sätt här eftersom vintrarna ofta är mycket mildare än i Sverige och vintersäsongen är ju inte alls lika lång heller. Förra året t ex hade vi snö i ungefär tre dagar på hela vintern. Två i oktober och en i januari....
Men jag tycker att man borde kunna hitta en balans. Med varma och bra kläder till barnen utan att det behöver vara Nordiska vinteroveraller. :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Taina,
hahaha ja du det är lite kul att vi tar upp detta samtidigt. Dock inte så konstigt eftersom snön föll både hos er och hos oss igår. Härligt att Liisa insett att man behöver vara varm för att kunna ha kul ute när det är kallt. Jag hoppas att E inser samma sak. Och envis kan jag vara jag med så det ska nog gå bra.
Kram!!!

Lotta sa...

Varma kläder är så bra, då fryser man inte ute ;)

Vilken underbar Himmel! Jag hann inte ens uppfatta att det var så fint...jag glodde rakt in i datorn ;)


Kram!!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
japp varma kläder vill man ha när det är kallt.
Och himlen var otroligt vacker en stund. Men den mörknade rätt fort.
Kram!

Anne-Marie sa...

Vilken fantastisk himmel du har fångat. :) Jag tror att vi svenskar är litet mer praktiska när det gäller kläder. Sedan har jag en känsla av att en del amerikaner blir litet panikslagna så fort det regnar och snöar och tycker att man inte kan vara utomhus. Att skolor stänger i Sverige pga snö är väl väldigt ovanligt men i USA verkar det ske varje vinter. Kram!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
tack! Ja jag tror också att man som nordeuropé är lite mer väderpraktisk som jag kallar det. Man är mer van vid den kyliga årstiden och vet att det går bra att vara ute då med bara man har bra och värma kläder.
Kram!

Liz sa...

Fin himmel!

Jag smaler nar jag hor din diskussion med Ella. Som jag har pratat med Cassandra under aren. Hon bodde ju i Sverige mellan det hon 2-4 ar och var van vid dagis klader, alla dessa galonklader, overdragsbyxor, regnklader, vantar och mossor och olika stovlar...jisses, hallen var alltid overfull! Sen flyttade vi ju till NC i Januari innan hon skulle fylla 5 ar och barnen var inte ute nar det var "kallt". Lekplatserna och parkerna ekade tomma till pask kandes det som! :) Efter pask borjade hon preschool for ett par manader innan sommarlovet och jag gick med henne dit varje dag fram och tillbaka till skolan. Det tog en ca 15 minuter att ga i rask takt, och da vi bara hade en bil da, hade min man bilen till jobbet och jag hade inte nagot annat val an att ga med henne till skolan i alla vader...

Vi gick nar det regnade, nar det oste ner och man blev vat trots regnklader och paraply. Ofta stormade det och paraplyet flog all varldens vag, men med bra svenska regnklader klarade vi oss bra. Men om folk tittade/stirrade pa oss. Hemska mamman som gick med barnet i regnet! Haha, barnen fragade Cassie VAD hon hade pa sig, ingen som sett galonklader...:) Men da alla gar in i bilen fran garaget och inte gar utanfor dorren overhuvudtaget mer an ett par meter fran avlamningsplatsen till skolan och in genom ytterdorren till skolan sa ar dom inte vana att vistas ute i daligt vader.

Manga dagar som rasterna har varit inomhus pga kyla och da menar jag inte ens minusgrader alltid..Regnstormar lika sa. Snowdays hade vi en del i KS, inte i NC dock av forklarliga skal :)

Men da manga barn aker bil till skolan och som sagt inte gar ut, har dom ofta inte ens ytterklader pa sig, in i bilen och ur bilen snabbt in i skolan. Inga jackor, mossor eller vantar i sikte. Gympaskor istallet for stovlar i slask och sno...Har dom haft rast i snovader ar det inte nagra barn som ar kladda for att leka i snon, antingen gar dom ut i jeans och troja, eller eventuellt en vinterjacka, men inte tackbyxor eller overall...som svensk ar det svart att fatta!!

Har i AZ behover jag inte tanka pa galonklader, inte ens ytterklader annu. Har ett par fleecetrojor och liknande till barnen, men jackor och stovlar ar nagot vi inte behover, inte annu iallafall.

Ni har ju dock trakigt vader i NYC med blott och kallt och aven om ni inte alltid har sno sa lange, sa slask och kallt behover man ju andra ratt klader!

Ett typiskt exempel ar ju pa tackjackor har i USA. I Sverige ar det ju alltid tryck knappar pa huvorna (lag tom?) pga att dom inte ska strypas, etc om dom fastnar i nagon klatterstallning med jackan/huvan. Har i USA ar huvorna nastan alltid fastsydda, utan tryck knappar. Nar jag berattade det for en amerikansk vaninna, tittade hon pa mig med stora ogon och sa nagot i stil med, men varfor ar barnen pa lekplatserna nar det ar kallt och sno?? Ja, som svensk forstar man inte att det ens kan bli ifragasatt...!Har ar ju huvan fastsydd och anvands istaller for en mossa manga ganger, inte sa lekvanligt precis utan mer for till och fran bilen aktiviteter...

Kram!!

ExPIAtriate wife sa...

