lördag, april 24, 2010

Happy hour intill trädgårdslanden

I fredags innan jag gick ut för att fira min kompis födelsedag gick vi som vi så ofta brukar på fredagarna till Rockefeller´s Happy Hour. Vädret var perfekt och när vi hämtat Lill-Skruttan på dagis promenerade vi vidare till den del av campus där Happy Hour hålls. På vägen dit passerade vi Lill-Skruttans dagis nyförvärv och ville självklart spana in detta.

Lill-Skruttans dagis har nämligen just fått lite land tilldelat de olika avdelningarna. Land som i trädgårdsland. Det är på campusområdet som de numer förfogar över små plättar där de ska så och odla växter. Blommor, grönsaker, frukt etc. För att få följa hur ett litet frö faktiskt växer upp till en hel planta. Jag tycker detta är helt fantastiskt! Dels för att jag minns att jag som liten tyckte det var otroligt roligt och fascinerande att få ta del av denna process. Dels för att dessa barn verkligen är stadsbarn i dess fulla bemärkelse. Att växa upp på Manhattan medför vissa saker helt automatiskt. Avsaknad av natur är en, vilket jag kan tycka känns lite skrämmande ibland. Jag vill ju inte att min dotter ska tycka att allt som inte är tillrättalagd park är något skrämmande eller konstigt. Jag vill att hon ska få barndomsminnen från utflykter i skog, skärgård och kanske även fjäll. Visserligen är inte ett litet yttepytteträdgårdsland något som kan väga upp "riktig natur" men jag tycker verkligen att den här idén på dagiset är suverän! Och jag tror verkligen att barnen kommer älska att få pyssla här och se saker växa upp.

Lill-Skruttan vid fontänen alldeles intill de små trädgårdsland som dagiset fått.


Såhär ser de ut. Inte stora men tillräckligt för att dagisbarnen ska få uppleva hur något utvecklas från frö till färdig planta. Och att få gräva i jorden, vattna och se hur det kan växa och spira. Viss saker de tänker odla tror jag är grönsaker och då kan de förhoppningsvis smaka lite av vad de odlat så småningom.


Såhär vackert är campusområdet nu när alla azaleorna blommar! Det är vid denna dammen Happy Hour är. Man kan även sitta inomhus, men under sommarhalvåret då vädret är bra sitter de flesta ute. Trädgårdslanden i bilden ovanför denna är alldeles intill den blå runda byggnaden (Caspary Hall) på andra sidan de lila-rosa azaleorna i den lilla högra bilden i collaget.


Medan M var och hämtade öl gick jag och Lill-Skruttan upp till tennisbanan som är alldeles ovanför dammen. Här hittade hon två övergivna tennisbollar som hon överlycklig tog med sig ner.

Som vanligt på Happy Hour träffade vi en hel del vi känner. Lill-Skruttans vänner kom såklart. Det blev en trevlig kväll som det alltid brukar här. Ett skönt sätt att avsluta veckan på.

16 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Men åh vad kul för barnen! Det är ju fantastiskt roligt. Vi har skaffat drivhus till vår klass och nu har vi planterat solrosor som vi ska sätta ut senare i vår. Barnen älskar det! De har en egen liten planta att ta hand om :) Ha en trevlig söndag! KRAM

Malin sa...

Vad roligt för barnen med ett trädgårdsland och vad vackert ni har det nu!! Härliga Happy Hour bilde rockså!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
visst är det kul att plantera saker med barn. Och som barn. Jag minns att jag gillade det iallafall! Kul med ert drivhus!
Kram!


Malin,
ja det är vackraste tiden här nu tycker jag! och att barnen får trädgårdsland tycekr jag är sååå bra! :-)
Kram!

Desiree sa...

Mysigt med happy hour på campusområdet. Det märks att erat campus ordnar mycket mer sådant som inte finns här. Alcohol på campus här är inte så ofta gångbart. Många här är ju Baptister och dricker inte alls. Men vilken mysig start på fredagen. Jag tycker det låter som ett underbart projekt att de små får vara med om att plantera frön och följa hur plantan växer. Det är ju jättekul men speciellt roligt kanske om man bor en riktig storstad som NY där det är mest trafik och betong. LIllskruttan verkar ha många kompisar som även har blivit era vänner. Det är toppen att utvidga sin vänkrets på det sättet. Azaleorna är ju bara såååå fina just nu. Jag älskar dem. Ser så vackra ut där de blommar i olika färger. Ha en skön söndag.Kram!

Victoria sa...

Åh, vad mysigt ni har det!! Kramar//Vic

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja på M´s arbetsplats har de mycket sådana sociala saker. På min är det inte lika mycket även om det finns. Och visst ät det suveränt med de här små landen! En sådan himla bra idé och ännu bättre att dagiset verkligen fick tillgång till marken också!
Kram!!


Vic,
ja nu är det fint här och vi passar på :-)
Kramar!!

Marianne sa...

Å vad perfekt med trädgårdsland till barnen! Bra att de har fått plättarna, även om de inte är vild natur. Mycket bättre än ingenting!

Kul också med en sån där samlingsplats till After Work, så borde alla större arbetsplatser ha.

Kramar!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det vär så kul!!
Och att ha AW varje fredag är superlyxigt. Särskilt som man kan vara utomhus i en sådan fin omgivning vilket inte är vanligt i den här staden för de flesta arbetsplatser.
Kram!

Petra H sa...

Jag upphör inte att imponeras av Lill-skruttans dagis, de har sådana fantastiska idéer. Personalen måste vara enormt engagerade och fulla av idéer och projekt.
Så härligt att sitta ute och umgås i vårkvällen. Vi har också haft en varm och solig helg, ca 22 grader!
Kram

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det är verkligen ett kanondagis!!
Oh after work i det fina vädret är aldrig fel. Nu är det dock regnigt och rätt trist ute.
Kram!

Annika sa...

NOG kom den lilla fia-lottan till det bästa av dagis!!
Vilken TUR ni hade där!!
OCH vad FINT det är, och vad kreativa de är med barnen. Power till dem!!
KUl med HH bilder också...mysigt...
Hoppas resten av helgen var toppen!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack! jo det är ett topendagis så vi har vekligen noll att klaga på. Och vackert är det här nu med så många blommande träd o buskar. Resten av helgen var toppen! Det kommer i ett senare inlägg.
Kramar!

Fröken Anki sa...

Vilken toppenidé med ett litet trädgårdsland. Super att de får vara med och plantera och sköta om. Det behöver barn få uppleve!

Mysigt att det är Happy Hour i parken också. Är det varje fredag när det är säsong eller?

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
javisst är det otroligt bra!! Känns som en sådan där superbra sak för barnen att få se och lära sig hur växter kommer upp från frön. Dessutom lära sig att "sköta om" dem. Vattna etc.
happy hour har de faktiskt varje onsdag och fredag året om på universitetet. Fast vi brukar nästan bara gå dit på fredagarna och mest på sommarhalvåret när man kan sitta ute. Men man kan även sitta inomhus så det går bra att komma även om vädret är dåligt eller när det är kallt ute. Fast som sagt vi har mest gjort det till en typisk fredagsvana under den varma årstiden.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Å vad bra att de fått den ytan! I synnerhet med tanke på det du skriver om att växa upp i stan.

Happy Hour-traditionen verkar så trevlig! Kul att det är för familjer också!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är helt fantastiskt! Och Happy Hour är supermysigt när vädret är bra. Det är ofta många barnfamiljer där vilket är skoj!
kram!