onsdag, maj 05, 2010

Ibland är man gladare än vanligt

...över att ha ett jobb att gå till.
Just imorse var en sådan dag.
Vet inte riktigt varför men jag var inte på mitt bästa humör i morse. Låg toleransnivå. Liten buffertkapacitet. Inget tålamod. Irritationen kliade och skavde och så fort man petade det minsta på fel ställe så "poff" kom den ut i fula puffar.

Självklart var just denna morgon en morgon då Lill-Skruttan ville göra allt hon inte kunde eller inte fick. Som att smälla i dörrarna så att fingrarna kommer i kläm. Eller försöka ställa sig i sin leksaksvagn så att den tippar. Eller slå på vår golvlama av rispapper. Eller tugga frukosten bara för att spotta ut allt på golvet. Och sedan vägrade göra allt hon måste. Som att byta blöja. Eller klä på sig. Eller tugga sin frukost utan att spotta ut den på golvet....
Däremellan skiftade hon mellan att envisas med att vilja sitta i mitt knä eller bli buren. Och när hon inte fick det kastade hon sig på golvet med arga tårar och skrik.

Mycket gråt har det blivit denna morgon. Tårar av ilska. Tårar av protest. Tårar av sårad stolthet. Och kanske kanske även ett par tre stycken av ren ledsenhet också. Både jag själv och M har denna morgon även lyckats med att bli riktigt arga på Lill-Skruttan. Däremellan mest irritationen som bubblade och rörde sig likt ny asfalt en het sommardag. Innan vi kom iväg utanför dörren kände jag mig helt slut. Färdig. Arg och trött. Sur och irriterad. Bara morgon och redan tömd på energi.

Att sedan se henne ha hur kul som helst när vi kom till dagis var en ren och sann fröjd. För mitt mammahjärta lika mycket som för mitt eget egoistiska nöje. Att kunna gå därifrån och ha en förhoppning om att de kanske ändå inte kommer ringa från dagis under dagen för att meddela att hon är så grinig att något kanske är fel, och att vi därför måste komma och hämta henne.

Att sedan komma in på labbet och börja ta itu med dagens projekt utan att bli avbruten var 15:e sekund kändes underbart! Ah! Plötsligt började energin återvända så smått. Och efter en kaffe med mina kollegor kändes det verkligen som om dagen vänt lite. Skönt!

Nu hoppas jag bara att mitt eget humör hinner svänga ännu mer bort från irritationsträsket och att jag ska få tillbaks mitt tålamod. Innan kvällen kommer. Och i ärlighetens namn har jag nog en eventuell förklaring till mitt låga humör. Även om man inte alltid vill erkänna det eftersom det på något vis är som om man själv förlorat kontrollen över sitt eget liv och sin person (lite dramatiskt uttryckt...). Men jag gillar verkligen inte den där bokstavskombinationen. Jag ska dock inte klaga för normalt brukar jag inte ha särskilt mycket besvär av de där tre bokstäverna. Men jag sa till M i morse när jag redan kokat över ett par gånger att "Ledsen men jag tror en del av mitt dåliga humör och obefintliga tålamod just nu är för att jag är lite pms:ig". Och trots att jag just då och just där kände mig långt från att ens dra på munnen, kunde jag ändå inte låta bli att skratta högt när jag hör en liten röst från dörröppningen säga "Mummy ä messi?!" Hm, de hör och de härmar. Och hon kunde ju inte veta hur nära sanningen hon verkligen var... För "messy" var väl ungefär exakt vad jag kände mig just då. Hela morgonen - en ren skär "mess"!

Tur att man ändå kan skratta åt sitt vardagselände. De där små provokatörerna. De kan ibland avväpna en helt och fullt. Utan att ens vara medvetna om det.

18 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Åååh, vad jag känner igen det där! Det liksom känns som en morgon hemma hos oss :) Fast inget dagis dock, men just det där envisa, sura, jobbiga, inte vilja...Då är det skönt att få lite distans. Om det är på jobbet eller en stund för sig själv, göra tvätten eller nåt annat "tråkigt". Och sen det där som ställer allt till rätta. Ett leende, en kommentar eller en söt gest :) Ha en jättefin eftermiddag!

KARLAVAGNEN sa...

Du ska se att det vänder! Ha en fortsatt bra dag! Ta lite hämtmat och knö med familjen i soffan och bara mys?!!!

Karin sa...

Det är detta som är livet! För att parafrasera Alfons Åbergs farmor så "är det BRA att du är grinig och har kort stubin. För då blir du mycket gladare när du är på bra humör igen"!
Kramar!!!!!!!!!!

Emma sa...

Vad bra du skriver! Du kommer att älska att läsa det här i framtiden och sakna t.o.m morgonkaoset;)

Själv får jag en påminnelse om att mitt föräldraskap bara har börjat...
och det är en insikt jag tar till mig med skräckblandad förtjusning;)

"mummy ä messi"...hihi

Sunflake sa...

...pms är riktigt rysligt. Men skönt om man fattar vad det är som är fel m humöret! Hoppas det går över lika snabbt som det kom. Jag slipper undan bokstäverna om jag äter noll socker och onyttigheter de dagarna (fast det är ju ofta sånt man är sugen på just då...)Men svängande blodsocker brukar va en dålig kombi:(
Så ät ordentligt, var extra snäll mot dig själv och ta en fin vitamin!! :-) Hoppas dagen slutade bättre (ha inte läst forts än..) kramar

Desiree sa...

