fredag, februari 22, 2013

Registrering

Idag står registrering av Lill-Skruttan på schemat. Jo, här måste man registrera sitt barn i den public school som man ansöker om plats i. Dead line är första mars. Om en vecka alltså. För att registrera måste man personligen gå till skolan och där visa upp bevis på att barnet är i rätt ålder (födelsebievis eller pass) samt bevis för att man är bosatt på en adress som ligger i skolans skoldistrikt. Det senare eftersom man befarar att familjer utanför skoldistriktet annars skulle kunna komma för att registrera sina barn där.

Hela staden är indelad i olika skoldistrikt. Och här är skoldistriktet ALLTDet finns bra och det finns dåliga. Ett barn får endast gå i en skola som ligger i det speciella skoldistrikt som man bor i. Om man råkar bo i ett dåligt skoldistrikt har man oftast två val. Antingen att flytta till ett bra skoldistrikt. Eller sätta sitt/sina barn i en privatskola. Och sådana är inte billiga här om man säger som så. Vissa summor jag hört är i samma nivå som vissa college kostar! Makalöst!

Så att bevisa att man faktiskt tillhör skolans skoldistriktet är alltså något som krävs. Som bevis kan man ta med en räkning eller annan "officiell" handling där ens namn samt adress står. Men jag tror att själva registreringen går rätt fort. Vi får se. Jag hoppas att vi inte kommer behöva vänta alltför länge utan att vi åtminstone kommer att kunna få visa våra handlingar rätt fort. Skolan ligger dessutom bara ett par kvarter bort så det är nära vilket känns skönt inför skolstarten också. Återkommer senare när vi varit där.

16 kommentarer:

Emma sa...

Vi fick minsann bevisa att vi bodde i distriktet för la joujouthèque (typ öppna förskolan -ett leksaksbibliotek) med pass och räkningar vi med, haha.

Usch, tänk att det ska vara så ändå. Jag har några kompisar i London som vittnar om samma sak. De flyttade till ett bättre kvarter med skyhöga hyror bara för att det var ett bättre skoldistrikt. Detta eftersom det ändå blev mycket billigare än att betala privatskola för deras två döttrar.

LITE grann kan det faktiskt se ut så i Sverige också. Jag menar bor man i exempelvis Rosengård utanför Malmö kanske inte en enda skola i närheten är bra. Oftast är då det enda alternativen att flytta eller stanna kvar, och även om man har råd så finns inte många privatskolor inom räckhåll.

TUR att erat skoldistrikt är bra och tänk vilket Stor-skrutta hon är på väg att bli!

Annika sa...

Japp, sådär är det.
Men ofta är då samtliga skolor i kommunen bra, eller i distrikten hos er, gissar jag.
ja, för många är det verkligen viktigt att bo i en viss skolas upptagningsområde.
Man kan Pupil Place en elev om man absolut inte vill ha barnet i skolan man tillhör.
;Men det är en process.
OCH det här skiljer ju väldeliga stat till stat och från kommun till kommun inom staten.
Vi har toppenskolor. Jag fattar inte att även vissa här sätter sina ungar i privatskolor då de kommunala skolorna är så top of the line.
Som du säger kostar ju de skolorna ofta lika mkt som college.
SJUUUUKT.
Du vet vad jag tycker om skolan här, jag tycker den är TOPP!!
Hoppas att du också kommer att tycka det.
KRAMAR från mig!!

Trillingnöten sa...

Jo, det där gjorde vi i augusti och det var ett äventyr! Vi hade ju inga räkningar då och min svärmor fick skriva intyg på att vi bodde där för att bevisa vår rätt till skoldistriktet...Jag har en familj på skolan där jag jobbade som har sin son på en privatskola. De betalar 48 000dollar om året!!! OMG! Det är helt sanslöst dyrt...
Lycka till idag!
Kram!

Saltistjejen sa...

Emma,
ja här är det likadant. Bra skoldistrikt har mycket högre hyror och/eller priser på bostäder än dåliga skoldisktrikt. Men med tanke på vad privatskolor kostar här så är det ändå billigare att betala en högre hyra än att betala för privatskola.
Och ja, hon är en STOR Skrutta nu. Jag filar bara på ett bättre "namn" till bloggen för henne... ;-)
Kramar!


Annika,
ja här i staden finns ju väldigt bra OCH väldigt dåliga skoldistrikt. Som på de flesta ställen där sådan uppdelning finns så är det ju ofta är i de fattigare delarna av staden som de sämre skolorna ligger. Tyvärr. Det gör att samhället här är enormt segregerat och barnen förlorar mycket på det tycker jag. Alla de som har familjer som inte har råd att bo i de bättre skoldistrikten, får kanske i och med detta en sämre utbildning vilket ju känns helt galet!
Nu har vi iallafall varit där och registreringen gick snabbt och lätt. Nästa fredag blir det visning av skolan och det ser jag fram emot!
Kram!


