söndag, maj 02, 2010

Första maj i Red Hook

Så var det maj då. April flög förbi i en rasande fart tycker jag. Maj. Hemma i Sverige en vårmånad. Här startade den med rena högsommartemperaturer! Första maj, men med en känsla av sista juli. Sol. Under dagen soldis. En mild bris. Och nästan 30 grader. Eller kanske var det dryga 30. Svårt att säga, men varmt var det. Nu när jag skriver detta inlägget är klockan över midnatt men fortfarande är det 24 grader ute, vilket visar att det varit en riktigt varm dag.

Morgonen började med att Lill-Skruttan kom över till vår säng och låg där och myste ett tag. Hur kan man inte låta bli att tycka att morgonen är helt underbart när de första orden som möter en är "I love you mummy" (nästan felfritt nu!) och ett litet rufstroll tittar på en från sidan av kudden med ögon fulla av kärlek och solsken?! Efter en stund växlade dock solskenet något och det var inte fullt lika soligt längre. En helt vanlig helgmorgon tog vid. Ett sådant inkluderar såklart ett besök hos W tvärsöver korridoren. Där bjöds det på blueberry pancakes och lek, skratt, tårar, bråk och mys. Som vanligt.

Eftersom vädret var så underbart hade vi redan under gårdagen pratat om att göra en utflykt till Red Hook i Brooklyn. Alltså ta Ikeas gratisfärja från Pier 11 över till Red Hook. W och hans föräldrar ändrade dock sina planer så det blev endast vi, E med sin pappa och R med sin mamma som drog iväg på detta äventyr. En helt fantastisk dag i ett område av NYC som jag verkligen tycker om! Red Hook är fortfarande ett av de fattigare områden i Brooklyn med ett förflutet som industri- och hamnområde. Detta syns fortfarande mycket när man promenerar i området. Det är gamla lagerlokaler, fabriksbyggnader, och ganska risiga hus som ligger där. Ett lite "ruffigt område. Men det är just detta som gör det så speciellt. Jag har en viss förkärlek till sådana här områden trots att de är långt ifrån pittoreska. Men just blandningen av gamla byggnader, rost och sprucken betong tillsammans med nyare och eller upprustade hus gör det på något vis så levande. Man ser också många skyltar som visar att här verkar många konstnärer och hantverkare. Såhär på dagen är det ett område som känns väldigt lugn. Och mellan all tegelsten och betong finns en hel del grönska. Dessutom en rätt stor park alldeles intill Ikea. Red Hook är ett av de områden som är på uppgående nu. Om man har pengar att investera är Red Hook ett hett tips. Det är ett ställe under stor förvandling. Om bara ett par år tror jag mycket av den ursprungliga atmosfären tyvärr kommer vara försvunnen. Men som sagt, just NU är det ett område som känns väldigt levande och dynamiskt på ett speciellt vis.

Här är bilder från vår utflykt till Red Hook.

I väntan på Ikeafärjan

R med sin mamma på upptäcksfärd.


Färjeturen till Ikea


Glad färjeresenär


Som sagt sommarkänslan var stor.


Av med både skor och strumpor!


En trend var satt!


Vi gick längs med en rätt nyanlagd strandpromenad på väg till ett lunchställe vid vattnet.
Alldeles intill Ikea ligger dessa gamla fabriks- och/eller lagerlokaler. Jag tycker de är otroligt vackra.


Lunch intill vattnet.
Ytterligare bilder från vår promenad i området. Vårt lunchställe låg vid vattnet i den gamla lager- eller fabriksbyggnaden som ses högst upp till vänster.


Vi passerade då en hel del olika hus. Det längst till höger var någon sorts affär. Lite egen. Längst ner till vänster kan man se ett av alla de mer eller mindre fallfärdiga hus som finns i området. Ändå tycks folk bo i dessa.


Taggtråd


Sedan fortsatt promenad genom ormådet för att hitta fram till det ställe som säljer en mycket omtalad Authentic key lime pie. Själv fick jag tipset från andra NYC-bloggare. Tack!
Bageriet ligger i hörnan på lagerlokalen längst ner till höger i bilden ovan.


Här är bilder inifrån det lilla pajbageriet Steve´s Authentic Key Lime Pie. Mer info finns här. Jag kan även meddela att pajen var otroligt god och deras hemgjorda limonade perfekt läskande en varm dag som denna! Så om ni har vägarna förbi Ikea i Brooklyn är det definitivt värt ett stopp här för att antingen njuta av pajen på plats eller ta med den hem!


De verkar även köra ut pajerna


På färjan tillbaks mot Manhattan. Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge syns på avstånd.


Tillbaks på Manhattan igen. På väg från piren till tunnelbanestationen vid Brooklyn Bridge intill City Hall.


Här en hög byggnad som ingen av oss sett tidigare. Den måste kommit upp nu under vinterhalvåret. Ingen av oss har varit här nere i Downtown Manhattan sedan förra sommaren och ingen av oss hade sett den förut.

