tisdag, juni 23, 2009

Uppskjutet tills vidare

Fick just veta att min presentation inte kommer bli idag. Den är uppskjuten tills vidare. Av en orsak som är typiskt amerikansk nämligen Jury Duty. D v s en av mina kollegor har blivit inkallad att göra sin Jury duty idag och är därför frånvarande från jobbet tills vidare. Ingen vet hur länge. En dag? Två? En vecka? Ännu längre? Allt beror såklart på fallet. Alltså hur lång rättegången kommer bli. Men om jag har förstått det hela rätt så tror jag att man första dagen bara "kollas" och intervjuas. Detta för att de inblandade ska kunna välja om de överhuvudtaget vill ha en i juryn. Om man inte alls blir utplockad så tror jag att man inte behöver komma tillbaka förrän nästa gång man kallas. Vilket borde vara om ett par år.
En av mina vänner här var dock förut gift med en polis och hon berättade att hon blev kallad oftare än "normalt" under tiden hon var polisfru. Detta trodde hon berodde på att många åklagare gärna har polisfruar i juryn eftersom man tänker att de ska ha en högre moral och känsla för detta med lagar och förordningar. Själv tycker jag mest att detta jurysystem är jättekonstigt. Och rätt hemskt! Jag skulle absolut inte vilja bli dömd av en samling personer som har noll koll och utbildning inom rättssystemet. Att dömas av personer som troligen går mer på sina egna känslor, fördomar och personliga erfarenheter när de dömer är inget jag tycker någon i ett modernt rättssamhälle borde behöva bli. Men det är min personliga åsikt.

Jaja, det hela känns nästan lite konstigt eftersom jag var inställd på att presentera i eftermiddag. Nu får vi se ifall det blir imorgon eller torsdag. Själv kan jag ju inte på fredag, så om det inte blir före dess kommer det nog dröja en månad ungefär för min chef ska på 3 veckors semester med början nästa vecka. Tror jag.
men eftersom jag inte vet när det kommer bli så får jag snällt sitta här och färdigställa presentationen. Lite mer tid vann jag ju ändå! För även om det blir imorogn så blir det nog inte förrän på eftermiddagen och då har jag ytterligare ett par timmar då, haha!
Och kanske hinner jag därmed även skriva klart mitt Fredagstemainlägg som ju är väldigt sent. Detta innan BBQn ikväll.

För ikväll blir det BBQ.
Hoppas på uppehåll.
God mat och goda drycker brukar det alltid serveras på denna årliga tillställning!
Nej, nu blir det back to business igen.
Presentationen kallar!

9 kommentarer:

Camilla sa...

Jag har väl som du en konstig känsla när det gäller jury tjänstgöring.
Jag skulle nog inte vilja vara med och fatta ett sådant beslut då jag inte känner att jag har de rätta kunskaperna för att det skulle bli helt utifrån en objektiv bedömning.
Känner att det krävs juridiska kunskaper för den typen av bedömningar.
Tur att vi inte har det systemet i Sverige.

Hoppas ni får en trevlig kväll.
Kram

olgakatt sa...

Trist att bli hängande i limbo med en uppgift när man precis är taggad, men har man allt på pränt eller i bildsvit kan det ju gå an att göra det senare. Samtidigt får man ju "jag slapp idag"-känslan..... Känner så väl igen det från många situationer i mitt jobb när det "kommit nåt emellan".
Nä, det amerikanska jurysystemet ska vi vara glada vi slipper; amerikanskt rättssystem öht, faktiskt.
Ha en trevlig grillfest!

Taina sa...

På ett sätt skönt men samtidigt är det ju bra att få det undanstökat. Det där jury tjafset har jag inte riktigt förstått. Att det är en samhällsplikt och att det kan ske när som helst. Men vilka tar de in egentligen? Liisas dagisfröken berättade att hon var kallad till ett case där de behövde jurymedlemmar med medicinsk bakgrund. Hon var visst utbildad sjuksköterska. Så kanske det finns någon logik?
Have fun tonight och hoppas regnet håller sig borta.

Kramen!!!

Suzesan sa...

Det enda med jury som skulle vara bra isåfall är väl att det finns kanske ett människotänk i bedömingen. Hur vanliga tänker. men på verka domslut med bara känslor funkar nog inte så bra. Fördomar framför allt.

Men jag håller med för övrigt.

