torsdag, april 15, 2010

Gammalt Fredagstema - Naglar

På grund av min bloggsvacka senaste veckan skrev jag ju aldrig något inlägg till förra veckans Fredagstema. Det är Taina som står för Aprils teman och förra fredagen var det Naglar. Nu råkar jag inte ha sådär väldigt mycket att säga om just naglar, men jag tänker ändå skriva något på detta "gamla tema", sedan kommer det nya temat förhoppningsvis ganska snart det med.

Vad gäller mina egna naglar så är de en smärre katastrof eftersom jag är en inbiten nagelbitare. Äckligt tycker nog de flesta, och det är det väl kanske. Men tyvärr är detta en ovana jag haft sedan jag var barn och som jag inte lyckats ta mig ur. Det går dock lite i perioder och ibland är det värre än annars. Fråga mig inte varför jag biter? För det vet jag inte själv. Vissa säger att nagelbitning beror på att man är nervös. Nu känner jag mig ju inte direkt som en nervös person i största allmänhet. En annan teori jag hört är att vissa nagelbitare är personer som är extremt "aktiva" och "intensiva". Inte för att jag känner mig vare sig väldigt aktiv eller intensiv som person, men jag skulle kunna tänka mig att mitt nagelbiteri ändå beror lite på dessa sorters faktorer. Jag har svårt att sitta helt stilla utan att ha något att göra med mina händer. När jag var yngre och pratade i telefon hade jag nästan alltid ett block framför mig och "kluddrade" oavbrutet på det medan jag pratade. Jag gör ungefär likadant nuförtiden om jag t ex sitter på en föreläsning.

Annars handlar väl naglar för min del just nu mest om att försöka få tillåtelse av Lill-Skruttan att klippa hennes när de är långa. Vilket jag tycker de är nästan jämt! Hur snabbt växer egentligen barnnaglar?!?!?! Och när det inte är hennes naglar som ska trimmas så är det katternas klor. De växer också otroligt fort och de är ungefär lika pigga på att få dem nedkortade som Lill-Skruttan är att få sina klippta. Detta innebär att det bästa sättet är att försöka göra detta när de tilltänkta "offren" är riktigt trötta. Bäst klippning av Lill-Skruttans naglar gör man när hon sover. Men ofta är det svårt för om hon lagt sig för natten är det mörkt i rummet och jag vill helst inte tända någon lampa då. Flertalet gånger har jag faktiskt klippt hennes naglar med en maglite i munnen för att kunna lysa på hennes fingrar. Katternas klor tar man med störst framgång om de är på riktigt goshumör eller om de sover de med.


Här är den lilla nagelklipparen jag använder till Lill-Skruttan. Nuförtiden vill hon helst "göra själv" men det här med nagelklippning kan hon ju inte göra själv. Så det är ofta en liten kamp mellan hennes och min vilja. Har man tur får man iallafall klippa en eller två naglar åt gången.


Detta är verktyget som används till katterna - kloklipparen. I början klippte alltid M klorna på dem för jag var så rädd att göra illa dem, men nu har jag lärt mig och tycker inte alls det är läskigt längre.


Katter är ju djur som pysslar något otroligt mycket med sig själva. Sin päls och faktiskt även sina klor. Det sistnämnda kan de verkligen lägga ned mycket tid och möda med. Ofta låter det rätt högt också när de utför sin manikyr/pedikyr.


Här tassar med klorna infällda. Bara de mjuka mjuka trampdynorna.


Men här syns vapnen! Inte helvässade än men tillräckligt för att Tazo ska kandidera till en kloklippning.


