torsdag, oktober 15, 2009

Fredagstema - Favoritfilm(er)

Idag är det fredag och återigen dags för Fredagstema. Oktober månad är det Erica som står för varje fredagstema och dagens Fredagstema är alltså film. Favoritfilm. Hm, svårt tycker jag eftersom jag verkligen älskar filmer och det finns så många olika genrer som jag gillar men de är svåra att jämföra. Alltså är en fråga som "Vilken är din favoritfilm?" nästan helt omöjlig för mig att besvara. Möjligen skulle jag kunna pressa fram en favoritfilm per filmgenre men en enda film som står över alla andra det klarar jag inte av. Dessutom tycker jag att just film är väldigt humörberoende. Alltså, vissa gånger vill man absolut se en lättsmält komedi medan andra gånger vill man ha något riktigt saftigt drama att sätta tändera i.
Jag tycker väldigt mycket om att se på film. Både på bio och hemma. Numer är de flesta filmer vi ser dvd-filmer som vi hyr via Netflix. Jag tycker att Netflix är helt fantastisk. Vet inte ifall det finns något liknande i Sverige men jag gissar att det gör det. Man betalar en fast avgift per månad och får sedan se hur många filmer man vill för det priset. Kostnaden baseras på hur många filmer man vill ha hemma samtidigt. Vi har numer valt att ha tillgång till 3 dvd-filmer på en och samma gång. Eftersom man även kan se t ex HBO-serier så har vi ofta åtminstone en av de tre dvd:erna från en TV-serie och de andra film. Ibland när vi är inne i en serie har vi ändrat så att två av dvd-skivorna är från serien. Netflix har på senare tid även börjat med en "instant que" vilket innebär att man också kan gå in på deras hemsida och välja en film (eller TV-serie) direkt och ladda ner den istället för att vänta på att få hem en dvd-skiva med posten. Detta har gjort det ännu lättare att kunna se den film man vill och jag tycker det är helt suveränt.
Film som jag tycker om har i stort sett alltid de här basingredienserna:
- En handling som griper tag.
Det kan vara genom spänning men lika gärna för att karaktärerna är så intressanta) men oavsett så måste den vara väl berättad.
- Karaktärer som man verkligen bryr sig om.
Vissa kanske man förälskar sig i på olika vis, andra avskyr man. Däremellan finns en mängd olika karaktärer man inte alls har lika "djupa känslor" för men gemensamt är ändå att man måste bry sig. När man slutar bry sig om hur det ska gå för en karaktär kan man sluta kolla på filmen tycker jag. Ofta är det sådana filmer jag somnar till.
- Olika lager. Det får gärna gärna vara som med en lök. Man ser först det ena lagret men när man kommer längre in i filmen inser man att man kan tolka saker på olika vis. Nya lager visar sig vartefter. Bäst är filmer som jag itne riktigt kan släppa efter att jag sett dem, utan måste fundera lite på i efterhand.
Av dessa egenskaper är väl de två första de främsta och viktigaste. Därmed inte sagt att filmen måste vara "djup" för att jag ska tycka om den. Nej, en banal och enkel thriller går jättebra. Så länge jag tycker att handlingen är intressant och att jag får tillräckligt mycket känsla för karaktärerna så att jag faktiskt bryr mig om hur de kommer agera och reagera så är jag nöjd.
En filmgenre som jag är väldigt förtjust i är skräckfilm. Av alla filmgenrer känns det som om denna är den enda som väldigt många har svårt att förstå att man kan tycka om. Fråga mig inte varför jag älskar just denna typ av film men en riktigt bra skräckis kan jag verkligen längta efter. Tyvärr är denna genre tillsammans med komedi och action de som jag tycker oftast har riktigt dåliga filmer. Just av den sorten som saknar alla de ingredienser jag skrivit om ovan.
Nedan är ett urval av filmer jag tyckt mycket om. Alla i sin egen genre.
Inser att de flesta är "gamla filmer" och fråga mig inte vad det beror på. Antingen berörs jag inte lika mycket längre eller så gillar jag gamla godingar som har ett skimmer av nostalgi över sig. Eller så är jag bara såpass trött nu att det är de här som liksom suttit fast i min hjärna i åratal som poppar upp. Sorry för detta!
Skräckfilm med tanke och stil (skulle även kunna klassas som Drama):
Pan´s labyrinth.
En otroligt vacker, hemsk, sorglig och ja även läskig film med många bottnar (eller lager om man så vill). Det som dock slår en mest när man sett filmen är dock att hur fruktansvärd och hemsk man kan göra en fantasivärld så kan den ändå aldrig bli mer skräckinjagande än verkligheten när den är som hemskast.
The Orphanage.
Även denna en skräckfilm som är så mycket mer. Denna film tänkte jag mycket länge på efter att jag sett den. Även här är det ju verkligheten som egentligen står för den verkliga skräcken.
Romantisk komedi / Feel-good-movie:

