lördag, augusti 29, 2009

Gråmulen morgon

Idag är sista dagen ensam utan familjen här.
Jag har inga direkta planer för dagen faktiskt. Tänkte försöka ta mig ut på stan lite men det är otroligt gråmulet ute så vi får se.
Just nu sitter jag med en mugg te och njuter av stillheten. Har haft en skön morgon. Vaknade redan vid 7-tiden men låg kvar i sängen och läste. Lipton kom in som han ofta gör om morgnarna och kröp ner under täcket där han låg och spann med huvudet mot min hals. Mysigt! Sedan har både Tazo och Lipton gjort allt från att bråka till att "chilla". Här kan ni se hur roligt Tazo satt och halvsov ett tag i morse....

Kanske blir det lite mer sortering och rensning här hemma. Skulle vilja göra lite mer än vad jag hann med förra helgen, men vi får se.
Jag hoppas även kunna få prata lite med M och Lill-Skruttan också. Men de var ute på vift idag så vi får se om det kommer gå.
Imorgon kommer det ska bli så himla härligt!


Såg förresten en otroligt bra film igårkväll. Den spanska filmen "The sea inside". Jag fick tips om den från min spanska kollega. Den har ett par år på nacken men den var otroligt bra. Samma regissör som har regisserat "The Others" om ni minns den filmen som också kom för ett antal år sedan med Nicole Kidman i huvudrollen.
"The Sea inside" är dock helt annorlunda. Ingen skräck eller mystik utan snarare ett otroligt nära porträtt av en mycket speciell man med ett på många vis sorgligt öde. Den utspelar sig i och utanför Barcelona och bygger på en sann berättelse om den förlamade Ramon Sampedro som i nära 30 år kämpar för att få rätten att avsluta sitt eget liv, d v s aktiv dödshjälp. Detta är såklart ett otroligt tungt och komplext ämne, men filmen är så varmt berättad och skådespelarinsatserna fenomenala att jag trots det tunga ämnet tycker att det är en livsbejakande film. När filmen börjar har Ramon just fått kontakt med en advokat som ska hjälpa honom att föra hans talan i rätten. Hon är nu på besök för att lära känna Ramon och få lite mer bakgrundsfakta så att hon ska kunna göra en trovärdig och bra presentation av fallet under rättegången. Hans advokat Julia spelas av Belén Rueda som även spelade huvudrollen Laura i den fantastiska filmen "The Orphanage". Jag tycker efter att ha sett henne i dessa två filmer och roller att hon är en skådespelare av högsta klass. Handlingen kretsar framförallt kring relationen mellan Ramon och de personer som står honom nära. Hans advokat Julia och Rosa, en kvinna från byn, samt hans familj. Filmen är såklart på spanska och liksom varje gång jag ser en spansk film så känner jag en enorm motivation till att lära mig språket. Jag tycker spanska är ett så vackert språk och jag inser att man missar ganska mycket av filmens dialog när endast kan följa den via texten.

Man kan tro att jag har fallit ordentligt för spansk film. Och till viss del är det nog sant. Jag har under se senaste åren sett flera filmer från spanska eller sydamerikanska regissörer som jag verkligen tyckt mycket om. Innan var nog den enda spanska regissör jag kände till och vars filmer jag uppskattat Pedro Almodovàr, men nu har jag som sagt även sett andra filmer som gått rakt in hjärtat. Det enda som är tråkigt är att dessa icke-engelskspråkiga filmer inte riktigt når ut till alla vare sig här i USA eller i Sverige. Självklart kan man ofta se s.k "Foreign films" här i New York City på vissa biografer, men för de allra flesta amerikaner finns inte denna möjlighet. Här finns dessutom inte riktigt intresset att se icke-engelskpråkiga filmer heller tror jag? Inte bland de flesta amerikaner iallafall. En standardfras man ofta hör ifall man rekommenderar en film som har "subtitles" dvs är textad är: "If I´d like to read I would read a book!" Själva går vi ju ytterst sällan på bio numer, men jag är otroligt tacksam för Netflix! Där finns ett stort utbud på filmer i de fleta kategorier och många utländska filmer är lätt att få tag på. Vi hyrde ju t ex den svenska filmen "Låt den rätte komma in" från just Netflix.

Nu ska jag försöka komma igång med dagen. Har hängt här vid frukostbordet tillräckligt länge. Men man får som sagt passa på. När Lill-Skruttan väl är tillbaks är det slut med "Hängfrukostar"....
Just nu känner jag dock inte alls för att gå ut, för den gråmulna morgonen har övergått i riktigt tråkigt regn och dimma. Inte skoj. Nej det blir nog en hemmadag idag.
Avslutar med ytterligare en bild på katterna. Detta var ju när Tazo satt och halvsov lite avslappnat bakåtlutat på mattan. Ända tills Lipton kom förbi. För då blev det full fart igen såklart!

