lördag, juni 14, 2008

Shabbathissen

Idag är det lördag.
Detta innebär Shabbat för alla judar. Shabbat börjar vid solnedgången på fredagkvällen och varar till solnedgången på lördagkvällen. Om man är ortodox jude så får man under Shabbaten inte göra särskilt mycket. Till exempel får man inte utföra något arbete. Vilket ju stämmer ganska bra överens med Kristendomens "Vilodag", vilken är söndagen. MEN, det som kan vara ganska svårt att förstå som icke-ortodox jude är vad som räknas till just "arbete".
Man tänker gärna att det enbart skulle vara saker som att gå till jobbet. Eller att utföra fysiska arbeten som t ex hålla på med trädgårdsarbete, renovering, tvätta bilen eller annat som många ändå gör när man är ledig. Men nej, till arbete under Shabbaten hör inte enbart sådana saker, utan även saker som att t ex:
- Åka bil (så att åka t ex taxi går inte)
- Utföra någon form av näringsverksamhet (vilket även innefattar att köpa saker, även i t ex en godis eller läskautomat)
- Använda elektricitet (så att t ex tända och släcka en lampa får man inte göra. Inte heller åka hiss för då måste man ju trycka på knapparna till den våning man ska till.)


Det sistnämnda är något som man som icke-ortodox jude kan påminnas om ifall man är i vissa offentliga lokaler. Som t ex vissa sjukhus.
Imorse när jag skulle till Ellas morgonmatning råkade jag av misstag ta "Shabbathissen". Detta är en hiss som under Shabbat (fast här har man gjort det enkelt för sig och säger att Shabbat är mellan kl 16 på fredageftermiddagen till kl 20 på lördagkväll, och inte från solnedgång till solnedgång) helt enkelt stannar och öppnar dörrarna på varje våningsplan. Detta utan att man behöver trycka på några knappar alls. På så vis kan även de ortodoxa judarna använda hissen om de skulle behöva göra det en fredagkväll eller lördag. För att tex kunna hälsa på någon som är inlagd på sjukhuset, eller för att själv kunna ta sig till sin läkare.
Är detta rent fusk? Eller att bara tänja gränserna för att försöka anpassa en mycket gammal tradition till dagens moderna samhälle? Detta överlåter jag till var och en att tycka vad de vill om. Själv är jag mest så förundrad över att det faktiskt finns så många personer som lever efter så gamla regler som verkligen försvårar livet i vårt moderna samhälle. Men jag tycker samtidigt att det är ganska häftigt att det i en stad som NYC verkligen tas hänsyn till denna stora grupp människor. Och här på amerikanska östkusten bor det verkligen väldigt många judar, även om det stora flertalet inte alls är ortodoxa och knappt ens religiösa. Jag tror att av de personer jag träffat här så är det betydligt fler kristna som är vad vi kallar troende, än vad jag träffat troende judar.

"Shabbathissen" har jag dock aldrig tidigare sett. Men jag förstår att den fyller en viktig funktion. Fast det ska erkännas att för en icke-ortodox judisk person kan det vara något irriterande att behöva stanna på varenda våning. Särskilt om ens destination är ett antal våningar upp. För min del var det väl okej. Jag skulle endast till våning 6. Men den andra personen som också råkade ta "Shabbathissen" av misstag var det värre. Han skulle ända till 10:e våningen.

Å andra sidan kanske det är riktigt bra att i våra moderna och stressade tider att ta Shabbathissen ibland. Bara för att stressa ner. Man får lite tid att fundera och filosofera. Över livet. Och kanske döden. Dessa två ämnen som ju på något vis alltid är konstant närvarande just på ett sjukhus.
Jag kom iallafall fram till våning 6. Och Ella låg i sin kuvös och var vaken och tittade ut på världen utanför. Helt ovetandes om Shabbaten.
Lilla Gullunge.


Jag tog den vanliga hissen ner...

8 kommentarer:

Petra H sa...

