onsdag, juli 31, 2013

Semester vad är det??

Ja, det ordet är inget man riktigt känner till här i USA. Eller känner till gör man väl, rent ordmässigt. Vacation. Holiday. MEN man vet inte vad ordet egentligen innebär! Inte en susning har man. Eftersom semester inte riktigt existerar här på det viset vi är vana från Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet. Allt lunkar vidare i de vanliga spåren. Just nu har mina kollegor i Paris semester. Det märker jag dels på alla autosvar som studsar mot mig när jag skickar dem email, och dels på att det på just emailfronten lugnat ner sig något. Dock sker fortfarande möten och annat viktigt så riktigt så "stängt" och nedsläckt som det är i Sverige under högsommaren är det inte.

Själv har jag dock mycket. Tänker varje vecka att den här veckan kanske det blir lite lugnare men sedan händer det alltid något som rör till det. Just nu är det en ny federal lag som ställt till riktigt snurr i grytan här. The Sunshine Act. Som visserligen funnits länge men som i och med imorgon (första augusti) har "uppdaterats" med nya regler. Mycket mycket mycket att tänka på och ta in. Och sedan försöka få någon struktur kring. Igår blev det ytterligare en lång dag på jobbet. Åkte strax efter 6 och kom hem strax innan 20.

Idag tänkte jag ändå försöka att sluta jobba och hämta Lill-Skruttan från dagis lite tidigare än vanligt. För att få lite mer tid tillsammans. Det har som sagt blivit lite mycket jobb den senaste tiden. Vilket hon har reagerat på. Till viss del förståeligt. Samtidigt kan jag tycka att jag och M ägnar oss så otroligt mycket åt familjeliv när vi är lediga. Helgerna är mer eller mindre dedikerade till henne (missförstå mig rätt nu detta är inget klagomål utan mer ett konstaterande) på ett sätt som ja inte vet några av vare sig våra föräldrar eller våra vänners föräldrar gjorde då vi själva växte upp. Kanske är hennes reaktion nu mer en blandning av åldern (tycker mig se ett alldeles för tidigt 6-årstrots, man kallar ju 6-årsåldern för "lilla tonåren") och det faktum att ingen av oss varit lediga sedan den där veckan i januari. Och en längre ledighet var det ju ett år sedan ungefär. Vi behöver kanske alla lite semester egentligen? Att bara få vara. Att ta dagen mer som den kommer. I en längre tid än 2-4 dagar i sträck. Ja, ni vet alltså just det där som amerikanerna inte känner till.

19 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jag påminns just om att det är skillnad på semester i Sverige och USA. Jag har fått en artikel accepterad i en amerikansk vetenskaplig tidskrift och nu vill de att jag fyller i en massa licenspapper. Jag har själv semester, men tänkte ändå göra ett försök... Men så kunde jag inte svara på frågorna och behöver hjälp av kollegor, som förstås är på semester. Tidskriften tjatar hela tiden, men hela Sverige är ju typ stängt i juli... ;)

✿Ewa sa...

Ja tänk så olika det är. Jag avslutar strax 6 långa lyxiga semesterveckor. Att gå ner i varv och göra och tänka på något annat än jobb är skönt. Gå in i semester mood. Förstår väl att det är precis det som även ni skulle behöva.

Stor kram!

Saltistjejen sa...

Freedomtravel,
ja så är det. Här fortsätter livet mer eller mindre som vanligt. Amerikaner kan också ta semester. och vissa gör det. men då handlar det mycket sällan om mer än max en vecka i sträck. Ofta bara om ett par dagar i kombination med en helg så man får en långhelg.
Jag kan dock sakna det där att helt koppla bort jobbet under en längre tid. ladda batterierna. Men å andra sidan är det otroligt skönt att inte behöva "jaga" kollegor för saker som måste bli gjorda även under sommaren. Lycka till med ditt jagande och med din pappersexercis!


Ewa,
ja det är fantastiskt att kunna få så lång tid att varva ner på. Men 6 veckor låter ju lyxigt även med svenska mått mätt. :-)
Kram!!

Steel City Anna sa...

Två veckor är absolut max här, ja som vanlig normal anställd alltså (förmodligen mindre om man är sin egen chef såvida man inte är miljonär kanske). Jag har nog inte haft en sån där lång svensk semester sen jag var 14, för jag sommarjobbade alltid. Kanske blir dags snart :)

Annika sa...

Peter har fem veckors semester. Men han skulle inte kunna ta de veckorna på ett bräde.
Aldrig.
Men en vecka kan han ta, och ibland två. Men ofta då vi varit hemma i sve har han varit tvungen att jobba ett par dagar, eller ta ett samtal...Ja du vet...
Men fem veckor har han, vilket känns bra.
Det blir långhelger och sådant. Sen blir det nog Sverige i jul.
Jag tycker nog det är väldigt skönt på det hela taget att USA inte klappar ihop i juli månad som det gör hemma. DET tycker jag nästan är lite läskigt.
Annorlunda är det, helt klart.
OCh det lustiga är att man sällan hör ngn klaga...
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det var en artikel i DN nyligen om semester och hur den svenska semesterlagen firade 75 år tror jag det var. Då var det två veckor man fick och sedan har det förlängts gradvis över åren. I USA har ju de flesta endast två veckor fortfarande och en del inte ens en enda dag. Det känns ju som så gammalmodigt egentligen, som man nästan är livegen. Sedan måste man ju inte ta så många veckor i sträck som de flesta svenskar gör. Britterna har t ex nästan lika mänga dagar som svenskar men pytsar ut dem över året.

