måndag, juni 08, 2009

Preemie follow up

Idag är det dags för preemie follow up. Det är på "The preemie clinic" på sjukhuset där Lill-Skruttan föddes.
Anledningen att vi ska dit idag är att hon fick bakläxa förra gången hon var där. Då kunde hon inte krypa vilket de tydligen tyckte att man borde kunna vid a 9 månaders ålder. De sa då att om hon inte kunde krypa vid detta återbesök så skulle man nog sätta in fysioterapi. Hm... tyckte kanske det lät lite väl seriöst. Vad jag har förstått så verkar ålderspannet för att krypa, gå etc vara rätt brett. Även hos "normala fullgångna" barn. Det tyckte även barnläkaren. Hon skrattade och sa att om hon skulle skicka alla de barn hon träffar som inte kan krypa när de är 9 månader så skulle hon fylla de där klinikerna för fysisk terapi. Men nu ska vi dit alltså igen. Tur hon kan krypa nu då, haha! 

12 kommentarer:

Taina sa...

VA? Det var liiite underligt. Tycker jag. Spannet är ju hur stort som helst och det bör ju de vara medvetna om. Jag har ju tre barn och de var så olika i allt. Sonen och Minstingen var sena med att gå. Sonen vid 14 månader och Minstingen 17 månader! Hon gick på knäna i flera månader först...
Bella däremot gick när hon var ett år, men kröp i stort sett aldrig. Hon hasade som en liten ål. De är ju så olika. De små liven. Det går bra idag! Kramen!!!

underytanjag sa...

Ja det var ju för väl det ;)

KARLAVAGNEN sa...

Tur att ni är så coola föräldrar!

Saltistjejen sa...

Taina,
ja precis! Både M och jag tyckte det var lite underligt att de var så petiga med detta. Sedan tänkte vi att oj vi kasnke tar alldeles för "lätt" på det här... Men när vi varit på 9-månaderskollen hos läkaren också så kändes det som om det inte var VI utan de på sjukhuset som var väääldigt seriösa med detta. Skönt att läkren tyckte som oss med andra ord! :-)
Fast kanske är de mer noga just emd för tidigt födda eftersom det ju faktiskt ÄR större risk att de utvecklas ngt senare och därmed kan behöva lite mer hjälp. Så på sätt och vis är det ju bra att de är så noga som de är. Många preemisar är ju inte som vår Lilla Snorpa, utan HAR verklgien lite mer "problem" och ska ju därför få all hjälp de kan för att utvecklas ordentligt.
Kram!!


underytanjag,
ja det känns ju skönt att slippa detta med extra fysterapi tycker jag. Även om jag tycker det är bra att de har detta för barn som behöver det.
Kram!


Karlavagnen,
å TACK! Tycker du verkligen det?!?! Själv kan man ju känna sig lite smånojig i perioder, men visst, oftast tror jag att vi tar det rätt lugnt. Eller rättare sagt FÖRSÖKER att använda sunda förnuftet vilket då oftast säger oss att inte bli spattiga över saker som mest känns överdrivna.
kram!

Anonym sa...

Men vad konstigt att de tyckte att Ella var sen med krypandet! Först och främst justerar man väl förtidigt födda barn under hela första året (eller tom längre har jag förstått från andra kompisar med "preemies) så 9 månader är ju då väl inte alls sent?
Tur att Ella kan visa upp sina krypkunskaper iaf, och även sina "stå-upp-med-stöd"-talanger!
Stor kram!

Annika sa...

Det är bra att vara cool, Saltis. Spannet är ju stort.
Karolina som är född i v.38 med vikten 3,8 kilo och 52 cm lång kröp inte förrän hon var nästan ett år, och hon gick inte förrän hon var 16 mån. SÅ det är SÅÅÅÅÅÅÅÅ olika det där.
Peter, min älskade make, gick inte förrän han var 18 mån!!!
Jag vid 16 mån. Jag är helt säker på att allt sådant där ligger i släktens gener.
bella bus kommer att gå när hon är redo...den lilla sötnosen!!
NI verkar ha en klok barnläkare iallafall. BRA!!
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Petchie,
jo jag tror det var därför de ville kolla henne igen nuj vid 12 månader. För då är hennes korrigerade ålder 10,5 halv månad och då tyckte de uppenbarligen att hon skulle krypa ;-)
Men som sagt vi har tyckt hela tiden att de varit lite väl "på" vad gäller krypandet, ha!
Kramar!

Saltistjejen sa...

Annika,
visst är det så att det är väääldigt olika när barn gör alla de där milstolparna. Tror ibland att folk stirrar sig blinda på månader och ålder. Lite trist. Vi har liksom resonerat som så att så länge hon verkar frisk, ha hälsan och gör framsteg (om än i olika steg) så tycker vi att allt verkar lugnt. Och då oroar vi oss inte. Eller stressar henne. Allt kommer ju när det är dag på ngt vis. Och detta är såklart olika för olika barn.
Kram!!

Millan sa...

Hej! Hoppas det gick bra idag? Men josses... det later valdigt overambitiost att skicka barnen till fysioterapi om de inte kan krypa vid 9 manaders alder... Nils borjade ga vid 9 manader men inte krypa forran vid 11 manader. Jag borjade krypa vid 12 manader och inte ga forran vid 18 manader (!!!). Alla ar ju hur olika som helst och det ar val inte ens alla som faktiskt lar sig krypa utan manga av mina kompisars barn har tagit sig fram genom att hasa sig fram pa rumpan tex.
Ja ja... fast det ar klart att det ar bra att de haller koll pa de som var for tidigt fodda for att liksom kolla av!
Kram

Saltistjejen sa...

Millan,
javisst är det så. men jag tror att de bara "inte vill missa" om något barn behöver extra stöd. Fast visst tycker jag att det känns helt konstigt att de följer ett "åldersschema" så slaviskt på något vis.
Kram!

Suzesan sa...

KOnstigt det där. TUR hon kryper bra nu och nästan nästan släpper och går.

Min son var inte så snabb på att krypa. Jag tror han var sju måndader.

Gå det gjorde han senare, minns inte riktigt men det var väl...14 månader..han var för lat. Det gick snabbare att krypa och sen så ställde han sig bara upp och gick. Utan träning knappt.

Han kunde det.
Min dotter kröp när hon var sju månader och gick sitt första steg alldeles precis på sin ettårsdag. Min dotter vägde 2940, 49lång och min son 3180, 50lång.

Innan dess hade de hasat sig fram på golvet....

Hoppas det gick bra.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
nej det där är ju verkligen så himla olika!
vi är inte ett dugg oroliga över hennes utveckling.
Det kommer när det kommer.
Kram!!