måndag, oktober 12, 2009

Fredagstema - sport

Så jag hann inte med Fredagstemat vare sig förra fredagen eller nu i fredags. Vi hade ju besök av Damerna och bloggen har därför fyllts med inlägg från detta. Nu tänkte jag dock försöka att skriva lite kort om fredagens tema. Det är Erica som står för Fredagstemat nu under oktober.

Fredagens tema var Sport.

Okej.
Sport för mig betyder så olika saker.
Det är allt från sportande på elitnivå till allsidig träning à la Friskis och Svettis eller liknande. Alltså mer på den allmänna motionsnivån.

Så vad är sport för mig då?
Kortfattat kan jag sammanfatta min sporthistoria och mina sportreflexioner såhär:

- Jag tränade otroligt mycket som ung. Höll på med simning vilket är en av de sporter som kräver enormt mycket träning redan i tidiga år. De år jag höll på som mest med detta tränade jag 8 gånger i veckan. Det handlade om ca 17 timmar i veckan. Varje vecka. Utom de veckor när jag tävlade på helgerna. Då försvann lördagspasset. Söndagarna var vår vilodag så då hade vi aldrig någon träning. Behöver jag tillägga att jag alltid luktade klor så fort jag svettades. Det tog en månad att bli av helt med den lukten efter det att jag slutade med simningen....

- Jag förde alltid träningsdagbok och de har jag sparat någonstans. Minns att jag bläddrade igenom en av dem när jag packade ihop innan vi flyttade hit och häpnade över hur mycket jag tränade då. Jag hade glömt. Det handlade i snitt om säg runt 25-30 km(!) i veckan plus löpträning (allt mellan 2-8 km per vecka) samt styrketräning. Det är ganska mycket....

- Eftersom jag tränade så mycket i mina tidiga tonår har jag aldrig vare sig förr eller senare varit i så god fysisk form som då. Och jag vet att jag aldrig någonsin kommer att komma upp i den nivån.

- Jag vet även att jag har dessa års intensiva träning att tacka för min grundkondition. Denna gör att jag vet att jag väldigt snabbt kan träna upp mig, även efter långa träningsuppehåll.

- Just nu har jag dock haft en lååång period utan träning. Det handlar om att jag inte tränat ordentligt sedan jag fått Lill-Skruttan. Först p g a trötthet, tids- och sömnbrist. Men det senaste halvåret mest på grund av att jag helt enkelt inte orkat bryta mina nya träningsfria rutiner. Kalla det lathet? Jag hoppas dock att jag ska lyckas motivera mig snart. Framförallt eftersom jag innerst inne vet att jag mår så mycket bättre när jag tränar regelbundet. Både fysiskt och psykist.

- Det som "räddar" mig lite är nog att jag inte alls har ett stillasittande jobb. Jag rör mig mycket på labbet. Tar i stort sett alltid trapporna mellan vanliga labbet och det labb där jag gör cellarbetet. Inte är det många våningar mellan dessa men jag springer de tre trapporna upp och ner åtskilliga gånger per dag ändå. Så lite blir det ju att man rör sig ändå. Dessutom är det ganska aktivt med småbarn haha! Det kryps, jagas och bärs ganska mycket. Och det blir rätt många promenader med vagnen också.

- Jag gillar dessutom att titta på sport. Både på TV och live. Inte all sport dock. Här i USA är det ingen av deras stora nationalsporter som fallit mig på läppen. Däremot älskar jag hockey vilket ju i norra delen av USA ändå fortfarande är ganska poppis. Om än inte alls på samma nivå som Baseball och American Football. Ni som följt bloggen lite vet att jag numer är ett litet Rangers fan! Kan tillägga att dagens match var på TVn när jag kom hem från jobbet. Den slutade 7-2 till Rangers över Toronto´s Maple Leafs.

- En stor skillnad som jag tycker mig se här i USA vad gäller sportutövandet jämfört med Sverige är att det är en oerhört hög nivå på sportandet under skoltiden. Det är en massa krut som läggs ner på de olika skollagen. Både under tidiga skolår och sedan ska vi inte tala om College. Här är t ex collegefotboll och collegebasket enormt stort. Däremot tycker jag att sportutövandet minskar drastiskt efter skolan. Jag har inte riktigt hört talas om någon motsvarighet till t ex Korpen eller sådant som är relativt stort i Sverige bland vuxna. Men kanske finns det?

