fredag, april 02, 2010

Fredagstema - i mitt påskägg vill jag ha....

Idag är det Långfredag men här har man inte ledigt alls så det är vanlig jobbdag. Påsken går väldigt obemärkt förbi. Men det är ju inte enbart långfredag utan just Fredag och med det nytt Fredagstema. Nu under April är det Taina som är värd och dagens tema är "I mitt påskägg vill jag ha..."

Å en av de stora stora drömmarna som utlandssvensk är ju just SVENSKT GODIS!!!! Det är verkligen något som man kan längta ihjäl sig efter. Något så speciellt. Jag vet inte om alla nationaliteter känner likadant med just "sitt eget godis", men visst skulle jag kunna tänka mig det. Till viss del är ju sötsaker kulturella tror jag. På samma vis som mat. Mycket tror jag dessutom hänger ihop med de minnen man har från det man själv växte upp.
Som svensk 70-talist så är jag ju uppvuxen med lördagsgodis och detta begrepp är ju något som de flesta svenskar känner till oavsett om man själv hade det eller ej.
När det kommer till svenskt godis här i USA så är det tyvärr en av mina sämsta sidor som sticker ut sitt fula tryne nämligen Godis-Nazin! Just detta har jag skrivit om tidigare för er som vill läsa mer om detta inte alltför smickrande fenomen....

Så ja, i mitt påskägg skulle jag helst av allt vilja ha svenskt lösviktsgodis!!!!
Favoriter på den fronten är bl a:
Salta lakritsbalkar,
Ferraribilar
Hårda bumlingar av diverse färg
Zoo
Sega nappar
Salta lakritsdöskallar
Surisar
Cocacolaflaskor
en del choklad

Och sedan något som jag inte ens vet om det finns längre. Nämligen "Snusmojänger". När jag flyttade från Stockholm så var det enda stället i hela staden där jag kunde hitta dem på SF´s bio på Medborgarplatsen på söder. De sålde dessa otroligt goda godisar!

Men i år har vi ju fint besök nu under påskhelgen så jag måste säga att mitt påskägg för året blivit väl fyllt. Av underbara vänner! Bättre innehåll kan inte ett påskägg ha!!
Ikväll blir det kanske en fredagsöl ute med de svenska vännerna. Både de som redan varit här ett tag och de som kommer att vara helt nyanlända. Vädret är underbart och det ska tydligen vara så hela helgen samt även i början av nästa vecka. Runt 20 grader och solsken. Det är bara att tacka och ta emot!
*) Tyvärr hittade jag ingen egen bild på ngt godis så denna är från nätet: (http://petrastankar2.blogspot.com/2008/06/smgodis.html)

12 kommentarer:

anna of sweden sa...

Hoppas att ni får en fin påskhelg och att det blir en god och trevlig långfredagsöl!

Kram!

olgakatt sa...

Vid det här laget måste väl alla dina läsare ha fattat varför du heter Saltistjejen på bloggen! Jag har för mig att M inte gillar saltlakrits - liksom sin pappa - men annars är vi alla lika tokiga i det. T o m min svärmor käkade med förtjusning salmiakpastiller i hela sitt liv. Problemet idag är att hitta nåt som är rejält salt, typ snusmojänger med riktigt starkt pulver inuti! Det SKA svida på tungan. De nya salta Ahlgrensbilarna är alldeles för mjäkiga. Tyrkisk peber är det som kommer närmast idealet och det har funnits en extrastark variant men den är försvunnen igen sen flera år. Ska du och jag skriva en avhandling om saltlakrits, godisets ultimata smak?

Petra H sa...

Ha ha, jag saknar också svenskt lösgodis men har nog ändå accepterat mitt öde som utlandssvensk ;-) Men vilket frosseri det blir när man är hemma alt någon kommer med en hel påse full med gott lösgodis!!! Jag har ju berättat förut att Os föräldrar försöker locka mig med spanskt godis från deras tobaksaffären men tyvärr är det INTE gott!! :-(
Jag tror faktiskt att det är ganska unikt för Sverige med VUXNA människor som äter godis!! Först och främst har det stått i de svenska tidningarna de senaste dagarna att vi äter mest godis i hela EU... Antagligen för att det är så mycket godare än utomlands, ha ha!
En stor påskkram till hela familjen!

