tisdag, april 28, 2009

Helgen när värmen kom

Denna helgen kom värmen. Och det med besked.
Hittills har våren varit rätt kylig och känts ganska seg. Man har väntat och längtat. Efter sol. Efter värme. Efter att slippa dra på sig jackan. Efter att slippa bråka med Lill-Skruttan för att byngla på henne fleecejacka och mössa varje morgon.
Förra helgen kom en försmak. Dryga 25 grader. Sol. Härligt. Men sedan gick det tillbaks igen. Kyla. Regn. Rusk. Men så i fredags slog det om. Som jag skrev i mitt fredagsinlägg så var det dryga 20 grader och sol med en ljum kväll. Och värmen fortsatte. Och
steg.

lördags, var det dryga 30 grader här. Vi bestämde oss för att ta en tur till Brooklyn Botanic Garden för att se ifall de japanska körsbärsträden slagit ut. De lär ska vara sagolikt vackra där. Tyvärr var vi inte ensamma om denna idén så när vi kom fram till Botaniska Trädgården var det tjockt med folk. Denna botaniska trädgård är mycket mycket mindre än The New York Botanical Garden som ligger i Bronx och som vi tidigare besökt. Detta tillsammans med den enorma mängden besökare gjorde tyvärr att man kände sig som om man hamnat mitt i mellandagsrean. Överallt var det folk. När vi gick i den Japanska Trädgården var det kö på gångstigarna för att komma fram. Inte så skoj. Rent generellt tycker jag att den stora Botaniska Trädgården i Bronx är ännu finare och kanske mer sevärd än den i Brooklyn, men vi kunde konstatera att Brooklyn Botanic Garden ju ändå är en otroligt fin botanisk trädgård och vi kommer gärna åter. Fast då när det är något färre personer.  
De japanska körsbärsträden då undrar ni kanske? Kan säga att vi var något för tidiga. Gissar att det är underbart nästa helg. De slår säkert ut nu de närmaste dagarna om värmen fortsätter. Nu var trädkronorna endast fyllda av mörkrosa knoppar, med enstaka blommor som slagit ut här och där. Det var dock en mängd andra träd som stod i full blom, som olika sorters magnolia och andra körsbärs- och fruktträd. Jag tror att just blommande träd är bland det vackraste jag vet. Om jag någonsin kommer ha en trädgård skulle jag vilja ha flera blommande träd i den.

Något jag njöt mycket av under vårt besök här var att få se och dofta på syrén! För syrénbuskar har jag knappt sett här och för mig är verkligen denna doft förknippad med försommaren när den är som allra veckrast hemma i Sverige. Skolavslutning, björkar med skir ljusgrön grönska samt syréndoft. Så svenskt. Så mycket hopp och längtan finns i dessa tre ting. Hoppet om en fin sommar. Längtan efter sol och värme, ljusa sommarnätter och ljumma bad i salta vågor. Så jag är glad att jag fick känna en doft av detta. Om än för en ytterst kort stund.


Här är ett collage av en del av de bilder  jag tog under lördagen. De flesta från Botaniska Trädgården. Har använt Picasa för första gången. Undrar lite över hur och om man kan göra collaget något större? Kanske någon av er Picasa-experter där ute som vet??


Efter en dryg timme kände vi båda att vi gärna ville ut från folkmyllret.
Så vi promenerade genom Prospect Park, vilket är en underbar park i Brooklyn alldeles intill Botaniska Trädgården. Det är samma arkitekter Frederick Law Olmsted and Calvert Vaux, som ritat och anlagt både Prospect Park och Central Park vilket märks en del på hur parken är utformad. Den kändes verkligen som ett Central Park i mindre skala.
Det var nu eftermiddag och vi var båda rejält hungriga. Så när vi kom ut ur Prospect Park styrde vi kosan mot de kvarter där det finns restauranger. Vi valde en Mexikansk resturang/pub som såg trevlig ut. Jag valde en sallad med grillade räkor och apelsin och den var verkligen god. Till detta dracks en mangomojito. Mmmm...! Plötsligt kändes det som om vi var på semester. Solen, värmen och den sommaraktiga menyn - så härligt!
Kvällen avslutades med att vi såg filmen Australia. Jag hade väldigt höga förväntningar på denna filmen. Dels för att jag hört så många lovorda den, dels för att jag är en stor fan av Baz Luhrman. Tyvärr infriades inte  dessa förhoppningar riktigt. Visst, jag tyckte den var väldigt bra. Men den nådde inte riktigt så högt som jag hade trott och hoppats. Tyvärr blir det ofta så för mig när jag ser en film jag hört ska vara oerhört bra. Men bara att se Hugh Jackman kan ju rädda vilken film som helst. Nästan. Haha!

