onsdag, oktober 21, 2009

Pusseldag

Febertermometern igår visade på 38,9 grader efter att jag hämtat på dagis. Lill-Skruttan hade äppelkinder och glansiga ögon. Het som en liten bakugn. Mer kinkig än vanligt. Närmare till både gråt och gnäll. Ändå, vad är det som gör att sjuka barn trots hög feber ändå är i stort sett lika aktiva som annars?? Själv hade man ju däckat i sängen med den temperaturen. Men barn verkar inte alls känna av feber på samma sätt. Iallafall inte såhär små barn. Eller är det bara vårt barn som inte gör det?

Nej igår skulle det läsas böcker, klättras i soffan, på stolar, i vagnen, på sängen.... precis som vanligt. Enda skillnaden var som sagt att hon hade om möjligt ännu kortare tålamod när något gick henne emot (läs: saker och ting inte hände på stört, exakt på sekunden när hon ville att det skulle ske). Då blev det gråt och tandagnisslan. Men ligga lite lugnt och gosa med mig i sängen eller i soffan eller på golvet det var det inte tal om. Nejdå. Fart och fläkt. Men som sagt med mindre buffertkapacitet för de där motgångarna. Även aptiten var mindre än vanligt, men så är det ju ofta när man mår dåligt. Man är inte lika hungrig.

Natten tillbringade jag på soffan vilket var skönt. Men M rapporterade i morse att Lill-Skruttan sovit ända till 05.30 i sin säng. Först då hade hon vaknat och ville till vår säng där hon somnat om. Nu har vi pusseldag, d v s vi får pussla våra jobbaktiviteter lite. Inget dagis idag såklart så jag har halvdag här på jobbet och fick ynnesten att ta "förmiddagspasset". Efter lunch blir det väl avbyte där hemma så att M också kan gå och få något gjort. Lite hattigt blir det, men vad ska man göra. Just nu är jag i vilket fall innerligt glad och tacksam att jag har så nära till jobbet. Det gör sådana här dagar enklare att pussla ihop. Man kan ju till och med gå fram och tillbaka mellan hem och jobb flera gånger samma dag vilket ofta är väldigt bra.

Ute strålar solen liksom igår. 20 grader är utlovade idag, och för närvarande är det 14.
Synd bara att man inte kan ta tillvara det vackra vädret. Men det får en iallafall på bättre humör trots att man är inomhus.

10 kommentarer:

Desiree sa...

Hoppas att lillan mår bättre till imorgon. Nej jag fattar inte alls hur det kommer sig att de små kan vara i farten trots hög feber. Det verkar funka annorlunda för barn och vuxna. Barn verkar ju också få feber både lättare och oftare. jag får feber väldigt sällan men då är jag rejält sjuk också. Hoppas det funkar någorlunda med pusslandet. Här har vi också fint höstväder med en temperatur på ca 20 grader och strålande sol.

Saltistjejen sa...

Desriee,
ja det måste vara olika för barn o vuxna. Jag mår verkligen jättedåligt om jag har feber! Särksilt så hög!
Skönt att höra att ni har fint väder ni också!!!!
Kramar!

Annika sa...

Jo, det är annorlund på kids och vuxna, absolut!
Om jag har lite feber blir jag så trött, men jag minns att K var pigg när hon hade ganska högfeber som liten. Numera är hon trött då hon har feber.
Hoppas det inte är svinisen hon åkt på. Den verkar ha börjat härja lite runtomkring nu!
Och vädret är för ljuvligt idag!
Synd att ni kan gå ut och njuta av det.
men, de dagarna kommer ju de också!!
KRAMAR och krya på lilla ella nu!! PS, måtte ni slippa eländet!!

KARLAVAGNEN sa...

Hoppas att den lilla kryar på sig samt att ni inte blir förkylda. Vet inte heller varför barn är relativt piggelina fast de är sjuka.

Anne sa...