Vi slipper ju tack och lov den fighten men jag minns nar jag sjalv var liten och mamma byltade pa mig (enligt mig) fula tackbyxor nar ingen annan hade det. Men sjalvklart vill man inte att de ska bli blota och att de ska kunna leka fritt i sno och slask!
Har foljde vi valet ocksa, nagelbitare och till min forvaning ar det manga av mina grannars som anda bott i Mellanostern i flera ar nu som blev besvikna... Sjalv firade jag!
Hoppas att allt atergar till det normala sa gott det gar. Man blir onekligen tacksam over det sjalvklara i livet, som varme, vatten, att kunna duscha! Men alla verkar verkligen stalla upp for varandra vilket ar fint att se!
hoppas ni far lite varmare dagar och Lill-Skruttan kan leka utan snow pants ett par dagar till!
Kram!!!!!

Anna, Fair and True sa...

I Sverige känns det snarare som folk klär på sina barn för varmt istället. Kanske inte barn i Ellas och Liisas ålder men bebisar upp till två. Och särskilt i barnvagn. De har varmaste åkpåsen när det börjar gå under 10 plus och varma kläder på barnet också och så undrar de varför barnet är kinkigt. Men de lär väl sig gradvis.

På Isoldes förskola satte de upp lapp och satte i nyhetsbrevet att nu måste ni ta med varmare kläder för vissa dagar räcker inte bara gallonisar. Vi hade redan tagit med överdragsbyxor och annat och nu även täckbyxor men vissa hade inte tänkt på det ännu. Så bra att de säger till.

Sahra sa...

Lite liknande diskussioner med min bestämda unga dam. Linne och kjol och tights. Inga strumpor. Gärna blingbling skorna från Skeetches. Men hon är inte omöjlig att få på overall. Men börjar jag tjata om galonisar ovanpå blir det NEJ! Eller vantar. Vägra. Ändå köpte jag jättesmarta vantar på pop. Nederdelen, dvs fingerdelen går att vika upp. Ofta är det ju så att barnen tycker det är klumpigt med vantar när de inte kan använda fingrarna. Den här torgvarianten gör att de håller värmen lite grann iallafall
Ska ni göra något roligt i helgen?
Kram

Annika sa...

JO, det finns visst dåligt väder!!
Det där en av de värsta floskler jag vet.
GAHH!!
Men, sen ÄR det verkligen så att folk klär sina barn uselt i vinterkylan här.
HUR ofta ser man inte killar i shorts och converse i snö och is.
HUA!!
Eller småtjejer i klänning och bara ben medan mamman är fullt påklädd.
Jag blir mörkrädd.
Att skolorna stänger vid snö kan jag sock förstå mer och mer. Ingen har ju vinterdäck här, och det är frukstnasvärt att köra bil på snö och is utan sådana. jag är själv livrädd för det.
Att skolorna sen stänger i onödan ibland är ju förstås också helt sant.
Håller med dig om att barn skall kläs på.
Har nog också haft duster med K om den saken.
Men inte så farligt, trots allt.
När hon var liten sa hon aldrig emot mig då det gällde kläder övh. DET är lite annat liv i luckan nu, haha!!
Underbar solnedgång!!
Vissa kvällar är det så vackert.
Har också utsikt mot väster. DET bästa läge man kan ha, tycker jag :-)
Ja, det ska ju för tusiken blir 20 grader i helgen.
Otroligt.
Kramar från en förkyld dam ngra stater längre söderut.

finelinan sa...

Hahaha... känner ingen det där med klädbråk! Gibson springer helst helt naken, och han vill INTE ha långärmade på sig. Ännu mindre vill han ha sina skalbyxor på sig. "Men mamma, det regnar INTE!" "Nej, Gibson. Det regnar inte nu, men det gjorde för tre minuter sedan och alltså är det blött på marken!"

Han har alltid hatat att klä på sig, men nu är det bara så att utelek vid den här årstiden kräver vattentäta kläder. Punkt! Om bara ungarna hade fattat det också..=)

Anonym sa...

Hej, jag har läst din blog i flera år men aldrig skrivit någon kommentar förrän nu! Jag bor utanför Aberdeen i Skottland och den här veckan har jag haft samma fight med mina tjejer som är 11 och 8. Det här var förstås inte första fighten jag haft med dom om vad man ska ha för kläder på sig när det är kallt ute men efter den här veckan tog jag ett beslut! Jag orkar helt enkelt inte att bråka med tjejerna varje morgon så jag sa till dom att "jag struntar i vad ni tar på er, ni har allt vad ni behöver vad gäller kläder, stövlar, mössor osv för att vara varma ute. Om ni sen beslutar att inte ta ordentligt med kläder på er får ni skylla er själva! ". Sen dess har det inte varit något bråk, jag åker till jobbet i full vinter mundering och dom går till skolan med jackor på, men utan mössa, vantar och halsduk. Jag får hoppas dom klär på sig mer när dom fryser! Sofia i Aberdeenshire

Freedomtravel sa...

Viken fantastisk vacker himmel! Ja, och inte blir klädfajterna enklare med tiden... Har några vänner vars barn (yngre tonåren) går i skolor där "ALLA" klasskompisarna handlar sina kläder i nån speciell fin butik i New York eller Paris... Och då duger inte Hm direkt. Ah, hjälp!

Västmanländskan sa...

Hu ja! Det är tufft med ständiga diskussionen om kläder på vintern. Men så märklig att barnen var så illa klädda när det var snöslask. Lite svenskt praktiskt låter inte fel. Kram!