Här nedan är några fler bilder från vår lördagsutflykt:

Lillskruttan har fått en tand! Ett enda litet risgryn längst fram i nedekäken. Kan ni se tanden?Lite svårt kanske, men eventuellt är det möjligt ifall ni klickar på bilden så den blir större...?



Här sitter hon på pappa M´s axlar.



Får man inte lite semestervibbar av denna bilden?



En trött liten tjej.



Men efter ett tag vaknade hon och då blev det matdags även för henne.


Här är bild på min otroligt goda sallad.


I söndags, var det ännu varmare. Det spåddes åskväder men ingen åska kom. Vi passade iallafall på att promenera i det varma vädret och gick upp längs med Upper East Side till Carl Schurtz Park som vi båda gillar mycket. Det är en liten park alldeles vid East River där East End tar slut (eller börjar). Parken sträcker sig från 84th till 90th street.
Här finns en lekplats och idag fick Lill-Snorpan prova gungorna där. Till vår stora överaskning såg vi att det även fanns "vattenspridare/fontäner" på lekplatsen där barn sprang runt och lekte. Detta var alltså vatten som som var till för barnen och det bådar ju gott inför sommaren. Jag sa till M att jag gladeligen kommer ta Lill-Snorpan i famnen och gå in i en sådan där fontän när högsommarvärmen och fukten kommer till staden.
Nu blev det dock bara gunga av för Lill-Skruttan, men det gillade hon verkligen.

Ett gungcollage även det gjort i Picasa.


Sedan satte vi oss på en filt i gräset i skuggan av ett par träd och bara njöt. Och fotade. Haha! Det blev en väldig massa kort. Gissa på vem?!
Självklart var parken alldeles fylld av folk som låg och solade eller läste i skuggan. På våren märks det verkligen att stadens parker blir till folks trädgårdar. Alla kommer ut och man ser picknickfiltar, solstolar, grillar, bollar och fresbees överallt. Barn i alla åldrar. Familjer. Äldre. Unga par. Kompisgäng. Senare under sommaren brukar det tunnas ut något. Jag gissar att fler lämnar staden då. Men de här första fina varma helgerna är det oftast helt fullt i alla parker. 
Vi promenerade sedan sakta hemåt i den varma kvällssolen. 
Helgen är slut och jag tycker det känns som om vi haft semester. Ett rätt bra betyg för en helg! Sommaren är helt klart här nu. Tror jag iallafall. Veckans väderprognos säger måndag 27, tisdag 31, onsdag 21, torsdag 18 och fredag 19 grader. Så från och med nu är det nog AC som gäller inne samt solskyddsfaktor ute. Hoppas ni alla får en riktigt fin vecka!

Nedan är fler bilder från vår dag i Carl Schurtz park:

Även i denna park blommade träden.


Här är en annan del av parken. Bakom "muren" till vänster ligger gångstråket som går längs med East River, men det syns ej på denna bild.


Efter gungandet blev det lite relax på filt i gröngräset.


Även lite mat.


M matar.


Jag och Lill-Snorpan.


Sommarrygg.


Lite lek.

Hoppande i M´s famn.


Hela familjen.

14 kommentarer:

The Hanssons sa...

Vilka underbara bilder!!!!!och vilken underbar dag i hade.

Taina sa...

