onsdag, juni 11, 2008

Ut ur kuvösen!

I morse kände jag mig mycket bättre. Jag plockade ihop de små kläder sam två "Swaddles" (filtar) som jag och M tagit fram och tvättat igårkväll. Vi hade bestämt oss för att ta med fem par "onceies" och en tröja med lång ärm. Vi hade inga fler små långärmade tröjor, och denna såg väldigt stor ut den med. Men fick duga eftersom sköterskan igår sagt att de helst ville ha långa ärmar på de små liven när de först byter kuvösens värme till vanlig rumstemperatur.

Morgonen var riktigt skön. Efter åskovädret som drog fram här igårkväll var luften mycket skönare att andas och det var inte lika varmt.
Vi pratade med en sköterska som berättade att de fortfarande väntade på hennes testvärden. Men det stod en "bassinett" framme och väntade bredvid kuvösen vilket vi tyckte såg lovande ut. Vi skulle få veta vid lunchen om hon skulle få komma ut i "friheten" eller inte. Men vi lämnade kvar påsen med hennes små kläder och hoppades att hon skulle få användning av dem alldeles snart. På bilderna här syns hennes kläder som vi tog med oss i morse. Jag lade dit en penna som "referens" så att man kan se att det inte handlar om särskilt stora storlekar...

Efter morgonmatningen satte jag mig i den "Family lounge" som finns utanför avdelningen. Efter gårdagens funderingar över hur jag ska göra med alla dessa matningar och sjukhusbesök så hade jag bestämt mig för att stanna kvar på sjukhuset mellan morgon- och lunchmatningen. På så vis blir det färre promenader och jag kan ta det lugnt och vila där på sjukhuset. Sedan har jag tänkt hoppa över eftermiddagsmatningen och enbart gå på tidiga (17.30) samt sena (20.30) kvällsmatningarna. På så vis får jag eftermiddagen ledig (mellan ca 12.30-17.30) och kan vila hemma, men även pyssla och fixa lite med saker här som jag känner att jag vill få iordning. Det känns som en väldigt bra plan och jag känner mig väldigt nöjd med den.

Så var det dags för lunchmatningen och till vår stora glädje så hade Ellas bilirubinvärden sjunkit såpass mycket att hon skulle få komma ut ur sin kuvös!!! När Ella ätit gjorde sköterskan iordning henne och satte på henne kläder. Vi hade ju endast en tröja med lång ärm så det fick bli den (syns till höger här i bilden). För att hålla värmen satte sköterskan på Ella den tröjan ovanpå den sjukhuströja (också med lång ärm) som hon haft på sig sedan igårkväll. Vår tröja såg helt groteskt stor ut på lilla Ella! Men det spelar ingen roll, huvudsaken är att hon är varm. För att ytterligare hjälpa till att hålla värmen uppe blev hon "swaddled" i en sjukhusfilt. Här verkar de "swaddla" som standard. Jag har inte alls sett det hemma i Sverige. Det är väl ungefär vad man gjorde förr när man "lindade" barnen. Alltså man lindar in dem i en filt så de ser ut som små kåldolmar...

Ovanpå fick hon sedan vår ena "swaddle" (filt) och sedan ytterligare en sjukhusfilt. Sist blev det även en liten mössa på huvudet. Simsalabim, så var hon klar att prova på att sova ute i rumstemperatur för första gången i livet!

Vår lilla tjej har nu gått från denna fria och betydligt mer avklädda sovstil inne i den varma kuvösen...

...till denna betydligt mer omstoppade. För att hålla värmen har hon nu på sig två långärmade tröjor, två tunna flanellfiltar (sjukhusets s.k "swaddles") som är virade runtomkring henne, vår swaddlefilt vikt dubbel, sam ytterligare en sjukhusfilt på toppen. Så här sover hon nu, vår alldeles egen lilla burrito.

18 kommentarer:

Mia sa...

Vad skönt att Ella har fått lämna kuvösen! Duktig flicka! Oj vilka söta små kläder hon har. Om ett par månader kommer ni inte förstå att hon haft så små kläder, i alla fall tänkte jag så med våra pojkar när de blivit 3-4 månader. Hur länge ska hon vara kvar på sjukhuset? Sköt om er.
Hälsningar Mia

Anonym sa...

