torsdag, december 13, 2012

Luciabak

Hoppas ni alla har haft en fin Luciamorgon. Oavsett om ni firat traditionellt eller på alternativt vis, eller kanske inte alls. Personligen saknar jag det svenska Luciafirandet mycket. Detta är den dag på året då jag känner mig längts från Sverige. Den dag då jag längtar och saknar Sverige som mest. Om man ser till just mina svenska rötter och de svenska traditioner man vuxit upp med och som blivit en del av en själv på något vis. Högtidligheten. Det nästan lite andaktsfulla i tystnaden innan Luciatåget börjar att tassa fram och sången startar. Känslan av ett nästan frasande lucianattlinne mot huden. Doften av stearin. Och så klart sångerna. Atmosfären. För mig var luciafirandet liksom starten på julen på något vis. 

Här är det såklart inte samma sak alls. Men vi gör vårt bästa haha! Igårkväll bakade jag och Lill-Skruttan iallafall lusskatter. Jag var inte på humör alls för något bak, men kände att det ändå vore så himla fint att ha saffransbröd till Lucia. Så det blev bak. Till Lill-Skruttans glädje för hon älskar att baka. Hon var dessutom otroligt duktig på att rulla "lussekatts-S". Jag blev riktigt imponerad. Minns själv att jag tyckte det var lite knepigt när jag var liten. Och trots att jag inte alls var motiverad i början, så blev det en riktigt mysig och rolig kväll tillsammans. Julig också. Vi provsmakade såklart redan igår. Och i morse väckte jag familjen med lite lussesång och såklart åt vi lussebullar och pepparkakor till frukost. Fast Lill-Skruttan var inte alls på humör då jag väckte dem. Haha, hon klagade högljutt och ville att jag skulle släcka ljusen (hon är verkligen ingen morgonmänniska....). Men när hon vaknat till lite tror jag nog ändå hon tyckte att vår luciamorgon var åtminstone lite mysig.Här rullas det deg till en "orm"

och vips har ormen snurrats till en lussekatt!

Att flytta lussekatten till plåten var det svåraste tyckte Lill-Skruttan

Penslingen var skoj

Sedan kavlades det också.

Detta eftersom vi även gjorde andra sorters saffransbullar. Med mandelmassa i. Och pärlsocker ovanpå.

Här är de gräddade lussekatterna. Inte så bruna dock eftersom gasugnen inte ger så mycket färg på ovansidan av det som gräddas däri.

Ikväll blir det glögg hos M´s svenska kollega och kompis några våningar ovanför oss. Det brukar vara riktigt roligt och mysigt.  Sedan får vi mer Luciafirande på lördag då vi ska på Luciakonserten som Svenska Kyrkan anordnar. Den stora frågan nu är om Lill-Skruttan kommer att våga gå med i Luciatåget eller om hon kommer att totalvägra. Hittills har det pendlat flera gånger per dag mellan att hon vill gå och att hon inte vågar och inte vill. Den som lever får se....

16 kommentarer:

Sahra sa...

Jag skulle inte vilja vara utan lucia. En av årets bästa dagar alla kategorier. Lussebullar och peppisar har ätits. Dock ingen glögg ännu. Krsm

KARLAVAGNEN sa...

Åååh så himla mysigt!

Miss Marie sa...

Älskar Lucia! Har så många minnen från Lucia sen jag var yngre, pirret o magin med att gå upp så tidigt när det var mörkt! Jag har varit lucia en gång, med levande ljus i håret. Läskigt men också väldigt magiskt! Hoppas lilltjejen vågar gå i luciatåget! :)

Saltistjejen sa...

Sahra,
japp Lucia saknar jag mycket. Hoppas du njutit idag!
Kram!


Karlavagnen,
ja det var en riktig myskväll faktiskt. Trots att jag till att börja med inte alls var på bakhumör.
Kram!

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
javisst är det något magiskt över Lucia. och jag saknar det mycket. Stämningen. Jag var också Lucia en gång. På universitetet. Och det var himla kul faktiskt. MEN det var mindre skoj med stearinet i håret efteråt. Å andra sida drack man glögg och var glad åt att allt gått så bra så det kändes inte så farligt rots allt. Hoppas ni fått en fin Lucia idag trots att ni också är utanför Sveriges gränser!
Kram!

Monica sa...

Så fint hon gör, jätteduktig! Hoppas du får se henne i luciatåget också:-). Firandet från Uppsala domkyrka i SVT2 var väldigt vackert om du vill titta sen.

finelinan sa...

