lördag, december 22, 2012

Dagens julstök

Så har julstämningen äntligen börjat infinna sig även hos oss. Bättre sent än aldrig.... På dagens planeringslista stod graninköp och dekoration av pepparkakshus. Och så blev det. Jag väcktes redan i morse av n mycket pigg liten tjej som genast frågade "när ska vi göra pepparkakshuset mamma!?". Hon blev inte överförtjust över att höra att vi först var tvungna att äta frukost och sedan städa lite innan vi ens skulle kunna börja fundera på det där med pepparkakshuset. Lite plåster på såret var att vi bakade scones till frukosten. Och att M och jag kompromissade från en liten gran till en mellan (Lill-Skruttan själv ville ha en STOR gran men var sedan okej med den gyllene medelvägen). Och vi ville ut och köpa gran innan pepparkakshuset vilket hon också gick med på eftersom just julgranen var ytterligare något hon sett fram emot mycket.

Först skypade vi med Svägerskan och hennes Loff och fick se deras fina gran. Sedan blev det dammsugaren och så lite ommöblering för att göra plats för den där granen. Under hela tiden var Lill-Skruttan på ett strålande humör. Hon sjöng, hoppade, studsade och pratade ideligen. För henne var nog denna dagen i stort sett lika spännande och rolig som självaste julafton.

Med amerikanska mått (och ja även svenska nuförtiden tror jag) var vi sent ute med graninköpet. Här ställer många in granen redan direkt efter Thanksgiving en månad före jul. Men jag har inte riktigt anammat den trenden än. Förra året var vi något tidigare dock. Då köpte vi granen strax efter Lucia, men i år har det bara inte funnits tid. Så inete förrän idag blev det en promenad ut i staden för att köpa gran.  Det märktes på så vis att första stället vi gick till hade nästan slut på granar. De hade enbart stora kvar så vi gick vidare. Som tur var står det granförsäljare i nästan vart annat gathörn här i staden såhär års så vi behövde inte gå långt innan vi hittade vår gran. Som bars hem av M och en mycket stolt Lill-Skrutta.

Väl hemma skulle det sedan lunchas men då fick Lill-Skruttan ett Pepparkaksutbrott. Hon hade minsann väntat på att få göra pepparkakshuset så lääääääänge. "Ni säger HELA TIDEN att vi ska göra det SNART men det BLIR ju ALDRIG SNART!!!!!!" Hon hade ju faktiskt korrekt på alla punkter där, men eftersom ingen av oss (vuxna) tyckte det var bra påbörja Projekt Pepparkakshusgarnering på tom mage så lyckades vi till slut att få i oss lite lunch alla tre.

Så ÄNTLIGEN var det dags. Det som Lill-Skruttan i stort sett väntat på sedan jag vet inte när. Göra det efterlängtade Pepparkakshuset. FAST, göra och göra.... Vi bestämde på ett tidigt stadium att vi inte skulle baka något hus från scratch. Så vi köpte istället ett färdiggjort hus på Costco som vi nu skulle packa upp och dekorera. Perfekt tycker jag när man har små barn som har ungefär lika bra tålamod som en fisk kan cykla.

Men att garnera det hela var verkligen perfekt! Lill-Skruttan tyckte det var otroligt roligt och vi tryckte ut kristyr och satte på godis så det stod härliga till. Även en liten snögubbe följde med huset och den "limmade" vi fast med kristyren. M fick uppdraget att "bygga granen". Som vi sedan dekorerade den med.

På gång med kristyren

Det färdiga resultatet. Med bomullsbollar som snö och snögubben och granen utanför ena gaveln.

Här visar Lill-Skruttan huset men från andra gaveln.

Sedan blev det även dags att klä granen. Lill-Skruttan var vid det laget så exalterad att hon bokstavligen studsade runt med julgranskulorna i händerna. Fort fort skulle det gå. För "granen var minsann inte fin förrän den var färgglad och glittrade". 


Vi fick säga till henne att inte enbart klä ena sidan av granen utan även lite runtom. Och då hängdes det kulor, kottar och annat även på grenarna som inte pekade direkt in mot rummet. Fortfarande i en väldigt snabb takt.... Ingen rast ingen ro för den julgransansvarige. Några av julgransprydnaderna fick sedan flyttas ett par snäpp upp eftersom framförallt Lipton var på dem, men det mesta kunde ändå hänga ungefär där hon satte dem. Stjärnan är ny för i år och inhandlades tidigare idag på Bed Bath & Beyond. Den har lampor i sig och lyser. Hemma när jag var barn hade vi en i silverfärgatglitter men ingen som lyste.

