måndag, november 29, 2010

Första advent i bilder

Igår var det ju som sagt Första advent. Här i USA firas eller uppmärksammas inte advent alls men advent är för mig något som jag alltid har tyckt varit lite speciellt. Slutet på den ofta väldigt mörka november och därmed början på det där riktiga vintermyset. Vi hann dock inte pynta nämnvärt igår. Dels på grund av att vi inte riktigt hunnit med årstiden tror jag, men framförallt för att Lill-Skruttan varit sjuk de senaste dagarna och så även igår. Därmed var vi alla lite dränerade på energi, men vi kom iallafall ut på en promenad i staden. Vi ville skaffa lite adventspynt iallafall eftersom vi har rätt ont om sådant. De flesta jular har vi åkt hem i december och därför inte satsat särskilt mycket på advent eller julpynt. I år när vi ska fira jul här så tyckte vi ändå att det skulle vara roligt att pynta lite mer. Första anhalten på promenaden var Bloomingdales julavdelning. Vi gick inte dit i första hand för att handla något, utan mest för att titta. Mindes den som helt otrolig vår första jul här (första året vi flyttade hit åkte vi inte hem över julen eftersom vi ju kom hit i oktober). Varuhuset Bloomingdales har en del som såhär års endast säljer julpynt och julgodis. Eller HOLIDAY som man så politiskt korrekt ska kalla denna säsong här.... Nu vet jag inte om det beror på att vi spenderat 5 år här i USA och därmed fått vår "julpyntstermometer" lite rubbad eller om det fakiskt var så Julavdelningen var lite mer nedtonad i år, men varken jag eller M tyckte det var lika "häftigt" som vi mindes den. En hel del av pyntet såg rätt "krafsigt" ut även om prislappen talade ett annat språk. Jag undrar VEM vill betala 60-70 dollar för ett pynt som ändå ser ut att ha blivit köpt på en "99 cent Store"?? Det undrar jag. I slutänden köpte vi lite pynt men det blev på Crate & Barrel. Det är inte direkt billigt där heller men iallafall inte lika dyrt som Bloomingdales och framförallt är pyntet snyggt!!

Bloomingdales Holiday avdelning
Haha jag såg den här ljuslyktan och tänkte "Den var ju riktigt snygg" sedan såg jag skylten bredvid...

Prydnadshus och kyrkor som faktiskt var rätt söta.

Granar med allehanda pynt. I mitten längst ned var en adventskalender utformad som ett hus. DET tyckte jag var superfint och hade gärna köpt men jag vågade inte ens titta på priset...

Litet pariserhjul som snurrade och spelade musik


Karusell

New York dekorationer

Självklart finns även Jultomten själv i egen hög person för familjer som vill ha ett Kodak Moment med Tomten. Vi avstod dock trots att Lill-Skruttan ville gå in och titta.


Istället gick vi vidare till Crate & Barrel fast därifrån har jag inga foton eftersom jag faktiskt sprang omkring och handlade lite där. Inte några mängder men lite pynt blev det. Sedan drog vi vidare till Apple Store för att känna lite på den lilla MacBook Air.

Lunch på POP

Hemgång. Här på- och avfarten till Queensboro Bridge i det låga eftermiddagsljuset.

Passerade en affär med de här dinosaurieskeletten. Lill-Skruttan tyckte de var väldigt spännande trots att det endast var trämodeller.

Väl hemma blev det så småningom lite adventstämning.

Idag har varit en hemmadag till största delen. Lill-Skruttan var fortfarande inte såpass frisk att vi ville ta henne till dagis i morse. Alltså fick det bli lite saxande för min och M´s del. Jag hade ett möte på morgonen men efter detta avlöste jag M vid 11-tiden. Spenderade förmiddagen hemma i soffan med Lill-Skruttan. Sedan en promenad för att få henne att somna i vagnen. Eftermiddagen var vi också hemma tills M kom hem och jag kunde gå en sväng till jobbet strax efter femsnåret. Under kvällen har hon varit mycket piggare än de senaste kvällarna även om hon fortfarande är väldigt snuvig. Men imorgon provar vi dagis igen.