Love Actually.
Jag bara älskade denna. Helt hejdlöst. Nu är det många år sedan jag såg den men skulle gärna se om den. Kanske är det bara Hollywood som trycker på alla rätta knappar samtidigt men jag både grät och skrattade och myste åt denna film.
Vemodigt och lågmält Drama:
The visitor.
Mycket välspelat och otroligt fint berättat. En historia som griper tag och berör. Karaktärer som växer med handlingen. Ytterligare plus är New York atmosfären samt att det verkligen handlar om en verklighet för många. En berättelse i och om vår samtid.

Once.
Jag fullkomligt älskade denna. För att inte tala om musiken!


"Riktig" Skräckis:

Alien.
Den första filmen av flera. Helt klart en klassiker i sitt slag och en av de allra bästa skräckfilmerna någonsin enligt mig. Jag har sett den åtskilliga gånger och älskar den lika mycket varje gång. Sigourney Weaver rock!
För er som vill se den mycket förkortade och inte alls lika läskiga versionen av filmen kan klicka här. En 30 sekunders bunnyfilm som komprimerar storyn....Animation:

Spirited away.
Jag upptäckte japanska animerade filmer sent och har inte sett så jättemånga. Men gillar verkligen de flesta jag sett. Spirited away är väl en av de mest kända som gick upp på svenska biografer. Jag som även gillar fantasy tycker att världarna är underbara i de här filmerna. Att få höra japanska och få ett hörn av den ostasiatiska kulturen är dessutom en bonus!


Action:

Matrix
Ja, vad finns att tillägga. Detta ÄR verkligen en milstolpe i film vad gäller både sätt att filma samt framförallt stil. I moderna actionfilmer kan man helt klart se ett före och efter Matrix. Det roliga är att hela stilen faktiskt är tagen från de japanska animerade actionfilmerna vilka ju funnits länge. Jag älskade filmen även om den nu nästan är "sönderspelad".Pulp Fiction.
Tja, även denna gamla kultfilm känns numer som en klassiker. Tarantino när han är som bäst. Ja, de flesta av hans filmer tycker jag är super. "Reservoir Dogs" samt "Kill Bill" filmerna är lysande om än precis som denna, väldigt våldsamma. Men få behärskar dialogen så otroligt perfekt som Tarantino. De mest konstiga och underliga dialoger ske i hans filmer, men i sammanhanget känns de bara helt rätt.Infernal affairs.
En Hongkongrulle som jag fick låna av en f d kinesisk kollega. Detta eftger att jag berättat att M tidigare haft en enorm kärlek för just Hongkong action. Denna film var superbra!!! Och ett par år efter att vi sett denna originalfilm visade det sig att Hollywood gjorde sin version av filmen (se nedan).Departed.
Här är Scorceses version av storyn. Huvudrollerna spelas nu av mer kända Leonardo Di caprio, Matt Damon samt Jack Nicholson. Även denna version är riktigt bra! Något annorlunda än originalet men i stort sett lika bra. Jag gillade kanske originalfilmen lite lite mer, men jag vet inte ifall det mest beror på att det var den jag såg först?Action komedi:

The Boondock Saints.
En mycket rolig om än mycket våldsam actionkomedi. Jag såg filmen för snart 10 år sedan men minns den än som väldigt underhållande. Willem Dafoe spelar lysande här tycker jag! Om man ska jämföra den med någon så är det väl "Lock, Stock and two smoking barrels" vilket också är en film jag föll för på den tid det begav sig.Komedi:

Little Miss Sunshine.
Helt underbar film!! Om du inte redan sett den - se den!!!!!