Ha ha, jag har aldrig hört talas om en shabbat-hiss men verkligen listigt för judarna att kunna ta hissen på sjukhuset trots allt!
Jag hade en judisk pojkvän ett tag som bodde i Montreal (av marockanskt ursprung) och när jag hälsade på hans föräldrar så var jag så osäker på vad jag "fick" göra under shabbaten - "fick" jag spola på toan, tex? Han bara skrattade och menade att det var väl klart (speciellt som jag inte var judinna själv)... och hans lillebror JOBBADE som bartender under shabbaten men föräldrarna själva var troende och praktiserande (fadern blev sjuk och blev inlagd på det judiska sjukhuset i Montreal).
Första dagen klampade jag verkligen i klaveret när de frågade hur vi hade träffats och jag berättade att det var på en "köttbullsmiddag" för de internationella studenterna på universitetet. Efteråt sa han att jag kanske inte skulle ha nämnt köttbullarna, de var ju inte kosher!! Jag ifrågasatte och menade att det kunde ju ha varit NÖTkött i köttbullarna, men det var visst inte poängen.. Jag förstod verkligen inte, trodde föräldrarna att deras son hade ätit endast kosher mat under hela terminen i Sverige??
Det var iaf en väldigt intressant upplevelse att få uppleva firandet av shabbat hemma hos hans mormor!
Och ja, han gifte sig med en judinna till slut ;-)

Victoria sa...

Wow, vilket intressant inlägg, det var mycket som jag inte visste! Jag vet att många har två olika uppsättningar porslin i köket, jag tror det handlar om att mjölk och kött inte får blandas, eller hur var det nu...? Nåväl, skönt att läsa att lilla Ella mår bra och att hon äter bättre. Kramar!/Vic

Annika sa...

Visst är det så intressant med det judiska,det tycker jag också. Jag vill ständigt lära mig mer om den religionen. Jag tycker också att det är häftigt med hissen, och rätt också antar jag för deras tro.
Minns när jag var au-pair och hade en kompis som var au-pair i en mkt religiös judisk familj. Vi satt och åt McDonalds vid deras köksbord icke vetandes att deras rabbin hade dömt ut MCD som icke kosher...Familjen höll på att få spel när dom kom hem, och faktiskt sålde dom köksbordet och köpte nytt redan nästa dag...
Min kompis skämdes, jag skämdes...Men familjen var så schysst och sa ggn på ggn att det var deras fel som inte underrättat C om det hela. Som tur är hade vi inte satt in ngt i deras kylskåp OM vi hade gjort det hade familjen varit tvungen att byta ut det också...
C hade ett mkt bra, och LÄRORIKT år hos familjen. Dom har sedan varit o hälsat på C i Sverige. Men den ggn ville vi bara sjunka genom jorden...

SÅ härligt att höra om lilla Ella!!!

Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Man får tydligen inte bära nycklar heller... Och jag har hört att de även inrättat särskilda områden eller gångstråk där det är sabbat-fritt just för att de ska kunna gör vissa saker ändå!

När jag var aupair hörde jag om en annan tjej som fick lämna sin aupairfamilj. De var mycket troende och hon trampade i klaveret hela tiden! T ex släckte hon ljusen i rummet när alla gick ut - som god svensk har man ju lärt sig att alltid släcka pga brandrisken - men det råkade ju vara sabbatljusen! Men jag tycker synd om henne för hon verkade inte ha fått någon information om hur hon skulle bete sig och de bara skällde på henne stackarn!

Suzesan sa...

Hej Hallau! Med all respekt så måste jag erkänna att jag skrattar åt inlägget...och alla komentarerna. Mest åt sabbatljusen men stackars henne. Fusk det där med hissen...tycker jag. men fiffigt. Jag skrattar för det är roligt men ändå med respekt för det är deras tro. Tack jag hade ingen blekaste aning om detta. Men varör gör de religion så krångligt. Jaja jorden är stor och vi är många och jag tycker det är roligt att lilla Ella mår bra och växer och äter och är söt.Hon fixar nog testet utanför kuvösen nästa gång. Hon får växa till sig lite för varje dag.
Ha det bra och sköt om er.
Tack alla för alla roliga kommentarer. Jag lär mig massor.
Kram
/Susanne

Lullun sa...