Vad gäller nagelkulturen här i NYC jämfört med hemma i Stockholm så är den annorlunda. Det är ett enormt fokus på just naglarna! Det finns s.k Nagelsalonger i var och varannat gathörn. Jag förstår i ärlighetens namn inte hur de alla kan gå runt?!? Ofta innebär en behandling på dessa ställen att man dessutom får lite hand- resp fotvård också. Lite hand- och fotmassage. Framförallt är det faktiskt hispanics och afroamerikaner som kör med de där otroliga falska naglarna. Ofta är det kvinnor som dessutom jobbar med datorer (receptionister, bankpersonal etc) vilket jag tycker känns så underligt. Man tycker att långa naglar i just den arbetssituationen borde vara i vägen. Men de har en alldeles speciell teknik när de knattrar på sina tangentbord. Eftersom naglarna ju ofta är minst ca 2 cm längre än fingertopparna skriver de därför ofta med ganska raka fingrar! Ser lite roligt och spretigt ut på något vis, men de är förvånandsvärt snabba! Jag vet inte varför just nagelkulturen hos afroamerikanska kvinnor och "latinos" är så mycket mer utstuderad än hos andra här. Men det känns som om dessa två subkulturer bryr sig mer om utseendet rent generellt. Det är inte för inte både män och kvinnor med dessa etniska tilllhörigheter är väldigt "pimpade". More is more är helt klart något man ofta kan se i deras stil.

19 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Hahaha, det där med nagelklippning av barn är ju fantastiskt! Varför gillar de inte det?? Det är ju faktiskt ganska skönt efteråt kan jag tycka! :) Men jag är en simpel mamma.

Och det där med snygga naglar i NY är en klass för sig. Det konstigaste jag såg var LÅNGA TÅNAGLAR pyntade med nagellack. Ganska äckligt tyckte jag! Blä...
Med detta avslutar jag min kommentar (bra avslutning va?). KRAM och trevlig fredag!

Taina sa...

Vad kul att du skrev om naglar i alla fall. Det är som du säger, här märker man av det mycket mer eftersom det finns så många med så snygga eller i alla fall fixade naglar. Och salonger i mängder!

Du kattens klor såg ju riktigt farliga ut! Jag har inte gett mig på Dinos. Det fixar de på hans "dagis".

Min äldsta syster är en nagelbitare och har varit det så länge jag kan minnas. Har inte uppfattat henne som varken stressad/nervös eller intensiv. Men nu har hon visst lagt på fejknaglar...få se hur länge de sitter ;)

KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
nej du svårt att veta men kanske för att de inte vill hålla händerna stilla?
Och ja, även TÅnaglarna fixar ju folk här och det är ganska ofta men ser lite längre sådana med typ fransk "manikyr" fast på fötterna då. Jag gillar inte det alls. Tycker överhuvudtaget att för långa naglar (även på händerna) kan vara lite äckligt. Även om såklart mina är äckligt korta istället...! ;-)
Kramar!!'


Taina,
jo jag hade påbörjat inlägget tidigare men sedan inte skrivit klart så det kändes ändå som om jag ville posta det. Tazos klor är inte så farliga ändå. Men Lipton har jag blivit rejält riven av ett par gånger. Framförallt när han var yngre och jag lekte lite "våldsamt" med honom hahahaha! Då hade jag ofta rivsår på händer och armar.
Jag ska försöka skriva dagens fredagstema snart också.
Hoppas ni får en fin helg!
kram!

Desiree sa...

Måste börja med att säga att jag älskade bilderna på kissarnas naglar. Underbart sköna bilder. Det där med alla nagelsalonger som finns här och hur de lyckas gå runt är också något jag undrat över många gånger. Men det är väl så att det är så många som går och får sina naglar fixade varje vecka att det finns en marknad för detta. Du har rätt i att det är just afroamerikanska kvinnor och latiokvinnor som har de längsta och mest målade naglarna ofta. Jag fattar inte heller hur man lyckas jobba vid datorn med sådana extrema naglar.
Någon nagelbitare är jag själv inte men jag har alltid haft ovanan att pilla på mina nagelband och bita på huden kring naglarna. Så ibland ser mina fingrar och därmed också naglarna inge vidare ut alls. Sedan håller jag ju gärna på både ute i trädgården och i köket så ofta finns fläckar och missfärgningar från både det ena och andra på mina händer. Tycker om att hålla mina naglar korta just för att händerna ofta hamnar i både det ena och andra. Känns mer hygieniskt med korta naglar som jag lätt kan få rent genom att skrubba.
Ha en skön helg. Förhoppningsvis lika skön som era katter har här på bilderna. Det skulle du behöva.

Kraaam.

olgakatt sa...

