tisdag, juli 23, 2013

Vad är det som bubblar hemma hos oss?

I söndags körde vi till Costco för att handla. Denna gång blev det Costco i Harlem där det även ligger ett Target. Samt en djuraffär. Inne i djuraffären fick vi hälsa på en Water Dragon. Samt kollade in de supersöta kattungarna. Och M som länge länge länge har drömt om ett akvarium fick äntligen se sin dröm gå i uppfyllelse. Han hade kollat runt efter akvarium i en storlek som skulle få plats hos oss och sett ett som fanns att köpa i den här djuraffären. Så vi fick med oss ett litet akvarium hem.

Sedan körde M vidare ner till en specialfiskaffär vid Delancey där han handlade jord, växter samt ett "specialkit" (nästan som ett litet kemilabb) som man ska mäta nitrat- och nitrithalten med i vattnet. Själv hade jag ingen som helst aning om att man behövde ha koll på kvävecykeln när man skulle "starta ett akvarium" men tydligen är det så. Först får vi vänta in nitritbakterierna och senare nitrat. Eller var det tvärtom??? Det var länge sedan jag läste biologi känner jag. Ringrost. Själva fiskarna får inte flytta in förrän det är rätt bakteriekultur i akvariet. För då kan de dö. Jag får helt klart surdegsvibbar. Eller som då man gör sin egen yoghurt. Och när jag sa det till M berättade han att det stämde rätt väl. Man kan även i akvarievärlden få lite av någon annans "akvariekultur" och därmed kickstarta sitt eget. Men vi kör från början och därmed lär det ta ett par veckor innan det blir fisk.

Men söndagen bjöd iallafall hela familjen på "Projekt Akvarium". Och det hela blev nästan som en liten lektion i naturvetenskap för Lill-Skruttan också. Med hävert och senare mätning av vattenkvaliteten med hjälp av indikatorfärger. Lill-Skruttan tycket att allt var otroligt spännande.

Ett stycke drivved på vilken vi "ympade" lite alger.

Här fylls akvariet med hjälp av vår egenhändigt gjorda hävert

Sådär blev det! Den lilla sköldpaddan i keramik i högra hörnet var Lill-Skruttans val till dekoration av akvariet. Nu väntar vi bara på fiskarna.

Och så med nattbelysningen på. Eller "månljuset" som Lill-Skruttan kallar det. Vilket också fungerar som nattlampa i sovrummet nu. För jo det står i sovrummet. Och som tur var är det ett otroligt tyst akvarium annars hade det nog varit svårt att sova där.


Lill-Skruttans målning av akvariet. Längst ner till höger kan man även se den lilla sköldpaddan

Det märktes som sagt att Lill-Skruttan tycker detta är superkul och spännande. När jag hämtade henne på dagis idag hade hon målat en bild av akvariet. Med växter, drivved och sköldpaddan. Det kändes jättekul! Just sådana här projekt blir ännu roligare med barn tycker jag. Att se hur förväntansfulla de är och även hur mycket de lär sig medan man håller på och fixar. Nu räknar vi alla dagarna till att indikatorfärgen på vattnet ska visa att vi kan ta dit lite fisk!

10 kommentarer:

Desiree sa...

Akvarium är både kul och vackert. Det hade vi i några år i Sverige innan vi flyttade till USA. Väldigt fint att titta på. Kan tänka mig att det blir ännu roligare för E också att få kolla in och vara med och fixa så här. Vad kul att M fick köpa sitt akvarium. Det tror jag ni kommer få mycket glädje av. Verkar kissarna intresserade av vad som finns där?
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det ska bli skoj med akvariet! Det är inte stort men jag hoppas vi ska kunna ha några fiskar där såsmåningom. Vi får se hur katterna kommer att reagera... :-)
Kram!

bettankax sa...

Inte bara Lill-Skruttan som är intresserd:)
Underbart att se barns engagemang och intresse. Upphör aldrig förundra mig över hur snabbt de lär sig och kommer ihåg.
Lycka till med surdeg...jag menar akvariet.
KRAMAR!!

olgakatt sa...

Fiksarna kommer nog att plaksa även i detta akvarium. Eller vad tror du, nevö M?

Annika sa...

VAD roligt!
Jag är glad att ni har ett så fint akvarium. Kul för er alla, jättekul för Ella.
OCH för M, såklart...
Katterna kommer nog att vilja äta en firre, eller två ;-)))
Kramar!!!

Oakbeach sa...

Haha, ja du moster jag har faktiskt redan ficklat i akvariet för att kunna se ordentligt när jag skulle plantera om en växt.

Trillingnöten sa...

åH vad roligt!! Jag har funderat på ett akvarium också, känns som en bra kompromiss när barnet vill ha ett husdjur. Katt eller hund är jag inte sugen på alls :) Allt blir så mycket roligare med barn också! SÅ sant!!

ps. Tack för informationen om körkort! Jag bokade två lektioner senare i augusti förra veckan och även körskolebilen...Har uppkörning om en månad ca. det jag undrar mest är dock det här med svenska körkortet! Jag har läst att de ska beslagta hemlandets körkort vid uppkörningen. Jag antar att det gäller om man berättar att man redan har ett körkort. de har ju inte så stor koll här direkt. Hur gjorde ni? Jag vill ju ha kvar mitt svenska och slippa beställa ett nytt när jag är hemma igen (när det nu kan bli)...

✿Ewa sa...

Att det var så mycket fix med ett akvarium hade jag ingen aning om, trots att vi hade det när döttrarna var små. Men visst är det extra kul att göra iordning när man har barn med som "medforskare" och hjälpreda. Minns hur vackert vi tyckte att det var när det var rent och fint och hur rofyllt att sitta och titta på.

Jag läser i kapp lite eftersom jag inte har hunnit vara inne på ett tag. :) Så roligt att du verkar ha ett så kul jobb m trevliga kollegor. Att Ella nu är så stor och cyklar näsan själv :)

Kram!

✿Ewa sa...

Att det var så mycket fix med ett akvarium hade jag ingen aning om, trots att vi hade det när döttrarna var små. Men visst är det extra kul att göra iordning när man har barn med som "medforskare" och hjälpreda. Minns hur vackert vi tyckte att det var när det var rent och fint och hur rofyllt att sitta och titta på.

Jag läser i kapp lite eftersom jag inte har hunnit vara inne på ett tag. :) Så roligt att du verkar ha ett så kul jobb m trevliga kollegor. Att Ella nu är så stor och cyklar näsan själv :)

Kram!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
hahahaha jag antog att du citerade "någon"... ;-)


Annika,'ja det är superkul. Och ja katterna får vi se hur de gör när fiskarna väl kommer. Det blir säkert intressant. :-)
Kram!


Oakbeach,
jaha där ser man. Ytterligare saker från din barndom som nu når offentligheten. ;-)


Trillingnöten,
japp det är fint med akvarium tycker jag. Det kräver ju inte riktigt lika mycket vård och tillsyn på det sätt som t ex en hund. Om man reser bort och så är det ofta hyfsat enkelt att hitta en "akvarievakt". :-)
Hoppas du såg mitt svar ang körkortet på din blogg! :-)
Kramar!


Ewa,
jo det verkar vara mycket fix och trix med ett akvarium. Själv hade jag heller ingen aning men M har koll. :-)
Kul att du hittat in här igen efter din semester!
Kramar!