onsdag, juni 17, 2009

Varm i hjärtat

I morse gjorde M och jag sällskap till dagis för att lämna Lill-Snorpan där. Hon hade varit lite småilsken på morgonkvisten. Vissa dagar är sådana. Särskilt på morgonen när hon inte får den uppmärksamhet som hon tycker att hon borde. Från oss. För självklart är det i hennes värld helt onödigt att mamma och pappa ska försöka få i sig någon typ av frukost, klä på sig och packa både hennes och sina egna saker...

Men vi kom iväg och väl framme på dagis var det full rulle. Båda hennes favoritlärare var där. Sandlådan var framtagen. Och medan vi packade upp hennes saker och pratade lite med ena läraren så satte de på en CD med musik. Och plötsligt började nästan alla barnen att dansa i takt eller otakt med musiken. Till slut var endast Lill-Skruttan kvar vid sandlådan där hon satt och vaggade glatt i takt med musiken. De var så himla söta! En pojke stampade takten med foten. riktig taktkänsla hade han! Efter ett tag fick även Lill-Skruttan fart och kröp hela vägen uppför den "inomhusramp" som de har, tills hon var uppe där de andra barnen dansade. Där ställde hon sig upp och började försöka vagga lite igen i takt med musiken. Fram och tillbaka. Fram och tillbaka. Svängde sedan blöjgumpen i sidled. Hon såg helt lycklig ut.

Och där lämnade vi dem, M och jag.
Med leenden på våra läppar.
Å det värmer verkligen i hjärtat när man lämnar på dagis och har de bilderna kvar på näthinnan.
Och som vi båda sa till varandra på vägen ut "inte konstigt att hon ibland tycker det är jädrans långtråkigt hemma...."


Ikväll ska jag på "Farwell reception" för föreståndaren M på dagis. Hon slutar ju nu och börjar på nytt jobb i juli. Vi hoppas alla att hon kommer trivas med sitt nya jobb och att den nya föreståndaren kommer att kunna axla ansvaret efter M. Det kommer nog bli både utmanande och ibland tungt för henne. M har nämligen mer eller mindre "varit" dagis. Det var hoin som byggde upp det från början. Det är liksom hennes filosofi som genomsyrat allt där. Jag tror de flesta, både personal och föräldrar var mer eller mindreskräckslagna den dagen hon offentliggjorde att hon skulle sluta. Men vi får hoppas och tro att det kommer vara fortsatt bra på dagiset. jag är optimist och jag tror att de M´s tankar och kärlek redan har färgat dagiset såpass att en ny föreståndare kanske enbart kommer att leda till en positiv utveckling. För jag är även av den åsikten att "hur bra man än är så är det bästa för alla inblandade parter att man inte stannar alltför länge på samma ställe". Det förhindrar både den egna samt organisationens utveckling. Tror jag.
Men ikväll kommer det nog bli ganska känslosamt gissar jag. Så man kasnke ska ta med sig näsdukar också. Ifall...

11 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Vad mysigt att lämna henne när hon har så kul! Hahaha, ja, hon har nog lite tråkigt hemma! Det är det jag känner vad gäller förskolan hemma. Jag skulle aldrig kunna stimulera mina (framtida) barn på samma sätt som förskolan kan. Hoppas att det fortsätter i samma bana trots att M slutar! Men det tror jag nog. Som du skriver så har hon nog redan påverkat de andra så mycket att idén, visionerna och pedagogiken kommer finnas kvar.
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej själv förstår ja nästan inte hur fok som är hemma länge med sina barn lyckas! DET är verkligen en bedrift. Självklart är alla barn olika, och vi har nog insett att vår lilla tjej är väldigt mycket för interaktion med andra. Vädigt social med andra ord. Vill ha mycket uppmärksamhet och vill "prata" och leka med andra. Sedan finns det såklart barn som klarar sig mycket själva och är mer "självständiga" i sin lek. Och då går det säkert bättre. Men vi försöker ju att stimulera henne hemma, leka med henne och vara med henne, men under t ex helger så KAN man ju inte göra det HELA tiden... Och då blir hon ofta väldigt arg och frustrerad... ;-)
På dagis "händer" det ju saker hela tiden. och de är såpass stora nu barnen att de verkligen itneragerar mycket med varandra. Och DET gillar hon också!
Kram!

KARLAVAGNEN sa...

Mer disco hemma!!!!

Petra H sa...

