onsdag, april 14, 2010

Tillbaks

Så nu har jag efter nästan en veckas tystnad lite tid och ork igen för bloggen. Tänkte här mest visa lite bilder från de senaste dagarna. Inget speciellt kanske men ändå en glimt av vår vardag.

I lördags var det otroligt vackert, om än lite kyligt, väder. Vi tog en promenad till Carl Schurtz park och självklart ville Lill-Skruttan ägna all tid åt sin nya stora favoritaktivitet - gunga.


Fördelen med just den här aktiviteten är att man inte behöver ha 100% koll hela tiden eftersom hon ju faktiskt sitter still. Är man två vuxna, som i detta fallet, kan man till och med få en liten "egenstund" vilket jag utnyttjade genom att sitta på parkbänken intill och läsa en stund i min otroligt bra ebok "American Gods".


Jag är grymt nöjd med min Nook! Här kan ni se hur bra man kan läsa i fullt dagsljus ute. Det är alltså inte alls som med en dataskärm där det är svårt att se om det är ljust omkring. Nej den s.k "e-inken" fungerar mer eller mindre som en boksida. Alltså inget eget ljus utan man kan läsa hur bra som helst även i solen.


Söndagen bjöd på lika vackert men varmare väder. Runt 20 grader. Även denna eftermiddag besökte vi en lekpark. Här den som ligger alldeles intill mitt jobb.
Senare kom Lill-Skruttans bästa kompis W över och det blev mycket lek.
Här i knät på W´s mamma.


Annars var en av favoritaktiviteterna att klättra på bänken där vi förvarar Lill-Skruttans leksaker. Där har man ju dessutom lite närmare till katten...
Nedan en liten film från just den här stunden:Kan dessutom tillägga att matchen på TVn var Rangers-Flyers och Rangers förlorade. Detta innebar att de inte kom till slutspelet. De hade behövt vinna även denna match mot Flyers.
M var nog ganska deppig ett tag efteråt.... Hoppet är ju det sista som lämnar oss sägs det.


I söndagskväll togs påskägget vi fått av Sverigefamiljen fram. FEST!!!!!!! Ikväll (onsdag) är det redan slut.... men OJ vad GOTT det var! Tack igen!!!!!!


Igår tisdag, mitt på dagen runt lunchtid blev katterna plötsligt helt galna och sprang till fönstret. Persiennerna var dock nedfällda på grund av den starka solen, men eftersom jag hörde skrapande utanför så gläntade jag lite på dem och kikade ut. Detta var vad jag såg.


Något arbete utförs tydligen just nu på våra fasader. Jag tycker fortfarande att de här "primitva" hissanordningarna verkar mer eller mindre livsfarliga, men det är oftast just sådana man ser här längs väggarna på skyskraporna. Både för olika fasadarbeten och fönsterputsare. Läskigt! Vi bor ju på 18:e våningen och detta kortet är taget uppåt då "hissen" fortsatte mot de högre höjderna.


Idag onsdag, när jag hämtade Lill-Skruttan på dagis passade jag på att fota lite i korridoren utanför deras rum. Lärarna har just hängt upp lite nygjorda alster på väggarna där och det är alltid så roligt att se. Som en liten konstutställning. Det som syns här både till vänster och höger är sådant som barnen i Lill-Skruttans rum gjort.


Man jobbar mycket med både färg och form.


Hushållsrullar är ju väldigt bra.
Till höger kan man se ett av Lill-Skruttans verk
(näst längst ned)


Här närbild på Lill-Skruttans tavla.


Till vänster är lite "konst" bestående av olika färgade papper som klistrats på frigolit. Ett bra sätt att träna små fingrar med finmotoriken. Den stora tavlan till höger är en sådan som alla barnen varit med och målat på tillsammans.


Den här "bilen" tyckte jag var riktigt kul och fin! Tittar man närmare på den ser man att lärarna fäst foton på alla barnen i rummet när de målar varsina små träbilar. Sedan hänger varje barns bil från fotot i en tråd. Om ni undrar vad det är för "vita lappar" som sitter på barnens foton så är det bara jag som lagt till små "rutor" i photoshop för att man inte ska kunna identifiera barnen. Självklart har Lill-Skruttans foto ingen sådan "ruta".


