torsdag, april 01, 2010

Dagisfoton

Häromdagen kom det årliga dagisfotot.
Förra året var ju Lill-Skruttan så liten att hon blev vettskrämd för fotografen, vilket speglas i minen. I år var det inte lika illa. Nu satt tydligen dagiskompisarna och tittade på varandra när de fotograferades och försökte få fotoobjektet att skratta.

Vi tycker dock att det är lite underligt att de så gärna ville fota barnen med böcker i bakgrunden. Jag kan förstå tanken. På dagiset har man jobbat hårt med sitt bibliotek. Att skaffa pengar till det, köpa böcker och mjukvara så att det ska gå att organisera böckerna. Med hjälp av frivilliga föräldrar har man jobbat/jobbar hårt med att få det i ordning. Man fokuserar mycket på läsning. Vilket är väldigt väldigt bra tycker jag. MEN för den sakens skull tycker jag kanske inte att just böcker är den bästa bakgrunden till s.k porträttfoton. I mitt tycke borde man väl vilja ha en så neutral bakgrund som möjligt för att slippa känslan av "rörighet". Särskilt förra årets foto var lite väl rörigt. Men kanske är jag bara gammaldags och kan inte "think outside the box" vilket ju är en egenskap som är mycket omhuldad nuförtiden?

Här är iallafall resultaten och man kan ändå inte låta bli att både röras och förundras lite över när man ser sitt eget barn på sådana bilder. För jag minns fortfarande mina egna dagisfoton. Visserligen från äldre åldrar men ändå. På många vis är sådana bilder sig rätt lika.

Lill-Skruttans första dagisfoto taget tidig vår 2009.


Och här är årets.

Gruppfotona tänker jag inte visa här på bloggen men jag kan säga att årets var sådant att jag inte kan låta bli att skratta var gång jag ser det. Inte ett endaste av barnen ser speciellt glada ut. Antingen visas en mycket trumpen min upp, eller så ser de totalt uttråkade eller smått förvånade ut. Eller rent av skitförbannade. De enda som ler ljuvt på det fotot är lärarna. Haha! Men det är väl just så ett gruppfoto från dagis ska vara ändå. Vissa av flickorna var dock uppstassade till tänderna i finklänningar med tyll och rosetter i håret. Lill-Skruttan hade visserligen klänning men kanske inte lika "pimpad" sådan.

24 kommentarer:

Rebecka sa...

Vilken liten sötnos hon är!

Saltistjejen sa...

Rebecka,
tack!! :-)

Desiree sa...

Jag tycker båda fotona är jättefina. Wow vad det märks att hon vuxit på ett år. Men lika söt som alltid.

Kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack! Ja det är en viss skillnad från förra årets foto...
:-)
Kram!

Nilla sa...

Så stor hon har blivit. Fina bilder! GLAD PÅSK

Anne sa...

Hon är så bedårande söt!!! Det första jag lade märke till och som ögat spontant föll på var hennes ursöta pose med händerna. Det ser väldigt gulligt ut, lite som en dam på kafferep :)

Saltistjejen sa...

Anne,
haha ja det såg vi med och vi sa att det ju bara måste vara ngt som fotografen eller lärarna på dagsi sagt att de ska göra för normalt håller hon aldrig händerna så! :-) Kanske är det ett sätt att få barnen att sitta stilla. Annars är ju händerna konstant i rörelse, hahaha!
Kram!

Saltistjejen sa...

Nilla,
ja hon är stor nu. Iallafall i jämförelse med samma tid förra året! :-)
Glad Påsk till dig med!
Kram!

Victoria sa...

Åh, så gulligt och så lik dig!!! Håller med om gruppfotona, alltid är det någon som är arg/ledsen/vill ner från frökens knä eller som så ofta i vårat fall: har antingen blåtira eller fläskläpp... ;o)
Kram och glad påsk!

Trillingnöten sa...

Vilken skillnad i storlek :)Hon är ju bara för söt. Just det där med foton är ju lite speciellt och det måste vara himla svårt att vara skolfotograf!!

Saltistjejen sa...

Vic,
haha tycker du!!! Ja hon är mer lik mig nu än vad hon var som riktigt liten. Då var hon mer lik M.
haha jo fläskläpp har hon nyligen haft men den kom faktsitk EFTER fotograferingen... ;-)
Kram och ah en riktigt skön påsk!


Trillingnöten,
ja det händer ju en del på ett år med de små. :-)
och ja det är nog rätt svårt att vsara just skol- och dagisfotograf. ;-)
ha en skön påsk!

anna of sweden sa...

Åh, vad fin hon är. Och jag kan riktigt se framför mig hur fotografen kämpat för att få de små händerna att ligga så där fint och stilla på den uppslagna boken. :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
hahaha ja det kanske tog sin lilla tid innan händerna låg som de "skulle"....
Kram o Glad påsk!

Therese sa...