Åååååh Saltis vilka härliga dagar ni har fått! Ibland önskar jag vi hade en lägenhet så där inne i stan som ni. Det finns ju hur många grönområden som helst. Och vackra är de ju också! Med hus så finns det ALLTID en massa som måste (bör) göras. Jag är ju ingen grönfingrig figur, men kan ligga och påta ändå. Finner det rogivande men det tar ju sådan tid bara! För när jag börjar i ett hörn har det redan hunnit hända något längre bort.
Bilderna på Lill-Skruttan ÄR ju så ljuvliga och jag kan nästan höra hur hon skrattar när hon hoppar i M´s famn.
Din sallad ser verkligen läcker ut och en mangomojita till det. MUMS!
Hoppas det flyter på bra på jobbet och att du fått alla inloggningsuppgifter och ID och allt vad det nu var.
Kramen!!!

SweFlo sa...

Ser verkligen helt underbart ut! Och såklart tanden syns! Vi har precis ett motsatt fenomen: Sarahs första riktigt lösa tand! Hon vickar och vickar och hoppas att den ska ramla ut snart! Kram!

Saltistjejen sa...

Nika,
å TACK! ja det var en jättehörig helg faktiskt! :-)


Taina,
haha ja hus och trädgård kräver ju lite av de som bor där också såklart. Jag skulle görna påta lite i en trädgård eller ha den ytan att "bara gå ut och sätta mig" på, men visst det finns för- och nackdelar med allt.
jo nu har jag fått de mesta och har precis avlsutat en av de tester man måste göra här. Den var skittrist och tog aldrig slut kändes det som. Blä! En massa olika delmoment. Men nu är den klar. Och jag "passed" vilket var skönt. :-)
Kram!!


SweFlo,
haha så Sarah har en lös tand nu! Hm, kasnke kommer Tandfen snart då?! Hehe, en av våra vänners ena son har just kommit på att tanfen inte finns. Han blev mäkta arg och förgrymmad på sina föräldrar som LJUGIT och FÖRT HONOM BAKOM LJUSET!!!! ;-)
Stackars barn. Hoppas han kommer över det snart.
Kramar!!

Annika sa...

Visst var det en underbar helg! Snacka om att sommaren kom med besked!
Fortsatt fint är det ju, men det ska väl bli kyligare nu igen...OCH regnigare...
SUCK.
Nå, inte för att det behöver vara 35 grader i april, men jag blir itne glad om det börjar krypa ner mot 10-12 igen.
Runt 22 vore skönt.

Ja, nog har ni många sköna platser att hänga på i NYC! Underbart!
Ella-bus är så söt!!! OCH vilka gulliga kläder hon HAR!!
Tänk att hon snart fyller 1 år! WOW!!

KRAMAR!!!

Anne sa...

Helt plötsligt fick jag ett sug efter att bo i NYC! Så många härliga platser ni har att gå till och njuta av. Mix av puls men också grönska och lugn och ro. Helt perfekt. Vilka jättefina bilder, verkligen superbra. Lillskruttans sommarhat är för bedårande, hon ser så somrig ut hela hon :)
Åh, vad god din sallad såg ut. Snacka om semestervibbar, helt klart.
Förresten, jag hörde om ett nytt skandivaiskt café som öppnats i NYC. Vet inte om det är bra eller nåt att ha, men det ligger tydligen i Brooklyn. Det heter Scandinavian Grace Cafe och adressen är 668 Presidents Street i Park Slope.

KARLAVAGNEN sa...

Vad härligt! Vilken .. Ååå. Nu fick jag lust att uppleva värmen i NYC! Å måste skärpa mig på detta med Picasa, verkar käckt. Skön bild i första kollaget där dottern sover i vagnen med ena foten upp!

Saltistjejen sa...

Annika,
jag ser gärna att det blir svalare, men håller med dig att jag helst vill att det ligger mellan 22-26 grader eller så. Det gillar jag! Och gärna sol och inte kall vind. Vadå specifila väderönskningar?!?!?!?? ;-)
Japp snart är hon 1 år. Stora tjejen. Tiden har verkligen runnit iväg!
Kramar!