Här är Lill-Skruttans bil samt foto i närbild.


Nu när kvällarna är ljusa längre och det är ganska varmt ute så blir det ofta ett stopp på lekplatsen på vår bakgård på väg hem från dagis. Här testas cykeln.


Favoriten är som sagt att gunga. Här gungas det med pappa.
Innan M kom ner till bakgården så gungade jag med Lill-Skruttan och frågade då den vanliga frågan som jag alltid frågar henne efter dagis "Hur var det på dagis idag?" Jag har hittills aldrig fått något svar på den frågan, men idag gungade hon lite fram och tillbaka efter att jag frågat, sedan vände hon huvudet mot mig och svarade "lolitt" och log. Å vad lolitt tyckte jag!!!!


Väl hemma blir det en lite lugnare stund i soffan framför "Thomas train" medan M och jag fixar middagen.


Rita är såklart också kul!

Andra saker som hänt under dessa dygn är att M deklarerat. Här samdeklarerar vi eftersom vi är gifta. Eftersom vi har den enklast möjliga deklarationen här (inga "konstigheter" alls) så har M gjort detta online vila H&R Blocks hemsida. Smidigt och enkelt.

Lill-Skruttan har dessutom haft en riktigt dålig natt (i förrgår) då hon sov väldigt oroligt och vaknade stup i kvarten och grät. Hon kom över till vår säng ganska snart och allt detta sammantaget gjorde att vi sov otroligt dåligt vi också. En av orsakerna är säkert den förkylning hon har råkat ut för just nu med hosta särskilt just på nätterna, samt snuva. Men igårnatt sov hon tack och lov bra igen, så vi hoppas det var en engångsföreteelse med den oroliga natten.

När jag ändå pratar sömn så kan jag berätta att det gått hur bra som helst för Lill-Skruttan att sova i sin nya säng! Inga problem alls skulle jag vilja säga. Från Dag 1 har hon verkligen älskat sin säng och ofta velat vara i den både på dagen och natten. "gosa sängen" är ett uttryck hon ofta säger nuförtiden. I sin säng har hon numera "Tatten", "Snaken", "Bunny" samt "Baby" och "Blankie" när hon ska sova*. De flesta kvällar vill hon även nattas direkt i sin säng. Men vissa kvällar vill hon ligga i vår säng när vi läser och myser men då flyttar vi bara över henne till hennes säng när hon väl somnat och de flesta gånger sover hon vidare där resten av natten utan problem. Fantastiskt måste jag säga!*) "Tatten" är en mjuk katt hon fick av min mamma hennes första jul.
"Snaken" är en av de två ormar jag och M köpte till henne på F.A.O Schwartz för ett par helger sedan och som hon verkligen älskar. Tyvärr har svengelskan redan letat sig in i hennes språk nu och det är nästan omöjligt att få henne att säga ormen även om vi faktiskt försöker.... Det var hon själv som började att kalla ormen för just "Snaken" så nu är det kanske nästan mer ett egennamn??
"Bunny" är den kanin vi köpte till Lill-Skruttan redan innan hon kom hem från NICU och som länge satt även i hennes spjälsäng.
"baby" är en docka hon fått från M´s farbror och faster.
"Blankie" är en filt hon vill ha i sängen men som hon sällan gosar med och aldrig vill ha över sig.23 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilka underbara bilder! Det är så kul att få se lite vardag liksom. Och Noooken är ju väldigt fin :p Är den ömtålig om jag får fråga? Ja, du vet, om man råkar tappa den eller den ramlar...
KRAM och välkommen tillbaka!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack!!! Tja Nooken är väl lite ömtålig gissar jag. Man ska nog försöka att inte slänga den i golvet eller marken. Men jag köpte ju ett "case" så det skyddar nog iallafall lite. Men dessutom köpte jag faktiskt en extra försäkring som gäller 2 år. den var rätt dyr (runt 70 dollar) men jag tyckte den var värd det med tanke på både Lill-Skruttan och våra två katter. Den täcker skador som uppkommer vid t ex eventuellt "tapp" i golvet eller så om skärmen skulle spricka eller dyl. Tyckte 35 dollar per år för denna lilla extra försäkring var bra.
Kramar!

