tisdag, juni 24, 2008

Liten uppdatering

Här kommer en liten uppdatering om den "Identity Theft" som jag råkade ut för nyligen.

Efter en hel massa samtal till alla olika företag/affärer där kreditkort öppnats (och använts) i mitt namn så har jag äntligen börjat få en känsla av kontroll. Kredikorten och kontona är nu stängda och jag har pratat med olika personer på resp företags/bankers "fraud departments". Jag kommer inte att bli återbetalningsskyldig vilketkänns som en stor lättnad. Detta eftersom det sammanlagt skulle handlat om ett par tusen dollar. En annan positiv sak i allt detta är att jag verkligen pratat med mycket trevliga och kunniga personer. Eftersom identity theft är såpass vanligt här så verkar de flesta affärskedjor och banker ha speciella personer som arbetar med att utreda just detta. Och det är dessa "experter" som jag pratat med.

Jag har dessutom gått till polisen och gjort en polisanmälan. Samt anmält det hela på FTC (Federal Trade Commission). Så nu känns det rätt bra ändå. Och jag hoppas verkligen att det inte kommer att bli några fler obehagliga överraskningar på grund av detta. Nu är det enda som återstår att fylla i alla papper och formulär som alla företag ska skicka mig angående detta och sedan skicka tillbaks dem till resp företag igen tillsammans med polisrapporten.
Sedan hoppas jag att jag ska kunna lägga detta bakom mig.
Det ska bli otroligt skönt att slippa fundera på detta och framförallt slippa ringa tusen samtal. Det finns betydligt fler saker jag vill fokusera på och lägga min tid på. Sova till exempel. Och gosa med Ella. Och träffa vänner. Och ta en tur till parken.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Så skönt att höra att det håller på att reda upp sig med identitetstölden och att du inte blir återbetalningsskyldig.
Skönt att du också fått prata med kunniga personer, den betyder ju mycket.

Jag förstår om du behöver den tid du kan undvara till att sova när lilla Ella sover.
Jag kollar din blog som en hök för att få se mer glimtar på den lilla skönheten! :)

Ha det bra och Leon skickar en massa pussar till Ella. :D

Kram!

Marianne sa...

Ja, skönt att allt är på väg att ordna upp sig och att du slipper betala för eländet. Ta en kopia på den första blanketten du fyller i, så kan du ha den som någorlunda mall sedan och slipper fundera ut samma saker om och om igen.

Hur många ställen var det? Det låter som om det var väldigt många företag de har handlat på!

Hoppas nu att du kan lägga allt det här bakom dig snart så att du kan fokusera på att gosa med Ella!

Desiree sa...

Åh vad skönt att det ordnat sig så bra Saltis. Vilken lättnad och toppen att du snart kan lägga allt detta bakom dig och pusta ut. Man tycker att de borde kunna hitta på ett säkrare system som sagt eftersom detta problem är så vanligt. Ha en toppendag med Ella.

Saltistjejen sa...

Jess,
ja det känbns verkligen skönt!
Och du, Ella skickar pussar tillbaks till Leon!!! :-)


Marianne,
det var ca 8-9 olika kreditkort som öppnades i mitt namn. Så det har blivit en del ringande. Bara för att komma till rätt personer på resp företag har ju tagit lite tid. Men som sagt har alla varit väldigt bra och inga problem alls med återbetalningen faktiskt.
Så det känns bra trots allt.


Desiree,
ja systemet här är verkligen ruttet tyclker jag. Men det är en helt annan kultur vad gäller detta med krediutkort och konsumtion än vad man som svensk är van vid. Att det är så otroligt lätt att ansöka och få kreditkort är superkonstigt. Dessutom att man får sådana enorma krediter är också något som känns främmande. Hur kan man få flera kredigkort med högre credit limit än ens månadslön? Tycker det är skrämmande! Även det faktusm att folk här väldigt ofta har enorma kreditskulder är läskigt. Att personer som är helt vanliga och förnuftiga i alla andra sammanhang ändå liksom tappar kontrollen när de handlar med alla sina kort och till slut kan ha skulder på flera tusen dollar. Det tycker jag är lite läskigt.

Anne sa...