Anne,
hahaha! Jaså du. Trodde inte du gillade storstäder så mycket...haha! :-)
Men jo vi trivs ju här, med den nästan perfekta mixen av storstadspuls och lugn. Fst njae, riktigt LUGNT bir det nog nästan aldrig här. Iallafalll inte på Manhattan. Lite buller får man leva med om man bor här. Det är nog tystnaden jag kans sakna mest tror jag. Om man tänker på ngt amn sällan får här.
Kul med ditt tips om cafét i Brooklyn! Ännu lustigare är att Brooklyn Botanic Garden som vi var i förra lördagen (detta inlägg första del) ligger just vid Park Slope. Så vi HADE kunnat besöka det om vi känt till det. Nu får det bli en annan gång. Men supertack för tipset som sagt!
kramar!!!


Karlavagnen,
jo varmt är det ju nu.... Picasa var kul. MEN jag känner att jag itne riktigt är kompis med programmet än. Jag har bara grovtestat lite nu. Men jag gissar att man kan göra massor om man har tid och lust att sätta sig och experimentera. Det enda jag inte gillar var att det känns som om programmet lite "tog över" min dator. Plötlsigt lade sig en krivbordsbild på min desktop utan att det "bett om lov". Hm, sådant gillar jag inte riktigt. Men men...
Kram!

Suzesan sa...

Underbara bilder. Ella är ju en riktig fotomodell.

Bra du är på att fota. Väldigt fina bild på dig och Ella.
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
haha! Tja fotmodell och fotomodell. Hon är iallafall vårt favoritmotiv när vi fotar.
Och de fina bilderna är det främst M soms trå för. Fast några har jag tagit. Men då med hans "fina" kamera.
Kram!!

Jemayá sa...

Hon ser så förnöjd ut Ella hela tiden! Härliga foton - och jättefina collage som du gjort! Jag gillar inte heller att picasa bestämt att det ska hoppa fram alltid jag vill se på bilder, säkert kan man ge annat kommando någonstans, men har inte orkat börja söka. Vad menade du med större collage? Då man klickar på det kan man ju se det större också här på bloggen - har du märkt att medan du är inne på picasa kan du "exportera" collaget direkt till bloggen, och då välja där det största formatet. Jag brukar spara det och sen fortsätta skriva på vanligt vis. Men skojigt är det med programmet! kram!

Saltistjejen sa...

Jemayá,
hon är fotast nöjd, men idag va hon väldigt ur humör. Kan bero på att hon sov jättedpligt inatt vilket såklart resulterade i att jag också sov dåligt inatt. Inge bra kombination....
Nej jag tänkte mest ifall man kunde göra dem större, men senare har jag också sett att man kan experotera och välja storlek på collaget. Så nu har jag testat det också. :-)
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Vilka fina collage!
Vad intressant att syrénen blommar redan nu hos er och mycket senare hemma medan körsbärsträden ungenfär samtidigt! Haha, jag återkommer hela tiden till de där körsbärsträden! :)
Lyxigt att bli matad så där hela tiden! Har hon börjat intressera sig för att hålla skeden själv när hon får mat? Minns 11-månadersbebisen jag tog hand om hos min första aupair-familj i USA. Hon var tvungen att ha egen sked, annars fick jag inte mata henne. Det blev bad efter typ varje måltid! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha jo hon vill gärna ha en egen skd. Så det har hon ofta. Och viftar som sjutton emd den när hon blir matad. Snart ska vi väl börja låta henne äta själv också. Alltså att hon får prova. Det
r mest ens egen "lathet" tror jag som göt att vi inte riktigt gjort det än. Man inser ju att det kommer bli vääääldigt kladdigt, haha! Så mycket mer jobb runt matningarna alltså ;-)
Japp syrenen blommar nu och så även körsärsträden. Gissar att allt är mer "explosivt" här dvs att fler saker blommar på en och samma gång? Men vet inte riktigt varför.
Kram!