Anne sa...

Jag tänkte faktiskt fråga om det går bra läsa ute i dagsljus, men sen skrev du ju om det i bildtexten under. Det låter toppen.
Jag vet jag sagt det förut, men det tål upprepas. Er Lill-Skruttan är alltid så himla fint klädd, alltid så snygga och fina kläder!
Många kramar!

Karin sa...

Härligt att energin är tillbaka! Själv känner jag mig trött, trött, trött. Men det är vår i luften och gatorna sopas, så humöret är bra (som oftsast ;-)). Idag tänkte jag tom träna, får hoppas att inte tröttheten vinner...
Har du sett att jag addat (a pros på svengelska) dig på min Skype? Du är fortfarande okonfirmerad på min iPhone.
Ha det bra. Kramar!!!!!

Katarina på Filippinerna sa...

Fina vardagsbilder utomhus! Kul att läsa att du fått energin tillbaka!

Visst är Nooken bra att ha med sig när man reser istället för att dra på tunga böcker, min L. njuter av den!

olgakatt sa...

Roligt att Nooken funkar så bra! Här får vi vänta på en fungerande läsplatta, kritiken mot dom som finns är mördande. Jag hoppas på att Ipaden ska bli fullmatad med bra funktioner på svenska inklusive låneböcker!! Än låter det alltför magert för att jag ska vara intresserad av att förbeställa en. Ingen vet när den kommer hit öht heller.Är nevön nöjd med sin??
Lilla Ella är bara för ljuvlig! Karl ligger väldigt efter i ordförråd, han använder mest ett enda som upprepas hundratals gånger per dag: TRAKTOR! Något tjatigt för hans föräldrar som tycker han kunde variera sig litet mer!Men han är så gott som bra i höften, i alla fall. Det har varit en pärs!

olgakatt sa...

PS. Svengelskan har letat sig in hos dig också, Saltis! Det är lätt hänt. "Tatten" fick nog Ella SIN första jul, inte mormors första jul... (fniss). Men så länge du inte börjar särskriva är jag nöjd! DS

Victoria sa...

Så fina bilder!!! Härligt att ni har bra väder och kan vara ute med Ella och gunga och samtidigt ta lite egentid i solen med läsplattan. Jag är också supernöjd med min Kindle, har också köpt ett fodral till plattan. Jag har ju redan fått byta ut en platta sen Neo hade ner den första i golvet på andra dagen jag hade den så skärmen sprack... Kramar!

Annika sa...

Najs to have you back...
Fina bilder.
Ja, Nooken är rikigt bra.
Peter gillar verkligen sin SÅ mkt. Tror ert val var så rätt det kunde bli!!
Peter har ett fodral till sin också.
Skruttfia är sååååå söt!!
OCH du, vilket PÅSKÄGG!!!! OMG, gud så smarrigt.
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja den går utmärkt att läsa på i dagsljus. Jag gillar verkligne att känslan är så lik en bok när man läser! Det gäller även när man läser i mörker och då självklart behöver externt ljus. Men det gör att jag inte alls blir så trött i ögonen som jag ofta blir om jag tittar länge på t ex en dataskärm i mörker.
Haha tycker du hon har fina kläder...?! Hm, ofta nu handlar det om att hon själv väljer eller snarare väljer BORT mycket vi vill klä på henne så ibland tycker jag kombinationerna blir helt gräsliga.... ;-)
Kramar!!!


Karin,
ja jag känner mig fortfarande lite trött, men inte lika som för ett par dagar sedan. Ang skype så är jag nog dålig på det eftrsom jag inte får ha Skype på jobbdatron och hemdatorn glömmer jag ofta att sätta igång Skype om vi inte ska prata med ngn. Och då görvi det nästan alltid från Mats laptop på hans konto så jag har nog mest inte sett din förfrågan. Ska kolla upp detta vid tillfälle! :-)
Lill-Skruttan frågar nästan dagligen efter I och T... Nu har hon förstått (tror jag) att de bor "låååångt bort"....
Kraaam!


