fredag, juni 05, 2009

Fredagstema - Blågult

Fredag och Fredagstema. Denna gången ska jag försöka visa lite mer bilder. Juni månad är det Annika, Desiree och Petra som bestämt tema. Idag är temat Blågult. Och vad kan vara mer blågult för en utlandssvensk än IKEA????

Den välkända loggan och även byggnaden i blått och gult! Detta är det IKEA som ligger närmast oss. Nämligen i Brooklyn.


Man kan ta Gratis-taxibåten dit från pier 11 på nedre Manhattan. En lagom tur som känns ganska mysig faktiskt. Man passerar Frihetsgudinnan på långt håll. Taxibåten är dessutom riktigt gammeldags postlådegul på utsidan vilket syns lite här om man ser ut genom fönstret barkom stolarna. Inredningen går i blått. Så ja, återigen temat blågult....


Sist vi var på IKEA såg jag detta tryck på ena väggen när man kommer in i affären. Kunde inte låta bli att fota den. Den är visserligen röd-vit men den har ändå en doft av blågult rent symbolmässigt tycker jag.
Fast jag undrar verkligen vilka svenskar som säger "HÄ" när de möts....??


Även denna bild har inget direkt blågult i sig, men ville ändå visa den. Tycker det är rätt gulligt att de här i USA sjävklart inte tycker att det där med prickar och ringar över bokstäverna spelar någon roll. Alltså över vilka bokstäver man sätter dem. Som här där tÅrta plötsligt blivit tArtå. Fast på bilden till höger (som säkert är gjord i Sverige) så är det ju rättstavat såklart!


Sist men inte minst ännu en exteriörbild från detta alla utlandssvenskars lilla bågula Mekka.


Vad vi fick med oss hem denna trippen? Tja, det blev mest småsaker. Lite godis, musli, glödlampor, servetter och en glasburk. Tyvärr ingen ost för vi hade ingen kylväska med oss och det var dryga 26 grader ute och vi hade planerat in en lång promenad i Brooklyn efter IKEAbesöket. Men nästa gång blir det nog ost! Och kanske lite räkor...?

Hoppas ni alla får en riktigt skön helg!
Vi ska börja fixa och dona lite inför Lill-Skruttans 1-årskalas vilket kommer vara imorgon (lördag). Det blir BBQ om vädret tillåter.
Jag kommer även att posta ett inlägg med lite bilder från idag på hennes födelsedag. Men det kommer lite senare. 
Vill även passa på att TACKA för alla Grattis samt för alla gulliga och fina kommentarer till inlägget nedan! jag blev verkligen jätteglad!
24 kommentarer:

Erica sa...

Vilket roligt inlägg att läsa :)
Ja, IKEA är ju otroligt svenskt, och det är blå-gult till på köpet :)
Förstår att det är roligt att komma dit för er som bor utomlands. Det skulle jag också tycka :)

Hoppas du får en trevlig helg!

Fritt ur hjärtat sa...

Kul! Stravningen är ju en underbar detalj. Mer blågult än IKEA kan det nog heller inte bli. Jag har kommit på annat också;-)
Trevlig helg.

Taina sa...

SJÄLVKLART! Sååååå blågult det bara kan bli. AJKIA in da USA!! Hahaha! Bra tänkt Saltis. Jag brukar faktiskt också fota när vi åker dit, men till New Havens IKEA då. Det där med stavningen struntar de fullkomligt i!
Nu måste jag jobba för mina blågula kollegor. Ha!
Kramen!!!!

Jemayá sa...

Härligt! Jag väntar hoppfullt på att Ikea ska etablera sig lite närmare mig i Vasa. Då jag bodde i södra Finland handlade jag ofta där (bla mitt skrivbord + stol är därifrån). Vet att man kan beställa på nätet, men det blir aldrig av att jag går in där.
Kommentarer till inläggen nere: GRATTIS till Ella och er för ert första år tillsammans, du skriver så otroligt kärleksfullt och fint - tänk när hon blir stor och får läsa det, hon behöver aldrig tvivla över att mamma älskat henne över allt. Collagen var så fina, men speciellt det allra första, älskar fotot med katten som kikar på den sovande bebisen och det var annars också ett så skönt skimmer över alla bilderna. Stor kram!

Annika sa...

Finns inget mer blågult för oss svennar i USA än just AJKIJA!
LOVE it!
Måste åka dit snart, förresten.
Men jag kan inte ta ngn mysig båt som DU kan. Gillar verkligen att ni kan göra det!!!
Klart skönt!
OCH ja, ibland blir man så full i skratt över hur de vitala prickarna sätts över bokstäverna, hihi!!!
Ditt inlägg idag var KLART blågult!!!
Gillar jättemkt!!
KRAM från ett vått, regnigt och rått DC, men imorrn ska det bli fint!!

mammigranten sa...

