fredag, oktober 09, 2009

Fredag, Fredspris och Inflation

Okej. Det är fredag idag. Jag vet att det då är Fredagstema eller Show and Tell som det ju också kallas. Hann inte med förra fredagens, ska se om jag hinner med dagens. Det blir nog inte förrän lite senare dock. Nu är det mycket annat på gång. Både här i vardagen, i världen och framförallt i mitt huvud.

Vaknade i morse och knäppte på CNN. Satte då nästan mitt morgonte i fel strupe när jag såg och hörde om Nobels Fredspris. Jo, det är ju nu dessa höstdagar som Nobelkommittéerna har bråda dagar. Alla pristagare ska offentliggöras. Plötsligt syns Sverige i media. Och nu har ju även Norge gjort sitt. Deklarerat årets Fredspristagare.
Och vem är det om inte Obama!

Alltså, ursäkta men jag trodde verkligen först att jag sett och hört fel. Sedan tänkte jag att det var ett skämt. Den efterföljande tanken när jag insåg att "Nej det ÄR verkligen sant" var "Men.... får man verkligen GÖRA så?!?!?!?" Men självfallet får Nobelkommittéerna välja precis vem eller vilka de vill att skänka detta mycket prestigefyllda pris till.

Självklart vet jag det. Och självklart inser jag att man på många håll i världen har haft och fortfarande har ett mycket djupt kärleksförhållande med denna man, numera en av världens allra mäktigaste. Själv känner jag dock att detta, det var bara för mycket!
Jag förstår ärligt talat inte riktigt hur de tänker dessa män (och kanske även kvinnor?) som just beslutat att ge Fredspriset till Obama? För mig är det otroligt konstigt.
Säga vad man vill om USAs nuvarande president. Man kan älska att han försöker reformera den del av USA som jag tycker är en av de absolut värsta med detta landet - nämligen sjukvården. Att han försöker att förändra något som tyvärr är så fast och djupt rotat hos amerikanerna att de nu debatterar, demonstrerar ja till och med gör TV-reklam emot förslaget om att få en sjukvård som förhoppningsvis ska kunna nå fler av landets medborgare. Det är tufft och hårt arbete. Han gör det bra tycker jag! Strålande. Att ens orka ta itu med detta. Att våga. Det är en reform som en icke-amerikan nog har svårt att inse vidden av. Framförallt just detta att deta är något som en mycket stor del av den amerikanska befolkningen faktiskt inte vill ha.
Så en eloge till Mr President som har kraften, energin och visionen att röra runt i den smutsiga byken här. Förhoppningen är ju att åtminstoen en del av tvätten ska kunna hängas på tork så småningom. Ren och fin.

Självklart är även hans utrikespolitik av en helt annan kaliber än sin företrädares. Här pratas det om att dämpa hatet och istället försöka att samarbeta och se möjliga lösningar istället för problem. Krig är inte lösningen på allt. Mycket sunt Tänk tycker jag. Men det känns som om det mest handlar om vanligt sunt bondförnuft faktiskt. Och detta att plötsligt framstå som en ny "Messias" i framförallt omvärlden (läs inte USA) känns inte som en enorm bedrift med tanke på vem som nyligen var Mr President här. Obama har dessutom begåvats med både Talets och Karismans Gåva vilket gör att en jämförelse mellan honom och W känns lite som att jämföra en glad amatör med ett proffs.

Enligt en artikel i DN ska "Kommittén har funnit att Barack Obama har tänt ett framtidshopp med sina ansträngningar för ett bättre samarbetsklimat i världen. Särskilt uppmärksammas Obamas uttalade önskan att åstadkomma en kärnvapenfri värld.- Nobelkommittén har genom sitt 108-åriga arbete hela tiden stått för samma värderingar som den nuvarande amerikanska presidenten står för, sade Jagland."
Men himmel tänker jag när jag läser detta. Om det är detta som utgör grunden till världens mest prestigefyllda pris för internationellt fredsarbete så måste jag tyvärr säga att jag tycker Nobels Fredskommitté är ute på söndagsutflykt. På cykel. Utan vare sig karta eller kompass.

