onsdag, juni 24, 2009

12 månaderskontroll samt årlig BBQ

Ingen presentation i sikte... Alltså ingen ny tid. Jag gissar att det helt enkelt inte kommer bli av denna veckan. Satt dock under dagen och jobbade vidare på den. Det skadar ju inte att finslipa den lite mer nu när man fick lite mer tid.

Annars har dagen gått i grådisets och regnets tecken.
På eftermiddagen tog vi Lill-Skruttan till läkaren på en rutinkontroll. 12-månaderskollen som är ett par veckor sen. Allt var hur bra som helst med henne vilket var ungefär vad vi förväntat oss. Hon är lång och tung för sin ålder. Stor helt enkelt. Hon kan nu avsluta formulan (dvs bröstmjölksersättningen som det heter på svenska) och övergå till Whole milk, vilket rätt och slätt är 3%-ig standardmjölk! Jippie ropar våra plånböcker åt detta! För formula är dyrt! Hon ska under sommaren försöka avsluta både kapitlet napp och nappflaska. Vi får väl se hur det kommer att gå.

Lill-Snorpan överraskade dessutom sin läkare med att ge henne den träspatel hon höll i handen och sedan sträcka ut handen för att ta tillbaks den. Detta gör hon nästan hela tiden nu och vi har tänkt att detta är en lek där hon vill ge och få. Men enligt läkaren är detta en viktig milstolpe i utvecklingsfasen och något som tydligen kollas på 15-månaderskontrollen. Barnläkaren förklarade för oss att autistiska barn inte gör detta alls. Detta för att de inte är intresserade av att interagera med sin omgivning. De bryr sig inte om att försöka involvera omgivningen i vad de gör. Alltså söker de inte denna typ av kontakt. Ytterligare en sådan utvecklingsfas som de kollar när barnet är 15 månader är att de pekar på något och vill "visa" detta för personer runtomkring. Även detta ett sätt att försöka interagera med sin omgivning. Men detta gör inte Lill-Snorpan än. Innan vi fick gå var det även en shot samt ett blodprov. Inte roligt alls. Men det gick bra och vi kunde promenera hem i regnet. För jo, visst regnar det! Nu är jag bara så otroligt less på detta regnande! När ska det sluta?????

Gårdagen då? Eller kvällen rättare sagt. BBQn. Hur var den?
Jo vi hade en oerhörd tur med vädret. Trots mörka moln kom inte en droppe regn. Det var heller inte fuktigt eller kvalmigt utan bara skönt. Underbart god mat. Gott vin. Roligt och trevligt sällskap. Ja en toppkväll helt enkelt. Och Lill-Skruttan lyckades självklart charma de flesta. Jag vet inte riktigt vad det är alla blir så övermåttan förundrade över? Om det är hennes knubbiga små ben, hennes små risgryn till tänder eller hennes sätt att le och älska all uppmärksamheten?


Vi har just anlänt. Ännu inte så mycket folk men iallafall några vi känner. Vid bordet till höger sitter några av M´s kollegor. K i rosa blus har sin lilla dotter L i knät. De var ju även med på Lill-Skruttans födelsedagskalas.


Lill-Skruttan äskar kontakt! Iallafall om man sitter tryggt i pappas famn. Här charmas L.


Glading.


Inte vill man sitta still om man inte måste heller...


Men efter en kväll med så många nya intryck från så många olika personer är man ändå rätt trött. Det tar på krafterna att vara charmtroll.


Våra chilenska vänner C & K. De har även två underbara söner som var med, men de fick jag tyvärr inte med på bild. Vill bara inflika att om jag varit sisådär en 20-25 år yngre hade jag varit helt handlöst förälskad i deras äldste son. Himmel! Vilken kille....!


M i en diskussion med A. I bakgrunden syns hans chef J som stod vid grillen i stort sett hela kvällen. Det bjöds på så mycket mat och allt fantastiskt gott! Här har rätt mycket folk anlänt.


Våra italienska vänner G & E

17 kommentarer:

Desiree sa...

