tisdag, juni 02, 2009

Konsten att krypa

Det där med att krypa ja. Det tog sin tid för Lill-Skruttan att komma på hemligheten bakom krypandet. Men så en dag i maj hände det. Plötsligt kom hon krypandes runt soffhörnet när vi satt och åt middag. Bara så där. 
Hon kan numer få upp lite fart också. Även om hon oftast bara kryper en kortare sträcka och sedan sätter sig upp. Tittar sig omkring. Var finns det något spännande? Vart vill man komma?Sedan kryper hon vidare. Hon kryper, men på ett lite eftertänksamt vis.

Fast det allra mest spännande på dagordningen just nu är ändå att stå. Att resa sig och att sätta sig igen. Och så resa sig upp igen. Och sätta sig. Igen. "Knäna-böj" är en övning som görs ofta där hemma nu. Och inte bara att för att ställa sig utan också för att gå. Med hjälp av stöd såklart. Soffan är favoriten hemma. Men den tar ju slut alldeles för snabbt vilket inte är så skoj! Att gå med mamma och pappa fungerar också bra. Men de finns ju inte alltid tillgängliga. Eller så orkar de inte gå dubbelvikta som ett par fiskekrokar.
Jaja, vi får se när det är dags att prova på några steg utan krokiga bihang. Jag tror det kommer komma nu under sommaren. Balansen är redan så mycket bättre. Och styrkan, viljan och envisheten finns där redan.

Jag har dessutom fått förfrågan om att visa krypandet på film. Ber om ursäkt att det tagit lite tid, men krångel med uppladdning av filmer, byte av dator samt Sverigebesök har försenat det hela. Här kommer de nu iallafall. Lite rörliga bildbevis. Först ut är en film som togs bara ett par dagar efter att Lill-Skruttan kröp för första gången. Man kan se att det fortfarande är en ganska låååång startsträcka och att det är lite småvingligt. Men till slut kryps det. Lite.

Var filmen togs? Jo det var en sk "Vårfestival" på Lill-Skruttans dagis som vi gick på. Barnen sjunger och dansar och ställer ut sin konst som de gjort under våren. Lill-Snorpans rum var dock inte med eftersom de är för små. Men nästa år är det nog dags....
Det var riktigt skoj trots att vi inte känner några av de äldre barnen. Men det var himla sött att se dem utföra sina sång- och dansnummer. Efteråt bjöds det på fika och man kunde gå runt i ett av rummen där konsten visades upp. Konsten bestod i allt från olika teckningar, målningar samt mer avancerade saker som olika teman där de gjort egna pass och världskartor mm.

                          


Här nedan är ytterligare ett par bilder från evenemanget.

Det var många barn och stolta föräldrar som samlats. De båda musikpedagogerna som besöker dagiset en gång i veckan var de som tillsammans med barnen nu stod för sång och dans. En av dem syns här med sin gitarr längst bort på "scenen".


Lill-Skruttan på pappa M´s axlar.


Här sitter hon tillsammans med en av sina kompisar A (förövrigt den äldsta i Lill-Skruttans rum nu ca 1,5 år) i knät på en av sina favoritlärare C.
C är även "företåndare" för rummet där Lill-Skruttan går och är nog den som vi frågar och  diskuterar allra mest med vad gäller olika saker om, med och kring Lill-Sruttan.Denna krypfilm är från förra helgen. Nu går det betydligt bättre och snabbare.

                               


16 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Det är så roligt hur de gungar så där fram och tillbaka för att förbereda sig. Nu gjorde hon väl det till musiken också men de brukar ju gunga som del av förberedelsen.
Duktiga tjejen!

Suzesan sa...

Taktkänsla har hon;)

Nu så är det snart dags för att springa omkring....ojdå tänk att imorgon fyller hon ett år.Gulle Ella.

Vilket språk talar hon hemma blir det blandat och jag tänker på hur hon håller isär språken. Spännande att se sen när hon börjar prata på riktigt.

Ha en bra dag
Kram
Susanne

Anonym sa...

Men så söt hon är!
Leon tittade på båda filmerna och log stort. Han tycker om Ella minsann!! :D
Leon kryper ju inte som henne utan rumpskyfflar liksom. Tror det beror på att han HATADE att ligga på magen så det blev naturligt att sitta och dra sig fram istället.

Leon drar sig inte upp så ofta men jag kan tänka mig att det bara smäller till så har vi båda två små vingliga wobblers som tultar omkring.

Tack för mailet också! Ska maila tillbaka snart!

KRAM!

Annika sa...