- Sportevenemang jag älskar att titta på är framförallt stora evenemang som OS samt såklart hockey-VM. Och när det är fotbolls-VM så har det varit roligt att vara här i NYC. På grund av att stadens befolkning består av så många icke-amerikaner så blir det nästan lite fotbollsfeber. I nästan alla delar av världen utom just USA så är ju fotboll enormt stort. Men annars är jag ingen större fan av att kolla fotboll på TV.

*) Bilderna i inlägget är inte tagna av mig själv utan de är från nätet.10 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag glömde faktiskt bort simningen när jag berättade om min sporthistoria på bloggen! Jag gick ju faktisk på Plask & lek eller Lek & plask (vad det nu hette) och simmade i lågstadiet. Sedan slutade jag för jag gillade inte att jag var tvungen att tävla. Och så var jag urusel på att dyka samt crawla hahaha.

Jag provade också på friidrott ett tag men det berättade jag inte om i mitt inlägg heller. Kanske måste uppdatera :)

När jag bodde i USA reflekterade jag också över att det är så mycket sportande i skolan i USA men inte lika mycket utanför. I Sverige spelar man ju en bollsport eller simmar eller rider (för att ge några exempel) utanför och efter skolan har slutat för dagen medan i det i USA alltid sker inom skolans ramar, eller kopplat i alla fall. Jag tror att det är därför det inte finns ett utvecklat idrottsliv efter skolåren och för vuxna. En teori i alla fall.

En annan grej jag tänkte på i USA också var att man ofta spelade en sport på vintern och en på sommaren och kanske något i mitten. T ex basket på vintern och baseball på sommaren. I Sverige håller man ju oftast på hela året. T ex fotboll fick vi allt träna inne på vintern, eller köra annan träning, t ex löpträning och jijutsi (för att bli smidigare). För de lägre åldrarna är det ju ganska bra, så får man prova på allt. Men efter ett tag måste man ju koncentrera sig på en eller två sporter. Men det kanske amrisarna gör till slut ändå för de är ju ändå ganska bra på sport! :)

kram!

Anna, Fair and True sa...

Kul att du förde träningsdagbok förresten! Kul att spara och läsa när du sitter på ålderdomshemmet! :)

Annika sa...

Ja, precis, amrisarna är ju j-gt bra på sport så nog satsas det alltid.
Peter var med i en korplag och spelade fotboll, även volley-boll spelade han en ggn i vevckan på kvällstid som vuxen. Tror det finns massor med sånt bara man vet om det sas.
Vi har en kompis som spelar massor med "korp" fotboll, vanlig soccer alltså. så, man kan lugnt säga att det finns i alla former.
Gymmen är ju proppfulla o där spelas det squash o tennis och basket o annat i sinne :-) (tycker ointresserade jag, då'rå, hehe).
SOM du har tränat simning i din dag!! WOW!! Klart du har grundkondis av all sådant!!
Och så är du Rangers fan, hihi!! Då blir det illa då när the Caps möter Rangers, hihi!
OS och VM är kul. Ser fram emot vinter-OS! ja, mer eller mindra iallafall :-)

Kram från ett kylslaget DC!

Desiree sa...

Kul att läsa att du varit simmare. Det har jag dock själv aldrig varit. Jag tror absolut att du har fått en mycket god grundkondtion på det sättet. Sedan är det som du säger rätt aktivt med en liten att springa efter och sedan tror jag att du går en hel del mellan hemmet och labbet och sedan på labbet som du säger blir det en hel del spring. Det viktiga är ju att man mår bra man måste ju inte träna. Här nere är det dock svårt att få till någon form av vardagsmotion så det är gymet som gäller. Ha en fin tisdag. Skönt att höra förresten att damerna nu kommit tillbaka välbehållna. Det var en lång och seg hemresa måste man säga.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha jag var också inne på friidrott ett tag i typ mellanstadiet. Men då hade jag redan börjat träna rätt mycket simning så det var det jag valde. Spelade dock fotboll ett år men jag var skitdålig, hahahaha! Jag ahr inget bra bollsinne alls. Däremot var jag jädrans snabb på plan så jag fick vara mittfältare och sprang nog mest runt och irriterade motspelarna...! ;-)
kram!