Katarina,
tack! Och ja Nooken är underbar tycker jag!
Kram!


Olgakatt,
ja jag gissar att det där med läsplatta beror på vad ma själv har för behov samt krav. Visst kan säkert de flesta på marknaden idag förbättraspå många vis men jag känner att det säkert kommer utvecklas snabbt framöver nu när det finns intresse. Ang ipaden så är den ju cool på helt andra vis än en läsplatta. M är supernöjd öve den! Och ha visade jättehäftiga saker med barnböcker ssom han laddat ner! Där bilderna kan röra sig etc. Helt annorlunda än läsplattan där man inte ens har färgbilder alls. MEN för MIN del så ville jag hellre ha en läsplatta just för att de är så lika en pappersbok! Känslan är i stort sett denamma tycker jag. Och att INTE ha en ljusskärm var ngt jag gillade eftersom jag lätt blir trött i ögonen om jag läser länge på en dataskärm i mörker. Det är ju dessutom ett plus att det går superbra att läsa ute i solljus på lästplattan vilket ju är jobbigt med en dataskärm. Men som sagt, vill man göra MER än enbart läsa böcker eller kunna läsa böcker med bilder bö man ju satsa på en ipad helt klart! :-)
HAaha! Traktor är förresten ett bra ord ju! Det kommer säkerligen fler snart.
Och ang ditt ps så SÅG jag faktiskt felet just efter att jag postat mitt inlägg, mend et var så sent och jag var trött så jag orkade bara inte ändra på det...! ;-)
Kramar!!!


Vic,
tack!! Ja det är himla skönt när vädret är fint. Så mycket lättare när man har smått som hela tiden vill vara "outside". Vsst är läsplattorna super! Haha, glömde bort att Neo faktiskt hade sönder din förra. Tur du kunde få en ny! :-)
Kraaam!


Annika,
tack!
ja jag förstår att peter gillar sin för jag tycker verkligen den är super!
japp påskågget var sååååå gott! Tyvärr är det slut nu då... Det går fort det där....
Såg du mitt mail ang DC också????
Hoppas du fick det! Annars skickar jag det igen.
Varma kramar!!

Desiree sa...

Kul att du är tillbaka och hoppas att du känner dig lite piggare. Inte lätt att inte känna sig trött dock om ni inte fick sova så bra häromnatten. Men det är toppen att Ella verkligen älskar sin säng och att det har gått så oroligt smidigt att få henne att sova där. Många fina bilder. Din Nookplatta verkar toppen. Hur länge räcker batterierna?
Vilka fina konstverk barnen hade gjort. Jag fastanade för Ellas färger som hon valt på sin målning. Tycker hon hade valt jättefina färger. KUl med bilderna och bilarna som de hade gjort också. Älskar bilden du har nedan förresten med de färggranna tulpanerna.

Kraaam.

Petra H sa...

Härliga bilder och så gullig film. Lipton var cool som bara tittade lite på barnen men ändå låg kvar trots "störningsmomenten"... Jag antar att katterna är så vana vid Lill-Skruttan och hennes vänner nu.
Hi hi, jag gillar också att gosa sängen ;-)
KRAM!

Taina sa...

Lolitt inlägg Saltis! Hahahaha, så gulligt när de pratar och jag är impad av Lipton som ligger där så stilla trots två nyfikna huvuden som sticker upp och ruskar om i ställningen!

KRAMAR!!!

DILA sa...

Kul att du gillar Nooken. Själv föredrar jag nog gamla hederliga böcker, som den boknörd jag är. Provade hörböcker men det föll mig inte i smaken. Får för mig att det är jobbigare att läsa på skärmen än på en vanlig boksida, men det kanske det inte är. vad roligt med Tomas tåget. Min son Oliver älskade den serien när han var liten. Numera är det Lego och Pokemon som gäller. Kul att se lite bilder från er vardag.