I Svenskan kan man läsa att vår USA ambassadör Jan Eliasson uttalat sig och han tror att en stor del av motiveringen till Fredsrpiset är just detta att Obama vill ha en öppen dialog med omvärlden "– En annan viktig sak som dialogen med olika länder med vilka USA har haft problem, inte minst i Iran, och också med Palestina och Israel. Sedan har han insett att ensam är inte stark - USA behöver samarbeta med andra länder. Det finns stora förhoppningar över hela världen och det gäller att dessa genomförs. Det är den stora frågan just nu, vilken riktning man ska gå i de här frågorna. Jag gissar att Nobelkommittén ville ge den här politiken stöd, säger han."
Återigen kan jag tänka att visst, det är otroligt bra. Fint. You Go Mr President!
Men är en persons visioner och intentioner verkligen något som ska belönas med ett av världens mest kända priser. För FRED?????

Redan 2007 tyckte jag att motiveringen var underlig. Att ge Fredspriset till Al Gore kändes otroligt krystat. Jag förstod inte beslutet den gången heller. Jag fick förklarat för mig att det handlade om att jordens naturresurser krymper och att detta kan/kommer leda till krigsutbrott i världen. I vissa fall har det redan gjort det. Okej, jag tycker fortfarande att det känns lite väl långsökt. MEN i detta fallet kunde jag ändå godta det hela. Tänka att "Okej då, det är ändå för en mycket BRA sak - Att vi alla ska bli mer medvetna om vår miljö. Vår planet." Att få upp både folks och medias ögon för detta kändes som något som var viktigt och faktiskt positivt. I länder som Sverige behövs det självfallet inte. Där är man redan så miljöfokuserad att mediefokuseringen till och med kan vara för mycket och därmed få folk att "stänga av" istället. Men internationellt tycker jag att det var en viktig fråga att belysa och med den tanken i huvudet så kunde jag ändå se något positivt med Gore som Fredspristagare.

För mig handlar det mycket om att man faktiskt måste värna om vad Nobels Fredspris står för. Självklart inser jag att det alltid har och alltid kommer att vara kontroversiellt. Vissa år går diskussionerna höga om pristagarna. Men det är inget jag tycker är en nackdel egentligen. Nej, det jag tycker känns fel är inte diskussionen i sig. Men jag känner att årets motivering verkligen inte har någon som helst kärna. Det känns alldeles för fluffigt och luftigt. En maräng. Utan styrsel. Att beundra någon för att den personen har modet att vilja göra något bra för världen är en sak. Men att bygga motivationen för ett pris som get återskall i hela världen på denna beundran tycker jag känns väldigt konstigt.

Som sagt, man kan tycka vad man vill om Obama. Men vissa saker kommer man inte ifrån oavsett om man älskar eller hatar honom. Vissa fakta är just fakta. Och de är en del till att jag just nu ställer mig väldigt frågande till detta val av Pristagare.

- Han har hittills inte visat något som helst konkret än. Jag menar inte att man måste ha ett facit i hand, för det är något jag aldrig tror att man riktigt har när det gäller internationellt fredsarbete. Det finns ständigt nya problem, nya komplikationer. MEN i många fall kan man ändå visa att man har arbetat mycket aktivt mot sitt mål och att man ändå nått några delmål på vägen. Att det man gjort faktiskt förändrat människors liv till det bättre.
Obama har drömmar och visioner men än har inte mycket av dessa kunnat realiseras. Det är alldeles för tidigt för att han ens skulle kunnat genomföra något av det han vill. Jag menar, give the guy a break! Man utför inte nationellt och internationellt fredsarbete på en kafferast.

- Han har just tillträtt sin post. En post som världen mäktigaste män. Han har flera år kvar. Det kan ju tänkas att man tycker att just detta är en fördel. Att man vill uppmuntra honom med att fortsätta att kämpa för sina visioner. Jättefin tanke tycker jag. Men inte tillräckligt för att verkligen få priset. Jag tycker snarare att det känns fel att ge någon person i den maktpositionen ett sådant pris. Det luktar nästan lite muta över det hela. Inte för att jag menar att Nobelkommittén mutat Mr president, inte alls, men i mina ögon är det ändå lite underligt. Inte riktigt Kosher som man skulle säga här...

