lördag, juni 20, 2009

Midsommarmat samt presentinköp

Gårdagens Midsommarafton blev som följer:

Inget Battery Park. Vädret klarnade visserligen upp så kvällen blev riktigt vacker med kvällssol och ljumma vindar. Men jag var inte hemma från jobbet förrän strax innan 18 och då kändes det alldeles för sent att åka ner ända till Manhattans sydspets.
Så istället tog vi en kvällspromenad i den sommarsköna staden. Avslutade sedan med att handla lite midsommarmat i vår affär under bron. MEN dagens stora stora stora besvikelse var upptäckten att de inte längre hade vare sig Abbas sill, Leksandsknäcke eller lingonsylt! Okej, lingonsylten var ju inget vi letade efter för midsommarkänslan precis, men det var ändå lite surt att upptäcka att de inte längre säljer den. Vi har ju känt oss så priviligierade tidigare med en mataffär på gångvstånd från oss som haft en hel del svenska importvaror. Men hädanefter blir det till att bunkra på Ikea. Som de flesta utlandssvenskar. TUR att Ikea numer är så lätt att ta sig till! Fast visst, vintertid lär det nog inte bli så tätt mellan utflykterna dit kanske...?

Jaja, det blev ändå sill. För sill fanns det, om än inte Abbas. Sedan fick jag lite fisksug i största allmänhet så jag gick loss på både rökt regnbåge samt rökt lax. M hittade det vi närmast kommer färskpotatis också. En liten liten påse. Här verkar annars inte färskpotatis vara något som finns i affärerna. Middagen blev riktigt lyckad och även om jag saknade matjessill vilket är min absouta svenska sommarfavorit, så var det gott och kändes till och med lite midsomrigt. Nedan ett par bilder:


Matbordet är dukat för Midsommarmiddagen. Inte så festligt kanske, Inga blomster eller andra dekorationer. En svensk flagga kanske borde införskaffas till måltider som dessa???
Det "svenska midsommarbordet" är dock inte så svenskt som man vill låta påskina....
Ölen är amerikansk, osten irländsk, sillen kanadensisk, laxen skotsk, och den rökta regnbåden minns jag inte var den kom ifrån...


Lill-Skruttan firar sin första Midsommar i pyjamas... Det blir så när man har föräldrar som tyvärr jobbar lite sent...


Här är sillen vi köpte. Det lustiga är vekrligen att märket heter Skansen och att det på locket är tre kronor! Man undrar ifall det är några svenskättlingar som startat detta företag?
Den var iallafall god. Smakade ungefär som en blandning mellan inlagd sill och löksill.


Och sist men inte minst så fick vi tag på färskpotatis. Den var ju inte alls lika "färsk" som svensk färskpotatis, men helt klart mer "ny" än den vanliga potatisen som säljs i affärerna. Färskpotatis saknar jag annars rent generellt här på somrarna.


Idag har det regnat nästan hela dagen. Eller kanske halva ungefär. Det är väldigt fuktigt så vi har kört ACn till och från under dagen. Inte för temperaturen så mycket som för luftfuktigheten. En kort promenad blev det iallafall i förmiddags. M ville till Apple store och köpa ett nytt "fordral" till sin splitter nya iPhone som kom igår. Han är oerhört lycklig kan tilläggas. Jag passade under tiden på att gå in på Crate and Barrel vilket är en affär jag verkligen gillar. Köpte lite presenter där och är grymt sugen på att köpa åtminstone den ena presenten även till oss själva. Det var två skålar med tillhörande pinnar. Jag föll direkt för designen. Enkel, stilren och bara såååå snygg. De är till en av mina vänner som fyllt år. Hennes mamma är från Japan så jag vet att hon ganska ofta lagar japansk mat, så jag tänkte att dessa skålar förhoppningsvis ska kunna användas hos henne och hennes man. Den enda asiatiska maten vi äter är ju hämtmat, så med tanke på detta är det ju lite onödigt med sådana skålar till oss. Å andra sidan så är det kanske inte helt fel att ibland servera även hämtmat i något finare än de plastlådor man får sin hämtmat levererad i.
Vackra saker är aldrig fel. Egentligen. Tycker jag...
Här är en bild hämtad från Crate and Barrels hemsida. Jag har tyvärr inget eget foto på skålarna eftersom jag fick de inslagna redan i affären. De skålar jag köpt är den djupare varianten. Tänkte att den var mest användbar till det mesta. Allt från nudel- eller misosoppa till ris eller olika ris- och nudelrätter kan ju ätas ur dem.