Jag fick idag även veta att en av mina allra käraste vänner kommer till New York i mitten av januari! Å vad GLAD jag blev! Det blir troligen endast en dag här för sedan drar hon vidare (hon är här med jobbet) men med tanke på att vi inte setts på ca 3 år så är det otroligt roligt!! En dag är guld värd! Jag får bara se till att hålla halsen, tungan och öronen i trim för jädrans vad vi båda kan snattra!!! Och har man inte setts på 3 år lär det finnas mycket att ta igen.... 

19 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag tror nog att man blir ganska mätt på sån där julpynt och alla storheter som finns i NY på julen :) Så kände jag också. Det enda som var lite trevligt alla år var Macys julavdelning :) Den är ju kanon. Fast att se tomten orkade jag inte, det var för lång kö helt enkelt :)

Vad roligt att din vän kommer! Sånt är enormt uppskattat! Det kommer ju att bli en dag fylld av roligheter, trots att det är så kort tid :) Man hinner mycket!

ExPIAtriate wife sa...

Så mysigt det låter, så här års har jag lite hemlängtan efter snö och glöggstånd på julmarknader hemma. De större varuhusen här har börjat att julpynta men på gatorna ser man ingenting.
Så trevligt att din kompis kommer, såna stunder är verkligen guld värda!!
Hoppas ni får en härlig vecka, imorgon ska det öppnas chokladkalender, något alla i hushållet ser fram emot (mamma har egen kalender).
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jo det är ju lite speciellt med juldekorationerna här. ;-)
More is more om man säger som så. jag gillar ju lite mer sparsmakat även om jag kan tycka att en del av de otroligt färgglada dekorationerna är kul också.
Att en av mina bästa vänner kommer hit i januari känns helt fantastiskt!
Kram!


ExPIAtriate Wife,
ja jag kan förstå det. Vi har ingen snö än men väl rätt kyligt. Att få besök av nära vänner är alltid helt otroligt härligt. Det blir ju inte så ofta de från Sverige kommer dock.
Gott med chokladkalender!
Kram!

Katarina på Filippinerna sa...

Julskyltning är kul men det kan bli lite för mycket, ibland.

Kul att din kompis kommer! Ha de gott!

Livet enligt Jenny sa...

Åh vad mysigt att du får kompisbesök! Härliga NY-bilder du har lagt ut också. När jag tänker tillbaks på min korta tid i USA är det helt klart NY jag saknar allra mest och NATURLIGTVIS pretzels. Åh jag skulle kunna springa 3 marathon på raken för en sådan just nu!! :)Hoppas du får en underbar soldag idag!
Kramen

Desiree sa...

Crate and Barrel har ju jättefina saker. Nog har ni fått till en fin advenstsstämning. Vad kul att en av dina närmaste vänner kommer till NY speciellt om ni inte setts på så länge. Jag hoppas att E mår tillräckligt bra för att gå på dagis imorgon.
Kram!

franziengland sa...

Kan förkylningar verkligen smitta över hela kontinenter?? Här har vi också haft en jobbig helg med jätteförkylningar, hosta och lite feber...
Hoppas att Lill-Skruttan är lite bättre nu! Jag tror att jag är bättre idag...
Jättefina julbilder!! Väldigt intressant med din reflektion om huruvida det är mindre julavdelningar nu. Jag hade samma tanke då min mamma och jag var i London för ett par veckor sedan och vi skulle titta på några stora varuhus julavdelningar för att jag minns dem som så stora och fantastiska sedan vi var här innan ju för ett par år sedan och nu tyckte jag inte alls det var SÅ imponerande. Är det jag som är avtrubbad, var vi för tidigt ute, eller är det mindre...?
Vilken underbar nyhet med besök! Jag förstår verkligen att du glädjer dig!
Kram.

Anna, Fair and True sa...

