onsdag, maj 12, 2010

Whass that? och Va hänne?

Dessa små frågor kommer numera ständigt ur Lill-Skruttans mun. Hoppar ut med jämna mellanrum. Minns faktiskt inte exakt när det började men det var nog kanske 10-14 dagar sedan eller så. Första frågan brukar oftast komma samtidigt som hon ivrigt pekar på något hon ser. "Whass that Mommy?!??" Den andra frågan "Va hänne??" åtföljs nästan alltid av ett mycket talande minspel. Ofta en haka som droppat ner till naveln och därmed resulterar i en fågelholksmun, samt vitt uppspärrade ögon. Eller så formar hon munnen till ett "o" och drar samtidigt ner hakan så att överläppen och huden mellan läppen och näsan liksom spänns över tänderna i överkäken. Till detta återigen vitt uppspärrade ögon.

Det är helt klart en lite tjej med intresse för dramatik vi har hos oss just nu.
Saker är oftast väldigt stooooora, eller tuuuuunga eller så är det något litetlitetlitet...
Och till detta mycket talande kroppsspråk och minspel. Hon är också väldigt uppmärksam på om någon verkar "lessen" eller "ajj".

Ett av hennes favoritord verkar just nu dessutom vara seven. Hon har börjat att "räkna" men har såklart noll koll på vad siffror egentligen betyder. Det är som en ordlek för henne. men ofta när hon själv står och ritar eller pysslar med något kan man höra "one, three, five, seven, five, ten, nine, seven, two..." Som om hon försöker memorera ett långt telefonnummer.
Här är små filmsnuttar där hon roar sig med att "räkna". Fast den här dagen verkar det varit "nine" som var bäst...? Förresten om ni kollar in vissa delar av de här filmerna skulle man kunna tänka sig att hon har fallenhet för de där "burktrixen" som vissa trollkonstnärer gör. Eller vissa fingerfärdiga personer som underhåller förbipasserande med på gatorna i Gamla Stan på sommaren.


Sång är också något hon verkligen älskar. Både att själv sjunga och att höra på andra som sjunger. Tyvärr är det många av sångerna de sjunger på dagis som jag inte kan. Så ibland när hon sjunger något som jag inte kan höra vad det är känner jag mig som en riktigt dålig mamma. För hon börjar ofta på en sång och vill sedan att man ska fortsätta sjunga med henne. Men det händer som sagt ofta att jag inte vet vad det är för sång. Favoritsångerna just nu är nog ändå "ABCD", "Twinkle twinkle little star" samt faktiskt den svenska varianten "Blinka lilla stjärna", "Itsy bitsy Spider" (här står inte den svenska "Imse vimse spindel" alls i så hög kurs) samt "See all the fish that´s swimming in the water".

Eftersom de börjat plantera en del ute i sina små trädgårdsland på dagis nu så har hon även börjat peka mycket på växter ute i rabatter och säga "plants". Det är mycket "plants"just nu. Liksom "babies". Det vimlar av "baby brothers" och "baby sisters" överallt. Senast idag pekade hon på fotot av henne själv som nyfödd, som vi har stående på en bänk i vardagsrummet och sa "Ellas baby sister". Haha! Hon såg så besviken ut när jag sa att det ju inte alls var hennes baby sister utan hon själv som baby.

Ännu något som kom som en överraskning var häromkvällen då jag först försökt natta henne men hon inte alls kunde somna så vi gick up igen. I hallen möter vi M och Lill-Skruttan ser då helt glatt på honom, lyfter bägge händerna och säger "Gimme ten!". Hahaha, M och jag tittade på varandra och henne och kunde knappt sluta skratta. Så nu är det ganska mycket "Gimme ten!" också. Inte bara "high five".

