fredag, april 23, 2010

Fredagstema - vita lögner med makt att förändra

Så förra veckas fredagstemat var Vita Lögner medan denna veckas tema är Makt och det är fortfarande Taina som står för temat. När jag såg förra veckans tema hoppade ett minne upp i mitt huvud. Ett minne som verkligen handlar om en stor fet vit lögn. Jag tror att jag redan nämnt detta på bloggen tidigare men jag kan ändå inte låta bli att skriva om det. För det är faktiskt inte bara en vit lögn sådär i största allmänhet, utan "DEN VITA LÖGNEN". Den som troligen förändrade mitt liv! Utan den vet man aldrig vad som kunde hänt. Eller kanske snarare inte hänt....?

Så med detta i åtanke försöker jag här lite klurigt få ihop båda veckornas tema. Nämligen genom att skriva om vilken makt den som använder vita lögner på "rätt" sätt kan ha. Makt över sitt och även andras framtid. Sitt eget och andras liv.


Okej ridån går upp. Tänk er scenen:

Plats: En skärgårdsö i Stockholms skärgård. Ett vackert och mycket romantiskt typiskgt svenskt, sommarhus. Rött och jag tror banne mig det var vita knutar och spröjsade fönster också. Med utsikt över vattnet. Som taget ur en film.

När: En vacker vårkväll i slutet av maj för sisådär en elva år sedan.

Tillställning: En fest anordnad av Medicinska föreningen (tror jag det var) för alla doktorander på Karolinska Institutet.


Själva scenen för "Den Vita Lögnen" uspelade sig kring ett bord där mat och dryck intogs under mycket prat och skratt och sång. På ena sidan satt jag och på min högra sida satt en en person jag då inte alls kände. Vi hade just träffats. Han hade presenterat sig så jag kände till hans namn. Han verkade väldigt gullig. Och trevlig. Och rolig. Medan kvällen fortskred insåg jag dessutom att denna utomordentligt roliga, trevliga och gulliga person även hade liknande intressen som jag själv! Jättekul! Bland annat skidåkning.

Jag: Ja, skidor tycker jag är jätteroligt att åka.

M: Jaså! Jag med!

Jag: En av de saker jag verkligen skulle vilja göra någongång är att åka upp till norra Sverige och prova att gå uppför ett fjäll med stighudar och sedan åka nerför. Telemark. I midnattsolen.

M: Å, det skulle jag också!! Verkligen!

Jag: Jaså?!?! Skulle du?! Vad kul! Så du gillar alltså också att åka skidor?

M: Ja!

Jag: Fast jag är inte särskilt bra, och för att göra en sådan tur måste jag nog gå en kurs eller så. För jag kan ju inte åka Telemark. Tycker bara att det verkar så kul!

M: Men du det skulle jag också behöva göra. För jag har aldrig någonsin åkt Telemark eller gjort någon tur med stighudar.

Jag: Kanske skulle vi kunna prova att göra det tillsammans någongång? Det hade ju varit riktigt kul!

M: Absolut!


Ridå ner!


Så småningom uppdagades det att denna mycket charmiga person inte var så bra på skidor. Inte utförsåkning iallafall. Det visade sig t o m att han inte ens kunde åka skidor! Att han aldrig någonsin i hela sitt liv ens provat att åka. Aldrig ens satt sin fot i en slalompjäxa! Så förutom att han under den här kvällen redan myglat sig till platsen bredvid mig så hade han verkligen spritt ut en liten dimridå av "Vit Lögn". Inte så att han någonsin egentligen sa att han kunde åka skidor, men sättet han diskuterade detta ämne på var verkligen sådant att han liksom gav sken av att just skidor var ett stort intresse som låg honom varmt om hjärtat. Minst sagt. Och ja, vad ska jag säga. Jag nappade ju helt klart på det betet....

Denna vita lögn blev senare ett stående skämt mellan oss. Och i min doktorsavhandling tog jag faktiskt upp detta "ljug" i mina acknowledgements och fick ett otroligt fint tal av M under min disputationsmiddag. Som "försvar till varför han ljugit". Bland annat förklarade han sin vita lögn med att han "verkligen inte menat att föra mig bakom ljuset, utan att det han faktiskt sagt endast var att han ville, inte kunde, åka skidor med mig. Och att han vid det tillfället menade detta av hela sitt hjärta och att om jag så föreslagit att jag ville träskdyka i något avlägset land i Asien så hade han mer än gärna velat göra det med. Bara det var med just mig." Jag kan ju säga till er som inte var där och hörde eller såg detta, att tårarna sprutade på både mig och flera av gästerna innan talet var till ända*.

Så med andra ord startade alltså M´s och mitt förhållande med hjälp av "Den Stora Vita Lögnen". För det ska erkännas att det inte var förrän vi kom till just denna skiddiskussion som jag verkligen verkligen verkligen tänkte att "den här personen ju var något alldeles enastående intressant!" Och idag med "facit" i hand kan jag bara säga att jag är oerhört tacksam och lycklig för denna Vita Lögn. Tack M för att du bredde på rikligt med smör på mackorna! Eller ska vi kanske säga rikligt med valla på laggarna...? Trutvalla...?
Lavjo!

