måndag, augusti 29, 2011

Work week

Ja, så kallas denna veckan här hos oss. Och nej, det är inget allmänt amerikanskt fenomen detta, utan endast vårt dagis. Varje år har de stängt en vecka på sommaren, nämligen den sista veckan i augusti, men det är inte för att personalen ska ha semester. Denna vecka kallas "work week" och det är för att man då arbetar med att förbereda inför det nya kommande året. Alla rum renoveras, målas om, ev repareras samt dekoreras om. Lärarna förbereder sig inför de nya barnen som kommer att anlända i början av september.

Men barnen är lediga denna veckan. Och många familjer passar på att åka på semester under denna veckan just för att man ju ändå måste vara ledig från jobbet då. Själva bestämde vi oss för att stanna hemma. Jag och Lill-Skruttan har ju just kommit tillbaka från vår långa Sverigevistelse så det känns skönt att "bara vara hemma". M jobbar en del denna veckan men kommer vara lite ledig också vilket känns både roligt och skönt. Idag var jag och Lill-Skruttan ensamma i stort sett hela dagen. Det var en ganska lugn dag, men som alltid när man är ensam med Lill-Skruttan har man rätt fullt upp ändå.

Vädret har varit strålande och det är svårt att förstå att man bara ett dygn tidigare hade Irene på besök. Imorgon jobbar M endast halvdag så vi får se om vi hittar på något under eftermiddagen.12 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Det är lite härligt ändå att de ändrar om och målar och sånt. Här är ju typ allt som vanligt. Måla om vad är det? hahaha...kanske händer en gång vart tionde år liksom...Skönt att bara stanna hemma och mysa :) Noi har ju farit och flängt så mycket i alla fall! Kram

Desiree sa...

Fint att de fixar så mycket inför den nya terminen. Jag har full förståelse för att du inte är så sugen att åka iväg någonstans då du precis kommit hem. Men jag hoppas ni får en riktigt mysig dag imorgon.
Kram!

Katarina sa...

Jag tycker det verkar som ni har ett bra "dagis" som är ambitiöst!

Jag kan förstå att et känns bra att komma hem igen och hoppas ni får en bra idag imorgon då M. är halvledig.

Kram

Stef sa...

Låter roligt med work week. Härligt att dom lägger ner tid och kraft på att göra fint till barnen! :) Skönt för er med en ledig vecka såhär direkt efter sverigebesöket också! Ladda batterierna lite!
Kramar

Annika sa...

Ja, det minns jag från då jag själv jobba på Montessori i Arlington. Vi hade stängt veckan före Labor day just för att förbereda för den nya terminen. Mkt pyssel med mkt den veckan.
Lärarna på de vanliga kommunala skolorna börjar också jobba den här veckan, just med att förbereda etc.
Bra tt ni tar det lite lugnt nu.
Kram!!

Petra H sa...

Det är väl lite som "studiedagar" hemma i Sverige..
Jag är så DUM, insåg precis att jag skickat ett email till din gamla jobbadress förra veckan. Så korkat! Skickade det vidare till saltisadressen idag. Hoppas att du inte trodde att jag var otacksam eller inte fått paketet ;-)
Stor, stor kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är jättebra eftersom det ändå hinner slitas en hel del under ett år. Och det är kul för alla lärare att få dekorera om i sina rum också. Liksom "börja om" när det blir nytt läsår.
Kram!


Desiree,
ja jag kände mig inte så sugen på att dra iväg faktiskt. Det är skönare att få vara hemma.
Kram!


Katarina,
ja dagiset är jättebra, men eventuellt är det så att det är vanligt att man gör såhär på dagis och skolor här. Och att vara hemma känns väldigt skönt!
kram!


Stef,
ja det är jättebra att de fixar inför nya terminen. Tror det är bra även mentalt för lärarna också. Att få en ny start på något vis. :-)
Kramar!


Annika.,
javisst ja du har ju arbetat i en skola! Det är kanske vanligt att man fixar och renoverar innan nya "läsåret". Tycker det är jättebra för det blir dels inte så slitet, och jag tror att lärarna får lite mental omställning också i och med att man målar om och att de sedan kan planera rummen "på nytt" inför de nya barnen.
Kramis!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja lite som studiedagar är det nog? Fast i svenska skolor och dagis vet jag inte ifall just studiedagarna används så mycket till att även renovera och fixa?
Haha, ingen fara! Jag tänkte mest att ni ju flyttat så jag var lite orolig att du inte hunnit få det innan så att det nu kom till fel adress! :-) Det var ju dessutom inget särskilt i paketet egentligen.... Men tänkte att du kanske kunde behöva lite mer läsvärt?!? ;-)
KRAM!

Anne sa...

Förutom att det blir fint (kanske nödvändigt också, pga kombinationen barn och slitage) så kan jag tänka mig det rent psykologiskt känns rätt bra att börja hösten/nya terminen med uppfräschade lokalen.
Så nu inleds snart preschool-eran för er stora lilla tjej, helt otroligt!!! Nu är det ju nåt år kvar och händer inte imorgon men kanske ni redan hunnit börja tänka på att "riktiga" skolan snart startar (visst är det vid 5 även hos er?)? Vad kommer det innebära för er del och för Lill-Skruttan? Bygger det även där på principen att man hör till en public school beroende på hur man bor? KRAM

Lotta sa...

Vilket underbart väder det har varit idag. Att Irene har dundrat fram här känns helt obegripligt.

Så skönt att vara ledig ihop och trevligt att ni får tid tillsammans alla tre. Njut!

Kram

Anonym sa...

Trodde det var ett amerikanskt fenomen. Har i Los Angeles sa har alla dagis jag kanner till work week. Antar att det ej ar sa i NYC.... West Coast phenomenon then maybe!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja jag tror det är viktigt även mentalt för lärarna och personalen med denna renovering varje år mellan "läsåren". Pre-School kommer vara ganska likt eftersom hon är kvar på samma dagis. Den stora skillnaden är väl att de blir fler barn nu. Alltså färre lärare per barn än tidigare. Istället för 10 barn är det nu 15 barn på samma antalet lärare, vilket såklart gör skillnad. Sedan kmmer de att ha lite mer "teman" och annat än tidigare. Samt mer "lektioner" i movement och musik. Istället för en ggr per vecka i vardera har de nu 2 ggr i veckan av resp movement och musik. Men det är bara bra tycker jag! :-) Lill-Skruttan älskar att både sjunga och dansa, plus att det är super för deras motorik!
Hon kommer gå pre-school 2 år till tror jag och sedan är det kindergarten. Vi får väl se var vi befinner oss när det är dags för det... ;-)
Kram!


Lotta,
ja det är svårt att tänka sig att Irene drog fram här nyligen. Det har ju varit otroligt fint väder sedan dess.
Kramar!!!


Anonym,
jo Work Week är nog amerikanskt då? jag visste inte att det var ett "allmänt" begrepp i alla skolor här. Men det kanske det är då? Tror dock inte att alla skolor här i staden har lika genomgående work weeks med renoveringar och så, utan de beror nog på pengar?