Ni har nog blivit lite härdade ;) Kul att du spottade just den svenska ljusstaken!

Vad kul att din kompis kommer, även om det blir en blixtvisit!

Kram!

Annika sa...

Från en göteborgare med begränsad tillgång till julpynt så ser det ut som himmelriket! =) Jag drömmer om att åka till NY i december och bara titta (och handla lite dårå, haha). Japp, nu börjar julmyset!!

Västmanländskan sa...

Hoppas att er lillskrutta har kryat på sig! Vi släppte iväg vår till dagis idag.

Saltistjejen sa...

Katarina,
ja det är kul med julskyltning. Jag gillar det faktiskt. Men visst kan man tröttna om det blir alltför mycket också. Att min kompis kommer är värt hur mycket som helst. Eftersom hon numer bor iNorrland igen ses vi aldrig när jag varit i Sverige eftersom vi aldrig har haft tid att åka runt i Sverige utan endast kommer till Skåne (makens familj) och Stockholm (min mamma), Mer hinns tyvärr aldrig med.
Kram!


Jenny,
jag förstår att du kan sakna NY. Men du får försöka ta dig hit ngn höst när det är marathon!
Kram!


Desiree,
Ja jag gillar Crate and Barrel. Ofta rätt stilrena saker där vilket jag tycker om. Det mesta pynt vi har här (jul) är faktiskt inhandlat där i lite olika omgångar.
Kramar!


franziengland,
haha tyvärr tror jag mer att det bara är "den tien på året". Du vet när alla får förkylning på förkylning och snart är vi inne i influensatider igen.
Visst kan vi blivit avtrubbade men jag tror inte det är hela förklaringen. jag tror att de även dragit ner lite. kanske i och med ekonominska läget?
Och kompisbesöket ser jag redan fram emot!
Kram!


Anna Fair and True,
jo till viss del har vi nog det. men jag tror även att de dragit ner nämnvärt på pyntet också. Fast inte på priserna då... ;-)
Ska bli superkul att träffa min kompis! Hon är en av mina bästa vänner men vi har inte setts på hur länge som helst eftersom hon flyttade tillbaks till Norrland för ett par år sedan och jag har tyvärr aldrig tid att åka dit och hälsa på när jag är i Sverige.
Kramar!


Annika,
ja du får försöka ta en resa hit någongång. Antigne så här års runt jul eller så gillar jag våren i slutet av april- början av maj mycket. Eller hösten i september-oktober!
Kram!


Västmanländskan,
ja det blir dagis idag. Iallafall testar vi. Men vi är beredda att det kan bli en kort dag beroende på hur hon kommer må där efter ett tag. Det är ju lite mer fart och fläkt där än hemma :-)
Kram!

Annika sa...