Jag läste ditt tidigare inlägg om identitetsstölden, fick kalla kårar längs ryggen. Det här är nåt man hör om, det är skrämmande och så råkade du ut för det. Just nu också, av alla tidpunkter. SÅÅÅÅ skönt höra det ordnat upp sig! Förhoppningsvis kan du lägga det här bakom dig en gång för alla nu. Jag blir inte så förvånad höra dig berätta att du fått prata med "experter" och att företag/banker/affärer verkar ha folk som bara jobbar med detta. Det verkar ju helt klart vara ett stort och även växande problem i USA detta.
Det är verkligen helt galet att det kan vara så lätt få kreditkort här, helt sjukt.
Jag blev själv varse om det då svägerskan under en shoppingtur under sitt besök här blivit tillfrågad i en affär om hon ville spara 20% och öppna ett konto. Du vet, sådär som de frågar hela tiden i princip alla affärer. Oerhört korkat av henne, men hon öppnade ett konto, ansökte om det och uppgav vår adress. Hon var ju turist här, hade inget SSN. Bara sitt namn (förvisso samma efternamn som vi, men det ska ju inte spela nån roll) och VÅR adress.
Vi blev skitsura över det här, att hon använt vår adress och nästlat in oss i det här.
För vad tror du händer... Jo, nu i förrgår kom ett plastkort med kredit på från Macys (butiken). Som jag nu förstått det fick hon kortet godkänt (vilket ju ALDRIG skulle ha skett om de kontrollerat henne personligen eftersom hon ju har noll historia här i landet, bara är en turist) pga vår adress uppgavs och vi skulle fått kortet godkänt.
Helt sjukt!!!!!
Vi vill ju inte ha nåt sånt här dumt kort från en affär, nu är det uppsagt men vi får se följderna.

Marianne sa...

Läste Annes kommentar. Det är ju helt uppåt väggarna att det är SÅ enkelt! Till och med en turist! Här i Egypten är det mycket svårare. Trots att vi har ett brev från kontoret som garanterar att betala om vi smiter, får vi bara kreditkort om vi har ett specialkonto med 30% över kreditlimiten. Det är tydligen en ny lag här. Bättre det i alla fall! Och det är en internationell bank, inte en egyptisk.

Victoria sa...

Oj, det där med identitesstölden hade jag missat! Skönt att det verkar ha ordnat sig. Angående Annes kommentar är det verkligen konstigt att svägerskan fick sitt kort beviljat, jag försökte att få ett på just Macy´s men det var tvärstopp!

Sporty Spice sa...

Ja, det är ju en mardröm. Vi har numewra en dokumentförstörare och kör alla brev, dokument och papper i den. Identitetstjuvar går tydligen och rotar i sopptunnor och tar info från slängda brev. Skönt att höra att det löste sig för dig.

Hihi. Jag har kollar filmen på Ella och Lipton typ tio gånger nu. Sååå söt! Lipton stryker sig ju mot henne (sin doft på henne) så det borde ju vara att tecken på att han accepterar henne som en del i flocken. Ska ge länken till en svensk tjejkompis som är gravid och har katt (hon bor oxå i NYC).

Saltistjejen sa...

Anne,
oj att din svägerska fick kreditkort var ju verkligen konstigt!!! För när vi flyttat hit så ville vi ha ett kreditkort för att börja "bygga credit history" eftersom man i vissa fall behöver ha ett kreditkort (inte debit) här i USA. Men det var tvätrstopp. Provade i flera affärer men det gick inte. Tror det dröjde tills för ca 1,5 år sedan då jag fick ett på min bank. Men efter det har jag fått erbjudande stup i kvarten...


Marianne,
ja det är ju väldoigt olika reglöer i olika länder. Här ui USA så är det ju en del av hela kulturen känns det som, detta att man ska konsumer hela tiden. Ganska läskigt faktiskt eftersom jag ju inser att många inte klarar av att kontrollera sina inköp på kredit.

Victoria,
javisst är det läskigt. Och detta med Annes svägerska lät verkligen helt bort i helskotta knasigt! Vissa affärer verkar inte vilja ngt annat än att kränga på folk kreditkort så de får sälja sina varor.