Okej, nu får det vara nog. har säkert missat både flera genrer samt "måste-filmer" men klockan är mycket och det är defintivt läggdags.
Här är förövrigt uselt väder. idag var det bara 4 (FYRA!!!!!!) grader och regn regn regn. Tyvärr ser det ut som om detta väder ska fortsätta över helgen. Vi får nog hitta på inomhusaktiviteter alltså. På lördag (imorgon för de flesta som läser detta) ska vi dessutom vara barnvakter. Det är grannarna som bor tvärs över korridoren som ska ut och roa sig. Nästa vecka ska de vara barnvakter för oss. Känns hur bra som helst att ha hittat dem och på ett hyfsat enkelt och smidigt sätt kunna få lite mer ledig tid tillsammans utan barn. För om det fungerar väl kommer vi helt klart att ställa upp och barnvakta åt varandras barn ganska ofta. Det kan ju vara allt från en helgkväll när man vill göra något till att bara ta en timme eller två någongång när det behövs. Som sagt, jätteroligt och skönt att ha lärt känna dem.
Nu blir det sängen!
Godnatt!!

17 kommentarer:

olgakatt sa...

Verkar som om vi damer verkligen timade in det fina vädret i NY!Här hemma är det oxå vinter på gång med förväntad snöglopp idag som dock inte kommit än.
Ditt skräckfilmsintresse kan jag bara rysa över, huuu! Drömmer fortfarande mardrömmar över Psycho som jag såg för hundra år sen!! Själv älskar jag Tati, fr a Min Onkel, och Hasse och Tage-filmer. Kalenderflickorna var rolig, The Queen intressant och Harry Potter-filmerna kul.Sven Klangs Kvintett är en annan gammal favorit.
Kramis!

Nilla sa...

Wow! Vilket bra film-inlägg! Jag gillar hur du beskriver ingredienserna i en film och jag håller med dig. Så många bra filmtips du kommer med också. Jag får nog göra en lista på filmer jag vill se nu. Ha det bra.

Sporty Spice sa...

Åh, du gillar skräck? Det är typ den enda genren som jag inte står ut med. Hatar, hatar, hatar den. Blir så jävla rädd att jag inte kan sova på en vecka. Minst. Lustigt då jag såg massa skräck och framförallt splatter movies i tonåren. Jag fyllde väl min dos då. När det gäller komedier är de få som verkligen är bra. Finns ju inget värre än en halvtaskig komedi. Typ Goast of Girlfriends Past som jag såg (av misstag) myligen. Eller My life in Ruins. Så dåliga att man vill lägga sig ner och dö.

Netflix hade vi för nått år sedan. Men jag tröttnade att få vänta, vill jag se en film så vill jag se den nu. Sen tyckte jag att det ofta var lång väntetid på nya filmer. Nu hyr vi enbart från The Red Box på Stop N Shop. Kostar $1 per dygn och bara $1 i förseningsavgift. Smidigt tycker jag. Sen om man inte orkar gå ut är ju Comcast On Demand oslagbart. Bara beställa hem och titta direkt. Synd bara att filmer i HD är dyrare att hyra.

Trevlig helg. Och vi ses kanske snart då Petra H kommer till NYC. =)

Fritt ur hjärtat sa...

Jösses, jag sitter som ett UFO, eller en fågelholk. Vilken kunskap! Jag ser en film vartannat år ungefär, om jag inte räknar de jag ser med sonen.. Får nog kolla upp några av dina tips, dock inte skräcken. Jag vill bli varm i magen när jag ser film...

Annika sa...

Vilket inlägg, Saltis!!
WOW!
DET var bakgrund!!

Skäckfilmsgenren skulle jag vilja älska för den fascinerar mig grymt mkt. Men jag blir så satans RÄDD att jag inte KAN se de filmerna. jag är ju både mörk och spökrädd så det är ingen bra combo.
När jag såg The Shining (fan vilken BRAfilm) var jag rädd i veckor...
Jurtjyrkogården ville jag bara gå ifrån då jag spg den på bio...Skit vad rädd jag var...
Döremot dras jag till filmer som The Others (vågar inte se) och Sixth sense mfl...
Jag skulle vilja gilla skräckfilm, för egentligen gillar jag nog skräckisar...fast jag törst icke!!!

Love Actually är helt underbar!
Once har jag aldrig sett...(vet inte om jag vill)

Spirited Away såg K då hon var 5 år och hon älskade den...sen såg jag den, och JAG ÄLSKAR den!! Nu har vi alla Miyazakis filmer på dvd, och de ärså fina och vackra!! OCH de har så många bottnar. KÖP dem, Saltis!! Ella kommer att gilla dem då hon blir äldre!!

The Vistor vill jag se!
Verkar BRA!!

Pans labyrint talar min syster om med respekt. Hon säger att det är bland det bästa hon ngnsin sett!! JAG har icke sett den, men VILL!!! Visst är den spansk?

Netflix är asbra, Blockbuster har ett liknande system.
Tror att Netflix är döden för videobutikerna. NU har Hollywood video stängt sina portar för gott...all due to Netflix och Blockbusters smarta system...