Hej Saltis, BBQ verkar ha blivit hur lyckad och mysig som helst. Många härliga bilder. Synd att din presentation blev uppskjuten eftersom du fick skynda på med den så men å andra sidan har du nu tid att finslipa den och få till den precis så som du vill. Toppen att 12-månders kontrollen gick jättebra. Har kommit fram nu och resan gick bra här är vädret strålande vackert svenskt sommarväder. Jag passar på att njuta för fulla muggar för man vet ju aldrig hur länge det kommer att vara. Ha det bra.

Marianne sa...

Så klart hon charmar alla! Ella-Go är ju ett sånt litet charmtroll! Både på utsidan och insidan! Skönt att 12-månaders gick så bra, och hon är tydligen tidig med vissa saker. Interaktionen är det verkligen inte fel på, jag tyckte hon kommunicerade redan i vintras.

Härlig kväll också! Haha, jag ska visa det här för Klas, nästa gång får han ställa sig vid grillarna i stället för att hyra in kockar : D

KRAM!

Millan sa...

Ah lilla sotnosen! Hon ar sa gullig. Lite kul aven att hon blivit sa rund och go med tanke pa att hon var tidigt fodd. Man tror alltid att de ska vara lite magra pa angot satt eftersom de ar sa sma nar de fods. Men sa behover det ju inte alls vara! Vad stora vara tjejer borjar bli nu! Jag var och halsade pa Saras lilla Elena igar och josses vilken jatte biff Sofia blev i jamforelse. Den dar forsta tiden kanns ju inte alls sa langt bort men tank sa mycket som hander varje vecka nar de ar i den har aldern.
Skont att allt gick bra pa lakarkollen. Det dar med att ge och ta tillbaka hade jag glomt av men det kollar de har ocksa nar jag tanker tillbaks pa Nils som liten.
Ja visst ar tillagg DYRT!! Hjalp vad dyrt det ar egentligen. En burk som racker ungefar en vecka (till tre mal om dagen) kostar 100 kr ungefar. Vad kostar det hos er?

Vad irriterande att din presentation inte blev av. Nar man har stallt in sig pa nagot sa ar det nastan bast att fa det avklarat pa nagot satt. Men som sagt, nu kan du ju finslipa lite mer pa den i alla fall :-). Haller for ovrigt med dig om att jury grejen ar lite skum. Samma har i england. Ben blev uttagen till ett valdtacksmal for nagra ar sedan. Visade sig att alla inblandande akte med samma buss till och fran jobbet varje dag. Kandes ju inte jatte skoj for Ben.... och han sa samma sak da att det kanns lite konstigt att ha sapass stor makt som man har i en jury over nagon annans ode.

Vackra sommarbilder nedan ocksa! Ser hur fridfullt ut som helst och jag langtar hem till svensk sommar nu!!! Forstar att du ocksa gor det om ni har sa mycket regn. Vi hade ju det forra aret och tillslut blir man ju galen! Men solen kommer nog till er snart. Det brukar den ju gora!!

Vilket trevligt grillparty ocksa. Var det med M's jobb??

Nej nu ar det frukostdags for mig och Sofia!
Kramar

Emmama sa...

Så skönt att hon växer och frodas, det är ju ett sundhetstecken! :) Hon är otroligt fin och det är roligt att läsa om henne! Härligt med en stor grillfest och det verkar vara ett stort och härligt internationellt gäng, vad kul!

Bra med lite tid att finslipa din presentation, lycka till när det väl blir av!

Intressant med det du skriver om autistiska barn för visst är det så. Många föräldrar upptäcker att barnen inte interagerar som andra barn, blir oroliga och går till läkaren. Har själv en bekant med ett autistiskt barn och alla vi andra såg att något var "annorlunda" med honom men mamman kunde inte acceptera detta utan sa bara att han var blyg. Nu har han hur som helst en diagnos och får det stöd han förtjänar, bra.

Ha en skön dag! Kram!

mammigranten sa...

Det kommer säkert gå jättebra att sluta med napp och nappflaska. Wilda fick sluta med napp när hon var strax över året. Tog 3 skrikkvällar och sen var det över.
De kvällarna grät hon till sömns, men sov hela nätterna.