Så där ser man vilken makt en liten vit lögn kan ha för ödet. För framtiden.
Makten att förändra.*) tilläggas kan att jag av några av mina bästa vänner fick i disputationspresent en lektion med privatlärare i Telemark + en långhelg i deras fjällstuga tillsammans med dem och andra vänner. Så roligt!!!


**) Bilderna i detta inlägget kommer från nätet:
www.vistinorway.com
www.chugachpowderguides.com


34 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilket fiffigt inlägg! Och vilken underbar historia :) Tänk vad som kommer fram i efterhand, och tänk vilken tur att det finns såna vita lögner ; ) Detta lyste upp min fredag på en gång, tack! Ha en underbar dag! Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack!! Ja ibland är vita lögner riktigt riktigt bra! :-)
Kramar!

Katarina på Filippinerna sa...

Fyndigt.. Härlig story! Tack för den!

Ha en bra dag!

Pettas sa...

Jättehärlig historia. Också fiffigt att knyta samman vita lögner och makt. Makt också med enbart positiv förankring.
Jag njöt!

Annika sa...

Oj, vilket fint inlägg. Vilken historia och vilken man! =)

olgakatt sa...

Jo, den historien vårdar även jag!Jag kan komplettera med Vederbörandes första försök på skidor.Han var ca 3-4 år och hade just rest sig efter påssjuka och maginfluensa. Konvalescensen hade han tillbringat med att se Stenmark susa utför på TV. Hans ömma mormor kom och uppmuntrade med ett par små skidor eftersom det faktiskt var snö. Barnet applicerades på laggarna och ställdes i snön. Han tittade sig omkring, otåligt väntande. Mormor försökte visa hur han skulle göra för att ta sig framåt. Då sjönk han ihop i en liten hög, grät bitterligen och snyftade: "Jag trodde dom skulle gå av sig själv!"

Makten i ert fall var ju KÄRLEKENS - och tänk vad den är smittosam, tack och lov!
Lavjo too!

Petra H sa...

Ha ha, jag kommer ihåg att du berättat den historien innan men den tål att upprepas! Och Olgakatts historia om hans första skidåkningsförsök är ju oslagbar, ha ha!
Fiffig tolkning! Jag får se om jag kommer på något bra på dagens tema...
Kram och trevlig helg till er alla 3!

Taina sa...

Åh Saltis vilken UNDERBAR berättelse! Kan se M sitta där och "tindra" med ögonen och beredd att göra vad som helst. SÅ ROMANTISKT och så skit i den vita lögnen och njut av den makt lögnen förde med sig!

Hoppas ni får en riktigt fin och mysig helg!

KRAMAR!!!

Anonym sa...

Haha underbart! Jättebra inlägg!

Trevlig helg!

bettankax sa...

Med detta inlägg bevisas att vita lögner är av godo. Härlig berättelse!

Annika sa...

STRÅLANDE!!
HELT underbart!
VILKET inlägg!!!
Satt och log genom hela texten!!
Fantastiskt!!
japp, sådär kan det bli med en VIT lögn. Helt lovely!!
Exakt, visa mig den person som aldrig dragit en vit lögn. Han eller hon finns inte...
Fan, vad bra skrivet, Saltis-babe!!!
Kram!!!!

Saltistjejen sa...

Katarina,
tack!
Hopas ni får en bra helg!
kram!


Pettas,
ja det var enda sättet jag kom på att jag kunde göra två teman i ett... :-)
Bra att du tyckte om inlägget!
kram!


Annika,
tack! Ja det var ett tag sedan men vi skrattar fortfarande åt det hela.
kram!

Nilla sa...

Men ååå nu blir jag ju alldeles tårögd :-) Vilket romantiskt bröllopstal... Ha det gott.

Saltistjejen sa...

olgakatt,
haha ja den historien har jag ju hört! :-)
Och visst har du rätt i att makten är kärlekens!!!!
Stoooor kram!!!


Petra,
ja du vet ju om den ja! haha!
Ser fram emot din tolkning också!
kramar!


Taina,
haha bra att du tyckte om den du som är värd och allt! :-)
Ha en riktigt skön helg du med!
Kramar!

Desiree sa...

Åh vilken underbar historia. Sitter här och ler stort. Det är helt klart den BÄSTA vita lögnen jag hört. Underbart. Nog hade just den vita lögnen makt och något som förändrade hela ditt liv och M´s liv också. Ha en fin helg och hoppas det känns bättre i halsen och kroppen.

Kram!

Saltistjejen sa...

maisoui,
tack! Ha en fin helg du emd!


bettankax,
visst kan vita lögner vara av godo.
Kram!