Idag är det regn och grått och småkyligt här. Man undrar vart våren och sommarvärmen tog vägen. Detta måste vara en ovanligt kall maj? Jaja, vädret är som det är och det är betydlig lättare att inte "stressa upp sig" över vädret när man bor på ett ställe dit man vet att värmen kommer hitta. Och man vet också hur jobbigt man kommer tycka det är. Så ja, jag passar faktiskt på att njuta lite av kylan och ruggvädret. Imorgon eftermiddag bär det av till DC för att hälsa på bloggvännen Annika! Det ska verkligen bli så himla kul! Har sett fram emot denna resan länge och är glad glad glad att vi äntligen kunde få till den. Hitta en helg som passade både hennes familj och oss. Nu blir det däremot snart en förmiddagskaffe.25 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Helt ljuvlig är Lill-Skruttan!!! Heelt heelt ljuvlig, tack för att du delar med dig av hennes utveckling!

anna of sweden sa...

Så roligt att få läsa. Och så roligt med ett besök hos Annika. Hoppas att ni får en trevlig resa.

Kram!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
tack! Kul att du tycker det är skoj fast det "bara är en främmande unge" ;-)
Fast när man följer en blogg tillräckligt mycket och länge känns det iofs som om man lär känna bloggaren och andra som bloggen handlar om! :-) JAG tycker ju att jag ahr hyfsad koll på Nisse t ex! ;-)
Kram!!!!


Anna of Sweden,
japp det ska bli superkul!
Synd att inte vi kunde få till en trippelträff med ditt Sverigebesök men sådant är ju svårt.
Kram!!

Emmama sa...

Härliga filmer! Tyckte mig höra ett skånskt "ja" men det var kanske inbillning.. :) Ha så jättemysigt med Annika nu!

Kram!

Taina sa...

Va? Va? Va? Ska ni åka till DC och hälsa på Annika???? Lyllos er! Jag vill också komma med. Hoppas ni får jättetrevligt nu.

Filmerna på Lill-Skruttan är ju bara för roliga och GUUUD så duktig hon har blivit på att prata!! Helt makalöst vad fort det går.

Kram på dig!

Saltistjejen sa...

Emmama,
haha kasnke 'r det skånska eller så är det amerikanska "yeah".... ;-)
Vi ska ha superkul och mysigt med Annika! :-)
Kramar!!


Taina,
japp det är DC eller snarare Reston och Annika m familj som gäller et par dagar framöver! Ska bli såååå kul!!! På tal om träffas skulle jag mer än gärna komma förbi er ngt i somar ockå och hälsa på. Det var ju så himla kul sist! Haha! Nu bjuder jag in mig själv igen.... ;-)
Och ja, Lill-Skruttan pratar på so sjutton nu... Snart är hon kanske uppe i min nivå?!? Stackars M då... moahahahaaa!
Kraaaam!!

Musikanta sa...

Tänkte när jag såg de här underbara små filmsnuttarna att man egentligen inte behöver köpa dyra leksaker till barn. Tänk så kul hon har med sin burkar, och tänk så mycket hon lär sig av dessa! Både färger och att räkna.

Du får hälsa Annika från mig när ni träffas. Hade gärna varit med på ett hörn...
Många kramar!!!

Desiree sa...

Ha ha jag tänker genast på de små rump nissarna i Ronja Rövardotter som går omkring och säger vaffo då då hela tiden.
Skit kul att ni ska till Annika. Åker ni redan imorgon alltså? Perfekt för då hinner ni kanske se lite mer av Washington än vad vi gjorde som bara hade lördagen på oss.
Ha en underbar helg hos Annika.
Kram!

Suzesan sa...

Haha kan förstå att ni skrattade när hon sa -gimme ten-. Jag skrattar. Hon är ju bara föööör söt Ellla gullisen. Det är så roligt att följa henne. Tänk så mycket information ett barn ska sortera när de är i de första åren och börjar lära sig tala och förstå sammanhang. Nu är Ella helt med det syns ju och behärskar båda språken så bra. Tänk att hon redan kan siffror och så BRA! Uttalet är ju perfekt. Hon kanske blir matematiker.