6 kommentarer:

Christel sa...

Jag förstår att du saknar M och E enormt, ni är en sån underbar liten familj. Vi blev helt förälskade i henne nu när vi fick rå om henne lite. Att hon är söt kan man ju se tvärs över Atlanten via din blogg, men hon är så gosig, jag fick minsann en hel del gos och kramar. Hon verkar också förstå precis allting, hon lyssnar och funderar, leker och använder saker väldigt medvetet. Roligt! Vilka sköna katter Tazo och Lipton verkar vara, de ser väldigt stora ut, är de det? Alice och Edde har också en sån där lektunnel, den har de mycket skoj med, särskilt när Maja står i ena änden...
Du har så många filmtips. Vi såg Män som hatar kvinnor igår kväll, jag var lite orolig att bli besviken eftersom böckerna var så bra och spännande, men det blev inte så. Jag tycker filmen fångade deras personligheter och den var spännnade från start till slut. Ha nu en riktigt bra söndag och hälsa E och M när de kommer hem igen. Hoppas ni kommer tillbaka om inte alltför lång tid. Kramar!

Petra H sa...

Vilken otroligt konstig position Tazo hade - jag undrade först om det låg en katt under honom, för det såg liksom helt omöjligt ut att ligga så... Har han gjort så innan??
Här har vi haft en solig morgon men medan vi talades vid blev det riktigt mulet :-( Nåja, vi hade ändå inte tänkt gå till stranden idag.
Hihi, roligt att du har blivit så förtjust i spanska filmer - O är extremt förtjust i svensk film och vi har den här veckan sett FYRA Beck-filmer!! Jag hade gärna sett några av de spanska filmerna du nämner men vi köper nästan aldrig film i Spanien, bara när vi är i Sverige (dvdfilmer är faktiskt väldigt billiga i Sverige i jämförelse med andra länder, vi handlar alltid på typ Ica Maxi etc 2-3 st för 99 kr)! Och hyra film har vi inte gjort på jättelänge, har blivit för lata... Netflix tror jag inte vi kan få i PR.
Kram!

Suzesan sa...

Haha skön pose som Tazo har. Jag såg den filmen på TV och den är väldigt bra. Intensiv men bra.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Christel,
ja nu har ni ju fått gosa med henne en del. Även om jag förstod att hon var lite ur form de där första dagarna, men att ni faktiskt räddade situationen mer än en gång! :-)
Lipton är stor, Tazo är fortfarande inte så stor även om han vuxit mycket sedan vi fick hem honom. Men han har blivit tillräckligt stor nu för att Liptons ka väsa åt honom och det uppstår en hel del "bråk" nu. Tror det är lite revirtänk som kommer igång hos Lipton p g a att tazo nu inte är "en liten söt katttunge" längre.
Kul att ni gillade filmen. har hört av andra att den ska vara bra och att folk inte bliviit besvkina trots att de läst och gillat boken.
Varma kramar nu!!!!!


Petra,
nej han brukar inte ligga så. Det var därför jag fotade. Det såg bara så himla lustigt ut! :-)
Han kan dock ligga eller sitta i lite konstiga ställningar men denna har jag aldrig sett förr.
Oj, då kanske det är spansk film man borde ta med till er då!!!!! :-) Fast det är lite svårt att få tag på det här cokså. Finns ju i vissa kedjor men då är det som sagt rätt dyrt!
Kramar!!!


Suzesan,
japp nu är det bara ca ett dygn kvar tills de landar!!
Hoppas du får en bra lördagkväll och en fin söndag!
kram!!

KARLAVAGNEN sa...

El mar dentro is mucho good. Yes m'am. På din inrådan så köpte jag Once via Amazon. Ska nog se den ikväll. Kul att få en rapport om katterna också. Å grått väder... Härligt! Vill ha!

idag, idag idag! Hurra hurra hurra!

Anna, Fair and True sa...

Jag trodde först Tazo var en känguru när jag först såg bilden hahaha!

På tal om filmer så såg jag "Knowing" på flyget till USA. En relativt ny film med Nicholas Cage. Den var sorterad under action men jag tyckte att det var snarare skräck. Och det gillar ju du! Jag är inte direkt någon skräck-fantast så "Knowing" var liksom lagom för mig. "The Others" var också en skräckfilm som jag vågade se :)