lördag, februari 23, 2013

Överraskande positivt

Allt gick bra med registreringen igår morse. Jag ringde till skolan innan så jag visste exakt vilka sorts dokument som är godkända som adressbevis. Telefonräkningar var det inte. Men hyresavtal, lönespecifikationer från arbetsgivaren t ex var godkända. Bara det stod både namn och adress på dokumenten. Detta var faktiskt första gången jag och M var in i skolan. Vi har tidigare endast varit på skolgården eftersom de har en liten Farmer's Market där på lördagarna och då säljer frukt och grönsaker. Men inne i själva skolbyggnaden har vi aldrig tidigare varit.

Jag måste säga att vi båda två kände oss positivt överraskade. Efter att ha besökt en annan public school tidigare (då Lill-Skruttan skulle göra testet till "Gifted & Talented") var jag ju lite smått förskräckt över hur ogästvänlig jag tyckte att miljön kändes. Om ni minns så var det kanske framförallt detta med säkerhetsvakter vid ingången och galler för matsalsfönstren som gjorde att jag fick en liten klump i magen. Men här tyckte jag att atmosfären och miljön kändes så annorlunda. Varmare. Mysigare. Hemtrevligare. Visst hade de en "vakt" när man kom in genom entrén. Men det var en kvinna i 55+ åldern som mycket vänligt bad oss legitimera oss och sedan hjälpte oss tillrätta. Korridoren vi kom in i kändes väldigt skolaktig. Samma känsla som vid de flesta låg- och mellanstadieskolor jag besökt även i Sverige. Färgglada teckningar, pappersgubbar, kartor och annat på väggarna. På ena väggen hängde en stor "hemmagjord" planch där det stod vilka olika språk som talas i skolan "just nu". Det var många. Och faktiskt såg vi att det går en svensk elev där nu! Samt en norsk. Dock ingen finsk eller dansk. Under spanska var listan på elever som längst, följd av mandarin. Jag räknade inte antalet språk men denna plansch innehöll väldigt många andra språk också vilket betyder att eleverna och deras familjer verkar komma från i stort sett hela världen. Det känns roligt att den mycket internationella miljö Lill-Skruttan haft och har på sitt dagis kommer att fortsätta även då hon börjar skolan.

Kvinnan på administrationen var otroligt vänlig och hjälpsam även hon. Vi visade våra papper och fick sedan fylla i en ansökan som mer eller mindre bestod i Lill-Skruttans namn, adress samt vårdhavares namnunderskrift. Inga svårigheter där inte. Ytterligare en sak som bidrog till det lite mer "mysiga" intrycket var nog att de tydligen hade "PJ Day" då vi var där. Vi såg både vuxna och elever som skrotade runt i korridorerna iklädda nattkläder. Pyjamas. Morgonrock och tofflor. Färgglatt och fint. Det gillade jag, för det kändes på något vis som att om skolan anordnar sådana dagar finns där också utrymme för lite lekfullhet.

Det känns skönt att registreringen är avklarad. Nu är det inte så mycket mer att göra. Än att vänta och se. Skolan kommer dock ha en visning om en vecka och jag hoppas att vi båda kan gå på den. Eventuellt kommer jag inte att kunna närvara, men M kommer att gå oavsett vilket känns bra för vi vill ju väldigt gärna få känna av skolan lite mer samt få lite mer information. Det är helt klart en mycket spännande tid vi har framför oss!

9 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Verkligen spännande! Ser fram emot att läsa mer och följa den här nya fasen. Var E själv med? Vad tyckte hon och vad tycker hon om att börja skolan? Det lät som en bra skola av alla de olika skäl du nämnde.

Desiree sa...

Toppen att ni fick ett positivt intryck av skolan och att registeringen är fixad. Är det till hösten hon börjar här? När får man reda på om ens barn är antaget? SKönt att skolan ligger bara några kvarter från där ni bor. Det gör hämtning och lämning smidigt. Hur långa är skoldagarna? Kan hon stanna kvar på skolans område och gå på fritids efter skoldagens slut?
Spännande med skolstart som väntar. Otroligt att lilla E är så stor nu att hon faktiskt snart ska börja skolan. Låter underbart med denna internationella miljö som skolan har. SÅdant tror jag är otroligt utvecklande och lärorikt i sig.
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är en spännande fas nu helt klart. Och nej E var inte med. Även på turen nästa vecka är det enbart föräldrar/vuxna som kan gå. Jag tror det är vanligast så eftersom det kan vara svårt att verkligen få veta något av de som visar runt ifall man har ett helt gäng med 4-5-åringar med sig... ;-)
Men hon är ganska spänt förväntansfull inför skolstarten i höst, men pendlar också till att ibland tycka att det känns läskigt och ledsamt. Fast hon har nog inte riktigt förstått att hon inte kommer att komma tillbaka till sitt dagis igen då. ;-)


Desiree,
ja det kändes skönt att gå därifrån med en bra känsla i magen. Jag har inte full koll på skoldagarnas längd men tror de börjar klockan 8 vilket blir en stor omställning för oss haha! Sedan går de nog till runt 2-tiden eller så skulle jag tro, och efter det är det "after-school-activities" som gäller. Det får man anmäla sig till senare. Eftersom både M och jag jobbar heltid så lär hon nog få gå på någon sådan form av aktivitet de flesta av veckans dagar. Jag hoppas det ska finnas något "art class" för det älskar hon, och kanske även ngn form av sportaktivitet för det tror jag hon skulle gilla.
Kram!

