fredag, juni 19, 2009

Fredag och Midsommar

Idag är det fredag men jag har ännu inget Fredagstema att visa. Eventuellt kommer det under helgen om jag får tid att sätta ihop något.

Det är dock inte vilken fredag som helst idag utan Midsommar.
Här är vädret klart bättre än igår men fortfarande ganska grått med risk för skurar så vi får se på vilket sätt vi ska fira Midsommaraftonen. De är ju självklart en vanlig arbetsdag här så det blir till att jobba först, men om vädret är fint i eftermiddag - kväll kanske vi tar oss ner till Battery park och kollar in Midsommarfirandet där. Det är Svenska Konsulatet som varje år anordnar firande där och det brukar dra många svenskar samt även andra nationaliteter. Men som sagt, vädret och humöret får avgöra. Eventuellt firar vi bara lite lugnt här hemma ikväll med lite sill och lax.

Just Midsommarafton kan jag sakna att inte få fira i Sverige. Jag har i stort sett bara härliga midsommarminnen. När jag växte upp firade min familj alltid en riktigt traditionell midsommar med dans kring midsommarstången och lekar på det ställe lite söder om Trosa där vi hade båten under sommaren. Innan dansen var det sillunch i båten och senare kaffepicknick i gröngräset på den nyslagna ängen . Svalorna flög högt högt och de röda stugorna lyste fram mellan de grönskande träden. Så svenskt det kan bli på midsommar. När jag blev äldre var det inte föräldrarna och lekarna som lockade utan självklart vännerna. Jag har tillbringat åtskilliga midsommaraftnar tillsammans med vänner på diverse ställen. Allt från sommarställen ute i Sörmländska landsbygden till innerstaden i Stockholm. Miljön självfallet väldigt olika. Vädret likaså. Men ett har de gemensamt och det är att få umgås med vänner, äta och dricka gott, tjattra och ibland även dansa till långt inpå småtimmarna. Njuta av den underbara ljusa svenska sommarnatten och känna att man tillhör och att det är gott att leva.
Ja, en dag som denna saknar jag Sverige och att få fira tillsammans med nära och kära. Skitsamma med vädret. Är man svensk med en massa midsommaraftnar bakom sig så vet man att detta är helgen när man får packa allt från badkläder till regnställ och ylletröjor! Så är det bara. Men ärligt talat spelar det väl ingen roll. Egentligen. Så länge man får vara tillsammans med de som betyder något för en. Och med sommaren som sträcker ut sig framför en som ett oksirvet blad. Allt kan hända!

Bilden ovan är från en Midsommar för flera år sedan när M och jag tillbringade midsommarhelgen ensamma paddlandes i Trosa Skärgård. På midsommarafton slöt vi upp med min mamma och hennes O som seglat dit.


Tidigare midsommarinlägg kan ni hitta här:Och till alla er som råkar titta in på bloggen idag vill jag önska en riktigt

FIN MIDSOMMAR!!!


13 kommentarer:

Desiree sa...

Åh vad kul att jag blir den första som får kommentera idag och önska dig en riktigt fin midsommar. Jag saknar också just svensk midsommar. Det är nog den svenska högtiden som jag saknar allra mest. Det känns dock lite bättre i år för att jag vet att jag åker hem nästa vecka och för att vädret inte verkar vara det bästa i Sverige denna dag. Idag kommer det bli en vanlig fredag för oss men imorgon kommer vi att fira midsommarafton på egen hand jag och Calle ute på altanen. Fast väderproblemet är lite omvänt här. Det är ju inibaljan HETT. Jag tror det blir midsommar middag istället för midsommar lunch. Jag har iallfall fixat jordubbstårta, bakat pajer och bröd och fixat sill och Calle har ju bakat knäckebröd och vi har inhandlat västerbottensost på IKEA och gjort en västerbottenspaj. Det ska ifall kännas lite som midsommar här. Ville inte lämna C på egen hand utan valde att åka till Sverige först efter midsommar för att han inte skulle behöva sitta här sjäv en dag som denna. Hoppas ni får ett fint firande på konsulatet ikväll om vädret tillåter.

Saltistjejen sa...

Desiree,
å det låter som ni förberett er väl!!! Vi ahr inte alls gjort några som helst förberedelser. Lite tror jag det är att jag inte känner så mycket för denna högtid här. Första året gjorde vi "mycket", dvs fixade sill och nubbe etc. Vi åkte ner till battery Park m några vänner och dansade t o m kring stången. Men det kändes på ngt vis inte rätt. Jag har med åren känt mer och mer att midsommarfirande utanför Sverige känns mest som ett "surrogat" och då tappar jag lusten lite.
Men visst, vi ska nog fixa lite sill till ikväll eller imorgon. Sedan får vi se om vi åker ner till battery park eller ej. Det beror på vädret mycket. Och humör o ork. Tycler att det är kul att de anordnar midsommarfirande där, men har verkligen inte känt mig "hemma" där bland de svenskarna. Kanske låter det snobbigt, men så har det liksom känts. Kan ju även bero på att vi inte umgås med några andra svenskar här direkt och de vi sett på sådana här event är inte riktigt vår "typ".
För Ellas skull är det såklart kul om konsulatet finns kvar och ordnar midsommar framöver. me i år är hon så liten än att det liksom inte kommer spela s¨stor roll för henne heller. Men om det firas nästa år så är det nog en annan sak.
Tänk att du åker hem till Sverige så snart!!!!
:-)
Jag är jätteglad för din skull! Att du får tid att vara där så länge i sommar. Hoppas vädret där blir bättre tills du kommer.
Men du slipper ju iallafall er enorma hetta ett tag vilket måste vara skönt!
Ha nu en riktigt skön Midsommar (inne i ACn kanske??!! ;-)) och hälsa Calle!!!
Kraaam!