Åh finns det räkor på det ikea:t!
Det har jag inte sett på något annat.
Och jag som saknar "svenska" räkor mest av all mat.

För mig är morgondagens blågula det samma som kärlek. Träffade min man den 6 juni för ....längesedan, vilket då inte var en röd dag utan min studentdag. Så det blir alltid dubbelt firande.
Ha en trevlig helg med kalas och allt.
Kram

Nilla sa...

Bra inlägg!
Ha en fin helg.

S w e F l o sa...

Jag såg samma "TARTÅ" skylt på IKEA i Tampa, men jag reflekterade inte över det, jag tror jag antog det var ett sådant där IKEA-namn, att de hade "döpt" kakan till TARTÅ! Ha ha!!!

Desiree sa...

Härligt Saltis, ja visst vad vore livet utan IKEA här som utlandssvensk. Vad kul och läckert att ni faktiskt kan ta taxibåt till erat IKEA. Det blir ju en liten utflykt i sig. Ha ha helt underbart hur de skriver TARTÅ och försöker använda sig av Å fast de verkar inte veta riktigt vart de ska placera bokstaven. Det får en iallfall att le på ett härligt sätt. Hoppas ni får en skön helg med fint väder.

Saltistjejen sa...

Erica,
japp det är verkligen toppen att ha nära till ett Ikea. Äntligen! Mest för mat och godis då. :-)
Kram!


Fritt ur Hjärtat,
javisst är det roligt attse hur de stavat! Men jag förstår att det inte är lätt med dessa annorlunda bosktåver som ju inte har någon betydelse för dem.
Ha en fin helg!
kram!


Taina,
det är även lustigt när man ska uttala alla svenska namn på möblerna där, men måste göra de på engelska!! Alltså man måste säga det som en engelsktalande skulle sagt det. Känns alltid så lustigt!
Jobba duktigt nu, men hoppas du får vara ledig i helgen!
Kram!


Jemayá,
ja man undrar ju varför de inte vill smälla upp ett varuhus i Umeå t ex? DET vet jag skule gå hur bra som helst. Tror att på svenska sidan så är Sundsvall det Ikea som ligger längst norrut. Rätta mig gärna om jag har fel. Men det var iallafall så när jag bodde i Umeå. Och alla som kom norr om Sundsvall klagade på det. Och isåfall skulle du kanske kunna ta färjan över från Vaasa till Ume´för att handla lite?? :-)
Tack för grattis också! Ja jag tycker också att fotot med Lipton och Ella är jättefint. Tror t o m det var jag som tog just det kortet! :-)
KRAM!


Annika,
Ja båtturen är super! Särskilt nu på sommaren! Vi har åkt dit ibland bara för att det är en mysig utflykt. Och att sedan promenera i Brooklyn är ju inte heller fel!
Kul att du gillade inlöägget eftersom du är tema-ansvarig nu Annika! :-)
Ska surfa in hos andra också men har inte tid just nu.
Kanske ikväll och i helgen.
KRAAM frpn jätteregnigt NY!


Mammigranten,
jo vi såg frysta räkor på Ikea. Vet inte om det alltid finns, men denna senaste turen så såg vi det. Men typiskt nog kunde vi inte köpa med oss några. Det är annars en sådan där sak jag också saknar från Sverige. "svenska" räkor. :-)
Å vad roligt att ni ska fira ärsdag imorgon!
Stort grattis i förväg!!!!!
Vi ska ha kalas för Ella. Hoppas bara vädret blir bättre för vi ska jag BBQ:a och idag är vädret ju uuuuselt...
Kram!!


Nilla,
tack!
Ha en riktigt bra helg du med!
Kram!


SweFlo,
haha DU jag gjorde DETSAMMA först när jag såg skylten. Tänkte att aha, här kallas tårtan för tartå. MEN när jag kollade lite närmae insåg jag verkligen att det måste var en felstavning! Särskilt när jag såg den "svenska" bilden med text intill.
Kram!


Desiree,
ja det är jättemysig liten båttur. Båtarna är väldigt fina och fräscha också. Så det är en rolig utflykt.
Och ja, tårtan var skoj! Jg trodde som Sweflo först att det var ett "namn" de hittat på till tårtan. Men sedan insåg jag att det måste vara "felstavning" och det tyckte jag var lite sött.
Ha en riktigt fin helg ni cokså!
Kram!

Marie sa...