Hon är smart MEN hon har ju att brås på;)

Åhhhhh så kul ska ni till ANNIKA. Jag skulle också vilja åka dit, men jag har JU LITE längre. Mycket kul skulle det vara att träffa dig med och Ella och M och likaså Annika och alla andra nya härliga "familjenbloggvänner". IRL. Spännande sånt. Hoppas det blir nån gång. NÅN GÅNG!

Ha en bra resa nu och njut.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Musikanta,
visst är det så. De bästa leksakerna är ofta vanliga "riktiga" saker. Som burkar, skedar, slevar, kastruller och ja mobiltelefoner och laptops. De senare är dock inget man får leka ostört med..... ;-)


Desiree,
japp imorgon eftermiddag bä det av så vi är framme i Reston imorgon tidig kväll! Det ska bli såååå kul!!!
Kram!!!


Suzesan,
haha jadu det är KUL när de utvecklas och just kommunikationen är jättterolig att följa! Du har ju en egen liten Amélie nu också att följa på lite näramre håll!!! :-)
Ja det ska bli roligt att träffa Annika. Jag har ju träffat henne ett par gånger tidigare här i NYC när hon och Peter och karolina varit här, men då bara "lite kortare" som fika etc. Nu blir det ju flera dagar vilket ska bli jättekul! Tycker också det hade varit jättekul att träffa dig! Och du, man vet ju aldrig... kanske kanske blir det av ngn gång i framtiden!?!?
Kramar!!!

Trillingnöten sa...

Hon är ju så go! :) Det var jättekul när hon satt och räknade! Och jag tror defintivt hon har en karriär som en sån där koppblandare :) Hon är ganska snabb redan och verkar gilla det. Kan ju tjäna lite extra pengar på sommarloven :p Hoppas ni får en jättefin helg! Och att rusket försvinner. Men som sagt, man vet vad som komma ska, och det är inte alltid så trevligt på sommaren :)Kram!

Katarina på Filippinerna sa...

Det är så roligt att följa Lill- Skruttan,, hon är för härlig!

Va kul att träffa Annika i DC hoppas att ni får det toppen mysigt! Ha en gott!

Millan sa...

:-) det ar sa roligt att lasa om Ella!! Hon ar sa sot! Och sa otroligt duktig pa att prata. Det borjar komma mycket for Sofia nu ocksa och ar ju bara helt underbart att hora vad de har att saga de sma. Sofia ar ocksa valdigt glad for att sjunga och nynnan o trallar mest hela tiden.
Jag tycker den har aldern ar sa himla rolig for det hander hur mycket som helst. Och det kanns som om man lar kanna dem annu mer nar de borjar prata pa nagot satt.
Sa otroligt roigt med ett besok hos Annika. Jag ar riktigt avis! Hoppas att ni far det toppen.
Ps.. vi funderar lite pa ta en forsenad smekmanad till NY nasta var... da skulle jag hemskt garna vilja forsoka traffas om ni vill!?
Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
haha ja vi får väl se..... ;-)
Ang vädret ser det bra ut. Någon risk för åska imorgon tor jag men annars såg det bra ut. Hoppas på det.
Ha en fin helg ni också!
kramar!


Millan,
javisst är det helt fantastiskt när de börjar prata mer! Jag tycker som du säger att det känns som om man lär känna dem mer då! :-)
Kul med Sofias prat och sång. Och visst händer det massor nu!!!! Otroligt egentligen!
Helen ska bli så rolig! Har sett fram emot detta ett bra tag och nu känns detså roligt att det äntligen blir av. Om ni kommer hit nästa vår MÅSTE vi såklart ses!!!! Iiiih, vad KUL det skulle vara!!!!!!!!!
:-D
Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Katarina,
:-)
ja att träffa Annika m familj ska bli superkul!
Kram!!

KARLAVAGNEN sa...

PS... http://ettannatnewyork.blogspot.com/

du har inte missat den bloggen väl?

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
tack!! nej jag hittade den för ett tag sedan och läser den regelbundet! Vi var på ett av de ställen de rekommenderade också. Key Lime Pie stället i Red Hook! :-)
Kram!