Shabbathiss var nytt även för mig, men visst är det sant; vi behöver alla ibland ta shabbathissen. Inte för att slippa trycka på knappar då kanske, men för att stressa av. :-)

Anders Branderud sa...

Hej!
Jag hittade detta inlägg via Google.
Jag har praktiserat judendom i mer än tre år och gör mitt bästa att praktisera direktiven i Torah (”Moseböckerna”).

Jag skulle vilja förklara lite om ovanstående traditioner och mitzwot (direktiv (från ”Moseböckerna”)) som ni nämnde.

När det gäller elektricitet så är det sentida förbud och det har ingen som helst logisk förankring i Torah. Det var ett beslut som fattades av en rabbin när han hade den felaktiga uppfattningen att elektricitet var eld.

Det står beskrivet en händelse i Torah om en person som gjorde upp en eld på Shabbat. Detta innefattade oerhört mycket arbete för 3500 år sen och detta arbete skulle göras innan Shabbat började och var förbjudet att göra på Shabbat. Som regel, alla förberedelser inför Shabbat ska göras innan Shabbat: laga mat, städa, tvätta kläder, osv… Den förberedda maten äter man sedan på Shabbat. Det är tillåtet att värma upp mat på Shabbat.

Att åka i en vanlig hiss och att tända ljus är alltså helt tillåtet enligt Torah, och att många judar envisas med det förbudet ger endast icke-judar en uppfattning att judendomen, och därmed Torah är ologisk, vilket inte är fallet.

Att tända två ljus innan Shabbat börjar är en judisk tradition (inget direktiv som står explicit i Torah), men att lämna de på så sätt att de utgör brandfara är oansvarigt! Att bära nycklar utanför ens hus är heller inte förbudet i Torah, utan utgör ett tillägg utan någon logisk koppling till Torah.

När det gäller matregler:
Allt kött måste vara slaktat av en judisk slaktare. De slaktas enligt en metod som gör att djuret inte lider fysiskt (förutom det lidande som troligen orsakas psykiskt precis innan djuret slaktas) De judiska reglerna om vad man får äta och inte äta har en rationell förklaring: http://bloganders.blogspot.com/2010/03/why-do-yehudim-jews-and-geirim-eat.html

Jag äter själv inget kött, förutom när jag blir bjuden på kött av en judisk familj.
Anledningen till att man inte får äta på Mc. Donalds är således att köttet där kommer från ett djur som inte är slaktat av en judisk slaktare.

Många ortodoxa judar påstår att det är fel att skriva inlägg som detta på en shabbat, men det har ingen logisk koppling till direktivet i Torah (Moseböckerna) att inte göra melakhah.
Här följer ett inlägg om den logiska definitionen av vad som enligt ”Moseböckerna” är tillåtet och vad som inte är tillåtet enligt Torahn:
Länk

Slutligen, hur vet man då att Torah innehåller Skaparens instruktioner?
Det går genom att använda formell logik baserat på vetenskapliga premisser (ingen pseudovetenskap) bevisa existensen av en Ordnad och intelligent Skapare; och att Skaparens instruktioner finns i Torahn (”Moseböckerna”), samt att Hans syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de instruktionerna. (Beviset finns att läsa på min blogg (http://bloganders.blogspot.com/2009/08/proof-of-existence-of-intelligent-and.html). Människans syfte beskrivs här: Länk

Saltistjejen sa...

Anders,
Stort TACK för ditt mycket detaljerade inlägg! Det är verkligen mycket kring de flesta religioner som kan vara svårt för en "icke-insatt" att förstå. Jag har ju kommit i kontakt med just ortodoxa judiska tradtioner en del seda vi flyttade hit till new York eftersom det på amerikanska östkusten lever väldigt många judar. Jag arbetade ju dessutom förut ett par år på ett judiskt universitet där en hel del av de här traditionerna utövades. Tack igen för att du gett mer information om bakgrunden till dessa traditioner!!
Jag funderar nu på att skriva ett inlägg om detta och då citera din kommentar. Detta eftersom jag tycker det var så intressant att få så mycket mer information om det här. Jag hoppas detta skulle gå bra. Hör av dig om du inte vill att jag ska göra det!
Tack igen!!