fredag, november 02, 2012

Köerna i Sandy's spår

Just nu har vissa tunnelbanelinjer börjat köra här i NYC. Dock inte som vanligt. Ofta alternativa rutter. Alltid "local". Och det är MÅNGA som ska på tågen. För att ta sig till sina arbetsplatser. Bussarna kör också på vissa platser. Men inte heller de kör enligt sina vanliga scheman.  En del ersättningsbussar har också satts in för att försöka underlätta för folk som annars skulle behöva ta ett tunnelbanetåg som just nu inte rullar. Men som ni som är vana med tunnelbanependling känner till så kan ersättningsbussar aldrig aldrig aldrig ta lika många resenärer som ett tunnelbanetåg. Än mindre som de antal tåg som körs i rusningstid.

Så det är tufft nu. Att ta sig till och från jobbet. För tusentals. M's kollega på jobbet som bor i Queens berättade att det tog henne 3,5 timmar att komma hem med F-tåget igår. Hon lämnade jobbet klockan 15.30 och var hemma strax efter 19. Och då hade den längsta tiden spenderats i KÖ för att överhuvudtaget ta sig ner i tunnelbanan från gatunivån. Till perrongen. Där hade hon köat i ca TVÅ TIMMAR!!! Liknande pendlingstider har hörts runtom av folk. Det är tufft.Jag läste om en kvinna som det tagit 6 timmar (!) för att ta sig till sitt jobb. Som sagt, jag har svårt att se hur många svenskar skulle ha klarat av en liknande situation. Särskilt som man ännu inte riktigt kan se ett slut på detta än. Folk och företag arbetar dag och natt för att reparera, fixa, lösa de problem som uppstått, men skadorna är så stora att det troligen kommer ta lång tid än. 

Idag på väg hemåt efter en tur i staden såg vi denna kö. Den sträckte sig från hörnan vid Park Avenue (hur långt ner den gick såg vi inte) och fortsatte här längs med gatan mot Lexington Ave. Här är vi kanske någonstans i mitten eller så av kön. Kanske.


Här är vi framme vid Lexington Avenue. Kön fortsätter som ni ser söderut på Lex. Jag har ingen aning om hur långt söderut längs emd Lexington som själva busshållplatsen var. Hur länge de man ser här har köat för att komma shår pass långt "fram" i kön? ingen aning. Kanske en timme? Eller två?

Själv har jag nyligen fått reda på att även min arbetsplats troligen inte kommer att vara "up and running" nu på måndag. Strömavbrottet är fortfarande inte åtgärdat. Men mer säkert kommer jag att veta på söndagkväll. Vi får se. Personligen är jag nog glad så länge jag slipper att pendla dit just nu med tanke på att det lär vara mer kaotiskt med vägarna och trafiken där också. Inte enbart här inne i staden. Men nu är det fredag och helgen ligger framför oss. Skönt!

7 kommentarer:

Lotta sa...

Ja, det är långt ifrån över. Sandy kom och försvann, men konsekvenserna kommer många leva med länge. Idag var det första dagen på arbetet, men bara för några av oss. En byggnad är vattenskadad.

Folk köar över två timmar för bensin, om det finns. Bara ett exempel.
2.7 miljoner fortfarande utan el i the tri-state area.

Skönt att du kan jobba hemifrån och slipper ge dig ut med bilen nu!! Hoppas strömmen kommer till ditt arbete snart också!

Ha en skön helg!!
Kram

Saltistjejen sa...

Lotta,
visst kommer det att dröja och ja det är verkligen hemskt att så många ännu inte har ström! Nu är det ju riktigt kallt också vilket måste göra det ännu värre.
Vi får se hur det blir med bilkörning och pendling nästa vecka. Det hänger på flera saker såklart. och bensinen är en. Vi har nog ungefär halv tank just nu tror jag vilket skulle räcka 1-2 ggr fram och tillbaka till jobbet. Jag vill ju inte riskera att bli strandad ute i NJ med tom tank... ;-)
Kram och ta hand om er!!

Anna, Fair and True sa...

Såg precis på CNN att många maratonlöpare från utlandet inte visste om att det är inställt. Man tycker att de borde kolla sajter och nyheter extra noga.

Victoria sa...

Ja det tar tid att ordna upp allt igen..
Ha en fin helg!
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

olgakatt sa...

Kön liknar de köer jag såg i Moskva på 1970-talet!
Dagens urbana infrastruktur är otroligt sårbar men Sandy kommer garanterat att medföra bättre planering liksom Katrina gjorde. Utan den erfarenheten hade man kanske inte stängt tunnelbanan i tid och vilka katastrofer det hade kunnat medföra vill man inte ens tänka på.
Nu har man lättat på restriktioner för oljetransporter så jag hoppas bensinbristen avhjälps inom kort.
Gissar att allt fler elledningar kommer att grävas ner framöver också... Vi såg ju hur de såg ut i Cold Spring, t ex.
Himla skönt att det går för dig att jobba hemifrån i alla fall så att det inte blir totalavbrott.
Hoppas att helgen kommer att bjuda på trevlig fest!

Taina sa...

Jag fattar att det måste fortfarande KÄNNAS och att det SYNS på flera ställen i NYC. Är glad att maran ställdes in. Fattar inte att de först beslutade om att den skulle först köras för att sedan ett dygn senare ta tillbaka beslutet. Kanske ett sätt att få dit många frivilliga att hjälpa till kanske? Medveten tvärvändning?

Kan också tänka mig att det känns skönt för dig att slippa köra nu då vägarna troligtvis inte är "som de ska".

KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det blir ju så när många flyger hit ett bra tag innan själva maran för att t ex komma rätt med sin jet lag etc. Trist, men hoppas att e ändå kunde njuta lite av NYC.


Victoria,
jo det tar tid. En del kommer nog ta ganska lång tid.
Nu måste jag titta in i ditt provkök lite!
Kram!


olgakatt,
ja det är otroligt hur sårbart vårt moderna samhälle är. Bara det att strömmen försvinner gör ju att de flesta verkligen har det svårt om det handlar om längre tider. Och visst var det oerhört bra att man innan Sandy hade evakuerat t-banan. Att man gjorde detta såpass tidigt. Annars hade det kunnat vara otroligt mycket mer tragiskt.
Och ja, det är väldigt bra med ett jobb man kan sköta hemifrån då man måste.


Taina,
ja det kommer att ta tid innan allt är helt återställt. Men vi ser inte så mycket av det hela häromkring.Visst är det bra att maran ställdes in! Hade varit otroligt konstigt om de genomfört den tycker jag. Och ja detta med min körning. Ska försöka ta mig till jobbet i slutet av veckan, och jag hoppas att de innan dess ska ha lyckats få fler vägar farbara samt att bensinkaoset ska ha blivit bättre.
Kram!