Annika,
hahaha! Ja vita lögner får ibland konsekvenser, men dessa kan vara riktigt bra! :-)
Tac och ha en superfin helg!
Kramar!!!


Desiree,
ja så kan det vara i livet. Man vet aldrig vad som väntar bakom nästa hörn!
Ha en riktigt bra helg!
kramar!

Anonym sa...

Hahaha, vilken härlig historia!! Och så bra sett och tolkat till att få med två teman. Kan riktigt se det hela framför mig. Det är flörtning på hög nivå det, och det verkar ju som om han verkligen vann jackpot! :-)

Saltistjejen sa...

Nilla,
hahaha! Liten tår såhär på fredagen får man bjuda på då...
Kram!


isflaket,
hahaha! Om det var jackpot eller ej vete katten, men själv är jag mer än nöjd!! ;-) :-D
Såg att du tar över majtemat! SKOJ!!!!
Kramar!!

Nenne Nennelainen sa...

herregud, det pirrar i hela kroppen när jag läser! Vad underbart det är med första steget och sen ha facit och se vad det ledde till... Lovely!

****

"jag trodde de skulle gå av sig själv..." PWAAHAHHAHAHHAHAHHAH!!!!!!!!!!! Underbart!

Saltistjejen sa...

Nenne,
haha japp så kan det vara. Livet tar vändningar man inte ens visst fanns ibland.
Och ang skidorna så tja, det kanske var detta barndomstrauma som gjorde att han sedan inte ville åka skidor på många många år, hahaha! ;-)
Kraaam!

Marianne sa...

Hahaha, så OERHÖRT GULLIGT! Jo, jag minns att du har skrivit lite om det här förut, men inte så här utförligt. Guuud så romantiskt, till och med gå med på träskdykning : D

Har han provat att åka skidor nu? Är han duktig?

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja han har provat skidor nu. Första gången han någosnin testade var vår första vinter här. Vi åkte till Vermont med väner och hyrde en stuga där. Ha fick en lektion av en skidlärare och han var ooootroligt duktig faktistk! Jag var grymt imponerad av hur snabbt han lärde sig. Men jag var såklart jädrigt dum och lyckades dra upp honom i en brant blå backe där det under dagen blivit väldigt isigt. Tror ett tag han trodde han skulle dö där... Inte bra! Jag kände mig hemsk efteråt, men den enda försvaret jag har är att jag åkte i backen på förmiddagen och då var den INTE isig. MEn efter en dag med sol så hade såklart snön blivit till is på solsidan. ... :-(
Men men han tyckte det var kul iallafll trots det där hemska åket i isbacken. Men vi har inte kommit iväg ngn mer gång, men funderar på det.
Kramar!!!!

Anne sa...

Men ååååhhh, vilken härlig story. Och heja vita lögner ibland, den kan ju verkligen ge jackpot!!!

KRam och trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja ibland är det riktigt bra!! :-)
Kramar!!

Suzesan sa...

Men det var en av de mest fantastiska Vita Lögner jag hört om. SÅ GULLIGT. Bra gjort så ni fick varandra och levde lyckliga i alla era dar. Och Ella med. Nu får ni lära henne ehhhh åka skidor dårå:)Så hon kan hänga med på era små skidturer hahaha.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
hahaha j vi får väl lära henne det ja. Men i julas när vi var i Sverige var hon måttligt förtjust i snön. Men jag hoppas det blir bättre när hon blivit bättre på att röra sig trots bylsiga kläder. :-)
Kramar!

Grekland nu sa...

Hihi, underbart gullig historia...SÅNA vita lögner tycker jag är helt ok! Och säkert har vi alla i såna sammanhang brett på lite extra om vad vi kan och gör, allt för att imponera lite. Trevlig helg!

Fröken Anki sa...

Vilket toppeninlägg! Och vilken makt kärleken har, t o m en vit lögn framkallar den. Vilken tur att M var så bra på såna ;)

Hur gick det med telemarken sen då? Blev det nån fortsättning?

StrandMamman sa...

The power of love! :)) Härlig story!

Saltistjejen sa...

Grekland nu,
Tack! Ja det är nog vanligt AT&T man forsoker gora sig mer intressant genome en vit long eller så I sådan situationer.


Froken ANki,
Haha! Nej telemarken blev det ingen fortsattning pa tyvärr...


Strandmamman,
:-)

Sunflake sa...

Vilken bra historia och gulligt sätt att träffas på!! ...vicken tuur att han vågade luras lite! /annica NY på fredagstemat:)

Saltistjejen sa...

Hej Sunflake!!!
Du är ny här va? har inte sett dig kommentera förut. Roligt att du tittar in här i bloggen iallafall! Kanske är du ny medlem av Fredagstemat?? Ska kolla din blogg.
Stor kram!!!!

Anna, Fair and True sa...

Vilket härlig inlägg! Och vilken härlig historia! Vilken tur att just den vita lögnen drogs! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
japp ibland är vita lögner riktigt riktigt bra! :-)