Hoppas du får lite lugnare snart! Hur många semesterdagar per år har du förresten?

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja här tar många aldrig mer än max en vecka i taget. Två anses otroligt lyxigt. Och faktum är att väldigt många anställda inte ens har två veckor på ett helt år! Så det är väldigt annorlunda.


Annika,
ja många tar ju ut semesterdagar här och där och det blir långhelöger och liknande. jag gillar det med, men ska ärligt säga att jag saknar att ha en längre sammanhållen ledighet också. För att riktigt riktigt koppla av. Å andra sidan hade jag aldrig det i Sverige heller. Nästan. Jo, något år kanske. men eftersom både jag och M labbade då hade vi mycket på g i labbet och tog sällan långledigt då heller...
Fast jag håller med dig om att det är skönt att inte hela "landet stänger igen" så som Sverige gör i juli. Det kan vara oerhört frustrerande!
Kram!!


Anna Fair and True,
Jo jag läste den artikeln i DN! Visst är det mycket mer gammaldags här i USA än i Europa. På flera plan vad gäller anställningstrygghet och sådant.
Jag har många semesterdagar räknat i amerikanska mått. J15 dagar vilket blir tre veckor. Plus att företaget stänger ner veckan mellan jul och nyår. Tyvärr måste jag jobba en del då eftersom vi har en deadline varje år i början av januari. MEN jag kan ju jobba "hemifrån" så det underlättar de dagarna. Sedan är min chef oerhört flexibel vad gäller ledighet och att arbeta hemifrån och det gör att det ändå känns väldigt bra.
Kram!!

mammaxtre sa...

Försök att hålla fast vid ordet semester och dess rätta innebörd. Man behöver vila. Man behöver återhämtning.

Vilken lång arbetsdag du hade, jösses!

Sköt om dig!

Lotta sa...

Skulle kunna skriva en avhandling om det här!

Vi hade ett möte och vi fick frågan vad vi skulle göra i sommar. Många hade "extended weekend", några en vecka (vanligast), en del två (mindre vanligt).

Inget packar ihop, projekt rullar på, budget och större planer händer NU. Jag kom hem ganska mör idag.
På "mitt" bageri frågade jag om en av damerna som arbetar där skulle ha semester och hon tittade på mig och sa "nej". Jag vet att hon på sin höjd kanske tar en tur till Kasinot i norra CT, sover över en natt där.

Email dundrar in och jag måste ärligt säga att det
först nu, efter flera år som jag kan koppla av någorlunda. Känna att jag kan låta bli att svara om det inte är nödvändigt.

Så visst är det så. Att få koppla av 100% - det kan jag längta efter. Det behövs!

Däremot gillar jag att saker och ting är "igång". Den där känslan att allt har packat ihop i juli saknar jag inte.

KRAM!!!

Saltistjejen sa...

mammaxtre,
javisst behöver man återhämta sig. Samtidigt tror jag att det handlar mycket om inställning ockås. Och vana. Kultur helt enkelt. Här är man inte van att tänka i termer som semester (och då menar jag flera veckor ledigt i sträck) utan man tar vara på kortare stunder av ledighet istället. Det fungerar, men visst tror jag att det är positivt att få vara ledigt en mer sammanhängande tid också.


Lotta,
haha ja det är verkligen något man kan prata om länge. Kulturskillnaden. Så total. Och visst är det en stor omställning som svensk. Men jag tror att jag och M hade "fördelen" av att inte vara så vana vid långa semestrar från Sverige heller innan vi flyttade hit. Så det var inte en sådan där 180 graders omvändning. PLUS att vi jobbat på arbetsplatser där man faktiskt varit ok med att vi tagit 2 veckor i sträck när vi åker till Sverige.
Kramar!!

ExPIAtriate wife sa...

Min amerikanska vaninna och granne berattar detsamma. Att en vecka ar det vanligaste man tar och hogst tva veckor, men inte I foljd! Da hennes slaktingar halsat pa oss I Dubai har de bara stannat en vecka vilket kanns alldeles for kort med tanke pa den langa resan!
Det later lite for lite maste jag saga, men samtidigt kan det vara frustrerande nar hela Sverige stanger ner under julimanad och man inte far nagot gjort. Kanske nagot mellanting?
Hoppas du kan fa en semester snart och pusta ut lite! Visst marker barnen nar man ar borta mycket men ibland ar det ju bortom ens kontroll. Harligt att ni har helgerna tillsammans!
Kram!

Kattas Betraktelser sa...

Ha,ha.Å vad jag känner igen mig. Semester teamat är såå intressant beroende på vart man bor och lever. Många jag mött på min del av jorden vet inte ens vad ordet betyder.