Trillingnöten,
ja det är verkligen jobbigt med sådana här saker då man just flyttat in. Särskilt från ett annat land, men jag kan tänka mig att det också kan vara svårt om man flyttar från en stad till en annan. men extra svårt är det ju då man inte finns i några "rullar" alls i det land man flyttar till. Ingen kredithistoria, inga brev som är skickade till ens adress etc etc...
Och ja, det ÄR svindyrt med privatskolor här!!! Vi har ju E på en privat preschool vilket jag själv tycker är jättedyrt, men den är ändå subventionerad och har en "stege" (brackets) så man betalar olika beroende på sin inkomst. Jag skulle tro att om vi skulle betala fullt (om avgiften inte vore inkomstbeprövad) skulle vi nog betala ungefär dubbelt så mycket som vi nu gör.
Kram!

Emma sa...

*VilkeN Stor-Skrutta skulle jag ju skriva.

Och för dig är och förblir hon nog Lill-Skruttan hur stor hon än blir :-)

Saltistjejen sa...

Emma,
hahaha!
:-) Stämmer nog...

eastcoastmom sa...

Ja det är SÅ viktigt att bo ett distrikt med bra skola i USA. Och i en storstad som NYC finns såklart massor med skolor, inte alla lika bra... I en mindre stad med homogen befolkning - som vår stad i CT - kan skolorna vara överlag jättebra.

Saltistjejen sa...

eastcoastmom,
visst är det så. Här är staden ju enorm. Jag har för mig att man ibland jämför New York Citys folkmängd med hela Sveriges! och bara Manhattan är stort i sig, och har hur många invånare som helst, så visst skiftar områdena och skolornas kvalitet mycket. Vi har vänner som flyttat (eller planerar flytt) just för att de bott i mindre bra skoldistrikt och behöver bo i ett bättre inför hösten då deras barn ska börja.

olgakatt sa...

Jag har fått för mig att man kan välja skola ganska fritt i Sverige. och det som kallas privata eller friskolor är ju offentligt finansierade de också. T o m de sk kallade riksinternaten har statliga bidrag även om det kostar pengar från familjen också. F ö är de skolorna på tapeten rätt ofta pga pennalismen som tycks utbredd. Just nu är flera ynglingar dömda till samhällstjänst och skadestånd för misshandel av en kamrat.
Skönt att det verkar vara en bra skola där Ella ska gå!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
ja det är nog mycket friare i Sverige idag. När jag gick i skolan var det bostadsadressen som gällde. Man fick sin skola utifrån den. Men nu kan man väl välja mer eller mindre hur man vill.
Här är det i stort sett bara bostaden som avgör ifall man vill gå i en "allmän" skola och inte en privat. Och ja, jag håller med om att det känns bra att veta att skolan som E "tillhör" är en bra sådan.
Kram!

Lotta i USA sa...

Only in America ;-) "Räkning eller annan officiell handling med adress på"

Skolvalet är viktigt och det är skönt att ni har så bra skolor nära er. Hoppas det gått bra idag!

KRAM!!!

Lotta

Saltistjejen sa...

Lotta,
haha ja det behövs sådana pappersbevis här. Hemma räcker med ett utdrag från Skattemyndigheten. :-)
Tack, besöket gick väldigt snabbt och lätt. Vi fick båda också en positiv känsla av skolan och nästa vecka blir det en tur där.
:-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Precis, i Sverige är det ju numera (sedan början av 90-talet) fritt skolval så många åker kors och tvärs. Men majoriteten går ändå fortfarande i en skola nära dem, om inte närmast. Samma gäller förskolan. Vi har en förskola i vårt hus t o m och flera runt omkring men valde än kanske 7 min bort för vi föredrog den. Men det är ju ändå nära!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja visst jag förstår att man gärna väljer en skola eller ett dagis i närheten av där man bor (eller där man jobbar) eftersom det ju annars skulle bli extra jobbigt med hämtning och lämning och sedan när barnen är större kanske man inte vill att de ska behöva sitta på buss, tåg eller tunnelbana genom hela staden. En av mina kompisar i Sthlm gick på dåtidens enda Waldorfskola när hon var liten och hon berättade att hon pendlade med t-bana genom i stort sett hela staden då för att komma dit. Något hon sa att hon inte skulle vilja att hennes barn gjorde för även om hon älskade sin skola så blev det otroligt långa dagar för henne med den pendlingen.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Det skulle jag inte heller vilja, förutom kanske i högstadiet eller gymnasiet. Men samtidigt tar det ju på krafterna som för din kompis. Men då skulle jag nog hellre flytta hela familjen. Som tur är finns det ju inte bara EN bra skola utan många så problemet skulle nog inte uppstå numera (förutom just om det är väldigt specifik pedagogik som Waldorf eller t ex en viss idrottsinriktning). Om vi bor kvar här på Gärdet/Östermalm så finns det många bra skolor, både kommunala och fristående.

Saltistjejen sa...

Anna fair and True,
nej de flesta har väl många olika skolor i närheten av där de bor. Detta var ju på 80-talet och då var det lite annorlunda. Plus att jag vet att hennes föräldrar verkligen ville att barnen skulle gå i Waldorfskola och det fanns då bara en i S-holm tror jag.