IKEA är ju perfekt som utlandssvenskt! En liten bit av Sverige var man än kommer i världen, det är riktigt häftigt! :)

Trevlig helg!

Millan sa...

Ah sa sant som det var skrivet! Bla-gult ar ju Ikea definitivt och sa valdigt svenskt. Jag blir glad varje gang jag aker forbi Ikea (ligger pa inkorsvagen till bristol sa det gor man ju ratt sa ofta) och kanner mig lite extra hemma nar jag ser den skylten!
Sag aven det dar vanneravsnittet nar Pheobi latsas vara en svensk massor som heter Ikea i gar och skrattade nastan ihjal mig :-). Ja jag vet... Vanner ar fortfarande feel good tv for mig :-).
Kram och trevlig helg

Millan sa...

ps, hoppas ni far fint bbq vader i morgon!

Anonym sa...

Ha ha, tartå :D Kommer du ihåg att Ikeas färger var röda och vita när vi var små? Jag antar att det var innan de riktigt lanserade sig som ett URSVENSKT företag utomlands! O ska till NJ nästa vecka och planerar ett besök på Ikea vid Newark - så avis!! Men han ska få en lång lista på midsommarmat etc som måste inköpas!!
Så himla häftigt med Ikea-båten, oslagbart att åka båt förbi Frihetsgudinnan till Ikea!
Stor kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag undrar också vem som säger "hä"! :) Jag minns som Petra sa att det var faktiskt var rött och vitt när vi var små, i alla fall den i Kungens kurva. Första gången jag såg ett blågult Ikea var när jag var aupair i USA 1995-1996.
Tänk att ni har 26 grader! Vi har typ 8 grader... Är det här de kallas juni??!!

Saltistjejen sa...

marie,
ja det är så himla bra att kunna åka dit och köpa åtminstone vissa svenska saker. MEN jag är fortfarande sur på att de knappt har ngn saltlakrits alls!!
Ha en skön helg du också!


Millan,
haha, ja jag gillar också Friends jättemycket!!!!! :-)
Men tror jag missat just det avsnittet.
Bra att ni har så nära till ikea ni också!
Hoppas ni får en bra helg!'
Och ja, enligt prognosen ska det bli fint imorgon så jag hoppas prognosen är rätt.
kram!


Petchie,
Japp rött och vitt var det! Jag minns att jag funderade över när de gjorde om det till blå-gult, men jag kan inte komma på när det var. Tycker dock att dessa färger passar bättre. Särksilt sedan de ju marknadsfört sig så mycket utomlands.
Kul att O kommer hit och kan bunkra upp lite på Ikea vid Newark!!!! Haha gissar att han får ta med sig två exra resväskor BARA för detta!! ;-)
Kraaam!


Anna Fair and True,
jamenvisst är det en jättelustg fonetisk "översättning" till hej!!!! Som amerikan så låter hej ju likadant som när de säger "hey". tycker det borde skrivas annorlunda som fonetiskt ord...?
Jo röda bokstäver på Ikea i Kungens kurva minsann! Haha, jag trodde som liten dessutom att alla Ikea var RUNDA!!! bara för att de var det i Kungens kurva... nu ahr de ju byggt ut så det är väl rätt fyrkantigt också där om jag inte minns fel.
Hm, här är INTE 26 grader idag dock. Endast 13 och regnigt! men det ska bli 26 i helgen enl prognosen. Hoppas på det för vår BBQ.
Ha det superbra och hoppas värmen kommer till Stockholm också!
Kram!!!

Linda sa...

Hej! I have been taking a look at your blog. I wanted to let you know that Polarn O. Pyret has made its debut in the US now. Since tomorrow is Swedish National Day, we're running a free shipping promotion at www.polarnopyretusa.com with coupon code: Swedish. Come check us out. Let me know if you need some more information.

Saltistjejen sa...

Linda,
thanks for letting me know!
I will check this out! :-)

Västmanländskan sa...

Fniss - vilka roliga skyltar :)

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
haha! javisst var de?!
:-)

leopardia sa...

Först: vilka fina bilder i inlägget nedan, världens sötaste!

Sen; det var först när jag såg fredagtemat inne hos Annika, som jag insåg att Ikeas kassar är blågula och nu här, tom 'loggan', jag har aldrig reflekterat över det förut, haha, helt bisarrt egentligen, men så är det...

Saltistjejen sa...

Leopardia,
tack!! Vad glad jag blir!
Och du sådant där är så lustigt när man kommer på. Själv var jag vuxen sedan länge innan jag såg sambandet mellan Shell´s logga och namn, haha! ;-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag blev nyss vuxen...

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
:-)