lördag, augusti 27, 2011

Lugnet före stormen

Jo lite så känns det just nu. Med Irene flåsande emot oss, men än känns inget mer än en sjukt hög luftfuktighet och en mycket grå himmel. Vi har väl egentligen inte förberett oss särskilt mycket. Vi har mat hemma. Vi gissar att gasen kommer att fungera och därmed kan vi nog laga mat och koka vatten. Om inte så har vi vårt gamla Trangiakök. Tror vi har gas till det så det räcker ett tag iallafall. Jag var och handlade igår. Egentligen inte alls med tanke på Irene, utan mer för att vi hade rätt tomt i kylen. Så det blev bara det vanliga som mjölk, ost, bröd, lite annat pålägg samt frukt och bär och grönsaker. MEN det var knökfullt i affären! Helt otroligt! Så mycket folk har jag knappast sett i en mataffär förut. Jag tänkte först att det berodde på att jag gått till ett alldeles nyöppnat Fairways här på Upper East Side och att det var fredag. Men i efterhand inser jag att en stor del av kunderna där säkert var där för att bunkra upp inför orkanen. Jaja, vi får väl se hur illa det kommer att bli. Vad gäller mat lär vi nog klara oss ett tag iallafall. Det vi kanske borde kollat är vårt batteriförråd till våra ficklampor. Om det blir strömavbrott. För här i huset har de bett att man inte ska tända stearinljus istället för lampor, utan använda ficklampor. Troligen för den ökade brandrisk som kommer med att "alla" skulle tända massor med stearinljus. Och just brand i ett 24-våningshus (eller 38-vånings som vårt grannhus är) är väl det sista man vill ha när det råder orkan.

Själva är vi väl mest oroliga för fönstren. Att rutorna ska hålla emot vinden. Vi bor ändå med fönster inåt Manhattan. Alltså i sydvästläge. Så det är ändå klart mer skyddat än våra bästa vänner här som bor i huset bredvid. Deras fönster vätter rakt mot East River söderut. En vidunderlig utsikt, men nu när Irene är på intågande vet jag att de oroar sig en del över att deras fönster ska hålla måttet. Inga byggnader skyddar dem mot vinden alls. De bor dessutom 10 våningar högre upp än vi som bara bor på 18:e våningen.

Våra förberedelser under förmiddagen lär bli att tappa upp vatten så vi har ifall det blir strömavbrott. För då lär ju inte vattenpumparna fungera. Men det är nog det enda som känns aktuellt för tillfället. Jag måste erkänna att jag känner lite skräckblandad förtjusning över detta ändå. Vädrets makter. Att få vara med om en orkan. Det har jag aldrig varit tidigare. Självklart inser jag allvaret också och jag hoppas innerligt att det inte blir någon stor skadegörelse i staden. Men jag ska också erkänna att jag skulle bli gruvligt besviken om det inte blir mer än en natt av regn och blåst. Lite mer än en vanlig höststorm vill jag gärna uppleva efter all uppståndelse i media kring Irene. Kalla mig kanske naiv? Och eventuellt kommer det kännas annorlunda efteråt ifall det visar sig bli riktigt hemskt. Men just nu, innan hon är här, hoppas jag på lite lagom dramatik.

Och nej, än ska vi inte behöva evakueras. Vi bor i den s.k Zon B för den som undrar. De som evakueras är de som bor i Zon A, dvs södra Manhattan och i områden nära vattnet i Brooklyn och Staten Island. Där man befarar att det ska bli översvämningar. Vi får nog som sagt tampas mest med vinden.

12 kommentarer:

Petra H sa...

Ha ha, jag förstår precis hur du känner dig - vi hade en riktig orkanvarning under våra 2½ år i Puerto Rico och det var en rejäl känsla av antiklimax då det på sin höjd blåste lite extra (orkanen bytte riktning och tappade hastighet precis innan)! Då var det faktiskt värre när vi hade en tropisk storm första månaden jag var i PR och det framförallt LÄCKTE in regnvatten under fönsterna.
Förstår att grannarna är oroliga för fönsterna, i PR hade vi ju orkanluckor som vi stängde för fönsterna och det kändes väldigt skönt (under den tropiska stormen) för man kunde riktigt höra hur fönsterna buktade fram och tillbaka. Håller tummarna för er och NYC! Och ni har väl fyllt badkaret med vatten? (för toaspolning etc).
Stor kram!!