Åneeej du som kämpade med din presentation. Men nu får du ju som du sa mer tid att tänka.

Hoppas det var bra på BBQ:n

Kram
/Susanne

Fröken Anki sa...

Ja det dar med jusrtjanstgoring tycker jag ocksa verkar lite konstigt. Dom maste stalla upp men far inte kompensation fran jobbet och tjanstgoringen ger inte mycket betalt heller. Hmmm?

Hoppas att ni hade en trevlig BBQ! Verkar som att NYC har battre vader an vi har har i Cape Cod. Det regnar fortfarande! 7 dagar i strack har det hallit pa nu. Vad ar detta egentligen? Vi ska aka tillbaka till Scranton imorgon har vi bestamt. Tur att det ska bli sol i NYC till helgen for da ska vi dit. Ska mota nagra vanner dar. Har du lust och mojlighet att traffas kanske? Vi kommer pa fredag eftermiddag och stannar till pa sondag. Hor garna av dig om du kan, vill och orkar.
E-posten ar frokenanki pa hotmail.com.
kram

Saltistjejen sa...

Camilla,
nej precis så känner jag också. Att man faktikt inte kan lita på ett rättsystem som baserar sig på att folk bara ska döma efter eget tycke och "smak". Nej det gillar jag inte alls.
Kram!


Olgakatt,
ja visst hade det varit skönare att fått det hela ur världen men nu fick jag lite mer tid att förbereda då. Men som sagt det vore skönt att veta NÄR jag ska presentera.
Och jurysystemet här är verkligen inget jag gillar. Alls.
Kram!


Taina,
alla kallas in om jag förstått det rätt. Vem som helst kan kallas in när som helst, men oftast går det ett par år mellan gångerna o jag förstått det rätt. Sedan bestämmer ju åklagare och försvarare bvilka de vill plocka ut till juryn. Ofta tror jag de går efter kön, yrke, "klass" etc för att försöka få så många i jusryn som ev ska kunna "tycka som de".
KRAM!


Suzesan,
jo jag förstår hur du menar, men jag tror tyvärr inte att vi vanliga riktigt kan döma folk rättbist utan jag tror att vi går alldeles för mycket på just känslor och ev fördomar. Tyvärr. Och i ett land där man i vissa stater faktiskt kan döma någon till döden tycker jag att det är ett alldeles för "osäkert" rättssystem. Det bygger ju dessutom på att en skydig kan friges bara han har en tillräckligt bra advokat vilket inte alla har råd med. Sdvokater här brukar kunna kosta skjortan. Iallafall de duktiga.
Kram!!


Fröken Anki,
Åneeej!!!! Vad synd att ni kommer hit just i helgen! För denna helgen ska vi åka och hälsa på Taina i Connecticut! vi åker fredag och kommer tillbaks söndag. Annars hade jag gärna träffats!!!
Men om ni kommer hit senare så hör gärna av dig igen så kanske vi kan ses på en fika?!?!? Det hade varit jätteskoj!
Hoppas ni snart får bättre väder!
Kramar!!

Marianne sa...

Å så trist att behöva ha det hela hängande! Även om det är skönt att slippa för stunden tycker jag alltid att det är skönare när det är färdigt.

Grundtanken i det där att man ska dömas av ens likar var nog bra i det gamla nybyggarsamhället, men jag är också tveksam till att det är ett ultimat system eftersom det som du säger bygger så mycket på känslor och förutfattade meningar. Å andra sidan är vi svenskar kanske inte medvetna om att vi faktiskt också blir dömda av lekmän, alla ledamöter i tingsrätt och hovrätt är INTE juridiskt utbildade, tvärtom, de är tillsatta lekmän på precis samma sätt som en lekmannajury i US. Skillnaden är väl att det utses en ny jury för varje mål i US medan de sitter längre perioder i Sverige. Jag kan inte detaljerna, men lekmän är de helt klart. Att säga hur det borde vara är jag inte rätt person att göra : )

Hoppas BBQ:n var trevlig och god!

KRAMAR!

Fröken Anki sa...

Å vad synd! Men kul för dig och Taina att träffas. Vi kan ses nästa gång för det dröjer nog inte så länge innan vi kommer till storstan igen hoppas jag.
Ha det gott i helgen!
kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
japp jag gissade att ni kommer besöka staden även framöver! Och en fika eller så då vore jätteskoj! Hör av dig bara!
kram!!