måndag, oktober 26, 2009

Puerto Rico - Fjärde dagen samt sista dagen

Eftersom min bloggkompis Petra kommer till New York City imorgon och faktiskt ska bo hos oss åtminstone en, kanske två nätter så tänkte jag passa på att posta mitt sista inlägg från vår härliga resa till Puerto Rico då vi ju bodde på just Petra och hennes O´s Bed & Breakfast!


Vår fjärde dag i Puerto Rico var även O ledig eftersom det var en lördag. Vi hade planerat en tur till El Yunke - regnskogen som ligger ungefär en timmes bilfärd från Petchies och O´s hem. Där hade vi tänkt ha en picknick och sedan vandra lite, men eftersom regnet, som man trodde skulle kommit under gårdagen, istället anlänt denna dag så ändrades planerna något. Vi bestämde oss för att åka förbi ett köpcenter som låg på vägen mot skogen och stanna där en stund på förmiddagen för att se ifall vädret skulle bli bättre. Det blev en del shopping och även en lunch. Petchie och O handlade för första gången i en Skechersaffär och det var även där som hon höll på att få med sig en vänstersko som var av annan höjd än högerskon. Dessutom trodde expediten även att Petchie var Lill-Skruttans mamma, men båda dessa misstag klarades så småningom ut.

Efter lunchen tyckte vi alla att regnet verkade ha mildrats något och vi bestämde att köra ut mot El Yunke. Enligt Petchie och O så "regnar det ändå där" och regnet hade avtagit mycket sedan morgonen.

Det var en speciell känsla att gå i regnskogen.
Särskilt ljuden tycker jag gjorde att det kändes som en annan planet. Jag
påmindes om den utställning fotografen Mattias Klum hade för många år sedan i
Stockholm där man kunde höra inspelningarna hans fru gjort under den expedition han
gjorde då.


På vägen uppför berget fanns det flera vattenfall. På detta bildcollage syns ett av dem. Vi stannade till vid detta utsktstorn också och gick uppför trapporna för att från toppen kunna se ut över skogen. Det var inte den bästa sikten direkt på grund av regnet men man kunde ändå se en bit. Otroligt häftigt!


Vätskedepå efter regnskogsvandringen.


Mer vatten.

Efter vår regnskogstur åkte vi tillbaks till lägenheten i San Juan. En av Petchies och O´s vänner kom över och gissa vad vi åt....? Jo, pizza såklart! Det lite extra roliga med deras jättetrevliga vän B var att hon är svenska. Så det blev självfallet lite prat på svenska också. Även om hon glatt skiftade emllan svenska, spanska och engelska beroende på samtalspartners.

Vi hade planerat att gå och se en av de "dans- och musikuppträdanden" som tydligen sätts upp i staden med jämna mellanrum. Nu minns jag inte om det var varje vecka eller om det var ett par gånger per månad, men vi hade i allafall turen att vara där när de skulle ha en av sina föreställningar. Det var inhemsk musik och dans som spelades och visades vilket var jätteroligt att få se. Vi var något sena till föreställningen men det gick bra att bara komma dit och smyga in som publik.

Efter det sista dansnumret kom plötsligt dansarna ut i publiken för att bjuda upp. En av kvinnorna kom ångandes mot oss och till min överraskning ser jag att hon först försöker få med sig M upp på scenen. Hahahaha! Jag som vet att han hellre skulle gå till tandläkaren och dra ut 10 tänder utan bedövning än att dansa offentligt tycker det är rätt roligt att se hur han handlöst kastar sig bakåt ner på marken för att undgå detta. Samtidigt skakar han så frenetiskt på huvudet att det är ett under att det inte lossnar. Istället siktar hon då in sig på O och han är mer lättövertalad och förljer glatt med upp på scenen. Sedan dansas det. Även Petchie´s och O´s kompis B blir uppbjuden och svänger enkelt om på scenen i sina flipflops...!


Jag lyckades fånga en del av det hela med kameran och nedan är några foton samt ett litet filmklipp. O dansar i mörk tröja och beiga byxor, och framför honom dansar B i jeans, grått linne och flipflops.

Det var inte bara jag som fick den dansande O och B på film. Kvällens föreställning spelades även in av Colombiansk TV. Något resprogram tror jag. Programledaren syns i ett par av bilderna nedan. Det är den vackra kvinnan klädd i gult. Så kanske har O och B nu dansat i colombianska TV-rutor?

Här följer O med upp på scenen
(bildkvaliteten är inte den bästa eftersom jag fotade utan blixt men tyckte ändå det var en så talande bild när O går upp på scenen med sin dansös).Här dansas det för fult. B syns längst fram, till höger lite bakom kan man skymta O och i gult till höger om honom syns den colombianska TV-programledaren.


Efteråt intervjuas O. Man frågar bl a var han kommer ifrån men så snart han öppnat munnen säger den som intervjuar att han hör att O är spanjor!


Vid samma fråga till B utbryter ett litet jubel då hon svarar att hon är svenska men att hon numer bor här för att hon är gift med en puertorican.


Romantik.