Taina sa...

Kara Saltis!
Gud sa jag langtar efter att fa fira midsommar da jag sitter har i Liestal, Schweiz. Flyget gar imorgon bitti...
Du! Vi far ta igen det nasta helg nar ni kommer! Vad roligt det ska bli! Vi kan ju fira midsommar da???
Kramen!!!

mammigranten sa...

Hoppas ni får en trevlig midsommar!
Vi hade också en fundering på battery park, men då Daniel jobbar så är det ju inte det smidigaste att ta sig dit idag...
Vad menar du med att det inte er typ av folk där? Hurdana är de då?
Krma

Saltistjejen sa...

Taina,
japp låter toppen!!! En försenad Midsommar med GRILLAT på menyn!!!!!!! Sill kan vi ta med oss härifrån ifall ni vill. Men kanske har ni det hos er med? Vi har det ju i vår vanliga affär här. Åtminstone en del sorter.
Hoppas nu att du får en skön kväll och att du kan andas nu och ta det lite lugnt efter din mastodontvecka!
SES SNART!!!
kram!!!!!! :-)


Mammigranten,
hahaha! Jag vet inte, men jag har liksom itne riktigt träffat några svenskar här (jodå, några HAR jag ju träffat...!) som varit riktigt "vår typ". De flesta känns väldigt unga, väldigt "stureplan" fast från Göteborg!!!!! ;-) och njae, jag vet inte. Det känns som om flera av de svenskar jag träffat här i NYC i varje fall (som flyttat hit alltså, inte turister) är "mycket yta" om du förstår hur jag menar. SJÄLVKLART finns det SÄKERT hur många trevliga roliga och relaxade utlandssvenskar som helst här men som JAG inte råkat ha haft äran att springa på. Men summan av kardemumman är nog ändå att jag iten riktigt klickat med flera av de jag träffat på här och som varit på en del av de event som iSwede anordnar. Men kasnke är felet vårt egentligen eftersom vi ju inte heller anträngt oss att aktivt söka kontakt med andra utlandssvenskar här....?
Hade varit jättekul om ni kommit hit såkalrt! DÅ hade jag gärna åkt ner tilll Battery park. Men nu får vädret och orken avgöra. Och också hur länge jag måste jobba....
Hoppas ni får en din Midsommar oavsett vad ni tar er för!
kram!

Anonym sa...

Trevlig midsommar! Det stämmer verkligen med det du skrev att vi är beredda på alla slags väder och att det liksom hör till att antingen fira i kortärmat till ylletröjor till regnställ :-) .
Kram

Saltistjejen sa...

Maisoui,
tack detsamma! Hoppas ni haft en bra midsommar och att fortsättningen på helgen blir bra den med!
Kram!

Millan sa...

Hoppas ni fick en bra midsommarafton till slut vad ni an hittade pa?!
Midsommarafton ar en av de helger som jag verkligen saknar ocksa. Var familj har ocksa alltid firat traditionellt och nu vet jag att hela familjen ar samlad i sommarhuset for lekar och annat kul. Kanns inte hojdarekul att vara i Bristol da... men nu aker vi snart hem sa jag ska inte klaga!!
Sa lillskruttans andra midsommarafton. Nasta ar kan hon vara med och dansa runt midsommarstangen :-),. Kram

Anna, Fair and True sa...

Fifång?!
Paddelbilden var så härlig!

Saltistjejen sa...

Millan,
jo tack det blev bra men vi bestämde oss för att stanna hemma. Visst är detta just en sådan helg när det känns långt till Sverige. Tycker jag iallafall.
Men man får göra det bästa man kan.
Nasta år är ju Ella som sagt 2 och det ska bli jättekul!
Kram

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
näpp faktiskt inte! Inte Fifång alltså. Detta är nere i Trosa skärgård och Fifång ligger väl lite mer norrut???
Vi hade båten där nere på somrarna hos en bonde som hyrde ut bojplats. Min pappa gick ur SBS (heter det väl??) långt innan jag föddes eftersom han tyckte det blev för stort samt att den båtklubben ligger på andra sidan stan. han var med och startade ÖBK istället som ju låg ett stenkast från där jag växte upp. Och Fifång är ju SBS klubbholme eller är jag helt fel ute nu??
Men jag förstår att du tänkte på det för de flesta med båt från "sta´n" är ju medlemmar i SBS och då är väl Fifång det givna alternativet??
Kram!

Anonym sa...

Oj, jag glömde visst att kommentera här i fredags! Jag har faktiskt inte många midsommarminnen från när jag var yngre - vi hade aldrig någon speciell midsommarritual utan det var olika grejor nästan varje år. Och som tonåring hade jag inget kompisgäng som träffades för midsommarfirande så det där att "tillhöra" är just vad jag aldrig kände då... Visst firade jag någongång midsommar med andra kompisar men då kände jag bara 1-2 av de andra gästerna.
Faktiskt är mina flesta midsommarminnen från mina utlandsår! Jag tycker att det är jättekul att sprida svensk kultur till mina utländska kompisar så jag har firat midsommar i Italien, Belgien och nu i Puerto Rico - lite improviserat och kanske inte helt som i Sverige men riktigt kul!!

Saltistjejen sa...

Petchie,
haha vd roligt att du firat midsommar i så många olika länder! Du är liksom motsatsen till Annika då! ;-)
Sälv tyckte jag det var roligt att fira midsommar här första året vi bodde här. Men nu känns det sisådär. Jag tror dock att det kommer ändra sig när Ella är större och man vill att hon ska få uppleva lite svenska traditioner. Då kommer det nog bli roligt att dansa kring midsommarstång etc...
Kram!!