Jag är faktiskt rädd för att motivationer som denna kommer att försvaga Fredspriset. Att det helt enkelt kommer gå inflation i det. Iallafall om man fortsätter att ge det till personer på så lösa grunder. Att ha visioner är för mig inte något som rättfärdigar en award.
Om Obamas visioner och intentioner kommer att visa sig som något positivt i framtiden. Om han lyckas att öka förståelse mellan, kanske framförallt Mellanöstern, men även andra delar av världen och USA. Om hans anti-kärnvapenarbete ger frukt. DÅ tycker jag priset vore väl berättigat. Men detta är något vi inte kommer att veta förrän om ett par år. Om han fått priset för väl utfört arbete i Fredens namn någongång i slutet av sin tid som president hade jag gärna klappat händerna. Hurrat! Men nu, nu känns det mer som om Klubben för Inbördes Beundran gett varandra en klapp på ryggen. En rejäl sådan.

Jag tycker årets motivation kan jämföras lite med ifall man skulle ge Medicinpriset till en forskare som "har visionen om att en dag bota cancer." Men Hallå! Den förhoppningen och visionen har alla cancerforskare jag lovar.

Så nej, jag håller inte med Norge idag. Inte alls.
Det är trots allt inte Nobels Visionspris....15 kommentarer:

Marianne sa...

Jag kan i och för sig hålla med om att man kunde ha väntat några år och gett honom det här priset i slutet av hans mandat, men annars tycker jag nog faktiskt att han redan hår åstadkommit en del. För det första har spänningarna här i Mellanöstern minskat när det gäller USA och västvärlden. Det är inte borta, men det har minskat. Och det räckte inte att han blev vald och var svart med en muslimsk far, folk var enormt skeptiska i början. Men hans uttalanden och ageranden under de nio månader som har varit har gjort att spänningarna har minskat.

Dessutom visar han - sakta, sakta eftersom det inte går på något annat sätt - att det är dialog som gäller och inte angrepp. IAEA (så heter det va?) har äntligen fått komma in i Iran, vilket jag ser som ett enormt steg framåt. Han har också markerat mot Israel - den första president som har vågat göra det, mig veterligt.

Och så vidare och så vidare. Så jag tycker att han har åstadkommit framför allt en avspänning, redan. Även om det är väldigt mycket arbete kvar till konkreta resultat på alla nivåer.

Jo, konkret har ju en hel del spänning med Ryssland också minskat tack vare att han inte implementerade missiler (eller vad det var) i Polen, utan strök de planerna i stället.

Så att ge priset för att markera att det är DIALOG och samförstånd som gäller, och stötta det, det tycker jag är bra.

Kram!

olgakatt sa...

Marianne,
jag förstår tänket och det är jättebra att man redan nu kan se att det är mer avspänt i förhållandet till Mellanöstern t ex. MEN jag tycker ändå det är alldeles för tidigt att ge detta pris till Obama! Alldeles på tok för tidigt. Plus att jag tror det kan vara rent negativt för Obama själv vad gäller hans framtida agerande. Det är ju ännu en av orsakerna till att jag vänder mig mot motivationen iår. Att man ger det till en sittande president som alldeles alldeles nyss tillträtt sin post. jag tror inte det är bra. Faktiskt. Det kan göra hans position här i USA otroligt mycker mer komplicerad.
Så nej, jag tycker inte att det var rätt pristagare iår.
Kramar!!

Emmama sa...

Jag tycker valet är strålande! Både som uppmuntran till alla de människor som agerar just som Obama gör, med en helt ny attityd inte minst till Mellanöstern, och som bra gjort för det han faktiskt åstadkommit. Relationerna till och från USA har väl i modern tid aldrig varit bättre. Borta är hot och mentala avstånd och istället - massor av dialog! Men han verkar ju helt chockad av det själv och hatet från hans kritiker kommer ju inte precis minskas av denna utmärkelsen, den risken finns och det håller jag med om. Det ska bli intressant att läsa vidare i debatten om detta.. Intressant inlägg, verkligen!

Desiree sa...

Jag måste säga att jag är lite tudelad i denna fråga. Jag kan faktiskt hålla med Marianne men jag kan ändå se din poäng i det hela. Jag har nog svårt att bedömma om det är rättvist att ge homom priset eller inte. Sedan har man ju ingen aning om vilka de andra kanditaterna var också. De kanske var sämre. Jag tycker att han dock har gjort en hel del och jag tror att genom att ge honom priset så kommer han att anstränga sig än mer. Att få honom som president har ju rentvått USA och gett resten av världen en hel del hopp. Jag hoppas som sagt att han nu också ser till att välja att dra tillbaka trupper från Afgahnistan och inte utöka. Han säger ju själv att han är hedrad och inte förtjänar priset så han verkar ju vara medveten på så sätt. Ha en skön helg.

Anna, Fair and True sa...