Önskar dig en fin helg, och tack för ett BRA inlägg!!!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
ni hade verkligen tur med vädret! Denna vekcan har inte alls varit lik fin vädermässigt. Igår (torsdag) t o m söndag ska det vara riktigt kyligt och blött.
Kalenderflickorna såg jag också och gillade. Även vissa Hasse & tage filmer tycker jag om.
Kram!!!


Nilla,
vad roligt att du gillade inlägget!
Om du inte har ngt emot lite skräckinslag så är de två första filmerna här otroligt bra!!!! Vackra med enormt bra skådespeleri. men visst en del av resp film är ju lite "skräck" också.
Kram!!


Sporty Spice,
ja vi har ju nu så vi har 3 filmer hemma vilket gör att man inte måste vänta så länge... Men framförallt är ju deras Instant kö super! Där laddar man hem filmen direkt och kan se den på en gång!!! Vi använder M´s x-box till detta och det är supersmidigt! :-) Många filmer där är i HD också vilket är kul!
Här har vi en bra bit till närmsta Blockbusters vilket också gör att det är super m Netflix. Eftersom det ofta kostar 5 buck att hyra en film där så är det även billigare med Netflix för vår del. Så jag gilllar det. Sedan finns ju även movie on demand i vår TV. där kan man hitta filmer om man vill.
Hoppas ni får en bra helg! Här ska det kalla och regniga vädret fortsätta hela helgen. Buhu!
Kram!!!


Fritt ur Hjärtat,
jag ser inte heller film på bio särksilt ofta längre. men visst, vi hyr ofta (då via Netflix) vilket är supersmidigt! Därför är de flesta av filmerna här rätt gamla haha! Sådana jag såg för 5-10 år sedan. Men men jag gillade dem då iallfall.
Tror du skulle älska den sista filmen Little Miss Sunshine! Den blir man verkligen varm i hjärtat av!
Kramar!!

Marianne sa...

Jag vet att Matrix är kult, men alltså jag somnade! Klas lyckades hålla ögonen öppna lite längre än jag, sedan somnade han också. Tror du har skrivit om The Orphange tidigare?

Jag gillar också en del skräckisar, men de måste ha en knorr mer än bara skräck.

Så himla bra att ni kan vara barnvakt åt varandra! Det ger så mycket mer frihet, som du säger både för att göra någonting roligt och för att uträtta ärenden.

Ha en skön helg!
Kram!

Desiree sa...

Ha ha jag har full förståelse för att du har svårt att välja ut en eller bara ett par favoritfilmer. Här kom sannerligen en lång men fin lista. Kul :-)
Love Actually är ju helt underbar. Den skulle jag gärna se om. Internal Affairs minns jag också som superbra. Sedan är det många här jag inte sett då jag inte kollar på så mycket film. Men jag tar gärna emot dessa som tips på bra filmer till framtiden. Skräck gillar jag inte. Jag är för barnslig då det gäller skräck och kan inte sova osv.

Ha en skön och fin helg.

Saltistjejen sa...

Annika,
haha jag vet att du är mörkrädd och inte gillar skräck! De två första ilmerna Pan´s labyrinth samt The orphanage är dock på en väldigt hög nivå vad gäler självaberättelsen, karaktärerna och fotot! Alltså inte bara skäck utan såååå mycket mer! Men visst förstår jag ifall du inte vill se dem p g a att du är rädd för att du ska bli skrämd. Ett tips är dock att se dem mitt på dagen (OM du nu vill prova) när det är ljust ute. Ha gärna på ngt annat lite sådär i bakgrunden som musik du gillar eller så. Inte så det stör men så att du OM du blir rädd kan sänka ljudet från filmen och sluta titta och då ha något mer glatt som tar udden av skräcken. För det är synd att missa dessa två filmer p g a att man är rädd för skräckisar. De är båda så vackra och bra. The Orphanage är spansk men minns inte om Pan´s Labyrinth är det eller ej. Tror att regissören var från Mexiko men kan ha fel. I båda talar de spanska dock.
Kram!!!


Marianne,
hahahhaaaa! Jag trodde inte jag skulle gilla Matrix men gjorde verkligen det. Jag fascinerades av själva grejen att "tänk om det vi tror är verkligehet inte är det egentligen!". En sådan där typiskt filosofisk tanke som jag funderade en hel del över när jag var yngre. Sedan tycker jag den är grymt snygg också. Som sagt den har ju blivit enormt stilbildande vad gäller den typen av genre.
Och ja att få vänner som man kan hjälpas åt med barnvaktandet är super!!!! Känns som en enorm frihet som öppnades för oss! Det är även skönt att de känner likadant annars hade man nog kasnke kännt det som obalanserat.
Kram!!