Efter detta blev det ett par drinkar på en mysig uteservering intill.


O och M med varsin Mojito.


Tillbaks i lägenheten tog jag denna nattbild från fönstret.


Dagen efter var vår hemresedag men eftersom planet inte skulle gå förrän vid 17-tiden så kunde vi utnyttja även större delen av denna vår sista dag här. Det var dock en dag då vi fortsatte att ta det lugnt. Vi tog en tur till stranden, packade ihop våra kringströdda saker och avslutade med en god brunch på ett av Petra och O´s favoritställen där de serverar spansk och puertoricansk mat.

Mycket kul kan man ha med fina strandleksaker.

Sedan blir man ganska trött och tar en liten Power nap på stranden.


Sista smaken av havet för denna gången.


Mycket god spansk och puertoricansk brunch!


Kunde inte låta bli att ta detta foto i Taxfreeshoppen på flygplatsen. Jag vet att Absolut inte är svenskt längre, men i min värld är den ändå fortfarande det...


Och eftersom vi var i just Puerto Rico blev det såklart bilder på deras flytande guld också - rom!


I väntan på planet. Man kan ha rätt kul med en stol i väntsalen vid gaten faktiskt. Om ni inte testat kan ni göra det nästa gång ni ska flyga....
Flygresan hem gick väldigt bra. Eftersom det var en kvällsflygning somnade Lill-Skruttan nästan direkt och sov i åtminstone någon timme vilket var bra. Vi var sedan hemma i lägenheten igen runt midnatt. Trötta men glada. Vetskapen att vi hade ytterligare en ledig dag (Labor Day) var också skön.


Återigen TACK Petra och O för att ni öppnade ert hem för oss och lät oss inte enbart bo utan även ta del av er vardag och ert liv i San Juan!

17 kommentarer:

olgakatt sa...

Kul med stolar på flygplatsen?? Nähä, du! As-obekväma är dom! Fråga en som vet.....

KARLAVAGNEN sa...

Olgakatt! Testa med att ha blöja på nästa gång. Mer vaddering (glid)! Gör susen (har jag förstått). Fina bilder Saltis!!!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
men du jag tror bara att du fick en rejäl överdos.
och jag gissar att di satt ganska still? Tipset är att aldrig sitta syilla längre än 5 sek åt gången...!
;-)
Kraaam!


Karlavagnen,
Hahaha! Du har nog säkert rätt. Det svåra brukar kunna vara att hitta byxor som passar... har jag hört...
;-)
Kram!

Desiree sa...

Även fjärde dagen blev mycket lyckad. Kul att få uppleva den där lokala dans showen. Något sådant var inte vi på men man hinner ju inte allt. Jag har full förståelse för att M inte ville upp och dansa. Men det var roligt att läsa att han skakade på hvuudet så frenetiskt så att du trodde att det skulle gå av. El Yunke besökte vi också och det var ju helt fantastiskt där! Jag har nog aldrig upplevt regnskog på det sättet innan. Shit vad det regnade då vi var där. Det var som att gå i dushen då vi gick leden. Oroligt söt bild på Lilla E då hon ligger på stranden och tar sig en tupplur efter ett härligt badpass. Ha så trevligt idag tillsammans med båda Petrorna.

Annika sa...

Kul bilder!
ELLA SÅ SÖT!!!
Bilderna på stranden är obetalbara. El Yunke var det kul att se, det tycker jag med.
HA så KUL med Petra NU!! SYND att jag inte kan komma upp.
ja, regnet suger, men it is what it is!! Ska tydligen inte klarna upp förrän på torsdag. OH WELL!!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det regnade när vi var i El Yunke också men inte alls så mycket. Det ahde ju dock regnat gansk kraftigt innan vi åkte dit, därav vårt stopp vid köpcentret först. Men när vi väl var där så droppade det bara lite. Jag tyckte det var jättehäftigt verkligen!
Ja det ska bli kul att träffa petra. Hoppas det blir 2 Petror så småningom men det är itne säkert. Tyvärr är det även väldigt trist väder här nu med regn, men Petchie-Petra verkade tycka det var ok ändå när jag textade henne om vädret.
Kram!!


Annika,
ja det var tråkigt att du inte kunde komma. men kanske kommer du i november?? har ni bestämt ngt än?
Så tråkigt att vädret blev så dåligt nu denna veckan när det var strålande förra. jaja, det är som sagt inte mycket man kan göra åt det mer än klä på sig ordentliga kläder...
Kraaaam!

Suzesan sa...

Vilken härlig reseberättelse. Ser så skönt ut med LillSkruttan där hon sover på stranden. Hahah så rolit du beskrev hur OGÄRNA M dansar. Tur han klarade sig.

Nu hoppas jag ni får riktigt RIKTIGT trevligt ihop med ert besök. Men av inlägget att döma så vet jag att det får ni ju. Kul.

kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
tack! ja visst ser det mysigt ut med liten sovstund på stranden. :-)
Och ja M dansar väääldigt ogärna. Jag ahr försökt många gånger utan något resultat haha! Att han skulle dansat på scen vore ännu mer otänkbart eftersom han verkligen avskyr at "visa upps ig" också! Så det hade varit de två sakerna han ogillar mest i en kombination...!
Det kommer nog bli jättebra med Petras besök. Synd bara att vädret är uselt. Men det kan man itne göra ngt åt.
kramar!!