Hoho i stugan :)
Hur mår gulletrollet i skrivande stund? Hoppas hon är mycket bättre!
Hur är det förresten, jag förstår att sunt förnuft och vanligt vett och etikett från föräldrarna måste råda. Men har annars dagis regler, typ att feberfritt barn måste vara hemma en dag efter sista feberdagen (eller vad det nu skulle kunna vara för "regler"). Det är klart, sen finns det ju inga dagispoliser som kontroller sånt, men äh du förstår vad jag menar.
Just det där när språkliga utvecklingen sätter igång och det händer saker dagligen, det måste vara en rolig tid (även om ju så klart varje tid och period har sin charm). Personligen tror jag inte jag är en bebisperson utan mer än den som där som njuter mer när barnet är lite äldre och förbi de första 5-6 månaderna kanske. Fortfarande en liten bebis då också så klart, men ändå inte nyfödd. Men som sagt, alla åldrar och perioder har ju sin charm antar jag.
Apropå språket, är det en blandning av försök till svenska och engelska ord som kommer ur hennes mun eller tycker du det ena eller andra språket dominerar?
Spännande är det i alla fall!
Du skrev ju ett inlägg tidigare med liten lista över ord som sägs, kommer ihåg shoe/sko från den listan bla :)
Vad kul förresten och ett tecken på förtroende och uppskattning från chefen att vilja höra vad du har att säga om den där situationen på labbet.
Kram!

Suddrik sa...

Jag förundras alltid över detsamma, har jag 0.2 över normaltemp så känner jag av det, 0.5 - nästan död. Men ungarna... ibland är det nästan tvärtom vad gäller aktivitet! Bara lite mer gnäll ;-)

Vad gäller långa inlägg... alltså, det är ju skillnad på blogg och blogg. Är man intresserad kan man ju läsa spaltmeter. Så fortsätt du, jag orkar!! :-D

Taina sa...

Är det inte otroligt att de orkar hålla på? Trots febern. Man blir matt av att bara tänka tanken att springa omkring och härja med 37,5. Typ.

Det måste vara underbart att ha det så nära så ni kan pussla ihop dagarna så här. Vi hade det så i Sverige ett tag och det var verkligen bekvämt.

Njuter av dessa fina dagar nu. Så skönt att det blev lite varmare igen. Najs.

Kramar på dig och Lill-Skruttan!

Saltistjejen sa...

Annika,
javisst måste det vara så. Själv är man som sagt halvdöd om man har hög feber.
kram!


Karlavagnen,
ja jag har nog redan åkt på ngt. Men jag hoppas bli bättre snart.
Kram!


Anne,
jo på dagis har de regeln att minst en feberfri dag måste barnen ha hemmma innan de kommer tillbaks. Tycker dock det är en rba regel. Det gäller ju att försöka att sprida smitta vidare till resterande barn och biland är det lite klurigt med feber hos småbarn. Den kan komma och gå så en dag hemma är ju bra. Så är man säker på att de är friska. Just nu är man ytterligare mer försiktig eftersom svininfluensan härjar rätt friskt i staden. Så jag tror att lärarna är än mer uppmärksamma på just feber hos barnen.
Jag gillar också denna åldern mer än den "rena bebisåldern". Tycker att det blev roligare rent generellt efter att hon var ca 9-10 månader och nu efter att hon fyllde 1 har det verkligen varit skoj!
Kram!


Suddrik,
haha så det fortsätter på samma vis trots att barnen är några år alltså! Där ser man.
Haha, ja då kanke du orakr läsa en del av mina låååånga inlägg trots allt då! ;-)
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Taina,
visst är det konstigt att de påverkas så mycket mindre av hög feber. Men det måste vara ngt som är annorlunda med de små liven...
Och ja det är super att ha så nära melllan hemmet, jobben och dagis. Det underlättar vardagslivet enormt. Särskilt som vi ju ofta inte har "vanliga 9-5 jobb" heller utan ibland måste in tidiga morgnar eller ena kvällar. Då är det guld med 5 minuters gångavstånd!
Hoppas du kan prmenera vidare i finvädret nu! Men lyssna på kroppen!!!
kram!!!

Anna, Fair and True sa...

Jag har ju inga egna barn men som jag har förstått så är alla barn så! Det är vi vuxna som är däckade :) Jag tror att 40 graders feber för ett barn är typ 38,5 för en vuxen eller nåt sånt, i allmänpåverkan alltså. Det är därför det blir lite extra otäckt som förälder när barnen verkligen blir däckat. Hoppas lillskruttan mår bättre nu!