Hoppas att det blev en mycket bättre dag och att ni får en mysig kväll ihop istället. Visst är det så att vi alla har våra sådana dagar när man inte är på topp vare sig det är lite pms eller något annat. Det är allt en liten och mycket klok dotter du har. Väldigt observant. Ha ha du skulle sagt till henne att "ja mommy messy today so please do not mess with mommy".
Hoppas dagen får ett mycket bättre slut.
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
Skönt att höra att detär fler än man själv som har sådana här dagar. Även om jag ju VET att det är så, kan det ändå kännas bra att få bekräftelse på det hahaha!
Kram!!!


Karlavagnen,
jo jag känner mig redan bättre men känner ändå att jag har klart lägre toleransnivå än vanligt idag...
Tack för uppmuntran!
Kram!


Karin,
jo så sant så sant!
:-)


Emma,
å tack! Ja det kommer jag nog.... även om man ibland kan hålla sig för skratt just när det händer. Fast i morse blev det ju lite skratt ändå trots allt. Tur!
Kramar!


Sunflake,
ja visst är det. Inte skoj. Normalt har jag väldigt sällan problem med detta dock, men vissa månader händer det ändå att humöret påverkas.
Och socker sug har jag för jämna, men kanske borde jag försöka ha mer koll på det under denna perioden i månaden och se om det hjälper...?!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack! jodå det blev en helt ok dag. Och med tanke på morgonen så blev den mycket bättre även om jag fortfarande känner mig lite mer "låg" än vanligt.
Haha ja det var ett bra svar också! Ska lägga det på minnet om det kommer ngn mer sådan här "dialog"
:-)
KRAM!!

olgakatt sa...

Sjukdomsinsikt hjälper!
Lycka till med gränstänjningsövningarna som jag förstår är enormt tålamodsprövande. Men det är säkert inte skadligt att Ella får se att även hennes änglar till föräldrar har SINA gränser för vad humöret tål, haha. Livet är hårt!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
å tack! :-) Ja det kan ibland tära rätt hårt på ens tålamodsbuffert.... Men man får försöka att se de där guldglimtarna som glimmar fram också. De är obetalbara. OCH man måste även, som du skriver, få LOV att "brista" ibland. Det är nog också en del av barnens utveckling att inse att vissa gånger klarar inte mamma eller pappa mer. Och då kan det bli lite åskmoln och en skur... ;-)
Kram!

Petra H sa...

Åh neeej, vilken jobbig morgon! Men ha ha, vad gulligt med "mummy e messi" :D
Själv hade jag också en sådan "messy" dag igår, då jag var både arg och ledsen men till slut lyckades O muntra upp mig. Helt otrligt egentligen, jag hade blivit skitsur på mig om jag hade varit honom!
Kram!

Saltistjejen sa...

Petra,
hahahaa jaså du så du var en riktigt mess du med....?! ;-)
Ja ibland udnrar man vad ens män får allt sitt tålamod ifrån. SJälv hade jag aldrig klarat av att handskas såpass bra med mig själv när jag är som värst...haha! ;-)
Hoppas du haft en bättre dag idag!
Kramar!

bettankax sa...

Inte kul med dylika morgnar men jag kan inte låta bli att fnissa...ser liksom en dokumentärfilm framför mig som handlar om vardagslivets vedermödor...jo men jag vet, det är inte så "fnissigt" när man är mitt i det. Läste just ditt inlägg om kvällen, tur att det finns sådadana också.:)
(för någon timme sedan beskrev min kollega sin morgon..och den var mycket lik din) Kram!

Saltistjejen sa...

bettankax,
ja så är det ju. Vissa dagar, morgnar. kvällar eller nätter kan vara superjobbiga. På olika vis såklart. Men det är ju en de av livet som sagt. IOch som du säger an man ofta fnissa åt det i efterhand vilket ju är tur!
:-)
kram!

Marianne sa...

Ja, messi är inte kul att vara. Vänta bara tills du kommer i min ålder och är irriterad på allt och alla för att alla är dumma och man är så irriterad att man skulle vilja slå någon på käften men det finns ju ingen att slå på käften för alla är ju så snälla men man är så irriterad att man skulle kunna ... : D Det har gått över nu när jag käkar hormoner, som tur är! Men det var inte kul där ett tag förra sommaren/hösten.

KRAM och hoppas det gick över!

Saltistjejen sa...

Marianne,
hahaha jadu det låter ju mindre skoj. Men det är tur det finns hormoner som kan fixa det också. Du kasnke skulle skaffa en sådan där boxningsboll? Det har jag faktistk funderat på seriöst. Så man KAN avreagera sig OM man skulle behöva! :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Haha, tycker "mess" är ett bättre ord! "Jag har mess", "känner mig lite messy" :)

Fast jag känner nästan aldrig av det faktiskt, och det kan Peter intyga. Faktiskt :) Kan vara moody ibland men inte just då.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha!
ja normalt känner jag inte av det heller men enstaka gånger kan jag vara mer lättretlig dessa dagar Dock rätt sällan.
Som tur är!