Det är så mysigt nu när hon är såhär stor tycker jag.  Lill-Skruttan. Att få göra sådana här saker tillsammans med henne. Att skapa egna traditioner. Som familj. En del nya. En del ärvda. Samtidigt känns det nästan lite konstigt. Att på ett logiskt plan veta att detta kommer att bli en del av hennes barndomsminnen. Att det vi gör nu under de kommande jularna kommer att vara en del av det hon senare kommer att prata om som "sina barndoms jular". De där som man själv minns var så magiska. Mysiga. Högtidliga. Fantastiska. Drömska. Fyllda av dofter, smaker, värme, ljus, och ja - magi. Och nu är det hennes magi vi skapar. Tillsammans. Det känns både underbart och ofattbart på samma gång.

Kulor kulor kulor....

Så var den färdig!

Våra vänner kom också förbi. De kunde inte stanna så länge men det var så ROLIGT att ses! När vi räknade efter insåg vi att vi inte träffats sedan deras nu snart 2-årige son var cirka 2 månader eller så. Det är ett tag sedan det. Och vi hade en hel del att prata om eftersom det hänt mycket i våra liv sedan dess. 

Nu har julefriden faktiskt börjat sänka sig lite här tycker jag. Och det känns riktigt fint. Ett nystädat hem. Pyntat med allehanda julsaker. Granen klar. Julmaten inhandlad. Tvättberget förvandlat till nyvikta och doftande kläder i byrålådorna. Pepparkakor i skåpet. Saffransbullar i frysen. Och en dag kvar till jul. Så skönt! Jag tror jag kommer sova gott inatt. Nu kan julen komma!




11 kommentarer:

ExPIAtriate sa...

Vilken mysig dag! Aven om det ar mycket att pyssla med sa ar det ju roliga bestyr och sarskilt nar ungarna vill vara med! Det dar med att skapa egna traditioner ar ju ocksa sa viktigt! Jattefin gran ni fick! Vi har en liten plastgran som ar typ mindre an Joli men det funkar bra anda!
God jul och ha en underbar julhelg!
KRAM!!!

Channal sa...

Åh vilket fint pepparkakshus och vacker gran ni har fått! Mysigt!!
Stor JulKram!! Anna

Melting Pot sa...

Så fint ni har gjort:)
GOD JUL och Gott Nytt År önskar vi.
Kram

Desiree sa...

Pepparkakshuset blev så otroligt fint! Wow vilket jobb Lilla E lagt ner.HOn är ju så dukig! Mysigt att skapa sina egna jultraitioner. Ja E kommer att minnas just detta i framtiden med glädje och värme är jag helt säker på. Granen blev ju också den väldigt fin. Nu har ni fått jul i stugan. Firar ni svensk jul först den 24:e och sedan lite Amerikansk jul den 25:e? Firar ni själva eller med vänner?
Kram!

Steel City Anna sa...

Vilket fint pepparkakshus, nu fick jag lust att gå och köpa ett. Göra eget har jag gjort en gång och aldrig mer :) Det är inte lätt att vara tålmodig när man är liten. Hon ser väldigt lycklig ut när ni har köpt granen :)

Anonym sa...

Vilken pysslig dag ni haft.
Smart att inte fixa med pepparkakshuset förrens nu. Vårat hus segade ihop för några veckor sedan så det var bara att slänga skräpet.. :-)

Hoppas att ni får en underbar julafton. Själv sitter man själv på julafton eftersom gubben jobbar men som tur var är han ledig på juldagen då vi firar ordentlig jul här!

God Jul på er!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jättefin gran och pepparkakshus och vilken mysig dag! Ja, det blir lite annorlunda på gott och ont när man ska fixa julstöket med barn :) Vi ska slå in lite mer klappar idag och göra julgodis och Peter ska en sista sväng till NK men annars är vi klara. Jag har en envis snuva och hosta så jag ska bara vara inne idag. Har inte vilat hittills och det är väl därför det aldrig blir bättre. Kram!

Victoria sa...

Vilken jättesöt gran ni fick tag på och en sån duktig kulgransdekoratör sen! Henne får vi nog hyra in till nästa år! ;o)

Många julkramar//Vic & killarna

Charlie sa ... sa...

Å, härligt! Ni pysslar så fint och allt ser gott och juligt ut. Lovely!

Kära kära Saltis! En stor varm julkram till dig och din fina familj. Tänker på er!

God Jul!

Kram
Lotta

Marianne sa...

Åh så mysigt! Ja visst är det stort att skapa framtidens drömjular! Jag tycker ni verkar göra ett bra jobb där!

Perfekt med färdigbakat pepparkakshus, det är ju dekorationen som är det roligaste med det hela, och så blir det garanterat bra. Det blev SÅ FINT! Hon är då duktig på att dekorera hus, göra pepparkakor och pynta julgranen!

GOD JUL till er alla!
Kramar!

Sahra sa...

God Jul och Gott Nytt ÅR. Kram