Jag kommer ihåg att jag hatade att få naglarna klippta när jag var liten! Jag minns hur jag grät och skrek när jag blev tvingad! Det var inte själva klippningen utan jag tyckte det kändes HEMSKT med nyklippta och RASPIGA naglar. Det blev dom ju eftersom nagelfil inte var aktuellt.
Därför har jag en viss förståelse för mina missar som inte alls gillar att klippas heller men låter sig övertalas.
Undrar om inte de barn som har en mamma som pysslar med sina naglar skulle vara lättare att komma åt! Jag är övertygad om att jag skulle gett med mig frivilligt om fil och nagellack hade erbjudits!
Du får kanske sluta bita och pimpa naglarna ett tag för att få E med på noterna!
Kram!
Hoppas vi ses på 286-årskalas i morgon!
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
jag håller med dig om att kortare naglar är otroligt mycket mer hygieniskt än långa. jag gillar att se välmanikyrerade naglar och det är överhuvudtagt fint med vackra händer tycker jag. Men vackra behöver absolut inte betyda "felfria" eller vad man ska säga. jag gillar att se även händer där man kan se "historia" alltså t ex äldre personers händer eller personer som använder sina händer i yrket eller på fritiden. Som t ex i trädgården! :-)
Kram!!


Olgakatt,
haha ja jg kasnke borde vara mer piffig med mina naglar. Det är dock svårt aftersom jag aldrig brytt mig så mycket om sådant. Hm.... Önskar ibland att jag var mer piffig i allmänhet, men även när jag försöker så "orkar" jag inte så länge. Motivationen försvinner och det slutar alltid med att jag är som jag brukar. Opiffig och omodern. Tyvärr...
Lill-Skruttan får nog se sig om efter någon annan "modell" vad gäller kvinnlig piffighet är jag rädd... ;-)
Kram!

em sa...

Suverän bild på Tazo tassen!

Precis som Olgakatt, gillade jag inte känslan av nyklippta naglar när jag var liten - tror kanske att mor klippte dem lite för korta för att inte behöva klippa så snart igen.
Margaretha

Suddrik sa...

Tack för tass-bilderna! Kattassar är något av det bästa jag vet.

Fröken Anki sa...

Kloklippning ja, det är inte så lätt. Hundar är nästan ändå mer besvärliga än katter. De gillar inte alls att man håller i dom. I alla fall gjorde inte djuren i vår familj det.

Sen det där med långa naglar - även här är det nog mest latino och afroamerikanska tjejer som har riktigt långa naglar. Undrar varför det är så?

Kul inlägg!

olgakatt sa...

Somliga är piffiga av naturen - som du!
Tror inte att det är det piffiga i sig som lockar barnen till efterföljd utan själva pysslet!

Saltistjejen sa...

em,
tack!!!
haha ang det där med att klippa lite kortare än man kanske borde känner jag igen. Ibland ska jag erkänna att jag gör det också. För det är ju så knepigt att få klippa dem igen sedan. ;-)
Kram!


Suddrik,
visst är de härliga!!! Mjuka och goa!


Fröken Anki,
kan tänka mig att det är ännu besvärligare med hundar. Men ja har sett ngn reklam här om ngt verktyg som tydligen ska vara bra. mer som e "slip" eller "fil" än en klippare. Kanske är det enklare med en sådan om man har hund?
kram!


Olgakatt,
haha jag är inte särksilt piffig av naturen tycker jag. Men TACK för att du sa så? kanske en vit lögn...??? ;-) Men den kan jag ändå bli fredagsglad av! :-)
Sedan är det nog som du säger att det är själva pysslandet som är grejen för barn! Det gäller ju allt. Även matlagning, lera, bakning, måla etc... Resultatet är ofta bara en bisak.
Kram!

max sa...

tycker att just hispanics och african-americans är ett föredöme när det gäller naglar. här i sverige är det så jäkla fult att ha mer än 5 mm fransk manikyr. långa naglar är snyggt och man lär sig hantera händerna, annars skulle man inte ha långa naglar. svenskor är så konservativa och trista.