Härligt med bbq!

Kram

Annika sa...

Mysigt med BBQ, speciellt nu när kvällarna är sådär perfekt varma!!
Himla mysigt!

Klart att det gick bra för Ella på ettårsdagen!
Men måste hon sluta med napp redan nu?
Jaja, det går säkert bra, kanske är det bra att sluta tidigt med sånt, trots allt.

ella är så gosigt rund och söt. jag vill krama dom små knubbenen!!!

KRAM till dig!!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
å vad härtligt att du är framme nu och att resan gick bra. Än härligare att det är sommarfint i Sverige! Mmmmmm! Jag blir verkligen avundsjuk!
Ha det nu bra och njut av allt!!!!
Bamsekramar!!!


Marianne,
haha! ja hon gillar att "prata" med folk. Och ni "connectade" ju väldigt bra när vi räffades i mars! :-)
Så Klas ska få slava vid grillen nästa gång alltså! ;-)
Kramar!!

Karin sa...

Sitter i Stockholm och njuter av det fina vädret - för en gång skull har vi tydligen bättre väder ;-)

R fyllde ett idag och uppvaktades som det bör och han trodde att vi var helt galna! Han har på sig sin fina NY dräkt han fick av er, lite liten men kort ärm och byxor funkar ju bra länge och lite mage är ju bara fint...

Jag förstår att Ella charmar alla, hon är verkligen söt!
Kram

Saltistjejen sa...

Millan,
jo hon har verkligen vuxit både på längden och bredden! Nu är hon större än de flesta "full-term babies" i sin ålder.
:-)
ja formula är sjukt dyrt. Här kostar det ca 25-30 dollar (beroende på märke) för en burk som räcker ca en vecka för oss. Vi betalar ca 30 dollar för vi har köpt organic (typ kravmärkt) och det motsvarar väl drygt 200 kr tror jag. Så det blir ju nästan 1000 kr i månaden bara i formula! Känns skönt att slippa den utgiften nu.
ja lite irriterande är det ju att man inte fick "lägga det bakom sig" med presentationen. men vad kan man göra. Fick vetaa nu att det inte kommer blir förrän i juli. Om ca en månad för min chef går på semester i 3 veckor fr o m nästa vecka.
jaja, jag får väl ta tag i det igen då.
Kramar till er alla!


Emmama,
japp hon växer så det knakar! Och detta med autistiska barn är ju verkligen ngt som är svårt. på många vis. Att få ett barn med autism särksilt grav sådan, måste vara bland det svåraste man kan råka ut för som förälder tror jag. Just detta att inte kunna "få kontakt". Det skulle kännas så tungt! Men det finns ju bra stöd att få iallafall i Sverige, så det är bra. Men visst är jag glad att Lill-Skruttan inte är autistisk.
Kramar!!


mammigranten,
aha så Wilda slutade när hon var drygt ett! ja jag tror faktiskt att det är rätt smart att sluta hyfsat tidigt eftersom jag tror det är lättare då. Visst lär det bli en del frustration i början men som sagt jag tror de glömmer nappen snabbare om man tar bort den när de fortfarande är små.
Skönt att höra att det gick bra för er med detta.
kram!!


Annika,
japp jättehärligt att sitta ute och äta när kvällen är ljum!!!! Och INGET regn!!! :-)
jo läkaren tyckte att det var bra att sluta med nappen nu för att barnet inte ska koppla tröst med att suga på något. vet inte ifall det är här i USA där man verkar vara väldigt fixerad vid att barn inte ska bli feta (iallafall läkare och så) så att man därför vill ta bort kopplingen "tröst-mun" eller så??? vet inte men det var så hon förklarade det iallafall. Att man inte vill att barn ska ha "comfort-oral stilmulation linked together".
Själv tänker jag mest att det vore bra att avvänja henne från nappen nu för jag tror det är enklare ju tidigare man gör det.
Kanske kan du gosa med henne nästa gång du kommer till NYC?!?
Kramar!!