Nej, inte lessnar man på pynt och julskyltning inte!
NOT one bit.
Ju mer desto bättre.
Lessnar man gör man det efter JUL, innan innan dess.
Men efter Nyåret är gånget då vill man inte se det mer.
Sedan är de ju sååå duktiga på julskyltning i detta land!!
VAD jag som dekoratör var IMPAD då jag kom hit.
Vill du ha pynt till vettiga priser kolla Target och Micheals, World Market etc. Bloomies och de andra varuhusen har ju ofta väldigt höga priser, och ganska krafsigt som du säger, även om det också kan vara fint.
VAD kul med kompisbesök i jan!! UNDERBART!!!
OCh som jag sa i en tidigare kommentar är ett av mina hatobjekt detta PC:iga att INTE få säga Christmas. I HATE IT!! OCH önskar var och varannan MERRY Christmas, och blir glad då ngn önskar mig det, och inte HAPPY Holidays. Eller värre, Season's Greetings...
Det är ju JUL, och inget annat. Visserligen Hannukkah också snart, men ngn PC-måtta får det vara.
Tycker JULälskaren med en stor KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
hahahaa! JAG kan faktiskt göra det. Ledsna på julskyltning. MEN det brukar inte vara förrän det pågått länge och bara om man själv varit ute mycket i rushen. De senaste åren har vi inte det så då tycker jag mest att det är himla mysigt!
Och visst är de duktiga på julskyltning. Eller inte endast det vi tänker med julskyltning utan att dekorera rent allmänt under den här säsongen. Ljusslingor etc. Jag gillar det mycket för det lyser upp i det annars såååå mörka. :-) Här sätter man ju även ljusslinga på taket till the tram (linbanan) som går från Manhattan till Roosevelt Island. DET gillar jag! Ang juldekorationer blir det nog itne så mycket mer nu tror jag. Att ta sig till Target känns för jobbigt haha! Vi får se. En ikeatripp skulle jag vilja göra innan jul men vet inte om det kommer hinnas med. Sedan vill vi ju inte ha alltför mycket pynt eftersom vi har NOLL plats att förvara det på resten av året! ;-)
Sedan håller jag med dig om detta med att man inte "får" säga Merry Christmas. Som sagt jag har full förståelse för att alla inte firar jul. I den här staden är det MÅNGA som INTE firar jul. kanske majoriteten inte gör det???? Men jag kan ändå itne förstå varför folk ska ta illa upp om man råkar säga merry christmas. JAG skulle inte ta illa upp om ngn önskade mig ngt gott även om jag itne råkar fira den högtiden. Det handlar ju om att den personen säger ngt positivt till mig och menar väl. Men som sagt i detta landet är det väldigt noga med många sådana saker. Etnicitet är ett mycket känsligt ämne för många....
Stor kram!!!!

Mrs Clapper sa...

Vad härligt!! Kan tänka mig att skyltningen och utbudet är något alldeles extra i New York, speciellt Bloomingdales. Det hade varit kul att få vara med om någon gång!

Roligt med Orrefors-glaset! De ska förresten ha ett samarbete med Karl-Lagerfeldt och ska släppa tre kollektioner, det ska bli riktigt kul att se!

Skönt att hon blivit piggare igen, och vad fantastiskt roligt med besök! Du får ladda upp med halstabletter :)

Och angående jobbet, jag tror att det finns en god chans att jag får ett jobb. Eller, jobb har jag ju, men jobb på huvudkontoret. Herregud, jag vågar knappt skriva det för att inte "jinxa" det. Haha!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
Ja du skulle nog gilla att komma hit och kolla in julskyltningen i staden! :-)
Och du jobbet låter ju galet spännande. Nu hoppas jag och fortsätter hålla tummarna!!
Kram!

Evasleva sa...

Vad spännande om det faktiskt är ni som blivit avtrubbade av allt usa-pynt eller om det har blivit mindre.
Granen i mitten är i alla fall hysterisk. Den syns ju inte under allt pynt! Haha, roligt ändå tycker jag :)

Saltistjejen sa...

Evasleva,
haha nej det är rätt galet med just granarna här!!! Jag tror dock att vår "avtrubbning" är dels orsakat av att vi verkligen blivit avtrubbade efter våra år här, MEN också att en del varuhus har lite mindre än för 5 år sedan innan ekonomiska krisen.
Kul att du titttar in på min blogg förresten! Jag ahr smygtittat på din ett tag.
kram!

Anne-Marie sa...

Julskyltnigen i USA kan vara litet överväldigande ibland och många av julprydnaderna ser väldigt "kitschiga" ut tycker jag. Inte alls så fina som de svenska och skandinaviska. Självklart var glaslyktan fin eftesom det var en Orrefors-lykta! :)Roligt att du får kärt besök. KRAM!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
visst är det så. Jag kan tycka kitsch är riktigt kul också men skulle inte vilja ha det så pyntat hemma, som man kan se i många varuhus. Jag gillar mycket det mer "gammeldags" pyntet man kan se i Sverige, men även mer moderna och stilrena saker. Fast med lite lite kitcsh till detta så man får en skön blandning. Nu ahr vi inte så mycket pynt här eftersom vi inte har ngn plats att förvara pyntet på under resten av året. Så det får bli små saker bara! :-)
Kram!!