Lia sa...

Hej kompis! Jättekul att äntligen kunna följa dig/er igen! Vilket härligt inlägg från er resa till PR. Haha, min J skulle säkert ha stått på front row för att få gå upp och dansa=) han älskar att danska och gör det inte direkt med stil, om man säger så! Jag brukar nästan lämna rummet så generad som jag kan bli av hans viftande! =) Såg ditt shopping.inlägg längre ner! Fina saker du alltid hittar till E. När jag väl tar mig till NYC ska vi allt se om det inte går att locka fram shoppingkvinnan i dig! Hittills har ingen gått säker i närheten av mig, tom svärmor har blivit omvänd och DET var inte lätt! Kram

olgakatt sa...

För kännedom till alla er med väntade eller befintliga barn:

I det nu, till mitten av november, högaktuella oktobernumret av Grönköpings Veckoblad meddelas att:

Barnvagnar med hållare för kaffelattemugg, mineralvattenflaska, mobiltelefon, ipod, laptop, sminketui, solglasögon, jogginskor, tennisracket och golfparaply har nu inkommit på Varuskrapan. Även något barn av mindre storlek får plats i vagnen, meddelar hr. varudirektör A. Jonsson.

Bara upplysningsvis, alltså....

F. ö. misstänker jag att vadderade byxor i passande storlek knappast hade gjort min flygplatsväntan så mycket bekvämare, men tack för tipsen!

Saltistjejen sa...

Lia,
hahahaha! Petra läste din kommentar och skrattade högt. Sedan läste hon den för mig och vi skrattade ihop! Stackars J som så gärna vill dansa.... ;-)
och ja ang shopping ska jag ut med petra i em och se om jag kan hitta ngåra jeans eftersom jag bara MÅSTE köpa det!
Kram!


Olgakatt,
där ser man! Prylar och barn/föräldrar är ju något som verkar gå hadn i hand nuförtiden...! ;-)
Haha nej jag tror ärligt talat inte att vadderade byxor förändrat så mycket för dig på flygplatsen. Tyvärr.
Kramar från regnigt NYC

Taina sa...

Vad mycket kul ni hann med på er resa. Den där turen till regnskogen måste ha varit häftig.

Skrattade åt filmklippet med dansen! Han var en hejare på att dansa, Herr O! Synd att M inte ville. Men han hade kanske tandvärk! Hahahahahaha!!!

Lill-Skruttan då, som somnade på stranden. Ljuvlig bild.

Kramar på er!!!

Taina sa...

Måste bara tillägga att Liisa blev alldeles till sig när jag visade bilderna på LillSkruttan och ännu mer när jag berättade att hon kunde gå "Ååååh lilla E" ropade hon. Hahahaha!!!

Kram kram

Suddrik sa...

Powernap-bilden på stranden... ÅÅÅH VAD GULLIG!! Ska ni inte överväga den där modellagenturen i alla fall?? (jag bara skojar!! Jag vet att ni inte vill! ;)

Anna, Fair and True sa...

Vilken härlig vistelse ni verkar ha haft! Jag skulle verkligen vilja besöka en regnskog någon gång! Men det regnar väl inte alltid där fast det heter så?! ;)

Gulligt - och skönt - med powernap på stranden!

Haha, jag skrattade gott åt din beskrivning om M's inställning till dans ! :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Taina,
haha så det sa hon din lilla Minsting. Minsann. Vi får väl snart hälsa på igen så får hon ngn att leka med. Nu kan ju Lilla E springa runt ockspå, haha!
:-)


Suddrik,
:-)Anna Fair and True,
japp regnskogen var jättehäftig att ha besökt. Även om vi gjorde "lightvarianten". men det var en skön känsla att vara där!
Och jo eakt så är det med M och dans. Han är iiingen som rumlar runt på dansgolvet om han slipper. Hans givna plats är nästan alltid istället i baren med en öl.... Snicksnackandes med vänner.

Petra H sa...

Så roligt att läsa om era sista intryck av vår fina ö! Hi hi, det var mycket som var förvirrat i Skechersaffären, expediten trodde ju dessutom att M och jag var ett par ;-) Det blev ju en minitur i El Yunque men roligt att ni trots allt tyckte att det var en minnesvärd upplevelse. Du glömde attacken av den vandrande pinnen ;-) (låter som titeln på en dålig skräckfilm :D)
Ha ha, jag vet inte om O visar några större danskonster på filmen men han ÄR faktiskt bra på att dansa!! Till skillnad från mig som är precis som M - dansar helst inte, iaf inte när det är salsa eller vals eller någon annan specifik dans med olika steg och sånt. O och jag har suttit oss igenom TVÅ julfester här i PR - där alla kollegorna dansar salsa, merengue och bachata (?) som proffs!!