lördag, juni 14, 2008

Identitetsstöld!

Jag blir så jävla trött!! Eller kanske rättare sagt: Jag blir så JÄVLA TRÖTT!!!!
Varför ska allt vara så inihelvete krångligt?!?! Varför ska det inte räcka med att vi har en nyfödd liten dotter som ligger på sjukhus? Varför ska det inte räcka med att man har hennes väl och ve i tankarna. Varför ska det inte räcka med att springer fram och tillbaks till sjukhuset stup i kvarten och däremellan försöker äta, vila, handla, pumpa bröstmjölk, få iordning allt här hemma...

VARFÖR ska man mitt i allt detta, som tar så mycket energi, även upptäcka att någon jävla idiot har stulit min identitet????!!!!????!!!???!?!?!?!?
Och nu använder den till att öppna upp en massa kreditkort i mitt namn och handla järnet!
"Identity theft" kallas det här, och är tyvärr alldeles för vanligt.
Jag älskar mycket i USA, men detta med alla jävla kreditkort som prånglas på en stup i kvarten är asjobbigt. Det har jag tyckt sedan vi flyttade hit. Och nu känns det ännu värre eftersom det uppenbarligen är så enkelt att skaffa dessa små plastbitar att folk kan göra det utan att ens signatur eller så krävs. Jag HATAR det!!!

Och självklart skulle allt detta ske just nu. När man haft fokus på helt andra saker. Jag har under de senaste 10 dagarna inte haft någon koll på något annat än Ella. Har inte varit inloggad på min bankhemsida. Inte kollat konton. Inte kollat posten särskilt noga. Herregud jag har ju inte varit hemma från sjukhuset mer än en knapp vecka! Och under denna vecka känns det som om all min energi gått åt till sjukhusbesök, inhandling av nödvändiga saker, att försöka få i ordning här hemma inför Lill-Skruttans hemkomst samt att fightas med min trötthet.

Men nu ikväll loggar jag in på min bank online. För första gången sedan jag blev inlagd på sjukhuset. Ser då att ett kreditkort finns där. Ett som jag aldrig bett om. Ett som jag aldrig "godkänt". Inser att det är det kort som jag fick med posten igår. Ett Babies R Us kort. Som både jag och M trodde var något som vi ev fått p g a att vi hade gjort en registry i denna affär inför vår tidigare planerade baby shower. Vi var sure på Babies R Us för detta. Och skulle självklart cancel the card. Men när jag nu var in på min bankhemsida och ser detta kort så upptäcker jag även att det använts. Man har handlat i stort sett hela vägen upp till kreditgränsen vilken råkar vara 3000 dollar! Då inser jag såklart att något är fel. Så inihelvete fel! Jag har inte köpt något för detta kort som jag inte ens visste att jag hade. Förrän igår. Datumen för inköpen är dessutom från tiden när jag låg på sjukhuset.

Jag har nu ringt en jädrans massa samtal för att lösa detta. Det var inte svårt att stänga av kortet och enligt kvinnan i telefonen behöver jag inte oroa mig över att någon har handlat på kortet. Om jag får en räkning ska jag bara ringa dem igen. Men självklart är detta jävligt obehagligt! Jag har nu anmält mig till tre företag som sysslar med kreditupplysningar; Triple Alert. Där kan man se om någon försökt öppna kredikort i ens namn, om de lyckats, om och för hur mycket de handlat på korten. Jag såg då att det är flera kort som öppnats i mitt namn. I flera olika affärer. Och att det handlats på de flesta av dem. FUCK!

Nu har jag även aktiverat en sk Fraud Alert genom dessa kreditupplysningsföretag. Det innebär att så fort någon ansöker om att öppna ett kreditkort i mitt namn måste företagen först höra av sig till mig för att jag ska godkänna detta. På så vis hoppas jag att jag ska få kontroll över vad som egentligen händer bakom min rygg. Och självklart hoppas jag att jag på detta vis ska kunna stoppa det hela också.