Jättefin är hon på fotona! Tycker det var lite roligt att ha böcker bakom. Här har man ju den trista blåturkosa färgen bakom och den är inte alltför kul...
Önskar er en härlig påskhelg!
Kramar

Petra H sa...

Jättesöta bilder, stackars henne förra året, hon ser riktigt förtvivlad ut!
Ha ha, jag kan hålla med om att det kan bli lite rörigt med böcker i bakgrunden till fotona men samtidigt så håller jag med Therese att det är roligare än någon ful bakgrundsfärg.
Vad kul att de har boken Madeline (i bakgrunden på första bilden), den fick jag som barn i present av min fars morbror och hans schweiziska fru... Kan faktiskt inte komma ihåg om den är på svenska eller franska men jag hittade den på spanska på Marshalls för något år sedan och köpte den. Det är en riktig fransk barnboksklassiker och såg att Carla Bruni (fr. presidentfrun) hade läst högt ur den för amerikanska skolbarn i NYC förra veckan.
Kram och glad påsk!!

Millan sa...

Ah sa sot hon ar!! Och sa stor hon ser ut. Ser lite stolt ut pa fotot pa nagot satt :-). Tank att de fyller 2 i ar redan vara sma tjejer...
Jag haller dock med om att bakgrunden inte ar den basta for ett portrattfoto. Det ser ju lite rorigt ut och fokus ligger inte riktigt pa barnet... Men sott ar det likval!


Roligt tt ni far gruppfoton... I england ar de sa himla faniga och tar inga sadana. Det har att gora med just det att man inte vet vad de andra foraldrarna skulle kunna tankas gora med sitt foto.. och darfor ges de inte ut. Inte heller klasslistor ges ut ... eftersom man inte far sprida barnens namn och adresser. Lite skumt faktiskt... snacka om att forvanta sig det varsta pa nagot satt.

Kram och Glad Pask!!

Millan sa...

dNej men ah.. nu sag jag ju inlagget om brollopet nedan. Jag ar dock sa trott att jag snart somnar staende har vid datorn. Sa kommer tillbaks imorgon o laser.
Stor kram!

Saltistjejen sa...

Therese,
tack! Ja ksnke är det "roligare" men det tar definitivt bort fokus från barnet tycker jag så jag hade nog hellre velat ha en mindre rörig bakgrund. Man tar ju själv sådana foton på barnen haha! Med röriga bakgrunder menar jag. Så just att få ett proffs att ta porträttbilder hade jag ändå väntat mig en mer nuetral barkgrund där barnet fick framträda mer. Men men det är som det är....
Hoppas ni har en fin påsk!!


Petra,
aha där ser man! DET kände jag inte alls till! Nu blev jag nyfiekn så nu måste jag nog kolla in den boken lite närmare!! :-)
Kraaam och ha en riktigt skön påsk!!


Millan,
ja hon var nog lite stolt kanske?! :-) De är ju ofta det för saker och ting de gör nu när de är större. Vad lustigt med gruppfotoförbudet hos er. Visst kan jag förstå att man inte kan ha kontroll över vad andra familjer gör med sina foton. MEN någonstans måste man ändå kunna släppa kontrollen tycker jag! Annars hamnar man i ett så otroligt trist och reglerat samhälle. Och klasslistorna var ju ännu konstigare. Har ni varandras telefonnummer ändå? Om man måste kontakta varandra ang viktiga saker?
Kram!!

Annika sa...

Gus så sött! What à difference a year makes!
Vad du och Ella liknar!!!
Så sött med händerna, så tillordnat, hihi!!!
Glad Påsk!
Kram

Saltistjejen sa...

Annika,
haha ja kanske är hon lite lik mig. Vissa tycker det. Själv tycker jag ändå det är svårt att se... Hon är så mycket "sig själv" på ngt vis att det nog är lättare att se likheter om man inte ser henne så ofta?
Ha en riktigt skön påsk!
Kram!

Fröken Anki sa...

Vilken liten sötnos! Alldeles underbar tröja också.

Och vilken skillnad från förra året. En stor tjej nu!

Millan sa...

Nej vi kan nog inte kontakta de andra foraldrarna utan att ga genom skolan. Darfor blir det ocksa skitdummt med inbjudningar till kalas och sa dar eftersom barnen tar med sig dem till skolan och ger ut. Ingen bra ide!!
Jag haller med dig om att det ar overkill... det ar som om man forutsatter att folk anvander informationen pa fel satt.
kram

Anna, Fair and True sa...

Vilken skillnad ett år gör alltså! Men söt på båda såklart! Håller med dig om böckerna. Särskilt med tanke på att barn ofta har ganska färgglada kläder. Då kanske barnet borde ha en neutral färg istället på kläderna då men hellre tvärtom ju.

YraTyra sa...

Så fin liten tjej! Och klänningen har samma mönster som en tröja som min lille kille har. Villervalla är så passande....Karlans foto "fanns inte" enligt fotofirman men hittades så småningom, de hade skickats till en Jonny Nilsson, och hans föräldrar hade inte hört av sig.....Kram