Annika,
aha! å det FINNS alltså sådana typer av serier om man gillar att spela någon lagsport. Kul! Jag spelade ju en hel del innebandy på universitet men det var inte Korpen utan emr inom studentorganisationen på ngt vis, men det var även icke-studenter i vissa av lagen.
Hehe nej det blir inte skoj att möta Capitals. Särksilt inte som Rangers oftast vekar flrora mot dem. ;-)
Kraaam!


Desiree,
nej jag vet att man inte "måste" träna såklart, och jag är glad at jag inte har et stillasittande yrke. För man får en hel del vardagsmotion när man springer runt på labbet. Däremot så vet jag att jag skulle må ännu bättre ifall jag verkligen kom igång att träna. Jag känner ju min kropp och vet att man blir mindre trött om man har en bra motionsträning åtminstone någon gång i veckan. Tyvärr har jag hittills inte alls prioriterat det. tycker ofta att tiden inte riktit räcker till, men det är säkert mst bortförklaringar.
Kramar!!

Anna, Fair and True sa...

Kommer ju på en massa fler saker jag testade som barn. Förutom simningen i lågstadiet och friidrotten i mellanstadiet (tror jag det var) spelade jag lite innebandy i högstadiet eller om det var gymnasiet, dvs utanför skolan. Måste nog uppdatera mitt inlägg lite för jag fick det nog att låta som den enda sporten jag utövat på riktigt och under en tid var fotbollen :) Men visst, det andra var inte på samma allvar.

Taina sa...

WOW!!! Simmade du SÅ mycket! Helt otroligt! Varför slutade du och när? Isabella simmade i många år. Hon började som 5-åring och slutade när hon var 12. De tränade ju HUR mycket som helst. Som förälder är det inte världens roligaste evenemang att titta på. När de tränar vill säga.

Du måste ju vara URSTARK!

Jag gillar också OS och VM men då är det friidrott som gäller. För hela slanten. Så intressant alltså!

Jag hann inte med fredagstemat och det blir nog inget denna fredag heller...


Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha! nej jag har inte heller skrivit om allt man provat på i sportväg här. Men jag var lite friidrottsintresserad ett tag jag med men det blev inget mer än att jag tränade lite med en klubb på stora IP bakom Rosenborgskolan på fritiden, dvs när jag inte hade simträning. Det här var tiiiidigt så det var innan jag tränade så himla mycket.
Kram!!


Taina,
japp så mycket tränade jag en gång i tiden. Man måste vara lite hjärntvättad för att träna så mycket faktiskt! ;-)
Jag slutade när jag var 15-16. Främsta anledningen var att jag började tröttna och villle göra annat än att tillbringa all min lediga tid i badhuset. Det spelade givetvis in att vi hade ett tränarbyte under den tiden också plus att badhuset byggdes om så att vi fick "pendla" till andra badhus vilket tog ytterligare tid. jag har aldrig ångrat att jag slutade när jag gjorde. Jag fick så mycket tid över till andra saker som jag tycker varit viktiga i mitt liv. Men jag ångrar heller aldrig att jag simmade så länge. Under den tiden fick jag enormt mycket! Vi reste mycket och jag hade vänner där som var som en familj. Jag fick dessutom en massa "självständighet" eftersom jag ofta tillbringade helgerna borta. I snitt 2 helger av 4 var vi på tävlingar runtom i landet så det svåraste efter att jag slutat simma var nog att anpassa sig till att plötlsigt umgås med föräldrarna alla helger...! ;-)
Kram!!!

Stef sa...

Oj så mycket du har tränat! Önskar själv jag tyckte det var roligt att träna. Jag tycker om att titta på sport men det där med att träna själv är inte lika kul. Däremot tycker jag det är jättekul att paddla kanot, hiking, skogspromenader och såntdär!

kram

Saltistjejen sa...

Stef,
men du det är ju träning det också!!!!!!!!
I allra högsta grad! JAg gillar putdooor-aktiviteter nästan mer än annan träning. Eller det är ju på ett annat vis såklart. men att paddla och vandra är jättehörligt ju! Tyvärr blir det inte så mycket av det här. Vi har vandrat ett fåtal gånger men paddlat har jag tyvärrr inte gjort sedan vi flyttade från Stockholm.
Kram!