Saltistjejen sa...

max,
visst är det precis så som du säger. Svenskor är väldigt "trista" i förhållande till många nadra kulturer vad gäller utseende och "piffning". Helt klart. De festa nordeuropéer har nog det lite gemensamt att vara mer "praktiska" i största allmänhet. Mindre flärd på något vis. Fast just det där med naglar kan jag ändå tycka att det måste kunna vara ganska opraktiskt och i vissa yrken rentav omöjligt om man har väldigt långa. Jag jobbade t ex inom vården ett tag för länge sedan och där varken fick eller kunde man ha så långa naglar eftersom man lätt kan göra illa en patient med dem. Plus att naglarna väldigt lätt förstörs de med om man nu tänker på hur mycket det kostar att "göra nya". Är ma dessutom sportig av sig kan det ju även då vara lite knepigt med väldigt långa naglar. Kanske särksilt fake-naglar??
Men jag kan definitvt håla med dig om att vi svenskar kanske borde kunna lära oss att vara lite mer flärdfulla och framförallt släppa lite på det dät med vad som anses "fint" och inte. Att ta in mer humor och mer "våga-visa" tycker jag vore skoj! Fast själv är jag tyvärr jättetråkig vad gäller just kläder etc....

Anonym sa...

Vilka underbara kattfoton! De gillade jag. visst är det konstigt att barn verkligen tycks hata det där med att klippa naglarna. Kanske har det, utöver naglarnas form efterår, något att gör med att man håller fast dem. I alla fall hade min son svårt för att inte kunna få lov att pilla på allt, vilket han ju normalt gör, med båda händerna utan att en hand hela tiden skulle hållas stilla. ;-) Nu får han dock klippt naglarna utan prut - han vill ju inte ha tjejnaglar. ;-)
Spännande också denna diskussion om olika kulturer och grad av uppiffning. Själv känner jag mig ju ganska långt ifrån uppiffad många gånger. En färgglad scarf är nog så långt jag kommer... ;-)

Saltistjejen sa...

isflaket,
ja i vårt fall är det nog just det där med att man "håller fast" händerna och att hon itne får pilla med vad hon vill när man ska klippa naglarna. DET gillar hon inte.
Och visst har olika kulturer olika nivåer på "piff"! Jag kan tycka det är superkul med uppiffade personer, men tycärr klarar jag ine sjölv av att hålla itnresset uppe vad gäller uppiffning av mig själv. Ibland orkar jag men oftast till vardags blir det inget piff alls...

Petra H sa...

Jag kan förstå att barn inte vill få sina naglar klippta, jag tycker att nyklippta naglar känns väldigt obehagliga! Jag klipper helst mina egna naglar på kvällen för att det ska gå några timmar innan jag ska "använda" händerna. Jag kan ju dessutom inte fila mina naglar, det är bland det värsta jag vet - rysframkallande (precis som att ta i sammet!).
Häftiga bilder på katt-tassarna med och utan utfällda klor. Andra bilden ser riktigt farlig ut!
Puertoricanska kvinnor har ju som du vet dille på lösnaglar och japp, jag har också sett hur de knappar på datorer och kassaapparater med naglarna istället för fingertopparna. Det ser inte alls praktiskt ut!

Saltistjejen sa...

Petra,
visst känns naglar lite "vassa" efter klippning. Själv ttcker jag det allra bästa är att bli kliad på ryggen av ngn som just klippt sina naglar för det är lite rivigare då hahaha!
Och som sagt lösnageltrenden känns STOR bland vad jag kallar "latinos" vilket ju PR klassas som i mina ögon! :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Här är en till nagelbitare. I alla fall några naglar medan jag håller vissa naglar långa. Jag är ju inte heller nervös utan jag tror på det att det är ovana man råkade lägga till någon gång. Eller det du sa om aktivitet och intensitet.

På tal om nagelkultur och katter, amerikanarna drar ju ofta bort klorna på katterna. Det tycker jag är tråkigt :(

Smart med ficklamp i munnen. Ett alternativ är ju annars pannlampa :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
oj, jag minns inte alls att du hade korta naglar? Och det där med att "de-claw" eller hur det nu stavas, katterna som många gör här tycker jag är hemskt!
Pannlampa är bra men det skulle vara lite för starkt ljus tror jag. Vi har en men jag tycket magliten man håller i handen är bättre för detta.
:-)