17 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Ser trevligt ut! Men oj vad mycket det fanns på varuhuset. Gillade sushi skålarna.

Sporty Spice sa...

Låter som ni hade en trevlig midsommar. Man tager vad man haver helt enkelt. Trist att er butik slutat sälja Abbas sill och Leksandsknäcke. Min Stop N Shop säljer Felix lingonsylt och Wasa Knäcke. That´s it. Resten får införskaffas på IKEA. Men vi har en liten presentaffär som säljer svensk saltvattentvål! Sån som jag hade på landet när jag var liten. Så oväntat! Och du ... de där japanskålarna var ju supersnygga. De ska jag kika på! Fanns de i svart btw? Det skulle mer passa min stil.

Victoria sa...

Jättefina skålar!! Det blir nog en tripp till C&B när vi kommer hemöver! Kramar!/Vic

Anna, Fair and True sa...

Det blev en väldigt internationell midsommar för er alltså! Om man räknar vad maten kom ifrån. Frågade du affären varför de inte sålde Abbas m m längre? Det kanske bara var tillfälligt slut?

Ellas barnstol är så cool tycker jag! Den är ju svensk i alla fall! ;) (Om jag minns rätt.)

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
ja de har väldigt mycket där. Det emsta är riktigt fint tycker jag.
Kram!


Sporty Spice,
Jo visst är det så. man kan ju inte göra annat. Wasa knäcke finns ju som sagt i alla affärer här i stan men Leksandsknäcke fanns bara i just den affären. Så det är trist att de slutat sälja det.
Lustigt det där e,d saltvattentvålen! :-)
Vi hade också sådan när jag var liten och seglade med mamma o pappa om somrarna. Så jag minns doften och den asscierar jag med sommar. Jag minns också att den flöt! Det tyckte jag var jätteskoj.
Jag såg inte skålarna i svart, men kanske finns de i svart på andra varuhus eller online. Du kan ju kola online!

Vic,
tack! ja det får ni göra när ni kommer tillbaks!
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
nej vi frågade inte i affären, men det såg inte ut som om det var slut. Det fanns liksom ingen "plats" på hyllorna för mer sill och inga "lappar" med pris eller så som på ngt vis verkade betyda att de fortfarande säljer Abbas. Tyvärr.
Och jo Ellas stol är svensk. Svanen!
:-)
Kram!

mammigranten sa...

Blev en lite lagom midsommar för er också alltså.
För oss är inte midsommar så mycket sill faktiskt, då ingen av oss äter det. Men färskpotatis, rökt fisk och en klick gräddfil med gräslök är ju aldrig fel. Vi åt dock pizza...
Fast jag har hittat potatis som jag tror är fäsrkpotatis, för den smakar som det på Wegmans.
Gillar också Crate&Barell, de har så mycket fint, men jag tror inte de där skålarna skulle vara något för oss, även om de var jättefina. Har ju aldrig lärt mig äta med pinnar...
Kram

Marianne sa...

MYCKET midsomrigare hos er än hos oss : ) Men till nästa år ska jag förbereda mig, alla på kontoret som åker till Älmhult ska få uppdrag att handla.

Jag trodde först att det var Ikea som sålde ett konstigt märke som hette Skansen. Men det är kanadensiskt alltså. Lustigt, men det måste vara svenskättlingar som du säger.

Ursnygga skålar! Jag gillar också när det är så där stilrent, så att maten slipper konkurrera med dekorationen utan framträder ordentligt.

KRAM!

Millan sa...

Jag tycker att det later som en mysig midsommar anda! Lugn och skon och med valdigt god mat. Trist med affaren som slutat salja en del varor dock.... Sjalv handlar jag ju alltid sadant pa Ikea men onskar att det fanns en affar med lite storre utbud. Ibland shoppar vi fran en svensk mataffar pa natet och da brukar det framst bli kaffe och grot till Sofia.
De dar asiatiska skalarna ar jatte fina!!
Kram

Suzesan sa...

Väldigt fina skålar/porslin. Men det såg väl ut att vara en härlig middag ändå.

Lustigt med märkningen på burken det måste nog vara som du säger svenskättlingar som gjort sillen.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

mammigranten,
nej alla äter ju itne sill så jag har varit på flera midsommaraftnar där alternativ till sillen funnits!
kram!