Ah, vad harligt det later med alla barnen som dansade till musiken!! Jattekul att ni bada fick uppleva det!
En liten fraga, har dagiset nagon utemiljo att vara i? ar de ute med barnen eller stannar de alltid inomhus? JAg tankte pa det eftersom jag forst trodde att sandladan var utomhus...
Trakigt att dagisets forestandare ska lamna verksamheten men forhoppningsvis blir det bra med ersattaren. Men vilken press pa den personen!! En person som kanske har andra ideer och visioner...
Stor kram!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
hahahha!! Jo det skulle hon nog gilla!!! :-)


Petra,
jodå dagiset ligger på Rockefeller campus så det är fin utemiljö. MEN själva "gårdarna" där barnen kan leka fritt ute (med t ex sandlådor etc) är inte så stora utan väldigt små. Ofta går de däremot ut med barnen (minst en gång per dag om det inte är alltför dåligt väder) och promenerar. Just nu är dammen med andungarna det barnen gillar bäst. Ella är dock för liten för att riktigt uppskatta änderna... De går även ner till East River där det finns en gångbana längs med vattnet, och tittar på båtarna där.
Men jag tror att det blir fler och längre utlfykter (t ex till Central park ibland) när de är äldre. De flesta på Elas avdelning är ju fortfarande alldeles för små för det.
Men för att ytterligare göra inomhusmiljön lite roligare för barnen har de saker som "sandlådor på hjul, sk risbord med ris som barnen kan skopa upp, stort tvättställ som är lågt och mer likanr ett badkar där de kan leka med vaten eller lödder (typ rakskum) etc etc...
Sedan finns för de större barnen även bibliotek samt "arts room" där de kan måla, leka med lera, snickra etc etc... men dit går inte Ellas avdelning än för de är som sagt för små. Kanske nästa år när alla är mellan 1-2 år?
Och ja det att föreståndaren ska sluta kommer nog kännas lite. MEN jag tror som sagt inte att det kommer bli så stora förändringar till att börja med. Men jag avndas verkigen inte hennes sits för det kommer bli tufft att komma efter M.
Kram!!

mammigranten sa...

Visst är det härligt när barnen dansar!
Noah fick lyssna massor på Teddybears Stcklm i magen då jag öste i bilen mellan Falun-Borlänge och det var sedan just den skivan han lugnade ner sig till första året.
Wilda fick lyssna på mer barnvisor då det var det som jag och Noah lyssnade på, på dagarna hemma.
Jag var hemma med båda heltid tills de var 2 och 4 år.
Nu för tiden är det nog mest Black eyed... de lyssnar på och Lady gaga.
Men som tur är så fattar de inte texterna än;)

Hoppas det inte blir alltför knasigt när föreståndaren slutar.

kram

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
ja det är verkligen roligt att se hur mycket de flesta barn verkar älska musik!!!
jag vet inte ifall Ella gillar ngt särksilt faktiskt. M lyssnar mycket på country så kanske är det det. Som godnattmsuik har vi nästan alltid peterLeMarcs "Sjutton sånger" för den är så lugn. MEN vi är båda rätt less på den vid detta laget, men det är ändå den skivan hon somnar bäst till...
Kram!!

Marianne sa...

Så fint du beskriver barnen där de står och gungar till musiken! Jag kan riktigt se de små grynen där de står och vaggar lite klumpigt och sätter sig med en duns ibland. Bra knep att få barnen att tänka på annat än att föräldrarna ska gå.

Förstår att ni nästan fick panik när M meddelade att hon skulle sluta, men vi får hålla tummarna för att det blir bra, och du har helt rätt i det där med att alla, både personen och organisationen, måste gå vidare, annars stagnerar allt.

KRAM!

Mz.olsson sa...

Åh, blöjvaggande små rumpor är väl bland det sötaste man kan tänka sig!! DET kommer jag ihåg!! Hjälp vad fort tiden går...
Jag hoppas också att det blir nånting bra som kommer. Det är en bra inställning du har! Många vill inte förändra nånting som är bra. Men det behöver ju inte betyda att det nya blir sämre... därmed inte sagt att det inte känns när man behöver ta avsked eller så.
Tack för alla trevliga kommentarer inne hos mig förresten!!

Annika sa...

Jättegulligt!
OCH klart att det värmer i hjärtat när ni får se sådant gulligt innan ni går till jobbet!
Underbart att ni har så fint dagis!
Vilken tur ni hade där.
Hoppas att ni hade en fin avslutningsggest för föreståndaren!
Blev det lite gråtfest också?
Jättekram från mig, här regnar det och är pissgrått. Börjar man bli less eller less???

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja de var så himla goa alla ungarna! Och de älskar verkligen musik! Jättekul att se.
Kram!


Mz Olson,
ja jag tror på förändring faktiskt. Visst kan jag förtstå att man inte vill förändra saker som känns bra, men ibland sker ju förändringar trots allt och jag tror inte att de alltid måste vara av ondo. Även om det handlar om ett risktagande att ändra något om fungerar jättebra. Nu får vi se hur det blir med dagiset, men jag hoppas som sagt att det vi gillar med andan och filosofin kommer leva kvar, men att de förändringar som kommer ske kan vara något bra!
Kram!!


Annika,
hahaha här är det så grått ute nu att jag knappt setr ut genom fönstret!!! Jo man är les. på regnet.
Bläääää!
Festen igår var jättetrevlig!! Men visst blev det en del tårar och känslosamma tal etc. Men det hela gick ändå i en positiv anda vilket jag gillar. Troligtvis för att M (föreståndaren) är en så oerhört positiv person!
Stor Kram!