Annika sa...

VÄLKOMNA I EM!!!
Pissväder, men det är smällar man får ta :-(
KRAMAR!!

Thy sa...

Vad söt hon är! Som utlandssvensk mamma vet jag precis hur få barnsånger på det nya språket och hur lite av barnkulturen man kan även om man har blivit rätt så flytande på vuxenbiten. Ett litet tips är att försöka hitta barnsångerna på Youtube.

Syster i söder sa...

Vi måste skypa! Men från och med nu har vi bara kasst nätverk eftersom vi kör på min dongel tyvärr. (Dessutom har vi inte heller någon hemtelefon.) Så skype känns rätt så svår att genomföra med bild...och det är ju halva poängen :) Men vi kanske kan försöka en dag. Om vi åker hem till mamma kanske och snor hennes nätverk? bara så att ni vet så kommer det att krävas lite mer planering från vår sida. Saknar er så! Kram

Petra H sa...

Helt underbart!!!! Hon är bara så söt lilla Lill-Skruttan! O och jag tittade på burkfilmerna tillsammans, och skrattade åt Ms roll som assistent - plocka upp burkar, torka hakan etc.
Kram!

Bejla sa...

Ja, hoppas så klart att ni alla har en superduperhelg nu!! Och visst är det underbart, alla dessa små saker som kommer ut ur de små. Otroligt att din lilla tjej nu är SÅ stor!! :-)
Kram

Ingrid sa...

Ella är verkligen supersöt och väldigt smart :) ! "Sju" brukar ju vara den svåraste siffran och så tar hon den redan. Jag tror de flesta svenska barn börjar räkna 1-10 och hoppar över just siffran sju... det är lite märkligt egentligen... kan det ha med uttalet att göra... Finns säkert någon språkvetare som vet, men inte jag.
Roligt att ni hade en lyckat Kristi Himmelsfärdsresa. I Skåne och Danmark har det bara varit REGN och vi prickade in en tur till Skagern för första gången just då! Det berömda ljuste lyste helt med sin frånvaro :-) . Vi fick lysa själva, ha ha.

Anna, Fair and True sa...

Vad gulligt! Och kul med utveckling! Jag minns att min mamma har sagt att jag hade en sådan där fast när jag var liten. Efter det kom jag in i någon fas där jag skulle använda långa och/eller komplicerade ord :) Jag kan inte kolla på videorna på jobbet men ska göra det senare.

På tal om sånger så satt jag nyligen och sjöng från en bok med min kompis dotter som fyller två år snart. Hon kunde liksom inte riktigt förstå när jag sa att jag inte kan den låten. Jag sa att vi får läsa texten eller sjunga en påhittad melodi men det var liksom inte samma sak och hon tittade underligt på mig :)

Saltistjejen sa...

Annika,
haha såhär i efterhand så måste man ju säga att vädret blev rätt bra va!?!?! ;-)
Kram!


Thy,
heeej det var länge sedan!!!!!!! Hoppas allt är bra med er!
Tack också för din gulliga kommentar. och visst är det så att man har noll referenser i mycket av den barnkultur som är här. på gott och ont.
Kram!


Syster i Söder,
japp! Nu är väl lördagen bestämd väl???!
Vi saknar er också!!!!!
KRAAAM!


Petra,
haha japp M var assistent! :-)
Kram!


Bejla,
ja det är fantastiskt nu tycker jag! Så mycket som händer med barn i den här åldern!
Kram!


Ingrid,
haha jag gissar att det svenska sju är svårt att säga på grund av sj-ljudet? Seen är ju betydligt lättare! :-)
Synd med vädret hos er men tur ni kunde lys fint i Skagern iallafall!!! ;-) Det är rätt inställning!
Kram!!!


Anna Fair and True,
nej de har svårt att förstå att man verkligen inte kan allt och att man inte självklart vet vad de vill sådär. Att man inte är tankeläsare... ;-)
Men det är roligt om än ibland lite utmanande! :-)
Kram!