lördag, februari 16, 2013

Orange och Lila

Idag har vi varit på en tillställning som gick i färgerna orange och lila. Inte de lättaste att kombinera. Men vi lyckades ganska bra tycker jag. Varför vi skulle försöka få ihop just orange och lila? Jo, alla i vårt team på jobbet var bjudna till vår högste chef här i USA", dels för att hon ville uppmuntra alla som slitit så hårt under året som gått och dels för att fira att slitet resulterat i framgång, d v s att den medicin vi jobbar med nu fått godkänt i Europa! Så nu är det verkligen hundra procent "launch" som gäller. Det lär bli ett mycket spännande år för oss. Och javisst ja, orange och lila. Det är helt enkelt för att det är färgerna på "medicinloggan".

Eftermiddagen och kvällen tillbringade vi därför hemma hos Högsta Hönan och det var en väldigt avslappnad mingeltillställning med hur mycket mat och godsaker som helst. Alla var inbjudna med familjer vilket var väldigt roligt för då fick M en chans att träffa mina kollegor också. Skoj! Jag har aldrig tidigare sett så många personer som klätt sig i kombinationen lila och orange. M och jag kunde dessutom konstatera att detta var dessutom det största hem vi någonsin besökt. Ginormous. Jag tror vår lilla lägenhet lätt skulle rymts i deras kök/mat/vardagsrum....

Imorgon blir det ytterligare besök, men då hos våra vänner i Harlem. Ser fram emot det. Och då kommer vi inte klä oss i lila och orange. Iallafall inte kombinerat.

8 kommentarer:

Desiree sa...

Det hela låter jättetrevligt. Kul att chefen bjöd hem er alla med familjer också. Bor hon inne i stan eller bor hon utanför med tanke på att hon hade så stort? Hoppas på att ni får stor framgång med ert läkemedel som ska promotas i Europa. Ni verkar ha en fin och bra team spirit på ert jobb och sådant är viktigt.
Kram!

olgakatt sa...

Ser att lixisenatide godkänts inom EU men tydligen ännu inte av FDA trots att det förväntats i december. Gratulerar till att ha medverkat!

Hoppas det blir en framgång för diabetesbehandlingen och att villkoret med biverkningsuppföljning funkar. De senaste åren har det ju varit en del bakslag med nya läkemedel som fått dras in efter bara kort tid på marknaden. Särskilt rabalder blev det ju efter cox-2 hämmarna som alla trodde skulle ha mindre biverkningar än de gamla NSAID och så var det tvärtom.

Hur är det med reglerna i USA angående förhållande läkare - läkemedelsindustrin? Jag har ju varit med hela resan från stora mutor med bl a brakmiddagar och dyra presenter till dagens synnerligen skärpta regler. Nu får bolagen inte ens ta kontakt med enskilda läkare och det finns förslag om att läkare inte ska få delta i undervisning anordnad av bolagen. Sådana regler är redan i kraft i Norge med påföljd att norska läkare nu helt saknas på internationella konferenser eftersom arbetsgivaren inte betalar. Jag har åkt på åtskilliga där arbetsgivaren betalt hälften och ett bolag andra hälften. Ska ag betala allt lär inte några svenska läkare heller kunna deltaga internationellt. Ett delikat dilemma.
Trevligt att din ag visar uppskattning av er anställda! Även om det är till priset av lilagul utklädsel, hu;)
Ursäkta lång kommentar!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det var himla trevligt. Jag träffade och pratade med en del jag aldrig träffat förut och även med vissa jag tidigare bara hälsat på. Detta är inte min närmsta chef utan "Högsta Hönan" som jag kallar henne vilket betyder att hon är chef för hela vår "franchise" på "medical side". Hon bor i New Jersey ganska nära jobbet i ett område med stora stora hus och motsatsen till Manhattan skulle man kunna säga vad gäller utrymme både inne och ute.
Och ja det är ett väldigt bar team tycker jag vilket känns extra roligt.
Kram!


olgakatt,
tack för din långa kommentar!! Och för grattiset! Jo vi har precis fått godkännande i EU (jag möttes av det meddelandet dagen då vi kom tillbaka till fastlandet från vår kryssning och jag kollade min jobbmail). Jättehärligt! FDA kommer vi inte att höra något från förrän KOMMANDE december dock. Alltså december i ÅR. Planen var att få ut Lyxumia (lixisenatide) i Europa under detta året och i USA under nästa (efter godkännande av FD i slutet av detta året). Jag tror att de på regulatory under detta året jobbar med att få färdigt dossiern till FDA.

Jag tror verkligen på att det kan komma att bli en förbättring för många som har diabetes med just GLP1R agonister eftersom de verkar på många vis verkar kunna komplettera insulinet. Insulin är alltid och kommer alltid att var det allra mest effektiva för diabetesbehandling såklart. MEN det är också det som ger kraftigast biverkningar (i forma v hypoglecima till exempel) så att börja använda andra läkemedel för att försöka dra ner på, eller skjuta upp insulinbehandlingar är ju något man gärna vill. Vad gäller biverkningar för just lixi och risken för att man senare skulle dra in läkemedlet från marknaden förhoppningsvis inte alltför stor eftersom andra GLP1 agonister redan finns på marknaden och det handlar alltså inte om ett helt nytt läkemedel. Men visst de är alla lite olika så man kan ju aldrig veta. Våra kliniska studier visar dock på att det biverkningarna verkar vara värst i början av behandlingen och att de sedan går ner/försvinner.

Reglerna vad gäller gäller läkare och läkemdeselsföretag här i USA är mycket mycket hårda och strikta. Jag vet inte i detalj allt eftersom jag är på "the medical side" och inte "marketing" men jag vet att det är väldigt tydliga och strikta regler för hur personer på pharma får kontakta (eller snarare inte kontakta) läkare. Det är även väldigt reglerat hur vi på medical får svara på frågor eller ge ut uppgifter till marketing också inom samma företag. Väldigt ofta får man inte det, eller man får det inte förrän i ett senare skede. Men jag har som sagt inte helt full koll på hur och OM det finns kopplingar mellan läkare som närvarar och de olika läkemedelsföretagen här, eller HUR reglerat det är?
Hopas jag kunnat svara någorlunda på dina frågor. :-)
Det är kul att du med din bakgrund har så mycket kunskap om just detta. För mig är det ju fortfarande en mycket ny värld. ;-)

Lotta i USA sa...

Vad roligt!! Fira ska man ju och speciellt när ni nu ska "roll it out" - grattis!!! Vilket spännande år det blir. Lila och orange gillar jag dessutom ;)

Nu har solen tittat fram, hoppas ni har en skön söndag!
Här det soft soft soft som gäller. Jag är i fortfarande i post vacation mood!

KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja det kommer bli ett spännande år för oss!
Här är det kallt nu men imorgon ska det bli flera plusgrader så det är riktiga svängningar nu.
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Varför just lila och orange?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
det är färgerna på logan till "vårt" läkemedel.
:-)

Anna, Fair and True sa...

Just ja, det skrev du ju :)