Det som återstår att göra är att anmäla detta. Dels göra en polisanmälan. Dels kontakta FTC (Federal Trade Commission) och anmäla det hela där. Jag ringde polisen men måste gå dit personligen för att göra en anmälan. Så det får bli en promenad till polisstationen imorgon. Anmälan till FTC kan jag tydligen göra online. Sedan får jag väl ta itu med de andra kreditkorten också. När de nu kommer dyka upp i brevlådan. Fast jag ska försöka ringa själva affärerna redan imorgon. Och säga upp korten, samt förklara läget. Hoppas verkligen att det kommer bli lika lätt som det var med det första. Så att det inte blir en massa strul med bevisning eller för betalning av de inköp som uppenbarligen redan gjorts på dessa kort.

Detta var verkligen exakt vad man ville fokusera på, oroa sig över samt engagera sig i just nu. NOT!

Och nu kanske ni undrar på vilket sätt jag slarvat för att råka ut för detta? Har jag lämnat mina personuppgifter till vem som helst? Har jag surfat in på obskyra hemsidor på nätet och fyllt i mitt social security nummer? Eller vad har jag egentligen gjort? För något måste man väl ändå ha gjort för att kunna drabbas av detta lilla helvete? Jodå, något har jag gjort. Mitt "brott" är att jag varit till läkare på sjukhuset. Där tar de ju självklart alla ens personuppgifter vilka sedan finns i deras databaser. Och nu har detta sjukhus tydligen blivit offer för en sk "security breach scheme", alltså någon/några personer har lyckats komma åt personuppgifter på patienter i sjukhusets databaser. Det rör sig om namn, adress, social security nummer samt födelsedatum. De enda uppgifter som faktiskt krävs för att öppna kreditkort i affärer och handla på dem.

Ja, jag är upprörd! Arg! Orolig! Och känner mig dessutom enormt frustrerad över detta. Att någon nu har lagt vantarna på mina personuppgiofter. Någon som dessutom använder dessa uppgifter till att sko sig på min bekostnad. För jävligt!
Samtidigt är jag glad över att jag upptäckte det såpass snabbt. Förhoppningsvis går det att åtgärda utan att någon "skada" sker.
Men det är verkligen inte vad jag ville behöva lägga fokus på just nu! Det är det inte. Jag har liksom tillräckligt i huvudet ändå. Och omkring mig.
Jävla Skit!

15 kommentarer:

aussiekicki sa...

Men sa otroligt obehagligt! Man blir ju morkradd nar man laser hur latt det ar att fa sin identitet stulen. NAr jag var i 20-arsaldern var det nagon som bestallde en massa saker i mitt namn men det gick ganska latt att ordna upp. Men kreditkort, fy sa laskigt!
Jag hoppas att det ordnar sig smidigt for dig sa du slipper tanka mer pa det och kan koncentrera dig pa Lillsnorpan och dig sjalv.
Manga kramar fran Kicki

Fritt ur hjärtat sa...

Ojoj, du behöver såväl din energi till annat. Vilken soppa!! Tur ändå att du upptäckte det såpass fort. Sänder cyberkramar med tröst och styrka. Det har jag själv både fått och beövt det sista så jag vet att det hjälper! :-) Var rädd om dig.

Ann sa...

Men shit. Som du säger - helt otorligt att det ska hända nu. Jag hade fått panik. Tur att det börjar lösa sig. Känns som du kunde lagt din energi på annat just nu. Vilka idioter det finns...

Anonym sa...

Men fy faan! Ursäkta svordommen men urs vad obehagligt!
Sånt tänker man att det inte kan hända en själv.

Att folk kan komma över sån känslig information och använda den så "lätt" är skrämmande.

Jag hoppas verkligen att allt ordnar sig men jag kan tänka mig att du kommer vara orolig för att det händer igen nu.
Tidpunkten kunde inte kunnat komma mer olämpligt!!
Fy för dessa individer!!

Massor av kramar!!

Kiddan sa...

Hej och grattis till underbarnet!!!

När jag läser om identitetsstölden och om att du tycker du har nog som det är - då slår det mej: kanske är det så att du blev utsatt JUST för att du har så mycket just nu? Kan det vara ngn på sjukhuset t ex som satt det i system att stjäla av dem som har mycket omkring sig och kanske inte hinner ha full koll på sina kontoutdrag etc och på så sätt kan denna tjuv stjäla mycket och länge innan det blir upptäckt? Tråkig tanke men just att det händer nu kanske tyvärr inte är en slump. Hoppas det löser sig för dej!

