torsdag, juli 18, 2013

Hettan fortsätter

Vi är mitt inne i en s.k "Heat Wave" just nu. Det är varmt. OCH fuktigt. Även om vi varit något sånär förskonade från fukten de senaste dagarna så är den tydligen på väg tillbaka igen enligt väderprognoserna. Vinden har vänt. Den kom norrifrån under ett par dagar, men nu vänder den och vi ska återigen få sydliga vindar. Och de för med sig fukt fukt fukt....

Temperaturen i luften är inte extremt hög egentligen. I skrivande stund klockan halv tio på förmiddagen är det 29 grader. Varmt, visst men inte extremt. Men lägg där till att en stor stad består mest av tegelsten, betong och asfalt. Allt detta SUGER åt sig värmen ungefär som en wettexduk suger åt sig vatten. Sedan strålar hettan ut även från byggnader, vägar, murar... Tillsammans med solen intensifieras värmen. Om det dessutom är en hög luftfuktighet blir känslan av hetta ännu högre. Ja, alla ni som badat bastu vet ju att exakt samma temperatur i en ångbastu känns betydligt högre än i en torrbastu. Det finns ett sådant där index för luftfuktighet och hetta ungefär som för vindhastighet och kyla. Jag har det inte i huvudet nu, men enligt gårdagens prognos pratade de om att med fukten som nu kommer ska temperaturen utomhus komma att kännas som "three digits" (Fahrenheit) vilket motsvarar FEBER (alltså 38-40 grader). Puh Puh Puh!!!

Varningar går ut. I radio och på TV. Samt på mitt företags intranet. Hur man ska värja sig för hettan. Vad man bör tänka på att göra. Och vad man absolut inte bör göra. För majoriteten av friska personer är hettan inte farlig utan enbart jobbig. Men för små barn, äldre eller personer med olika hälsotillstånd som hjärtproblem etc kan denna hetta vara direkt skadlig. Så rådet är att man ska hålla sig inomhus. Om man måste ut ska man försöka vara i skuggan, dricka mycket mycket mycket (helst vatten) och skydda huvudet mot solen. Och vår Lilla Skrutta tycker det är extremt jobbigt med värmen. Man riktigt ser hur överhettad hon blir. Illröda blossande kinder. Trött och matt. Igår eftermiddag var de inte ute alls på dagis på grund av hettan. På förmiddagen har de ofta "water play" vilket gör att de kan vara ute. Då ligger dessutom deras lekplats i skugga. Men på eftermiddagen når solen även dit trots träden och byggnaderna runtomkring som skuggar. Och då blir det otroligt hett även där.

Så nej, högsommar i den här staden är INTE särskilt skönt. Jag är mer än gärna inne. I AC-temperatur. Och igår hade vi en full dags möte med vår nya Agency på jobbet så jag satt instängd i ett mötesrum som inte ens hade fönster. Trots att det kan låta väldigt deprimerande var mötet oroligt bra! Kreativa diskussioner, presentationer, samtal. Vi fick lära känna vårt nya team bättre. Alla verkar superkompetenta, taggade, OCH trevliga så jag ser verkligen fram emot att börja arbeta med dem.

Igårkväll var jag dock väldigt trött. Jag tror att min förkylning fortfarande suger en del kraft också. Så jag gick och lade mig tillsammans med Lill-Skruttan redan vid 21-tiden. Stackars M. Sådan tråkig fru han har.... Innan jag somnade fick jag ett sms från Annika om att hon och Peter hade en riktigt bra kväll ute. I hettan. De hade besökt vår favoritrestaurang Spice Market och ätit en fenomenalt god middag, och sedan satt de och drack lite bubbel på någon trevlig bar. Härligt! Jag är så glad för att de har det bra när de är här i staden trots den otroliga värmen. Eventuellt kommer jag att kunna träffa dem (båda eller enbart Annika) lite i eftermiddag också. Kanske ta en iskaffe eller så. Hoppas på det. Ikväll ska M gå ut med sin chef och en annan kollega. Middag. Hans chef brukar bjuda med sig personer från labbet då och då. Jag tror de kommer få det jättetrevligt. Vi får se vad jag och Lill-Skruttan hittar på. Något inomhus skulle jag tro. Och imorgon är det min tur att gå ut. Då med Annika, Peter och Lotta! DET ser jag verkligen fram emot även om det lär bli hett hett hett...