Desiree,
jag tror du skulle gilla både once, The visitor samt Little Miss Sunshine. De är alla flmer som har lite mer, dvs jag tycker det är filmer man funderar lite på efteråt. MEn de är ändå inte alls action eller "skräckiga på ngt vis. Once har dessutom ett fantastiskt Soundtrack tycker jag!!! Jag föll som en fura för den filmen måste jag säga. Så enkel men den berörde verkligen.
Kramar!!

Anne sa...

Just det, jag minns från tidigare inlägg att du är en riktigt skräckfantast. Kul tycker jag, säger som Annika, skulle själv gärna vara det men nej den genren går bort. Undantag finns.
Love Actually älskar jag också, för mig känns den som en riktig holiday film. Den utspelar sig ju kring jul också, jag har de senaste åren haft som tradition att se om den runt jul. För att komma i lite julstämning sådär...
Little Miss Sunshine och The Visitor, jättebra filmer. Jag säger som du, har man inte sett dem så ska man slå till. Musiken till Once lyssnar jag mycket på, fortfarande. Lite vemodig musik med lägre tempo, mycket känsla. I like it!!!
Ha en riktigt bra helg, kram!

Saltistjejen sa...

Anne,
haah vi verkar ha lika filmsmak då om man bortser från skräcken! :-)
Once spelar jag också då och då eftersom jag abra älskar musiken!
Tror banne mig jag ska se om Love Actually runt jul iår jag med för att få lite julstämning!
Kramar!!!

Erica Pettersson sa...

Jättebra filmtips :D
Jag håller med om att det är riktigt svårt att bara säga en favoritfilm. Det går nog inte överhuvudtaget. Som du skriver så är ju filmval lite av en humörfråga :)
Netflix lät ju som en riktigt smart sak förresten! Undrar om det finns något liknande här... kanske måste ta reda på det :)

För mig är skräck en av två genrer som jag absolut inte klarar av, så jag håller mig så långt bort som möjligt från sådana filmer. Däremot så älskar min lillasyster och hennes man sådana filmer...!

Väldigt bra filmtips i alla fall :) Måste nog skriva upp ett par st. av dem på min lista över filmer "Att se". Känns som att jag är den enda som inte har sett Love Actually... Men alla jag hört säger att den är så bra, så jag måste nog se den snart :D

MVH /Erica

Saltistjejen sa...

Erica,
haha nej de flesta jag känner gillar inte skräck och rysare så mycket. Tur att både jag och M gör det så vi kan se de filmerna ihop! :-) Sdan har jag en annan kompis här som också älskar skräckfilm men det gör inte hennes man så om hon ska se skräck på bio så går hon ensam eller frågar mig...! ;-)
Jag tyckte väldigt mycket om Love Actually men hoppas du itne ahr alltför höga förväntningar. För egen del tycker jag ofta det är alltför höga förväntningar som gör en besviken på filmer. Att man hör att de ska vara fantastiska men sedan tycker man itne de var så fantastiska alls.
Kul tema var det iallafall för en filmnörd som mig! :-)
Kramar!

Suzesan sa...

Pan´s labyrinth och The Orphanage är såna underbara filmer. Jag grät mig igenom Pan's Labyrinth.

The Matrix är ju så underbart bra-hela serien av de filmerna. Kul lista med kultfilmer.

Hoppas kvällen är bra

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja jag älskade verkligen både Pan´s labyrinth och The Orphanage!! Så vackra, sorgliga och hemska.
Och Matrix tycker jag är en del av filmhistorien nu faktiskt.
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Oj, vilket inlägg!

Jag är ju inte så förtjust i skräckfilm direkt. Kan dock se Alien och liknande filmer men tycker sådana som handlar om övernaturliga saker är otäcka. Gamla klassiker är dock bra - som t ex original-"Omen" - och jag gillade "Låt den rätte komma in". Men resten, nja...

Av dina andra filmer gillar jag verkligen "Little Miss Sunshine", "Once" och "Love Actually". Har inte sett "The Visitor" men vill det. Har bara hört bra grejer om den.

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha nej jag har förstått att du inte gillar skräck. Men de två första filmerna är väl värda att ses trots att de har inslag av skräck! Jag rekommenderar dem verkligen varmt!!!!
Kram!