Vad härligt att Ella är ute i "friheten" nu. Er lilla koldolme! :D
Nu kommer det nog inte dröja länge förrens hon få komma hem till er och Lipton.

Så söta kläder ni skaffat till henne!
Hade jag varit närmare så hade jag browsat barnaffärerna i jakt på rätt storlek åt henne.

Jag har problem med Leons kläder. Några är nu för små och andra alldeles för stora så de som funkar blir tvättade om och om igen.. :D

Tips! Försök att hitta små anti scratch mitts om ni kan.
Leon river sig i ansiktet utan dem och skriker som följd.

Det där med vilka matningar du ska vara där för lät mycket rimligt tycker jag. Perfekt!
Se till att vila och bara fixa med lättare saker hemma inför prinsessans ankomst!

KRAM!!

Marianne sa...

BRA plan för vila/matningar!

Och vad skönt att hon har fått komma ur kuvösen, ännu ett steg fram mot att få komma hem. Hon är så fin där hon snusar i alla sina filtar!

Vila nu ordentligt söta Saltis! Du måste ta väl hand om dig själv också!

Suzesan sa...

Bra tänk! Men åh så små fina kläder.Jag nsåtan nöp ihop pekfinger och tumme för det kändes så smått. Haha jag skrattade när du sa det sista "lilla burrito":)Gulligt. Hon ser så nöjd ut lilla Ella.
Jag har alltid undrat varför de lindar så. Men det är kanske för att de ska ha tryggheten och värmen från när de var i livmodern.
Jag tycker det är ett vackert ord LIV MODER:)Så duktig hon är Ella som klarar sig redan utanför kuvösen när hon är sååå liten.
Kram
Susanne

Lisa sa...

Saltis, vad skont att du kommit pa ett battre satt med matningarna, sa du far vila dig lite mer och saret far laka i lugn och ro.

Sa lilla Ella fick komma ut pa sjudagars-dagen eller blir det attadagars-dagen, annu ett steg i ratt riktning.

Nar mitt ena styvbarnbarn foddes for tidigt med snitt, fick vi ga ut och kopa nya klader i minsta storleken. Det finns bara en babyaffar har, sa den blev tomd pa de sma pyttekladerna.

Funderade pa om jag skulle skicka en mor-barn bukett at dig for en vecka sedan. Det ar val bara att skriva Saltis, M och Ella, New York, hur latt som helst.

Skont att allt gar at ratt hall, det kanske inte drojer sa lange nu, innan lilla stumpan far ligga i sin fina sang.

Millan sa...

Lilla sotnosen vad go hon ser ut! vad harligt att hon fick komma ut fran kuvoset nu!! Jag kan tanka mig att hon drunknade i vanliga storlek 50 klader!! Men det drojer nog inte lange forran hon har vuxit i dem! Har finns annars ratt mycket fina prem klader nu ocksa maste jag saga!!
Det dar med att linda in barnen kanner jag igen. Det gors har ocksa och pa sjukhuset ligger bebisarna ofta sa i sina sma sangar. Tanken bakom det har tror jag ar att det ska kannas lite som att ligga i magen.. tryggt och varmt!
Tycker ditt matningsschema later valdigt bra! Forsok vila sa mycket som mojligt om du kan!
Kram

Annika sa...

Vad bra Saltis, det lät ju inte bra det där du skrev om igår. Jag gick faktiskt och funderande över alla dina promenader under dagens ggn...
Ella-Bella är så SÖT där hon ligger som en baby-burrito. Jo, jag minns att jag också fick lära mig hur man "lindade" Karolina sådär. Det är väl ganska skönt för babyn, tror jag, så det kan du nog fortsätta med när ni har kommit hem också.
Tänker på dig och er!
Kram!!!

Lullun sa...

Garanterat den absolut sötaste kåldormen jag sett i hela mitt liv!! Vad skönt att hon får komma ut och att allt verkar gå så bra. Och din plan med att stanna på sjukhuset imellan och få en lång vila; den låter ju lysande! :-) Det är viktigt att tänka lite på sig själv också, mitt uppe i allt. för allas skull. Kram!

aussiekicki sa...