Annika sa...

Det kommer att gå så bra!!
OCH jag tror att du kommer gilla skolan här. Jag har nästan bara gott att säga om den :-)
Ja, de hade PJ day på Ks ES också, och crazy hair day, och color day, och hat day etc etc
OCH undervisningen är SÅ bra.

K gick i heldags-KG, från 9:15-15:50.
Nemas problemas.
Har ingen erfarenhet alls av after school care, men är säker på att e också är toppen!!

Stort Saltis att Bellan börjar KG!!!
Ett nytt kapitel i livet!!

Kramar!!

Anne sa...

Jag kör dubbelkommentar här på de senaste inläggen.
Först, vad skönt med den positiva magkänslan. Den där känslan....den är rätt viktig att få, den gör en trygg på nåt vis.
Som du skrev, en väldigt spännande fas som ligger framför en. Det där med registrering verkar vara en process, har hört det är liknande här, det där med att bevisa adress t.ex.).
Skoldistrikt (eller kommuner) det verkar vara nyckeln till en bra skolo. Det har jag också lärt mig och förstått. Många som verkar flytta innan skolstart närmar sig, just för att hamna i ett område där de med bostadsadressen tillhör en bra skola. Diskussionerna om var bo, ev flytta går redan i de kretsar jag rör mig i (med kids runt 2) och oron om man inte har råd/kan flytta till ett bra område. En familj jag känner kommer börja hyra lägenhet i ett bra område, för de vill hellre bo mindre och i lägenhet. Det kan ju låta konstigt, lägenhetsliv är ju normalt i NYC men som du vet, förortslivet är ju annars dominerande av radhus eller hus, så väljer man lägenhetsliv i förorten är det inte direkt normen. Men det är så viktigt bo i ett bra område å många familjer är beredda göra personliga uppoffringar för att hamna i ett bra skoldistrikt. Vilket jag kan förstå, ens barn vill man ju ge det bästa.
Som jag förstått det (åtminstone här) går delar av fastoghetsskatten till just skolor, därmed är dyra områden lika med hög fastighetsskatt lika med bättre skolor.
Jag har också sett hutlösa avgifter för privatskolor för Elementary school. Herrregud ja, inte klokt med avgifter på den låga nivån...vad ska man säga...
KRAMAR!

Anonym sa...

Hej,

Jag undrar om du vet vad som blev av hon som skrev "An Alien in California". Hon skrev en intressant blogg men försvann helt plötsligt...vet att du hade viss kontakt med henne.

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag hoppas på det. :-) Men jag tror det blir bra också men visst känns det lite konstigt och ibland "läskigt" med förändringen.
Kram!


Anne,
ja det är viktigt att ens barn kommer i bra skolor. Även om jag ibland kan fundera lite över HUR ila det är då vissa pratar om skolorna i de "inte lika bra" skoldistrikten. Jag menar, barnen är för guds skull bara 5 år! En ålder då det är 2(!!!) år kvar att börja skolan i Sverige! Om man inte räknar 6-årsverksamheten där som skola. Men visst, i vissa fall kan det kanske handla om andra saker också, att skolan inte har tillräckligt med medel och pengar till att skötas bra eller har material etc. Men just "akademiskt" känns det ibland som om jag inte riktigt kan förstå att det kan spela en såpass stor roll i den unga åldern som vissa verkar säga. Men kanske gör det det? Vad vet jag?
I vilket fall är vi glada över att det finns en bra skola i närheten och att magkänslan var positiv efter att vi var där och registrerade henne.
Kram!


Anonym,
hej! JaCal som hade bloggen "A Swedish Alien" slutade blogga för rätt länge sedan men jag minns inte exakt varför. Jag tror hon fick för lite tid helt enkelt. Jag saknar också hennes blogg men jag har lite kontakt med henne fortfarande via FB. Hon och hennes familj verkar må bra iallafall! :-) Vad gulligt av dig att fråga efter henne här!
Skulle du vilja ha kontakt med henne säg till här igen så kan jag försöka förmedla det!
:-)

Emma sa...

Vad skönt att du fick en så bra känsla!!!!

Jag tänker lite på din kommentar här ovanför. När vi svenskar ännu inte ens sätter barnen i skola värderar man i andra länder akademisk nivå på skolorna de sätts i . Men jag tänker att det är en massa annat också. Den där magkänslan. Att det är en bra miljö där man som förälder känner sig trygg att lämna sina barn. Att inte personalen är överarbetad, att det finns resurser etc. etc. Men ibland tror jag också att folk överdriver det där med 'dåliga skolor'...

Härligt med utrymme för LEK!

Saltistjejen sa...

Emma,
ja det känns väldigt bra!
Och ja visst är det så att man ibland kan fundera lite över vad det är som gör att vissa skolor klassas som dåliga och andra som bra i just denna låga åldern.
Kram!