Hon är ju så gullig!!!
sötnosen!
Karolina kröp sent, vid 11 månader...men sen blev det desto mer spring i benen för den damen.
har en känsla av att det blir samma för Bella-Bus :-)
Är det ettårsdagen idag, onsdag????
WOW!!
Grattis till den lilla, och grattis till er!!!
Visst är det otroligt hur fort tiden går när man fått barn...SCARY!! OCh ännu fortare kommer den att gå!!!
Stor kram från mig i ett småmulet och smpregnigt DC!!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahaha, ja det dr gunget är ju så lustigt! Det har hon hållitpå med länge. Ofta gungar hon även till muik om det är något hon gillar. Men här är det nog mest för att förbereda sin krypning.
:-)
Kram!Suzesan,
ja det dröjer nog inte alltför länge innan hon börjar försöka gå själv tror jag. För det är vad hon helst vill göra nu. Stå och gå.
Fast krypa går bra det med... Hon har fått en lite annan frihet nu när hon kan ta sig fram utan hjälp och det är nog något hon gillar.
Och talet är vi också nyfikna på när det kommer.
Kram!


Jess,
jag tror det är vanligt att barn faktiskt inte kryper utan rumhoppar, rullar eller tar sig fram på annat vis. Vad roligt att Leon gillade filmerna! :-)
Och jag tror att han snart kommer att vilja prova på att stå och gåå också. Det blir nog som du säger bara "pang"!
Kramar!!


Annika,
haha ja det blir det nog.
Ettårsdagen är inte förrän imorgon men då blir det nog bara ett lite mindre firande. Sedan blir kalaset på lördag.
Känns lite konstigt bara att fira någn som inte kommer att "bry sig". Hon förstår ju såklart inte att hon fyller är än. men det sk bli skoj ändå, men det känns mer som att man gör det för oss själva och för att kunna berätta senare för henne när hon blir äldre hur vi firade hennes 1-årsdag.
Kramar!!

Ann sa...

Äntligen!!! Som jag har längtat efter denna film!!!! Kraaaaaaaam

KARLAVAGNEN sa...

Känsla för musik har hon! Å gööör-söt är hon!

Millan sa...

Ah vad duktig hon ar lillsnorpan och sa SOT hon ar!! Sa gulligt dar hon gungar och gungar i forsta filmen :-). Det maste ju vara jatte skoj att plotsligen kunna ta sig fram sjalv och upptacka varlden lite! Lite jobbigare for mamma och pappa bara for plotsligen kan man ju inte lamna dem sjalva om ens for en minut...
Vilka jatte fina klader hon har pa sig ocksa! kram

Saltistjejen sa...

Ann,
ja jag VET! Sorry för att det tog sådan tid!!!
Nu hoppas jag kunna uppdatera sådana här saker lite snabbare när M fixat min nya jobbdator. men innan var det så knöligt.
Kraaaam!!!


Karlavagnen,
haha! Ja hon gillar faktiskt musik mycket!
Tack!!
:-)


Millan,
Jo visst är det lite mer koll man måste ha nu. Kan inte slappna av så mycket som förr. men det är ändå så himla roligt nu när hon börjar upptäcka världen omrking. jag tycker det ska bli skönt när hon blir lite stadigare också och kan stå och gå utan stöd för nu är man ju lite på spänn också just för att det är stor rammelrisk hela tiden... :-)

Tack för komplimangen om kläderna också. Klänningen är svensk och den fick hon i present av sin gulliga faster nu när vi var i Sverige senast! Och pyamasen är inköpt här, men tror det är ett italienskt märke (Zutano). jag gillar deras kläder för de har så mycket roliga färger o mönster! :-)
Kramar!!

Desiree sa...

Att kunna ta sig fram krypandes måste vara ett stort framsteg för en liten som Ella. Det är så himla roligt på första filmen hur hon sitter och tar sats länge innan hon kommer iväg. Underbart Saltis :-)

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja hon tycker det är superkul att krypa omkring!
Och ja det var roligt i början för då tog det rätt lång tid innan hon likosm "kom iväg". Hon satt länge och tog sats innan hon fick tillräcklig fart! haha! :-)
Nu går det lite snabbare från startposition till krypandet.
Kramar!

Cecilia/svengland sa...

Vad söt hon är.....självklart är det ok att du länkar till min blogg! :-)

Saltistjejen sa...

Cecilia,
tack!
och roligt att jag kan länka.
Ska göra det nu!
:-)

Emmama sa...

Vad duktig hon är! :) Nu är ron slut för er, nu blir det att säkra lägenheten.. ;) KRAM!

Nilla sa...

Vad söt hon är! :-) Jättekul att få se. Ha en skön helg.

Saltistjejen sa...

Emmama,
haha! japp! Vi håller på med detta. För fullt. TV-bäken var först ut. u blir det bokhyllor. Köksskåpen har vi redan fixat för länge sedan pga katterna! :-)
kram!


Nilla,
tack! Ha en skön helg du också!!
Kram!