Lucia är fantstiskt! En av de bästa och mysigaste högtiderna på året tycker jag. Sen hade det varit betydligt bättre, för mig personligen, om man sluppit trängas med föräldrar och släktingar till 40 barn när det firas lucia på dagis. Utomhus...

Förra årets väderkaos gjorde att det blev avdelning för avdelning inomhus. Och det vår riktigt, riktigt mysigt!

Hoppas Ella vill vara med i tåget på lördag. Annars får ni njuta av att se de andra barnen!

Saltistjejen sa...

Monica,
ja vi såg lite av SVTs Luciafirande i morse också men inte hela. Tänkte se färdigt senare. :-)
Kram!


finelinan,
ja jag kan förstå att det blir lite väl kaotiskt om man kör hela dagiset samtidigt. Konstigt att de inte delar upp det avdelningsvis istället.
Och visst är Lucia en mysig högtid. Som sagt den jag saknar mest här borta. Tätt följd av Midsommar...
Hoppas ni hade en riktigt fin Luciadag!
Kram!

Suzesan sa...

Oj en liten bagare...gulligt. Gott. Önskar mina var små bara för en dag eller en vecka. Skrattade så åt din kommentar med Salta Lucia hos Annika.

SVT:s Lucia var så stämningsfullt.
Det bästa på länge. Tycker jag.
Glad Lucia. Spännande att se om hon vågar gå Lill-Skruttan. Får de ändra sig om de går med och ångrar sig.

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Saknar med, massor!

Vad mysigt det ser ut att baka lussebullar. Det bidrar ju till känslan och stämningen. Och på lördag - då blir det finfint med Ella i tåget!!!

Nu blir det svt play och lite varm glögg här ;)

Kram!!

Anne-Marie sa...

Så mysigt ni haft med bak och luciafirande. :)
Tänk om jag hade Svenska Kyrkan i närheten och kunde gå på en konsert. Det måste vara roligt att ha den möjligheten där ni bor. Blir säkert en mycket fin konsert.
Kram!!

Desiree sa...

Vilka snygga lussekatter Ella gör! Mycket imponerad! Så duktigt av henne. Hi hi älskar att lilla E håller er på spänn ända fram till stora dagen för att se om hon kommer att gå med i lussetåget eller inte. Ja lucia är en väldigt fin och stämningsfull tradition. Men ni fick till en mysig luciadag ihop och jag hoppas att ni får det riktigt trevligt både ikväll och sedan på lördag.
Kram!

Annika sa...

Ja, du vet precis vad jag tycker om Lucia, så jag behöver inte tala om det.
Man får skapa sitt eget mys, och försöka så gott det går.
SVT hjälper till, tack och LOV!!!
Vilka jättefina lussekatter ni bakat. WOW!!
Sant, det VAR svårt att rulla S när man var liten.
Hatten av till Ellan.
HOPPAS den lilla vill gå med i tåget på lördag. HOPPAS!!!
Kramar!!!

Steel City Anna sa...

Jag känner också igen mej. Lucia-firande är svårt att få till utanför Sveriges gränser. Fina lussebullar!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja jag förstår att man kan sakna detta då ens barn är stora och utflugna.
Kram!!


Lotta,
ja visst är det så annorlunda med Lucia här. Men man får göra det bästa man kan ändå tycker jag.
Kramar!


Anne-Marie,
ja vi är lyckligt lottade som har Svenska Kyrkan och deras helt fantastiska Luciafirande här. Det är alltid så stämningsfullt och vackert.
Kram!


Desiree,
haha jamen visst gjorde hon fina lussekatter. Jag blev själv både imponerad och förvånad över att hon kunde göra dem så fina trots att hon fortfarande inte är så stor!! :-)
Kram!!


Annika,
ja du denna dagen är verkligen inte som hemma i Sverige inte. Och saknaden är stor.
Haha ja hatten av till Ellan verkligen. För hon var superduktig med lussekattsbaket. Vi får se hur det blir imorgon med lussetåget...
Kram!Steel City Anna,
ja du Lucia är verkligen helsvenskt. Det går liksom knappt ens att förklara för någon som inte växt upp med traditionen....
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Ska se om jag får till ett lussebak idag. Men tror inte Isoldr kommer vara mer behjälplig än i 5 min :) Hoppas E vill gå med i tåget!

Så glögg hos snygga grannen! ;)