Pettas sa...

Här sitter jag på ett soligt men blåsigt Åland och tänker på er som snart är, om inte mitt i orkanen, så väldigt nära.
Hoppas att allt går vägen på bästa sätt.
Lycka till

önskar Karin:)

Suzesan sa...

Håll i er. Var rädda om er. Tänker på hur det kommer att bli. Hoppas ändå att det bra blir en höststorm. Neb ändå bättre att vara förberedd än inte. Bra ändå att de varnar. Kanske det går ut som mycket i media då riktingen är lite "unik".

Kram
/Susanne

Lotta sa...

Stay safe!! Bra att ni är i zon B men ändå...tänker på er!

Kram

anitabirgitta sa...

Här i svenska tidningarna skrivs en del om Irene förhoppningsvis är det överdrivet...men det är nog bra att ni är i Zon B...men var försiktiga och tänk logiskt om orkanen blir för kraftig. Vi nog många här i vårt avlånga land som skänker en orande tanke till er alla. Sköt om er!

Anne sa...

Jag förstår precis vad du menar, det här med skräckblandad förtjusning och hur snopet det trots allt skulle bli om det bara blir en vanlig natt med lite extra regn och vind, typ vanlig höststorm. Samtidigt, som du skrev, förstår man ju allvaret också. Lite lagom, ofarligt spännande bara :)
Efter all heta i media och liknande så kan det ju ibland verka som jorden ska gå under, nåt riktig värsting är att vänta men oftast blir det ju ingenting alls då. Medan de stora naturkatastroferna kommer mer blygsamt, tyst som kanske en tornado som utan förvarning eller en jordbävning osv. Tycker de riktigt stora orkanerna som ställt till med förödelse varit sådana som de inte förvarnat eller trott så mycket om innan. Men det där ändrades väl i och med KAtrina, nu kanske man ropar varg lite för ofta och lätt istället. Men just orkanvarning och evakuering i vissa delar av NYC känns ju väldigt unikt. Sköt om er i alla fall! Säkert en lugn dag hemmavid idag. Hörde på nyheterna det skulle bli busstopp i stan (om jag förstod det rätt) från och med 12 på dagen. Hörde också alla planerade aktiviteter, konserter och liknande är inställt idag.
Ha det så gott nu! KRAM

Anna, Fair and True sa...

Jag håller med! Skulle också känna så! Som sagt, hoppas hon inte förstör så mycket men lite antiklimax om hon inte kommer.

Marianne sa...

Tänker jättemycket på er och hoppas faktiskt att Irene håller sig undan så att ni kan gå till parken i morgon. : ) Även om det blir lite antiklimax.

Stora kramar och många tankar!

Trillingnöten sa...

Riktigt läskigt det där! Jag hoppas att det går bra :) Jag är sån där som alltid säger "men hur farligt kan det vara" och tror att det ska gå över med lite vind och regn, att alla överdriver...men så är ju inte alltid fallet. Håller tummarna att det går bra nu! Kram!

✿Ewa sa...

Jag hoppas att Irene har hunnit mattas av en heldel när hon når er, så att det "bara" blir en vindig höststorm och inget mer. :)

Ha det bäst, tänker på er!
Kramar!

Mallis in real life sa...

Jag hoppas verkligen att allt går bra. Såg på nyheterna nu på morgonen att det regnat en hel del. New York var helt öde och spöklik. Inte en vanlig känsla med andra ord.

Kram på er

Desiree sa...

Ja sköt om er men ni verkar ha koll och förbereder er på bra sätt. Klokt att tappa upp vatten i badkaret och se till att ni har gas till campingköket om det behövs. Men jag hoppas innerligt att ni slipper strömavbrott. Skönt att ni slipper evakueras och att ni bor så pass högt upp som ni gör. Take care.
Kram!