Kram Dila

Marianne sa...

Ni ser ut att ha haft en bra vecka. Ska ni inte skaffa SVT World så att Ella får se Bollibompa? Eller förresten, det kan hon ju se på datorn. Jag tänker på det där med svenska ord, om hon tittar mycket på svenska barnprogram så får hon än mer svenskt språk, då blir det inte bara ni två som pratar svenska.

Hur funkar iPaden?

Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är skönt att känna att man har lite mer energi igen. Ang Nooken är detta det enda som jag inte gillar med den. Batteritiden är för kort tycker jag. Har behövt ladda den ganska ofta vilkt jag tycker är dåligt.
Kram!


Petra,
ja Lipotn är hyfsat ok nu. Förut blev han nog mer störd men har vant sig nu. Tazo däremot brukar inte alls vara speciellt störd över barnen. Men han är å andra sidan helt van med det eftersom han kom till oss EFTER att vi fick Lill-Skruttan,
:-)
kram!


Taina,
ja du det är lolitt när de börjar prata mer. Fast nu är hon ändå mest "nejig". Lipton har väl vant sig hyfsat. Men ibland blir det för mycket och då går han och lägger sig i sovrummet.
Kram!


Dila,
ja jag tycker Nooken sä ruper!!! trodde faktiskt jag skulle sakna "vanliga" böcker men det gör jag inte utan tycker snarare att Nooke har än mer fördelar än jag först tänkt. Skärmen med e-ink gör dessutom att det inte alls är jobbigt för ögonen att läsa. Det känns som att läsa en pappersbok faktiskt! Thomaståget här är stort. I Sverige hade jag iten så mycket koll på det men kasnke har det blivit större även där.
Kramar!!!


Marianne,
vi har försökt med SVT Play mn det hackar tyvärr en del. Annars tittar Lill-Skruttan mycket på "Höjdarna"på dvd och där får hon en hel del svenska också! Hon överraskar oss ibland med ord och uttryck som hon snappat där! :-) Som t ex "äventyr", "picknick" och andra saker jag inte kan minas just nu. Vi har även en del andra filmer vi fått från Sverige men som hon ännu itne tycker är så roliga eftersom jag tror hon fortfarande är lite för liten. Böcker läser vi också många på just svenska.
Ang ipaden så är M grymt nöjd! Jag ahr bett honom skriva en liten recension till bloggen men än har han inte fått tid till det.
KRAM!!!

olgakatt sa...

Ipad bevisar att katter är smartare än hundar!
http://www.metro.se/2010/04/15/40179/ipad-bevisar-att-katter-ar-smartare-a/index.xml

Lolitt!

Marianne sa...

Olgakatt: Cats rule!!!! : )

Saltistjejen sa...

olgakatt,
haha! Super!!

Marianne,
:-)

Anonym sa...

Det var många härliga foton det. Och fullkomligt älskar "lolitt"!! :-) Underbart också att det går så bra med nya sängen, även om förkylningen ställer till besvär. Och tack för tipset; jag har nu skrivit en stor komihåg-lapp med deklaration på! Jag har ju gjort den, men glömt att skicka den. Det var verkligen tur att du "påminde" mig. :-)

Saltistjejen sa...

isflaket,
tack!! j det går bra med sängen även om hon de senaste nätterna faktist vaknat och krupit över till oss. Får se om hon slutar med det snart.
Bra att du kom ihåg deklarationen! :-)
kram!!

Anna, Fair and True sa...

Någon gång blir det säkert också en eläsare för mig men inte riktigt än :) Hinner ändå inte läsa just nu :(

Utifrån det som du berättat och visat från Ellas förskola känns det verkligen som de jobbar enligt Reggio Emilia. Särskilt i deras projekt och hur de dokumenterar dessa.

Saltistjejen sa...

Anna fair and True,
ja eläsaren är superbra!!! .-)
Ang dagiset har jag ingen koll på pedagogiken i sig men gillar den i praktiken!
kram!