Anna, Fair and True sa...

Nej, usch! Och varför skulle det hända er just nu! Men som sagt tur att ni upptäckte det så tidigt! Antar att de tyvärr finns värsta industrin kring detta, just för att det händer så lätt, eller kostar det ingenting att använda Triple Alert?

Marianne sa...

Ä men va f-n! Vad håller folk på med? Och just nu ...

Tänk om de kunde anstränga sig lika mycket för ärliga företag i stället! Jävla människor! Ursäkta att jag svär, men jag blir så arg.

Här kommer styrkekramar från Egypten!

Annika sa...

Fy fan, Saltis. Det var precis vad ni inte behövde just nu.
Det är verkligen vanligt det där...och man undrar hur det går till, fast det är inte så underligt när man får så mkt kreditkortserbjudanden hela tiden...och när man lämnar sitt kort på restauranger och andra ställen.
MIN stora skräck, och nu har det alltså hänt er...SOM om ni behövde detta som "grädde på moset". Måtte det ordna sig snarast. OCH måtte det gå relativt smärtfritt.

KRAMAR från norra virginia!!

SweFlo sa...

Fy i helvete! En mardröm verkligen. Har hört om perosnal som snott personinfo på sjukhus, men det är nog svårt att ta reda på vart det kom ifrån. Hoppas verkligen att det går att reda upp! Inte direkt vad du behöver just nu.

Fia sa...

Oj, det var verkligen illa!! Håll rätt på alla dina kostnader (både i tid och pengar) och Googla namnet på sjukhuset och class action law suit mellan varven. OM det blir en stämning mot sjukhuset och de antingen vinner mot sjukhuset eller gör ngn förlikning så har du rätt till ersättning ur den fond som då sätts upp.

Problemt med dessa rättstvister är att de advokabyråer som handhar dem får behålla ev. pengar som finns kvar i potten och väljer oftast att ta ut en pytte-pytte-liten annons i t ex USA Today el liknande så att de som har rätt till dessa pengar inte ska se annonsen. Kram från Georgia!

Fröken Anki sa...

Nä usch och fy! Förstår att du är förbannad! Det är ju helt otoligt att det är så himla lätt att öppna kreditkort. Man undrar ju vart världen är på väg!
Hoppas att allt detta löser sig fort! Håller tummarna riktigt hårt för det!
Hoppas att det är bra med er annars!
många kramar som uppmuntran

BS sa...

Jag och Iris tänker på er! Hoppas att allt ordnar sig, vad orättvist att det ska drabba dig som har så mycket ändå just nu. Kram!

Desiree sa...

Nähe fy! Jag förstår att du är jätte irriterad och arg över detta. Så onödigt och så jobbigt och segt att hålla på med detta, speciellt just nu. Det är ju för jäkligt att ens uppgifter inte ens är säkra på ett sjukhus. Man tycker ju att de borde ändra systemet eller förbättra det eftersom detta med identity theft är så himla vanligt här. Jag hoppas verkligen att det ordnar sig och att detta inte blir någon seglivad historia för dig.

Kram.

koko sa...

Svär en hel massa åt den här skiten som du inte behöver!! Förhoppningsvis är det ganska uppenbart att du inte varit runt och skaffat en massa kreditkort och shoppat loss just nu... Du har ju som sagt annat att tänka på.

Petra H sa...

Åh nej, vad otäckt och så himla jobbigt - jag förstår att du är flyförbannad!! Det är inte klokt att de inte ändrar systemet för att skaffa kreditkort, att man bara genom att gå till en läkare på ett stort sjukhus ska hamna i en sådan knipa. Och som du säger, det tar ju en massa TID att ställa allt till rätta även om du förhoppningsvis inte förlorar några pengar på det (eller, undrar som Anna om det kostar något att använda sig av Triple Alert etc).
Stor kram och hoppas att det löser sig snabbt så att du kan koncentrera dig på Ella istället.