9 kommentarer:

Desiree sa...

Usch så jobbigt med hettan speciellt om det är fuktig hetta som väntar er snart igen. Minns än med fasa de de där heta fuktiga sommrarna i Alabama. Inte kul alls som du säger. Man kunde i princip inte vara ute för det var för varmt utan det fick bli bilen, jobbet eller någon mall eller något annat där det fanns ac. Här tycker jag det är precis lagom i Basel med ca 27 grader och torr värme. Helt perfekt. Jag hoppas ni får lite mer nordliga vindar framöver så att ni iallafall får tillbaka den torra värmen.
Kram!

Desiree sa...

Hoppas M får en riktigt trevlig kväll och sedan glömde jag också säga att jag är helt säker på att du kommer få en toppenkväll med både Lotta och Annika. Hälsa dem båda så gott. Önskar så att jag kunde få hänga med er.
Kram!

Anne-Marie sa...

Nej, hettan är inte rolig. Framför allt inte när det också är fuktigt. Vi kommer att få en ny värmebölja med uppemot +40! Under en hel vecka! Och ingen A/C har varken jag eller de flesta hemma. Det kommer att bli varmt.
Säger som Desiree - hade gärna, gärna hängt med på tjejträffen. :) Kramar!!

Västmanländskan sa...

Puh! Ta det försiktigt. Kram!

Lotta sa...

Du är så go, så supergullig!!!!

Tack rara för erbjudandet...kan jag få ha det innestående ;)?

Efter en lång vecka åker jag hem, man jag skyndar mig inte. Vi har hela kvällen! Längtar!!!

KRAM!!!! xoxo

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är otroligt jobbigt med hög temperatur och hög luftfuktighet. Men det finns inte så mycket att göra mer än att försöka söka skydd inomhus där det är svalt.
Puh! Kan tänka mig att ni hade det ännu värre när ni bodde i Alabama.
Och imorgon ska jag hälsa från dig till Annika och Lotta!!
Kram!


Anne-Marie,
ojoj att inte haAC när det blir såhär varmt och ännu mer då det också är fuktigt, måste vara otroligt jobbigt! Hoppas du klarar dig bra trots allt nä ni får er värmevåg.
Kramar!


Västmanländskan,
Tack!! Vi försöker! :-)
Saltistjejen sa...

Lotta,
såklart du kan ha det innestående hahaha! Alltid! :-)
Och jag förstår att du gärna vill hem trots allt. Det är ändå något visst med att vakan hemma.
Det ska bli så galet skoj att ses imorgonkväll! Jag och Annika hoppas att du har koll på roof top bars för det har inte jag... ;-)
KRAM!!!

Mrs Clapper sa...

Ojojoj! Fy vad varmt! Just med all fukt! I Sverige är det ju riktigt jobbigt om det går upp mot 27 grader och vi har väl liknande luftfuktighet här? Lider med er!
Ett tips som jag fick i Vegas när jag fick värmeslag och vätskebrist var att istället för att bälja massa vatten så ska man dricka drycker med kolhydrater, så tex mjölk (eller öl, det är ju en smaksak :) ). Kroppen har lättare att ta upp och ta tillvara på det i de lägena tydligen. Och helst ska den inte vara iskall för det gör att kroppens "kylsystem" slår om. Det är ett tips jag ofta använder nu när man är sjuk och har svårt att få i sig mat, halvljummen mjölk med en tesked honung i. Måste säga att jag tycker att det funkar!

Hoppas att ni kan finna lite svalka och får en skön helg! Kram

Annika sa...

Ja, Saltis!!
Denna hetta är som en ångbastu.
Visst, lika varmt i Reston förstås. Men det KÄNNS på ett annat sätt här i NYC.
Det är just det med värmeavdunstningen som du skriver om.
Staden är ett element som ÅNGAR hetta.
Det är tufft som fasiken. Men för oss turister ges ingen pardon, haha!! Vi ska ut och se oss om iaf.
SOM nu, Peter och jag tänkte åka ner till Brynt Park och äta frulle. Sen ska jag ju träffa ER!!!!!!!
Lovely!!!
Kramar!!!