Desiree sa...

Jag tror alla behöver en paus och lite semster.Man blir gladare och mer effektiv på det sättet. Men jag håller med om att man i USA inte riktigt vet vad semester innebär. Jag tror folk inte är vana av att slappna av. Jag tror också att det hela tiden kommer att rulla in jobb och att det är viktigt att ibland bara se till att ta sig tid till sig själv och lite semester. Även om det är svårt.
Kram!

✿Ewa sa...

Ja, 6 veckor är extra lyx. Hade tid som jag var tvungen att ta ut. I mitt jobb är det enklast att ta ut mest på sommaren vilket jag tycker är lite trist. Skulle vilja dela upp mer spritt under året.

Efter min långa sjukskrivning tidigae så har jag bestämt mig för att tänka på att jag visst kan jobba mycket MEN tänka på att återhämtning är minst lika viktigt. Vilket jag lätt kan missa :/

Kram

✿Ewa sa...

Ja, 6 veckor är extra lyx. Hade tid som jag var tvungen att ta ut. I mitt jobb är det enklast att ta ut mest på sommaren vilket jag tycker är lite trist. Skulle vilja dela upp mer spritt under året.

Efter min långa sjukskrivning tidigae så har jag bestämt mig för att tänka på att jag visst kan jobba mycket MEN tänka på att återhämtning är minst lika viktigt. Vilket jag lätt kan missa :/

Kram

Taina sa...

Hahahaha så sant så. Blir lite knäpp ibland när jag mailar och får autosvar att jag är tillbaka om 4 veckor typ!!! Ja men hallååååå!! Alla deadlines, uppföljningsmöten osv??? Liiite avundsjuk blir jag allt.

Har haft en vecka i sommar, men så tog jag ju ledigt i april när vi var till Cayman. Här jobbar man inte "in" så att du kan få extra dagar vilket man gör på vissa ställen i Sverige.

Sedan kan jag tycka att amrisarna är duktiga på att ta vara på helgerna och kvällar. De njuter i fulla drag.

Kramar och simma lugnt...

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
ja det är verkligen lite. Jag önskar att man ändrade synen på fritid lite mer här i USA. Att åtminstone kunna ta 2 veckor i streck som en "norm" vore något att styra mot tycker jag. Men här är det verkligen inte arbetstagaren utan arbetsgivarens villkor som gäller.
Men sedan tycker jag ändå att det inte enbart är nackdelar med att inte allt stänger ner. NÄR man arbetar är det otroligt frustrerande att se att folk försvinner flera veckor i sträck och kanske utan att man får någon annan person att kontakta medan de är borta.
Kram!


Katta,
japp det är verkligen otroligt olika beroende på kultur.
Kram!


Desiree,
Jag tror som du att man behöver ladda batterierna för att sedan kunna vara mer effektiv. Det är viktigt. Sedan kan jag tänka att amrisar är bra på att lyckas ladda om "på kort tid". Faktiskt. Att de liksom tar vara på kvällar och helger på ett väldigt bra vis. Men visst är det så att jobb hela tiden rullar in och ibland måste man helt enkelt bara ta sig tiden ändå. För sig själv. Annars får man den aldrig.
Kramar!


Ewa,
japp 6 veckor är mycket men det låter himla skönt!! :-) Och visst är återhämtning oerhört viktigt!!
Kramar!!


Taina,
japp jag känner igen det där. Att föröksa få tag på folk som ska göra saker men är borta. otroligt jobbigt. Samtidigt kan man känna avund också. Och ja vi tog ju en vecka i januari då vi åkte på vår kryssning. Men det känns länge sedan nu. Det blir en vecka nu i slutet av augusti och sedan blir det även en Sverigeresa i höst, så ledigt får vi. Men det känns som om jag gärna varit lite mer ledig nu i sommar om det gått.
Håller med dig om att amrisarna är väldigt bra på att njuta av stunderna som finns trots lite eller obefintlig semester.
Kram!!!

Desiree sa...

Fast jag tror nödvändigtvis inte att det krävs 5-6 veckor på raken för att man ska återhämta sig utan att det går bra med kortare ledighet också på någon vecka eller så. Det är ju en smaksak vad man gillar och sedan spelar det stor roll med kultur och vad man har möjlighet till också. Kan tycka att det blir lite överdrivet i Sverige också många gånger då folk tar sina 5-6 veckor på sommaren och sedan har de ledighet under julen, påsken och lite här och där. Många kan ju ta denna lång ledighet på sommaren för att de har ha mamma och pappa-dagar. Utan den generösa föräldrarledigheten så hade nog inte så många svenskar varit långlediga under sommaren. Personligen skulle jag inte vilja ta ut all min semester på en sammanhängande period. Tycker om att ha ledighet att se fram emot vid flera tidpunkter på året.

Saltistjejen sa...

Desiree,
nej jag håller med dig. Men 2-3 veckor är ändå en rimlig ledighet tycker jag och som jag tror kan göra väldigt mycket för återhämtningen.
Men sedan är det himla fint att ha några dagar man kan ta ut lite spritt över året också. I samband med vanliga eller långhelger.
Kram!