Marianne,
javisst var det lustigt med sillen! Jag trodde det var ett svenskt märke men att företaget endast exporterade eftersom jag inte kände igen det från Sverige. Men så visade det sig att det var från kanada!
Kram!!


Millan,
nej jag blev som sagt ebsviken på affären för det var så himla lyxigt och bra när de sålde lite fler svnska varor som man annars måste ta sig till ikea för att köpa. Men tur i oturen så är det ju inte lika svårt och jobbigt att ta sig till Ikea längre sedan de öppnat en affär i Brooklyn. Nu slipper man ta sig enda till New Jersey vilket vi fick göra förr och då tog det verkligen en hel dag. För endast bussturen plus t-bana tog säkert ca 1,5 timme enkel och det var ju en rätt trist resa. Nu med båten är det mest mysigt! :-)
Kram!


Suzesan,
javisst är skålarna fIna! Jag skulle kunna köpa en och bara titta på tror jag! Om jag haft ett vitrinskåp eller liknande hade jag kanske gjort det.
Kramar!!

Annika sa...

Låter som en helt OK midsommar i mina öron.
Det där firandet i battery park kan jag ränka mig blir lite halvpatetiskt iallafall...
tycker inte att midsommaren funkar ALLS utanför nordens gränser.
Jag firade väl i princip noll, och sörjde helgen noll :)
Men Crate and Barrel är en underbar affär!! Där går jag ofta omlring och tittar...dom har så fina saker.
Just det, Wegmans säljer färskopotatis, eller det smakar åtminstone precis som sådan...
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
aha men vad är WEgmans?? En kedja? har aldrig sett den här i stan men kasnke den finns????
Och nej jag vet ju att du hatar midsommar så självklart blev det inget firande för er del...! ;-)
Ni firade ju annat istället! Både fredag och söndag!!! :-)
Crate and Barrel älskar jag verkligen! De har dömycket fint! Tyvärr bor vi ju så trångt att man inte kan köpa på sig en massa fina saker för de tar lite mycket plats. Fast de här skålarna är jag grymt sugen på ändå. Så kasnke kanske....
Kraaam!

Anonym sa...

Det såg ut som det blev ett trevligt midsommarfirande trots den sena timmen och canadensisk sill ;-) Tråkigt att de slutat sälja svenska produkter i er affär. Är ni säkra på att det är helt slut med försäljningen och inte bara att det var slut för tillfället?
Mina föräldrar har lovat att bjuda mig på rökt sillfilé nästa helg - det har jag aldrig testat förut men jag gillar rökt fisk (rökt makrill och varmrökt lax är godast tycker jag).
Kram!
PS Vi var på Crate and Barrel i november när vi var i NYC - shoppade lite julpynt. Vilken härlig affär, som tyvärr inte finns i PR.

Saltistjejen sa...

Petchie,
ja det blev riktigt bra om än inte så jättemidsommaraktigt.
Men jag är nöjd.
Jag vet inte ifall det bara var slut men tror inte det. Såg inte ut som om det fanns någon plats i hyllan där sillburkarna stod. Så troligen ahr de slutat.
Hm, rökt sillfilé?? Låter intressant. Smakar det ugnefär som böckling kanske?? För det är ju rökt strömming, om än hela fisken och inte enbart filén. Och strömming och sill ÄR ju faktiskt exakt samma fisk. Bara fångad norr alt söder om Kalmar sund! ;-)
Kram!!

Carl Bruder's personalia sa...

Låter som ni fick ihop ett riktigt trevlig och gott midsommarfirande även om ni fick improvisera en del. Den där sillen har jag aldrig sett tidigare men jag hoppas att den var god ändå fast det inte var Abbas. Rökt fisk är ju supergott! Ni verkade som sagt ha fått ihop ett riktigt bra midsommarbord. Åh Crate and Barrel är helt klart en av mina favoritbutiker också. Vi har dock ingen butik här i Alabama utan närmaste ligger i Atlanta. Men jag har handlat en hel del av deras grejer via nätet. De har mycket fint. De där skålarna med pinnar du hittat var väldigt snygga och stilrena.

Saltistjejen sa...

Carl,
Haha Desiree du har nog loggat in som Calle!!!??!?
Jovi fick en fin midsommarafton om än kanske inte så jättemidsomrig som de i Sverige. men det blir de ju å andra sidan inte här.
javisst är det bra att man kan handla så mycket online! Det gillar jag. Särksilt när man inte bor nära ngn speciell affär som man tycker om.
Kramar!