onsdag, december 05, 2012

Greveholm

Det är jätteroligt att Lill-Skruttan i år tycker så bra om julkalendern på TV. Mysteriet på Greveholm. Vi tittar via SVTPlay varenda dag. Ofta två gånger per avsnitt eftersom även M och jag tittar och den ena kan se på morgonen men den andra ofta tittar på kvällen. Lill-Skruttan ÄLSKAR spökena! Fast i gårdagens avsnitt kom det upp en liten fråga (en av flera). Varför i hela världen sa den där pojken (han med sin pappa på ettkärnkraftverk) "URM"??? Ja, du det fick vi förklara var dialektalt. En del personer som bor i den delen av Sverige där också Farmor och Svägerskan bor, de pratar så. De har svårt att skilja på O och U. Det hade pappa också när han var liten. Han sa "Hoggurm". Det tyckte hon var underligt. Varför kan du inte säga O? Sedan bestämde hon sig för att hoppa in i TVn och lära pojken att det heter Orm inte Urm. Det är inte lätt detta med dialekter. Inte nog med att hon ska hålla reda på två språk utan varje språk kan tydligen innehålla fler skillnader också. Men själva tycker vi det är väldigt roligt. Både att hon gillar kalendern (jag är otroligt glad för detta är något jag själv minns så väl från min barndom - julkalendern sååå svenskt) och att den är bra och att den i år har skånska som bonus!

Och till er i Sverige, håll er varma!!!! Har sett att det är riktigt mycket snö och kyla kyla kyla. Är dock lite avis på ert decemberväder. Hit lär väl inte snön komma förrän i mars då man helst vill ha vår igen....

13 kommentarer:

Desiree sa...

Har inte kollat in årets julkalender men hört att den ska vara riktigt bra. Kanske ska kolla in några avsnitt. Det är inte lätt med både flera språk och sedan olika dialekter också. Det är bra att E kollar lite svenska program och får höra just detta med olika dialekter.
Kram!

olgakatt sa...

Tror inte du ska vara förtröden på svenskt vinterväder just nu, i alls fall inte Stockholmsvädret. Vi, däremot, utanför tullarna, har ganska bra, vitt och lagom kallt.

ExPIAtriate wife sa...

Jag alskar julkalendern men vi har faktiskt missat att titta pa SVTPlay! Det ska vi nog borja gora. Det ar ju nagot visst med adventskalendern!!!
Kram!

Sahra sa...

Håll er varma?
Skulle vilja säga
Håll er på vägen?
Fifan. Det här är inte roligt. Ni over there vet inte vad ni pratar om. Det blåser så in i helvete. Snön bara yr omkring och bildar snöbankar på vägen vilket gör det stört omöjligt att se vägrenen eller dikena.
Jag har skottat fem gånger igdag. Jag kan inte öppna dörren utan jag måste putta upp den. Och sedan skotta. Ett steg i taget.
Köra bil är förenat med livsfara. Det finns inget utrymme att mötas. Ut i vägkanten vill man inte för då kommer man inte loss.
Nu har jag visserligen inte åkt på stor volvon utan lilla golfen och den har inte 4wd. Just nu sitter jag iallafall fast på parkeringen. Så är det med det.
Kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja den är mysig julkalendern. Jag brukar titta nästan varje år och om den är bra fortsätter jag hela kalendern. Det gjorde jag även innan vi hade E. :-)
Och visst tycker vi att det är bra att hon ser svenska program och filmer.
Kram!


olgakatt,
nej det har visst varit mer än lovligt med snö just i Stockholmstrakten nu!!


ExPIAtriate wife,
visst är det mysigt att se kalendern på TV. Förr lyssnade jag på radiokalendenrn opckså men det har jag inte gjort på flera år nu. Men nu i och med pendlingen kanske jag borde testa årets? :-)
Kram!


Sahra,
hahahaaaaa nej du visst borde jag kanske itne önska ert väder. Men lite mer julväder här vore inte fel. Å andra sidan skulle jag nog inte kunna köra till jobbet alls om vi fick ens en tiondel av era snömängder här. :-/
Kör försiktigt!!!!
Kram!

Trillingnöten sa...

N gillar också årets kalender väldigt mycket! Tycker att det är ruskigt spännande med spökena :)

Liz sa...

Ahhh, jag har helt glomt att kolla in julkalendern med barnen. Maste genast komma ihag det imorgon! Kul att den verkar bra iallafall, ibland har det ju varit mindre bra sa att saga...
Kul det dar med dialekter, inte latt alltid, inte ens for en sjalv tycker jag nar det blir for extremt. Men nyttigt att trana sprakorat.
Kram

finelinan sa...

Men å andra sidan så får ni ju sommar redan i April sen verkar det som... =)

olgakatt sa...

Glömde säga att killen som säger URM inte alls pratar skånska!!!
Han pratar nån "hemmagjord" rotvälska.
Nevön har aldrig nånsin sagt URM. Möjligen IORM, haha!

Anonym sa...

Jag älskade Greveholm när den gick första julen! Julkalendern tittade jag på till långt upp i tonåren =). Härligt att E kan se den och även få språkträning av att följa svenska barnprogram! Kram Mimmi

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
visst är det fantastiskt att man kan se den fast man inte är i Sverige!! Så roligt att se ihop med dottern. Vad kul att N också gillar den!
Kram!


Liz,
ja gör det!! kanske att dina yngsta är lite för små. Förra året var E inte ett dugg intresserad och tyckte julkalendern då var för läskig. Denna innehåller ju spåöken men nu är hon jättefascinerad av dem.
Kram!


finelinan,
haha jo i april är det ofta ganska varmt här. :-)


olgakatt,
jaså är det så?!? Att pojken inte pratar riktig skånska? Fast just URM sa M faktiskt som barn och han berättade för länge sedan att han fortfarande ibland har lite svårt att skilja på O och U. Att han måste tänka efter en liten sekund extra när han ska säga Huggorm så det inte blir Hoggurm. :-)
Kram!


Mimmi,
jag tror jag missade just förra Greveholm, eller jag har ett svagt minne av den men minns inte helt. Jag kollade också kalendrarna upp i vuxen ålder faktiskt. Inte varje år men de år jag gillade dem.
Kram!

Steel City Anna sa...

Det är roligt med dialekter :) Och på dottern hör man tydligt att hon bor i New York tycker jag. Julkalendern är bra iår, jag tittar utan barn :)

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
haha jaså tycker du man här på E att hon bor i NYC? Kul! Och visst är julkalendern rolig i år! Jag hade nog också tittat på den även utan barn.
Kram!