Har också skrivit om detta idag, fast lite kortare :) Håller i alla fall med dig! Tycker det är helt skumt! Men de vill väl undvika att USA går in i ett nytt krig i IraN eller nåt! Obama kommer säkert göra sig förtjänt av priset men jag tror ändå att det finns så många andra bättre kandidater vars "cause" hade behövst uppmärksammas.

Saltistjejen sa...

Oj Marianne,
jag såg att jag svarat dig som olgakat. Mysko för jag tror inte att Olgakatten varit inloggad på min dator, men tydligen ahr hon kanske det?!? ;-)
Jaja, vill bara förtydliga att detta var MIN EGEN kommentar och INTE Olgakatts!!!!
Kram!

Suzesan sa...

Jag förstår hur du tänker Saltis, men håller inte med. Alls.

Jag tycker det vara alldeles utmärkt att han fick priset.
Kunde inte bli bättre än så. Jag blev glatt överraskad.

För det kommer ge mycket!! Både på "krav" om att USA skall komma med fredsflaggan.. så att säga ..plus att Mr President har redan under sin korta tid byggt broar. Många.
Pengarna sägs det, att han sagt att han skall skänka till välgörande ändamål. Kanske han tänker ut några bra fredsidkare som får ta del av dem.
Det är en bra markering att han får priset och han har varit på så många ställen redan och lugnat deras hetsiga krigstankar. De måste förhandla fredligt nu. Med en som har fått fredsspriset.
Jag har svårt för att skriva ner hur just jag tänker i detta men jag tycker det är superbra att han fick det. HUR BRA SOM HELST!

Ha en härlig dag.

Kram
/Susanne

Anonym sa...

Absolut! Det är mycket märkligt att ge Obama fredspriset. Han har inte direkt gjort någonting ännu. Jag tycker tom att Carl Bildt vore en bättre kandidat än Obama, då Bildt har fått mer saker "gjort" vad gäller diplomatiska lösningar.

Eller att man ger priset 'post mortum' till Raoul Wallenberg (om han inte fått det redan?)

Eller om inte bättre Surin Pitsuwan (generalsekreterare för ASEAN) som har gjort en hel del för mänskliga rättigheter i asien.

Norrsken och stjärnfall sa...

Bra inlägg. Tyvärr är jag för trött för att kommentera så som jag skulle vilja men för att skriva en kort kommentar kan jag säga att jag håller med dig. Jag står frågande till fredspriskommitén som tagit detta beslut. om de åtminstonde väntat några år och sett om hans visioner blivit verklighet så kanske priset och pristagaren varit mer motiverad för omvärdlen. Men som sag jag står frågande inför beslutet.
Ha en bra helg

Jenny Viström sa...

Ja vad ska man säga, jag håller med dig helt och hållet... Säg dessutom att han skulle misslyckas kapitalt (vilket jag verkligen inte hoppas) med det han har påbörjat, vad kommer det att innebära för fredspriset? Nä, jag tycker att det är alldeles för tidigt och det var väldigt bra skrivet av dig Saltis :-)

Kram!!

Saltistjejen sa...

Emmama,
jag förstår verkligen att man kan känna exakt så. Men tyvärr är jag alldeles för fyrkantig forskaraktig för att kunna tycka att man ska kunna göra på det viset med ett etablerat pris som är såpass känt. Jag håller med om att uppmuntrn är fantastiskt bra i sig! Man ska uppmuntra de personer man tycker utför bra handlingar. MEN jag tycker inte att man ska göra det med priser och awards som faktiskt bör delas ut till folk som jobbat länge och hårt för att uppnå ina mål och som verkligen kan visa en längre och starkare baserad "resultatlista". Sorry. Det är min personliga åsikt. Jag känner för Fredspriset exakt så som jag beskrev ovan. man skulle aldrig kunna ge Medicinpriset till någon sonte bevisat att de resultat man åstadkommit verkligen betytt något stort för mänskligheten. Utom tvivel! Det är ju detta som bl a gör att många medicinforskare som MÅNGA tycker borde få priset inte får det. För det har gått för få år än för att man ska kunna utvärdera resultatet och "impacten" på hur pass väl det verkligen fört vår kunskap samt i slutänden medicinsk behandling framåt. Likadant tycker jag att man borde motivera något så viktigt som Fredspriset.
Kram!!