Karin,
å härligt! jag ahr förstått att sommaren verkligen kommit till Stockholm nu! :-)
Å så han kan fortfarande ha kläderna! vad bra!! ja om det är sommar så gör det ju inte så mycket ifall det är ngt korta ärmar och ben eller om magen glipar ram ibland! :-)
Har ni semester nu???
KRAMAR till er alla och GRATTIS till R på 1-årsdagen!!!!
Tänk vad de är nära varandra i ålder ändå Ella och R!!!!! :-)

Taina sa...

Saltis!
Vilken tur ni hade med vädret då!!! Det är ju inte så kul att anordna något dylikt i spöregn precis. Att Lill-Snorpan charmar alla är inte så konstigt. Hon är bara för go att se på. De där knubbiga benen spelar nog in lite. Hahahaha!
Ja tänk vad det ska kollas upp på dessa läkarkontroller. Det är bra men ibland kan jag bli liiiite less eftersom det finns liksom en standard på barn och deras utveckling. Åh har hon kommit så långt. Åh har hon inte börjat med det osv. Ibland kan de där doktorerna sätta griller i huvudet på föräldrar. Tyvärr. Maken lyssnar på varenda STAVELSE! Och frågar genast "Va ska hon kunna det? NU?" Och så går han hem och tränar. Typ.
Ha det så länge nu så ses vi snart!
Kramen!!!

Saltistjejen sa...

Taina,
hahaha! Ja man ska nog försöka vara lite relaxad på läkarkontrollerna. Varken M eller jag är särskilt uppstressade över saker och ting med Lilltjejen faktskt. Vi tycker att så länge hon verkar "frisk och sund" (haha vilket uttryck!!) så är det bra. Vissa saker kommer säkert tidigt och andra sent. Precis som du säger är barn sååååå olika och det mesta är ju ändå sk normalt. Men det är ändå bra att de har koll. För OM man upptäcker ngt som inte är bra så är det fint om man kan få hjälp så snart som möjligt. Om barnet behöver viss träning t ex. En av mina bästa vänner fick sin ena son diagnostserad med ADHD nyligen. Hon var helt förkrossad såklart, men det positiva som hon såg det var att de upptäckt det så tidigt. För ju tidigare upptäckt desta större sannolikhet att man kan hjälpa honom på ett bättre sätt. Ju tidigare han kan få lite extra hjälp med saker o ting desto bättre. Så på så vis är det ju bra med kontroller.
Men man får inte ta dem bokstavligt! Då blir man ju helt uppstressad.... hahaha!
Du jag ringer dig ikväll så får vi prata mer om morgondagen! Det ska bli såååå kul!!!! :-)
KRAAAM

Ulrika sa...

Hej!

Ett litet tips angående att enkelt få till svenskt tagentbordslayout på amerikanska datorer. Jag använder det jämt!

http://www.conversationexchange.com/resources/keyboard-language.php

// Ulrika

Saltistjejen sa...

Ulrika,
TACK! Ska kolla detta. Fragan ar om det gar att gora pa datorn pa jonbet eftersom den anvands av fler an mig... Men kasnke de inte stors av att man KAN andra till svenskt tangentbor....?
Tack iallafall for tipset!!!
kramar!

Saltistjejen sa...

Ulrika,
såg nu att detta var för Windows och jag har ju mac så det fungerade inte. MEN jag hittade en instruktion på nätet för mac så det fixade sig ändå. Nu har jag ändrat på jobbdatorn. Om det blir klagomål får jag väl ändra tillbaks sedan.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad skönt att 12-månaderskontrollen gick bra! I Sverige tror jag att man kan få ersättning utskriven på recept om man måste ge det utöver amning. Fast välling tror jag inte att man kan få subventionerad.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
aha! Anses ersättning då vara ngt "medicinskt" eller varför recept??
Här finns ju inte välling så om man inte ammar är det formula som gäller. Ochd et anses normalt och inget "medicinskt" så inga recept på det.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Äh, jag vet inte riktigt, fick för mig att det var så, men jag kan ha fel!