torsdag, april 30, 2009

Förresten...

... Petra!
Här är ett recept på Gravad Lax!

Till 1 kg lax (ca 6-8 portioner):

Blanda:
4 msk socker
4 msk salt
2 tsk grovstötta vitpepparkorn
Rikligt med dill

Låt skinnet sitta kvar men ta ur ben ifall laxen ej redan är urbenad.
Gnid in laxen (köttsidan) med kryddblandningen. "Klappa" in kryddblandningen och lägg på dillen. Om du har skurit laxen i fler än en hel bit (t ex delat en större laxfilé i två mindre bitar) lägg då ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra.
Lägg allt i dubbla plastpåsar och placera i kylen.
Låt ligga i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par ggr under tiden.
När laxen är klar skrapa av kryddblandningen och häll bort spadet som bildats, annars blir laxen väldigt salt.

Laxen håller sig fin i minst 3-4 dagar. 
Det går även bra att frysa gravlax. Den håller sig fin i frysen i ca 3 veckor. Lägg gärna med dill i påsen om du fryser gravlaxen. Och frys den inte med det salta spadet!


Grava mindre laxbitar:
Om du inte tänkt göra såhär mycket lax så går det jättebra att köpa portionsbitar och minska ner receptet så det passar laxbitens vikt.
Tänk bara på att det kan vara kortare gravningstid om det är tunnare och mindre bitar. Så smaka på den redan efter 1 dygn om du gravar mindre bitar.


Det går även utmärkt att grava redan färdigskivad färsk lax!
En fördel är om laxen är skivad i ganska stora och tunna skivor. Bred sedan ut någon msk av kryddblandingen (lika delar salt och socker samt lite vitpeppar) på en tallrik.
Sedan lägger du ut laxskivorna i ett lager ovanpå och strö sedan ytteligare ca 1 msk av kryddblandningen över laxen.
Låt stå i rumstemperatur i exakt 1 timme!
Skrapa bort kryddblandningen.
Servera som vanligt med de tillbehör du vill!


Lycka Till!!


*) Fotot är från www.fotobank.ru

3 kommentarer:

Millan sa...

Gravad lax ar ju sa gott!! Nu blev jag riktigt sugen pa det!!
Vilka otroligt fina foton fran Central park nedan! Och jatte roligt med bloggtraff!!
Stor kram och trevlig helg

Sporty Spice sa...

Åh tack! Jag ska genast köpa lax och åka till IKEA och köpa gravlaxsås. Mumma!!!

Saltistjejen sa...

;ilan,
ja och jag tycker gravad lax känns vårigt! Så det passar så bra såhär års.
Och ja, bloggträffen var jättemysig. Hopas ni får en jättefin helg som ju är en långhelg för er!
Kram!


Sporty Spice,
ja! Och du jag tänkte verkligen att den där "portionsvarianten" med redan färdigskivad lax som man gravar direkt på en tallrik skulle kunna passa kaske?! Den är jättesnabb och enkel och man kan göra bara lite åt gången, dv s om DU är den enda som ska äta så blir det lagom!
Kramar!