Desiree,
Jag menar självklart inte att jag inte tycker att det Obama gör är BRA för USA´s dialog med omvärlden. Det är underbart att han för dialog och att man nu kan se tendeneser till en mer respektfull relation till länder som tidigare varit otroligt aviga och hotfulla mot USa samt vice versa. MEN jag tycker ändå att det är på tok för tidigt för att vi idag ska kunna se vart detta verkligen leder och i mitt tycke så räcker inte motiveringen till tycker jag.
Kram!!!


Anna Fair and True,
jag känner verkligen att det ä alldeles för tidigt för att ge Obama Fredspriset. Dessutom tror jag det kan försvåra för honom. Men det är ju egentligen en annan sak. Men att motivera att man tycker att hans visioner sammanfaller med kommitténs tycker jag känns lite lamt.
Kram!!!


Suzesan,
Jag hoppas självklart att Obamas sätt att försöka föra dialog med omvärlden kommer reusltera i en bättre värld. Men som jag skrev i kommentarerna ovan så tycker jag det är för tidigt för att man idag ska kunna utdela ett pris för detta. I min mening ska man uppmuntra och visa uppskattning men inte ge ut priser för gärningar som nyss börjat utformas. Det tar liksom bort meningen med själva priset. Tycker jag. Man kan heller inte ge Litteraturpriset till en person som har enormt bra idéer till en bok. man måste faktiskt skrivit en bra bok innan man kan motta ett pris för den. Men sjökvklart förstår jag att många tycker att Obama ingett hopp om en bättre värld. Och det kan man ju verkligen gratulera honom för. Dock inte med Fredspriset. Tycker jag. Än.
Kramar!!!

Annika sa...

Clinton borde ha fått priset, det är vad jag tycker!
Jag tycker det är alltför tidigt att ge detta pris till Oabama. Here min JE vilken press det blir på honom nu,
Visserligen är det väl ett "message to the US" också, en slags anti-bush-konservatism- grej...
Äsch, jag vet inte...
men jag tycker som du att priset kom ALLTFÖR tidigt.
Så, ja, jag håller med dig!!
Kram!

Saltistjejen sa...

Beccu,
jo det är just detta att det finns så många andra kandidater som arbetat så länge med för att försöka vända krigshärdar runtom i världen som gör att jag känner att det här med priset till Obama mer känns som en hyllning till HONOM rent personligen än hasn gärningar. jag tycker självklart att det sätt ahn arbetar på rä BRA och det är STORT att han lyckas med dialog och diplomati so far, MEN han har nyligen börjat och därmed gillar jag inte att man givit priset till honom nu redan. Att prioritera en person som just börjat framför andra som arbetat hårt och länge med fredsarbete tycker jag ger lite dålig PR för Fredspriset och kommittén.
kram!


Norrsken och Stjärnfall,
ja du det är självklart svårt att hitta den "rätte" pristagaren men i detta fall tycker jag att man gått händelrsna alltför mycket i förväg vad gäller fredarbetet. Faktiskt.
Kram!


Jenny,
visst vet man inte vad som kommer att hända framgent med Obamas arbete. Jag tror och hoppas dock att det kommer att leda till en stärre öppenhet mellan nationerna och att detta ska främja freden. Men jag tycker att man borde prioriterat andra som jobbat hårt med detta istället och väntat med att ge priset till Obama ett tag till.
Kram!


Annika,
visst känns det lite underligt att ge priset redan nu!!? Clinton? Aha? Intressant. Är det för att han arbetade så mycket internationellt med bl a kriget i forna Jugoslavien då?? Fast jag känner serber som hatar Clinton just av den anledningen. Att de ser honom som Den Onde p g a USAs bombningar i bl a Belgrad.... Hur man än vänder och vrider sig har man ändan där bak...
Fredspriset är och förblir en kontroversiell fråga tror jag.
Jaja, nog tjatat om detta.....
Kraaam!

Marianne sa...

Lustigt att din kommentar kom under Olgakatt! HUR kan sånt gå till?

Ja, ja. Bra med diskussioner är det i alla fall.

Love and Peace som vi sa på 70-talet : D
KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
haha, nej det är inte så konstigt egentligen för Olgakatt är samma person som Moster M. Och hon lånade datorn här när Damerna var på besök. MEN jag trodde jag loggat ut henne och in mig själv. Därav blev jag lite snopen.
Men det hädner lite då och då för mig fast då ofta med M´s dator.
Och du Love and Peace på dig med!!! :-)
Kramar!!