På tunnelbanan


Väl hemma kom W över eftersom vi skulle vara barnvakt till honom när hans föräldrar skulle ha en kväll ute. Trots att både M och jag var ganska trötta efter dagens utflykt gick det hela mycket bra. Lill-Skruttan verkade dock lite i ofas. Hon åt väldigt lite och var överlag rätt gnällig. Men jag vet inte ifall det berodde mest på att hon var trött hon också eller om hon börjar bli sjuk. Vi håller tummarna för att det inte är det sistnämnda men med tanke på att jag var lite småkrasslig för någon vecka sedan och M har varit förkyld de senaste dagarna är väl tyvärr risken stor att hon inte heller är helt frisk. Snuva och hosta har hon redan haft de senaste dagarna men ingen feber så förhoppningsvis ska hon inte bli värre utan snarare bättre. Morgondagens väderprognos har siat om åska så vi får se vad vi ska hitta på då. Det enda jag säkert vet är att jag imorgon kväll kommer att sitta och svära över min presentation. Men fram tills dess hoppas jag att söndagen kommer att bli bra.

13 kommentarer:

Pettas sa...

Tack för en härlig utflykt tillsammans med er!

Grekland nu sa...

Spännande utflykt! Och fina bilder!Håller med dej om att såna där områden där nytt och gammalt blandas är extra intressanta. Blir riktigt sugen att åka til New York igen (var där 1980).

Katarina på Filippinerna sa...

När jag läser detta känns det som om jag också varit på utflykt! Tack för reportaget och alla bilderna.

Jag gillar också gamla byggnader och kulturhistoria, man mår rent av gott av att vistas i dessa områden.

Kul med Lill-Skruttan och hennes jämnåriga vänner de har säkert roligt tillsammans.

Ha en bra söndag!

Taina sa...

Åh vad härligt inlägg Saltis! Jag vill också upptäcka allt detta. Måste be J om att boka in en helg i NYC i sommar. Bilden på barnen på tunnelbanan är en riktig höjdare!

Ja dessa gamla lager-och fabriksbyggnader är SÅ fascinerande!

Hoppas din förberedelse med presentationen går bra!

KRAMAR!!!

Desiree sa...

Vilket härligt väder och utflykt! Nog fick ni sommarkänsla. Så söt lilla E är i sina toffsar. Låter som en helt underbar första maj och lördag.Jag kan också tycka att sådana lite ruffiga områden kan vara vackra och ha sin charm. Huvudsaken är bara att det är säkert att vistas där och det verkade ju inte vara några problem så här på dagtid för er iallfall. Den gammla fabriksbyggnaden intill IKEA var ju bara hur läcker som helst! Jättefin och dessutom låg den väldigt vackert till vid vattnet. Även dina andra bilder från stan var jättefina. NY verkar så otroligt härlig stad. Jag blir himla sugen på att åka dit. Det lär väl dyka upp tillfällen framöver någon gång.
Håller tummarna för att E inte håller på att bli sjuk utan bara var trött efter en mycket händelserik dag. Hoppas att det går bra med presentationen nu och att du slipper jobba allt för mycket och för sent.
KRam!

Inger sa...

SÅ roligt att få hänga med på utflykt. Känns nästan som man är där.
Lycka till med presentationen!
Må gott!

Marianne sa...

Vilket fint område. Jag håller med, de där byggnaderna är riktigt vackra. Synd att inte dagens industrier bygger lika fint. Ni kanske ska slå till och investera i en lägenhet där nu när priserna förmodligen är humana?

Lycka till med presentationen!
Kram!

anna of sweden sa...

Härligt och inspirerande inlägg med underbara bilder!

Trillingnöten sa...

Vilken underbar dag ni hade! Och jag håller med dig att det är mysigt med såna områden som är lite både och...både nytt och gammalt. Och sånt man inte ser varje dag, de där små områdena som verkligen bevisar att New York är New York. Och vi ska sticka dit i sommar dessutom så då ska vi nog besöka Key Lime pie -stället. var det svårt att hitta dit eller ganska självklart? Lycka till med presentationen idag! KRAM

Petra H sa...

Åh, det området hade jag verkligen gillat att besöka!! Gamla lagerlokaler och fabriker tycker jag också är så vackra.
De tre barnen är så söta tillsammans, de skulle nästan kunna vara syskon. Här hade vi en kylig helg efter tre veckor av riktig härlig vår, det är precis som april och maj bytt väder med varandra. De senaste dagarna hade det varit ösregn, lite lite sol, mulet, du vet sådant där typiskt svenskt aprilväder!
Kram

Saltistjejen sa...

Petra,
ja jag tror du skulle tycka det bore jättkul att gå runt där. Det finns mycket att se och fotografera om man är intresserad av just foto! Ett ganska speciellt område med en enorm blandning av det mesta. :-)
O ni har verkligen en Nordeuropeisk vår skulle man kunna säga. Men du njuter ju av kylan nu!!!?? ;-)
Härär det fortfarande varmt o fuktigt men bättre ä i söndags då det var riktigt riktigt fuktigt. Hu!
Kramar!!

Anna, Fair and True sa...

Vilken härlig utflykt! Ska komma ihåg Red Hook för nästa NYC-besök. När man varit en del i stan är det ju kul att hitta nya saker och områden att utforska.
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag tror du skulle gilla Red Hook! Så det är definitvt värt en tur nästa gång du kommer hit.