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
tack! Fast ölen blev inställd p g a lite försenade gäster och jetlag. Men det var supertrevligt ändå!
Kram!

Olgakatt,
nej du har rätt. M tycker INTE om saltlakrits. Jag gillar dock det mesta i saltlakritsväg även de "salta" Ahlgrensbilarna och andra mer "snuttesaltade lakritsgodisar. Men visst är det extra gott med rejält saltade saker! :-)
Kram!

Petra,
ja jag såg också det i tidningen om godisätandet i Sverie. haha, jag tror som du att det handlar om att det finns GOTT godis i Sverige hahahaha!! ;-)
Stor påskkram tillbaks!

Annika sa...

Oj vad det där såg gott ut. Jag kan tänka mig att man saknar just svenskt smågodis, det är ju oslagbart! =) Kram och glad påsk!

Therese sa...

Jag kommer, trots att det är mååånga år sen jag spenderade 13 månader i USA, hur jag saknade svenskt lösgodis. Skulle ha kunnat ge vad som helst för lite svenskt godis.
Hoppas att dina vänner har med sig en stoooor påse till er nu när de hälsar på.
Glad Påsk och massa kramar

Petra sa...

Det är helt okej att du använder min bild när du länkar till min blogg och talar om att det är jag som tagit bilden. Men vill du använda fler bilder kan du väl vara snäll och låta bli att beskära dem? Använd hellre originaladressen bilden ligger på.

Med vänliga hälsningar
Petra

Taina sa...

Hahahahahaha! Godis-Nazin!!! Ja men visst är det något speciellt med svenskt lösgodis. Innan vi flyttade hit åt jag inte godis på 2,5 år, men nu trånar jag efter svenskt godis och så fort jag får (sällan) så äter jag som en gris!

Underbart med Sverigebesök. Jag missuppfattade tidigare och trodde det var ni som skulle till Sverige.

Hoppas fredagsölen smakade bra. GLAD PÅSK och en stor kram!

Desiree sa...

Visst har du helt rätt i att det där med sötsaker är något kulturellt. Men svenskt smågodis verkar gå hem hos många nationaliter dock. Vi har bland annat tagit med till våra amerikanska grannar här och de gillade det jättemycket.
Vilket underbart påskägg med både godis och goa vänner. Bättre kan det ju knappast bli. Ha en riktigt fin påsk.

Kram!

Fröken Anki sa...

haha... känner igen mig med det där med godisnazin! Kan nästan bli lika upprörd om det är borta utan att jag varit med om att äta upp det. Tänk hur det är. Att svenskt godis är så speciellt. Fast en sak är väl bra med det också - att när det inte finns nåt svenskt godis hemma då äter jag inte godis. För jag gillar inte de amerikanska chokladerna.

Kul inlägg på temat.
Ser ut som ni haft en skön påskhelg med vännerna. Visst är det skönt att våren äntligen är här!
kram

Suddrik sa...

Jag smugglade massa Salta Fiskar och Stora Colaflaskor i somras. Knappt rört. Men det känns underbart att ha den lilla skatten gömd högt, högt upp i ett skåp i köket.

Blev förresten jättenyfiken på Snusmojängerna, jag har ingen aning om vad det är!

Anna, Fair and True sa...

Jag har nästan samma favoriter! Det har dock varit en massa artiklar i tidningen på sistone om att vi svenskar äter (för) mycket smågodis, många många kilon per år. Men äh, skit samma säger jag, jag äter i alla fall lagom mängd! :) Svenskar är ändå relativt hälsosamma jämfört med andra nationaliteter trots att vi äter en massa smågodis.