Vad roligt att hon fick komma ur kuvösen! Det där med att linda barnen har jag aldrig sett i Sverige men man gör det här i Australien. Jag tror någon sade att bebisarna känner sig tryggare att vara lindade när de kommit ur sin trånga miljö i livmodern. Om det stämmer har jag ingen aning om.
Sköt om er! Kram!

SweFlo sa...

Så söt! Ja det där mes swaddling var något jag inte riktigt hört talas om. ANtar att det sk afå dem att känna sig säkrare och inte väcka sig själva när den sk moro-reflexen får armarna att fara ut utan kontroll. Det är nog ganska gosigt! Vår dotter sov mycket bättre när hon var swaddled jämfört med bara en lös filt. Bra plan du har, du måste ju tänka på dig själv med även om det kan vara svårt. Men genom att se till att du är OK så hjälper du ju onekligen Ella med! Skönt att hon mår så bra! Kram!

aurorabuddha sa...

Burrito! Ha ha!

Jamrans vad sot hon ar och sa himla liten!

Desiree sa...

Åh hon är så himla söööt! Vad gosigt nedbäddad hon såg ut att ha det. Vilket stort steg att få komma ut ur kuvösen, toppen! Bra att du känner att du har en plan som du tycker funkar när det gäller matningarna. Jag tycker den låter bra så att du får vara med om en hel del matningar men ändå får en chans att själv vila upp dig lite emellanåt som är jätteviktigt. Vilka små söta kläder till lilla Ella. Kram till er båda.

Petra H sa...

Så söt hon är, inlindad i alla de där kläderna och filtarna! Jag visste inte heller att man fortfarande lindar barn i USA - undra varför man inte gör det i Sverige nuförtiden!?
Det är så fascinerande hur fort nyfödda kan växa, diskuterade det med min kompis i Bryssel som har en liten son på neo - om de kan få växtvärk...? Men det är visst så att de växer mer när de sover, och det kan man ju förstå att det behövs mycket energi för att bli större.
Stor kram och skönt att höra att du har hittat en bra lösning för att vara med på de flesta matningarna.

koko sa...

I sverige lindar man inte för att det ökar risken för psd (tryggheten att inte kunna vifta med armarna = risk för att bebisen tror den är tillbaka i livmodern), har jag läst. Jag fick en swaddlefilt från en kompis i usa och hade gärna provat, men den kom lite för sent så conny hade vuxit ur den...
Hoppla, på tal om det vaknade han nu, inte bara glad...

veronika sa...

Hör är så söt, lilla Ella.
Vilka dock kläder! MIna två barn vägde dryga 2kg så jag kom ihåg hur små dessa kläder är.

Skönt att du nu slipper gå så måmga promenader till och från sjukhuset, men att du trots allt är med på de flesta matningarna.

Skönt för dig att få chansen att koppla av och sámla kraft.

Anna, Fair and True sa...

Burrito, det var gulligt! Vad skönt för er att hon mår så bra och allt går framåt! Verkar som din matningsplan är jättebra också!

Jag har också tänkt på det där med lindning. Man ser ju mest det i filmer. T ex i många länder lindar man bebisen innan den får komma upp på mammans bröst. I Sverige "slänger" ju de dit bebisen blodig och med fosterfett och allt! :) Nu för tiden ska man ju inte tvätta bort fosterfettet heller utan det ses som bra för barnet, för immunförsvaret och så, så man torkar bara lite. Antar att även det är olika från ett land till ett annat.

Hoppas ni får komma hem alla tre snart också!

Fröken Anki sa...

Vilken liten sötnos! Härligt att hon får sova utanför kuvösen. Och det ser väldigt skönt ut med alla filtarna! :D

Vad skönt att höra att ni mår bra och att du tar dig tid att hämta kraft också. Det behöver man! Oavsett tillfälle i livet!
Ha en skön fredag!

Dila sa...

Vad kul att lilltjejen fått komma ur kuvösen. En riktigt liten och söt burrito!!! Jag tycker att din plan för matning/vila låter alldeles utmärkt. Du måste ge dig själv tid till återhämtning. Kram på er allihopa!

Kram Dila