Sporty Spice,
usch letar de verkligen i soporna!!! Bu1 Vi brukar slänga brev och sådant i soporna men jag brukar riva sönder dem först. Men hoppas ändå att folk inte rotar runt i soporna för att hitta papper med info. Fy vad läskigt!
Och ja, filmen med Lipton och Ella är kul att ha. Han har blivit lite mer modig nu men är fortfarande lite på sin vakt. Men tror han börjar vänja sig vid henne iallafall. Fast det var väldigt kul häromdagen när han kom oxh luktade på henne när hon låg på en filt på golvet och genast började skrapa med tassen i golvet för att "täcka över henne". Han tyckte nog hon luktade bajs! Och det gör hon ju ofta...haha!

Sporty Spice sa...

Jag, lika bra att köra allt med ditt namn på i en shredder. Eller riva sönder i småbitar och kanske slänga i olika papperskorgar.

Hahaha. Jag tror jag skrattar ihjäl mig. Försökte Lipton "täcka över" Ella. Så lustigt! =)

Fröken Anki sa...

Så bra att det verkar reda ut sig, även om det är lite grann kvar att göra. Kul också att höra att du bemötts så bra och att du känner dig nöjd med hur det hela hanterats. Hoppas verkligen att det snart är klart och att det inte händer igen!

Ha en härlig torsdag!

Annika sa...

Skönt att det ordnat upp sig, Saltis.
Sånt där är verkligen ett elände.

Annes kommentar är otrolig...Jag fattar inte att svägerskan fick öppna konton...otroligt, otroligt, otroligt. Jag trodde att man var tvungen att ha SSN för att kunna öppna konto, och ett jobb!!! DET är helt osannolikt.

ID theft är en av mina mardrömmar. Precis, skaffa en shredder...Det finns ju folk som letar igenom soporna för att hitta nummer...
Kram från Stockholm!!!

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja det var väldigt positivt mitt i allt detta. just det att alla jag pratat med mer eller mindre varit otroligt proffsiga och vetat exakt vad jag ska göra.


Annika,
härligt att du är i Stockholm nu!!!! Jag är vekrligen avundsjuk! hade så gärna velat kunna ta mig till Stockholm denna sommar, men med Ella är det omöjligt nu. Hon har ju inte ens ett pass än...!
Och ja, det där med Annes svägerska är helt barockt! men som sagt jag är ändå inte förvånad med tanke på systemet här. Alla vill ju verkligen hela tiden att man ska öppna nya kort igen och igen...
Njut nu av Sommar-Stockholm!!!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Skönt att det ordnar upp sig!

Ska ni skicka in bild på er och underverket till Länstidningen förresten?! ;)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
eh har faktiskt inte tänkt på det. Men det kanske man borde?? Så att folk där hemma har en chans att se att man fått barn? Hm, ska tänka på det.

När är det du ska hit förresten? Är det inte snart?

Anna, Fair and True sa...

Jag har sett att folk gör det även fast det inte bor i stan. De brukar skriva "X är uppväxt i Södertälje".

Vi kommer till New York den 27 juli! Är kvar 4 dagar innan vi drar vidare den 31:a. Säg till förresten om ni vill att vi ska ta med oss något från er familj. De kanske inte ska hälsa på förrän senare. Jag är ju i Tälje då och då så det kan ju vara lätt att ordna.

Saltistjejen sa...

Anna fair and true,
aha! ja kanske borde man annonsera...? Jag ahr inte så många vänner som bor kvar i tälje längre men deras föräldrar gör det och de brukar ju alltid meddela när de ser saker som att deras barns gamla vänner fått barn, gift sig eller så.

Tack!!
Jag tror inte det behövs, men däremot vore det ju såklart skoj att ses på en fika eller så om ni ahr tid när ni ändå är i NYC!
Du kan maila mig på
saltistjejen@hotmail.com om du vill, så kan vi bestämma mer via mail!

Saltistjejen sa...

Sporty Spice,
såg inte din kommentar förrän nu!
Men jo det är sant. Lipton försökte täcka över Ella!!!! och jag gissar att hon inte föll under kategorin "mat", utan snarare "skit" i hans värld... ;-)