onsdag, juni 10, 2009

Tårta

Idag är det onsdag och Petra har ju startat detta med onsdagsrecept. Jätterolig idé tycker jag men jag känner inte att jag inte vill "binda upp mig" på detta tema, dels p g a för lite tid dels för att jag faktiskt inte har så jättemånga spännande recept på lager direkt.... Men idag tänkte jag ändå posta ett litet receptinlägg trots allt.

Här är recept på jordgubbstårtorna jag gjorde till Lill-Skruttans födelsedagskalas.

Till tårtbotten använder jag ett recept jag fått för länge sedan. Det är ungefär som till en sockerkaka men utan ngt smör. Detta för att den förhoppningsvis ska bli högre! Dessutom blir ju tårtan något nyttigare. Man har ju ändå på en hel del feta och söta saker sedan så den blir vare sig torr eller trist även om bottnen saknar smör.


Tårtbotten

3 ägg
3 dl socker
vispas tills det blir "vitt och pösigt"

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
blandas väl och rörs sedan ner i ägg-och-socker-blandningen

1 dl kokhett
vatten rörs ner så att smeten blir något lösare

Häll smeten i bröad form

Grädda ca 30 minuter i 175 grader
Låt svalna upp-och-ner

Dela mitt itu.
Jag brukar försöka dela i 3 delar, men det kan vara knepigt beroende på hur hög kakan blivit.


Fyllning och dekoration
Marshankräm
Jordgubbssylt
Lite jordgubbsaft (koncentrat)
Frukt och/eller bär (jag använde jordgubbar samt kiwi)
Vispgrädde

Här har jag delat tårtbotten i tre delar så det blir två lager fyllning.
Se nedan:


Här har jag skurit upp jordgubbar och kiwi i skivor samt blandat marshankrämen. Tårtbottnarna är delade.


Färska jordgubbar och kiwi passar jättebra som tårtfyllning.


Bred ut marshankrämen över tårtbottnen.


Lägg på nästa botten och täck med de skivade jordgubbarna.


Täck sedan jordgubbarna med skivad kiwi. Jag gillar kiwifrukten för att den är lite småsyrlig vilket ger en god kontrast till det söta.


Själva "locket" stänkte jag över lite med koncentrerad jordgubbssaft. Allt för att få tårtan lite saftigare och inte torr.


Sist men inte minst brukar jag även täcka den med lite jordgubbsylt. även detta för att göra tårtan saftigare.


Sist men inte minst läggs "locket" på plats och hela härligheten täcks med vispad grädde. Sedan kan man dekorera med den frukt eller bär man själv vill. Låt kreativiteten flöda! Det är även fint att dekorera med lite gröna blad (som citronmeliss) och även fina blommor om man har det. Som t ex gurkört (blå stjärnformad liten blomma) eller ringblomma (gulorange). Självklart kan man även dekorera med fina godisar eller annat som känns vackert eller roligt.
Här blev det inte så mycket till dekoration eftersom jag dekorerade tårtan under pågående kals och därför inte hade så mycket tid. Så de blev endast dekorerade enligt enklast möjliga stil. Men det gick bra det med.

Det allra godaste tycker jag är ifall man kan lägga ihop tårtan med fyllning dagen innan den ska ätas. Då hinner tårtbottnen verkligen suga åt sig och bli jättesaftig och god. Sedan kan man dekorera tårtan strax innan den ska ätas.



Kanske något att göra till Midsommar?!?

8 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Åh, vad gott det ser ut! Smart det där med jordgubbssaften!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja den blev jättegod! ajg är ju itne superförtjust i amerikanska tårtr. tycker vissa till och med kan vara riktigt äckliga. Alldeles för söta för min smak!
Men gör man sin egen kan man ju välja hur söt man vill göra den. Jag illar frukt o bär just för att man får in lite "syra" då! :-)
Kram!

Suzesan sa...

Den ser smarrig ut. Fina bilder OCH vilket härligt kalas ni hade. På Lill-Skruttans BBQ party;)

Ha en bra kväll

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
den var riktigt god tårtan! Och hyfsat enkel att göra. Jag gillar jordgubbstårta!! :-)
Och BBQ-kalaset blev väldigt bra!
Kramar!!

Anonym sa...

Vet du vad, jag har aldrig gjort en typiskt svensk grädd-jordgubbstårta!! Vi har ingen riktig gräddtårtstradition i vår familj, vet inte varför egentligen. Men ditt recept verkar supermumsigt och jag ska kanske be O baka den eftersom han är inne i en bakperiod ;-)
Vi köpte Smuckers jordgubbssylt för nga veckor sedan och har fortarande inte slutat att förundras över hur GOD den är!!!
Kul att du lade ut ett onsdagsrecept - det är absolut inget tvång att göra det varje onsdag, det gör inte ens jag.
KRAM!
PS Och fina foton som man blir hungrig av - även om man kanske inte äter jordgubbstårta till frukost :D

Saltistjejen sa...

Petchie,
Inte vi heller direkt. Nar jag var liten gjorde min mamma mest marangtarta. Men jag gillar sadan har fruktig graddtarta!!! Sa jag ahr gjort det en del efter att jag flyttade hemifran. Pa Midsommar var det t ex den enda tarta jag tyckte knandes sadar riktigt svenskt somrig...! ;-)
Ett tag gjorde jag ocksa princesstartor for jag alskar marsipan!
Jag mailade dig. Hoppas du fick mailet.
Kram!!

Marianne sa...

GOTT! Äkta svensk jordgubbstårta. Jag brukar också göra så där, och man kan variera fyllningen i det oändliga. Mosad banan och choklad är t.ex. jättegott. Och frusna bär är faktiskt rätt bra att mosa som fyllning, för de blir lite rinnigare så att det blir saftigt.

Här får vi inga jordgubbar förrän till vintern igen.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
japp visst kan man variera fyllning och dekoration mycket! Beroende på humör.
Så ni får alltså jordgubbar till vintern. Intressant!
Kramar!!